Tuesday, January 03, 2012

Kek Karamel Pelangi untuk tahun 2012

How was your new year? Bagaimana kita menyambutnya atau mungkin tak sambut langsung, itu bergantung pada setiap individu.

Me? I was in my mom's kitchen during new year eve. Hajat utama nak panaskan oven yg dah lama tak berasap tu. Resipi yang dipilih kali ni ialah Kek Karamel Pelangi. Buat kek khas untuk new year ni memang mencabar. The recipe is very easy. Untuk orang yg ada basic, memang senang la kot nak buat kek nie. Dah ramai bloggers yang buat pun. Cuma kalau ikut resipi asal bulat-bulat tapi tak tau basic, kek mungkin kurang menjadi.

Resipinya mudah tapi my first attempt tidak menjadi. I gunakan springform. Elok je semua adunan dah siap dimasukkan, kuah karamel "bocor" kat base. Frust sangat la sebab rupa kek tu cantik sangat. I bakar juga tapi kesudahannya, jadi kek pelangi je. Karamel dah hilang.

Nampak tak kat base tu? Dah mula bocor

Tapi sebab buat kek untuk new year, takkan I nak mengalah pulak. Kalau ada "halangan" di tengah jalan, kita mesti berusaha lagi hingga berjaya. Mustahil I serik cuba resipi tu lagi.

Jadi, I masuk dapur semula pukul 1 pagi. Slowly, I buat step by step. Boleh dikatakan I memang rileks masa buat kali kedua nie. 2 hours later, I boleh tidur dengan rasa puas hati.

Step One : Kena la buat kek tu dulu

Step Two: Bila kek dah berjaya diterbalikkan dengan cantiknya,
sila kagum dengan diri sendiri

Step Three : Potong dan tenung jalur tu lama-lama sikit.
Boleh start fikir lepas ni nak buat warna apa pula.

Step Four : Aik, takkan sepotong je kot.

Tahun 2011, banyak perkara pahit manis yang telah dilalui. Paling tak boleh lupa masa miscarriage. Boleh dikatakan kandungan ketiga tu memberi kenangan manis dan pahit. Manis bila sempat merasainya selama 6 minggu. Pahit apabila keguguran dan ada orang menyalahkan I kerana I tak jaga kandungan betul-betul. Hmmm. I memang taknak share apa yang orang tu cakap. Hmm, kita dah la tengah bersedih. Tak perlu nak nak keluarkan ayat yang seumpama menabur garam di luka. Tapi takpe, I dah maafkan YOU. Macam Weed pernah cakap, orang yang tak pernah keguguran memang takkan tahu kenapa orang lain boleh keguguran. Mereka akan letakkan kesalahan di bahu ibu.

Yang pahit itu sikit-sikit aje. Hidup kita ni macam pelangi. Berwarna warni. Just embrace it.

Semoga tahun 2012 nie I tidak akan serik menghadapi sebarang cabaran yang mendatang. Yang penting, cara kita menanganinya.

P/s: Alang-alang, nak tanya la kepada sesapa yg pernah buat kek nie. Kenapa I punya cake mix macam meresap dlm adunan karamel? Nampak tak kat gambar? Karamel tu tak cantik warnanya. I rasa maybe sebab loyang tu ada "lubang tenggelam" kat tengah-tengah.. Takpe, akan ku cuba lagi

8 scribble(s):

nieda said...

Liz, happy new year..semoga thn ni memberi kebahagian.

wow dah cuba yer kek karamel. Dah lama simpan dalam list, tapi tak buat2 juga. Pernah buat sekali tapi karamel kurang menjadi. Tergoda tgk. Harus cuba juga

Liz Rohaizat said...

nieda> happy new year to u too! aah, dah cuba sebab rasa macam senang je. hehehe. ni pun nak cuba lagi. nak bagi karamel nampak cantik dan tebal.

Syigim said...

cantik sgt kek ni! suka kek2 colorful ni.. tp flavor xsuka colorful hihi..butter cake je pun xpe asal colorful!

"hidup ni berwarna warni, just embrace it" ~ suka! :)

Liz Rohaizat said...

syigim> flavor colourful? wah, pening lidah nak merasa nanti kak. hehe.. cake ni nampak je warna warni tapi ada satu flavor je. akak taknak try buat ke?

Ely Hasrul said...

hamboiii santeknyeee.. sure sedap nehhhh

aku mmg tak tahu menahu psl baking2.. antara list plan tahun nih islah mendaftar ke baking class lps pantang haha.. maklum la nk mengutilisekan dapur baruuu uhuuhu...

nnti aku nk buat besday sami insyaAllah .. kalu jadik ko mesti datang tau.. dh byk tahun ko kansel haha

Liz Rohaizat said...

ely> kalau suka karamel, suka la kek ni kot. ely, nak baking.. boleh belajar sendiri. tak payah masuk baking class. byk online class kt Internet tu. tapi kalau ada waktu lapang, apa salahnya.

boleh. tapi bgtau tarikh awal2.

Irfa said...

lawanya kek..sayang rasa nak makan

Liz Rohaizat said...

Irfa> rugi la kalau tak makan. sedap!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.