Thursday, January 05, 2012

Cukup ke seorang?

Ada anak?”
Ada
Berapa orang?”
Seorang je
Berapa tahun?”
3 tahun

Dalam hati, please… jangan tanya soalan pasal anak lagi

Liza
Hah?” Alamak, macam nak tanya lagi je.
Cukup ke?”
Apa yang cukup?” Buat-buat tak faham dan dalam masa yang sama, rasa rimas sebab yang tanya tu lelaki.

Anak la.. sorang je, cukup ke?”
Cukup la” Teett.. terus I mengadap PC tak pandang dia lagi.

Fuh, berpeluh jugak bila dapat soalan dari lelaki yang kita tak berapa kenal rupanya

13 scribble(s):

Cik Sibuk said...

Hahahah..memang tu soalan lazim orang tanya kalo anak baru sorang.

Soklan untuk lom kawin: Bila nak kawin?
Soklan untuk org yg lom ada anak: Tak sunyi ke ber-2 aje?
Soklan untuk org yg anak semua pompuan
; Takmo try dapat anak laki ke?

Haihhh...tak abis2 orang nak nanya soklan..

:)

Ely Hasrul said...

mehluatnye aku soklan2 cenggini!!! aku xtau la ape perasaan org yg nk tambah anak (sori yek) tp soklan gini utk org yg mmg taknak tambah lagik mnyakitkan ati tauuu!!

patut ko jawab 'buat masa nih Allah kata cukup' patu ckp lagik 'nnti ko tlg la tnyakan Allah cukup ke idak' hishh aku hangin! (okek overst)

Irfa said...

biasa la tu..mulut org xleh tutup..dah 10 anak nanti dia kata lagi 'eeeeeeee ramainya anak.takde astro ke kat umah'.huhu

Liz Rohaizat said...

cik sibuk> betul3. setuju sgt!

ely> aku rasa aku jadi kurang selesa sebab dia lelaki yang aku tak berapa nak kenal. so rasa mcm kepochi lebih. setakat tanya sampai anak umur brp tahun, tu ok la. tapi kalau dah sampai tanya cukup ke tak, tu mcm over pulak.

i think it's a personal choice. nak anak sorang ke, dua ke.. 10 ke.. terpulang. tapi jgn sesekali kita pertikaikan bila orang tu taknak tambah anak. kita taktau life dia macam mana.

Liz Rohaizat said...

irfa> "takde astro ke kat rumah"? LOL. ada ke org cakap camtu. saya takde astro pun kat rumah tapi anak maintain seorang jugak. hehehe

♥ ROS ♥ said...

Btui2 diorg ni mmg xabis2.. Huhuhu.. Kkdg pelik gak.. Xdakanak pun pun susah, ada sikit pun susah :p hihihi..

Liz Rohaizat said...

ros> tak kesah pun bila org tanya tapi kalau sampai tanya "cukup ke tak" ditambah pulak dengan tidaklah rapat mana, pelik juga

maisy said...

agaknye bergurau kot..kalo aku,jwb je..ade rezeki lagi adelah nanti...tk rushing la..

Kalo ramai anak pon..lg sedih org ckp,tkdek kerja lainke..tiap tahun beranak..

Ade je org tnye,gaps anak-anak..aku ckp hampir 3 years..siap ckp,eh lamanya??..then aku jwb..next anak pon nak gaps mcm tu...

Bab anak2 aku tk sensitive..aku cepat boring kalo org duk sibuk ckp pasal muke...time2 preggy..muke tak cun...ade je sibuk tegur..mcm..teeettt je statement...kalo muke die lawo tk pe gak..ha ha ha..melencong sudah

Liz Rohaizat said...

maisya> tiada nada bergurau eh sebab dia pandang aku dengan muka serious. aku rasa aku kurang selesa sbb aku tak kenal dia sgt. tu je.

gaps 3 thn tu kira ok. kalau zaman dulu, maybe la rasa jauh tapi sekarang ni dah kira normal. even gap 4-5 tahun pun dah kira normal.

Imee said...

-_- Boring betul orang tanya camtu. Kalau ye pun tanya la 'takde plans nak tambah lagi ke?' Ni bila tanya cukup ke, dia mcm imply sebenarnya tak cukup and kita loser sbb anak satu.

Maaf, aku emo.

deena awanis said...

hai..new reader here..=)

Liz Rohaizat said...

imee> hahah, sebenarnya lps aku ngadap PC tu, dia masih bercakap sorang2.

"kalau anak sorang, nanti anak dah besar, ko boring. tambah la anak"

jadi, bertambah tak emo ko?

Liz Rohaizat said...

deena awanis> hi. wah, sedapnya nama!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.