Wednesday, June 29, 2011

Harry Potter Retrospective- free tickets!

Anda merupakan seorang peminat Harry Potter jika:

1. Korang ada ketujuh-tujuh buku Harry Potter kat rumah
2. Korang ada vcd/dvd Harry Potter dari 1st movie sampai yang paling latest di pasaran
3. Korang boleh habiskan buku yang paling tebal dalam masa satu hari.
4. Tak cukup dengan buku, korang ada e-book juga agar dapat layan kat office.
5. Korang khatam baca buku / e-book berulang kali.
6. Korang hafal nama-nama penting watak dalam Harry Potter.
7. Eventhough you don't have your magic wand, korang hafal semua spells penting dan tau bila nak gunakannya (sectumsempra ~ slice your enemy sampai berdarah-darah, obliviate ~ hilangkan ingatan, expecto patronum ~ to produce patronus charm)

Ok, bunyi dah mcm I pulak peminat Harry Potter tapi mmg peminat setia pun :p

Orait, I nak bagitau je. Sebab pernah jadi la dulu kan, ada kata I tak share benda-benda camni. So bila ada yang tak tau, rasa kecewa. Hehehe.. So I bagi tau la yer.

Bagi peminat Harry Potter yg sememangnya menunggu tayangan terakhir... the 2nd part of Harry Potter and the Deathly Hallows.. korang mcm I tak? I mesti nak layan semua filem yang terdahulu sebelum tgk movie Harry Potter yang baru. Itu yg I buat selama ni.

Bersempena tayangan terakhir ni, Red.FM mengadakan Harry Potter Retrospective di mana mereka akan memberi pass tayangan percuma bagi menyaksikan filem Harry Potter dari yang pertama hinggalah Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1.

Tayangan akan berlangsung di TGV Sunway, bermula dari 5 hingga 11 July. So sape yang duduk area KL/Selangor, boleh la cuba nasib. Yang duduk luar KL/Selangor, tak payah cuba yer. Yang kalau setakat nak tgk 1-2 filem je, tak perlu la try. Bagi peluang kat mereka yang betul-betul nak pergi layan ketujuh-tujuh filem tu. Hehehe....

Tgk vcd/dvd samada original mahupun cetak rompak, feel dia mmg tak sama bila tgk wayang. I sendiri mmg akan tgk wayang, lepas tu baru beli dvd. Tapi I ada sampai filem no 3 je. Tu pun vcd. Zaman tu dvd mahal sgt la. I tak beli lagi lepas tu sebab I nak tunggu semuanya habis ditayangkan. Lepas tu mesti ada jual complete set dalam bentuk DVD. Masa tu baru I nak rembat.

Untuk mengetahui mcm mana nak dapatkan pass percuma tu, layari http://red.fm/harrypotter/

Tuesday, June 28, 2011

Susah nak makan malam

I risaukan Batrisyia sekarang nie. Daripada menjadi anak yg suka makan tapi tak gemuk-gemuk kepada anak yang susah nak makan malam dan tidak pulak makin melidi.

Yang dia fikir, lepas maghrib.. nak layan CD Alif Baa Taa. Khusyuk dia layan. Lepas Alif Baa Taa, nak layan yg jenis sebut "Alif di atas Aaa. Baa di atas Baa". Dia pun akan ikut sama sebut.

Bila ajak mkn, dia ckp, "Kejap, nak tengok Alif Baa Taa."

Lepas tu, kalau dia dah boring, dia buat colouring pulak. Habis bersepah warna kat lantai tu. Siap senyap-senyap asah warna. I ingat ape la habuk-habuk tu. Rupanya dia mengasah.

I fikir positif la. Kalau lapar, mmg dia akan cakap. Maybe dia dah makan kat nursery. Dia bukan tak makan langsung waktu malam tapi tak banyak mcm dulu. Kalau dulu, mmg tak nyempat-nyempat nak makan. Sekarang nie, aduh.. nak kena paksa makan.

What should I do? Pernah tak jadi kat korang?

Monday, June 27, 2011

Sorry, blame it on me

Ntahapehapentah.

I was soooo busy sampaikan tak pergi lunch, sampai tak sihat, sampai tak tidur malam dalam masa 35 jam.

Mata telah jadi mata panda. Terima kasih!

Hopefully, keadaan minggu akan sedikit baik. Kalau hari ni accountant cari pasal lagi, I nak berterus terang je la dgn diorg nie. Apa ingat kami ni robot ke? Tak payah tidur, tak payah mkn?

Bila dah penat, anak dah tidur, hubby pergi main badminton, tgk Private Practice pun boleh nangis. Bongok giler! Hahaha.

"If anything ever happened to me, I want you to remember, that would just mean that all the bad stuff that’s ever going to happen to you already happened." - Dell to Betsey

Kalau nak tgk, korang google la Episode 23 : The End of a Beautiful Friendship. Itu final episode utk Season 3.

I don't know. I was alone and then, tertengok pulak scene Dell bercakap dengan anak perempuan dia; Betsey sebelum dia masuk dewan bedah. Dia tau dia mungkin mati. Ayat dia tu, urm... sediihhhhh. Sesiapa yg mmg tgk Private Practice sejak dulu, mesti tau perjalanan hidup Dell dan anak dia dgn isteri yg hisap dadah tu kan? Banyak sgt perkara buruk yg anak dia dah lalui. Jadi bila dia bercakap dgn anak dia tentang all the bad stuff tu, agak emosi di situ. Dell ni kan mmg watak yg wujud sejak dalam pilot. Hot and sexy surfer. Muahahah..

Takpe la, at least bukan I sorang je yg rasa sedih. Bukti ada di sini. I'm gonna miss him -lah.

Nanti yer, I cari mood nak ber-blogging semula. Otak tengah penat.

Kita layan lagu ni dulu.

Blame It On Me by Akon

As life goes on I'm starting to learn more
And more about responsibility
And I realize that everything I do is
Affecting the people around me
So I want to take this time out to
Apologize for things that I've done
And things that have not occurred yet
And things they don't want
To take responsibility for

I'm sorry for the times that I left you home
I was on the road and you were alone
I'm sorry for the times that I had to go
I'm sorry for the fact that I did not know
That you were sitting home just wishing we
Could go back to when it was just you and me
I'm sorry for the times I would neglect
I'm sorry for the times I disrespect

I'm sorry for the wrong things that I've done
I'm sorry I'm not always there for my sons
I'm sorry for the fact that I'm not aware
That you can't sleep at night when I am not there
Because I'm in the streets like everyday
I'm sorry for the things that I did not say
Like how you are the best thing in my world
And how I'm so proud to call you my girl

I understand that there's some problem
And I'm not too blind to know
All the pain you kept inside you
Even though you might not show
If I can't apologize for being wrong
Then it's just a shame on me
I'll be the reason for your pain and
You could put the blame on me

You could put the blame on me
Said you could put the blame on me
You could put the blame on me

I'm sorry for the things that he put you through
And all the times you didn't know what to do
I'm sorry that you had to go and sell those bags
Just trying to stay busy till you heard from Dad
And you would rather be home with all your kids
As one big family with love and bliss
And even though Pops treated us like kings
He got a second wife and you didn't agree

He got up and left you there all alone
I'm sorry that you had to do it on your own
I'm sorry that I went and added to your grief
I'm sorry that your son was once a thief
I'm sorry that I grew up way too fast
I wish I would've listened and not be so bad
I'm sorry that your life turned out this way
I'm sorry that the FEDS came and took me away

I'm sorry that it took so long to see
They were dead wrong trying to put it on me
I'm sorry that it took so long to speak
But I was on tour with Gwen Stefani
I'm sorry for the hand that she was dealt
For the embarrassment that she felt
Just a little young girl trying to have fun
Her daddy should never let her out that young

I'm sorry for Club Zen getting shut down
I hope they manage better next time around
How was I to know she was underage
In a 21 and older club they say
Why doesn't anybody wanna take blame
Verizon backed out disgracing my name
I'm just a singer trying to entertain
Because I love my fans I'll take that blame
Even though the blame's on you
I'll take that blame from you

Thursday, June 23, 2011

Habis exam hujung tahun

Bila bos beri data utk 3 tahun dan suruh I compile dalam masa 2 hari, I anggap tu satu cabaran walaupun kedengaran sangat mustahil. Pada hari kedua, dia tanya samada dah siap ke belum. Belum 2 hari kot. Baru satu hari je. I masuk kerja pagi tu, dia terus tanya.

Dalam hati rasa mcm, "Biar betul?". Giler nak push I siapkan semua tu. Kalau I tak tidur malam, boleh la kot siapkan. Terasa nak je ckp dgn dia yg I tak boleh siapkan tapi tak terkeluar dari mulut. Maybe dia pun rasa permintaan dia sedikit gila. Maka tiba-tiba staff lain hulurkan bantuan lepas I balik dari lunch. Hehe, ni mesti boss yg suruh ni. Kalau tak, haraaammm.

Silakan.. Sebab dia kata senang, I terus bagi dia 1 tahun punya data. Hehehe..... Jgn senang-senang nak perlekehkan kerja I yer. Sekali, dia sendiri pening kepala bila dapat data tu.

By 10.30am, dalam masa 2 hari, I berjaya siapkan data utk 2 tahun. Clap... clap! Hmm, sekarang boleh rehat puas-puas. Dah la I tak sihat. Berat pun dah turun 2kg dalam seminggu. Wah, kalau camni.. best jugak :p

Hubby pun tak perlu keluarkan ayat pedas lagi. Malam tadi, dalam pada I menggosok baju sambil sok sek sok sek dan uhuk uhuk, dia dok ckp, "Dah sakit tu, tak payah la pergi kerja. Sibuk jugak nak pergi kerja". "Tak boleh la, kerja tak siap". Ewah, pandai I menjawab. Sekali kena sedas lagi. Hahahaha...

Best nya perasaan ni. Rasa mcm budak sekolah baru habis exam hujung tahun.

Cengkerik, kenapa engkau berak?

Subuh pagi tadi...

Abi sedang solat subuh. Umi dalam bilik air. Tiba-tiba dengar Batrisyia menjerit dalam tidur.

Perbualan ketika dalam perjalanan ke nursery...

Umi : Kenapa Tisya jerit "Aaaaaa" pagi tadi?
Batrisyia : Aaaa?
Umi : Pagi tadi, kenapa Tisya menjerit?
Batrisyia : Ooo, ada cengkerik.
Umi : Cengkerik buat apa?
Batrisyia : Cengkerik berak kat rumah Tisya
Umi : Ish, banyak ke?
Batrisyia : Banyaaaakkkk!
Umi : Eiii, busuk tak?
Batrisyia : Busuk!

Ish... ish... ish... sampai cengkerik pun masuk dalam mimpi eh?

Tuesday, June 21, 2011

Super 8

Wah, minggu lepas tgk.. minggu ni baru nak update.

Seperti yg dinantikan, Super 8 akhirnya menjengah pawagam. Hubby was super excited sejak tgk trailer Super 8 pada November 2010! Kami tgk pada hari kedua tayangan.


Mcm biasa la, pergi tgk kat GSC Pavilion. Biarpun tiket sedikit mahal dari cawangan kecil yg lain (cuba compare dgn ticket price kat GCS Leisure Mall ke, mmg jauh beza), kitorang suka tgk kat sana sebab:

1. Caramel popcorn from GSC sangatlah sedap.
2. Toilets bersih dan selesa (tiada bau urin yang kuat)
3. Sama level dengan surau so kalau tiba waktu solat, boleh je keluar kejap.
4. Seat besar dan selesa, lebih-lebih lagi twin seat.

Sejak ada anak, mmg kami pilih twin seat la. Ahaks, time bercinta, takde pulak ambil twin seat. Hehehe...

I taknak buat review lebih-lebih. Tapi tetap ada spoiler sikit la kot.

Kalau you peminat filem J.J. Abram dan Steven Spielberg, dialu-alukan tgk movie nie kerana 'trademark' mereka masih dikekalkan dlm filem nie.

Yes, it's an alien movie. Huhu, at least much more better than Skyline!

Selalunya, kita disajikan dengan filem tentang alien yg jahat dan mempunyai agenda utk menakluk Bumi. Alien akan datang beramai-ramai dan membuat kemusnahan di dunia. Manusia akan dihapuskan dan berlakulah ancaman secara besar-besaran.

Itu tidak berlaku dalam Super 8. Dalam Super 8, manusialah yang jahat dan cuba mempergunakan alien sebagai bahan ujikaji sedangkan alien tu taknak tinggal pun di Bumi. Apa yang ia hendak hanyalah pulang ke planet asal. Atas ketamakan saintis dan pihak tentera, alien dijadikan tahanan dan dijadikan bahan ujikaji.

Hinggalah salah seorang pegawai yang terlibat dengan proses ujikaji tu memahami isi hati alien tu. (Dalam movie ni, mana-mana manusia yang ada contact dengan alien tu akan dapat memahami isi hati alien tu, kiranya tu cara alien tu nak berkomunikasi dengan manusia). Pegawai tu buat plan utk membebaskan alien tersebut.

Dia cuba membebaskan alien tu dengan cara melanggar keretapi yang digunakan untuk transport alien tu. Berlakulah satu pelanggaran dahsyat yang secara tidak sengaja disaksikan oleh sekumpulan kanak-kanak yang berada di stesen keretapi tersebut.

Apakah kesudahannya? Pergi la tgk sendiri :p

What I like:

1. Dalam filem ni, kanak-kanak diangkat menjadi hero. Siapa kata kanak-kanak tak boleh? :)
2. Scene pelanggaran keretapi yang buat I melopong.
3. Storyline yang menunjukkan sisi baik alien. Walaupun pasal alien, elemen kekeluargaan diterapkan dengan baik dalam filem nie (scene masa dia lepaskan kalung mak dia tu touching sikit la kan?)
4. Short movie tentang zombie yg budak-budak tu buat. Make sure korang tunggu walaupun movie dah habis. Nanti cerita zombi tu akan keluar. Agak kelakar la jugak.

What I don't really like:

1. Eventhough scene pelanggaran tu mcm best tapi agak tak logik la jugak. Langgar sampai mcm tu tapi budak-budak tu selamat. Paling tak logik, cikgu dia tu still selamat. Tak logik.. tak logik.
2. "Shit!" berapa banyak kali la ada ckp. Budak-budak pulak tu. Isk.. tapi tu kat sana, biasa la kot.

I rasa lepas ni tak boleh bawa Batrisyia tgk movie yang berat-berat la. Bagi dia layan cartoon je la kot. Masalah kecilnya ialah minah tu dah besar dan dah pandai cakap. Dia tahu hampir semua benda yang dia nampak. So dia agak potpet juga masa tgk movie nie.

"Hoo... abang tu balik sekolah naik bas!"
"Ape tu?"
"Fuyooo, keretapi langgar!!"
"Tu kamera sape?"

Unfortunately, abi dia baru ajar dia nyanyi lagu Burung Kakak Tua. Jadi masa wayang tu, dia nyanyi sekejap.. "Letchum... letchum... letchum o la la..... burung kakak tuaaaaaa".

Wow, sedikit rasa annoying di situ. Nasib baik la kejap je. Lepas tu dia tidur. Selamat kami daripada dihalau keluar. Hehehehe....

Bulan depan, nak tgk Harry Potter and the Deathly Hallows Part II. I nak tgk first slot. Huhuhu, ada sesapa nak join? Lagi satu movie yg I tunggu ialah One Day. Belum ada release date lagi. Harapnya ada la keluar kat Malaysia.

Friday, June 17, 2011

HP Sauce, Tabacso Pepper Sauce... halal atau haram?

Usually, I mmg tak publish komen dari Anonymous. Tapi ada seorang hantar komen utk entry semalam: Jakim sahkan HP Sauce, Tabasco Pepper Sauce mengandungi DNA Babi

Anonymous said...

Untuk perhatian pembaca blog:
Produk HP Sauce adalah disahkan Halal oleh Halal Audit Company, The Netherlands. Berdasarkan kajian makmal juga, tiada kesan babi terdapat di dalam kandungan produk ini.

Manakala Tabasco adalah disahkan Halal oleh IFANCA Halal Research Centre, USA, yang diperakui oleh JAKIM, Malaysia. Produk ini tidak mengandungi sebarang kandungan berasal daripada haiwan.

HP Sauce dan Tabasco Sauce adalah selamat digunakan oleh semua umat Islam.

Tiada sebarang rujukan dilampirkan. Sekadar menghantar komen tanpa rujukan, susah utk kita percaya. Utk kesasihan, I cuba check balik di Utusan kerana artikel tentang pengharaman produk terbabit disiarkan oleh Utusan. Jika ada silap, mesti mereka ada betulkan. Tak ada la pulak.

So jika Cik/Encik Anonymous ada baca entry ni, sila berikan rujukan utk kami baca. I taknak sebarkan perkara yang tidak benar. So kalau betul produk tu halal, kita boleh sebarkan semula hal yang sebenar.

I sendiri, sebelum buat entry semalam, I cuba cari sumber lain. Tak berani nak sebarkan fitnah. Bukan Utusan saja yang menyiarkan berita tersebut. Ini berita dari sumber lain:

The Star : Revoke sale of products found with pig DNA
Malaysia Kini : Government must be stringent in issuing halal certification
Berita Harian : Kerajaan mesti tegas keluar sijil halal kepada produk diragui

Apa pendapat korang?

Thursday, June 16, 2011

Jakim sahkan HP Sauce, Tabasco Pepper Sauce mengandungi DNA babi

Terima kasih kepada Fiza kerana berkongsi berita ini.

KUALA LUMPUR 15 Jun - Semua pemegang dan pemohon baru Sijil Halal Malaysia yang menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce diarahkan menukarnya kepada produk lain yang memiliki sijil halal berikutan penemuan asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam produk berkenaan.

Menurut Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Sazali Harun, mereka juga diminta melakukan proses samak dan mengemukakan bukti surat akuan samak daripada Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing kepada Jakim.

"Jakim sebelum ini telah mengambil sampel produk tersebut dan keputusan Jabatan Kimia Malaysia mengesahkan terdapat DNA babi di dalamnya.

Untuk berita penuh, klik di sini.

Untuk yang tak kenal rupa 2 jenis sauce ni, sila lihat gambar di bawah.

Gambar di atas merupakan salah satu HP Sauce yg ada di pasaran. HP Sauce ada keluarkan banyak jenis sos so I guess, boleh la kita anggap semuanya haram!

Yang paling marah apabila dapat tahu Tabasco Sauce ni ada DNA babi.


Secara jujur, I suka Tabasco Sauce. Rasa dia menyengat. Tapi I makan dengan pizza kat Pizza Hut je. Tapi dah lama dah Pizza Hut takde Tabasco Sauce kan? Jadi agak lama juga la I tak merasa Tabasco Sauce. Tabasco Sauce ni kira fave org Amerika. Boleh dikatakan korang boleh jumpa dia restoran-restoran terkenal yang menyajikan western food.

Bila terfikir sos ni ada DNA Babi, rasa nak termuntah. Oh My God, Pizza Hut. Silalah samak semua peralatan korang!

Update: Saya menjawab komen Anonymous di sini : HP Sauce, Tabasco Pepper Sauce... halal atau haram?

Wednesday, June 15, 2011

Sanggupkah anda menyembunyikan satu kematian?

Yesterday morning, I was busy looking for a nice holiday gateaway for upcoming family vacation. Biasa la, hujung tahun mesti mau pergi cuti.

In the afternoon, I received a phone call. 3 panggilan telefon memberitahu berita duka yang sama.

Sepupuku; arwah kak Fadilah telah kembali ke rahmatullah semalam.

Sepupu ni jarang jumpa sebab dia duduk jauh. Kalau hari raya pun, belum tentu dpt jumpa melainkan dia balik ke rumah ibu bapa dia. Kenduri kendara pun, kdg-kdg tak jumpa sebab datang pada waktu yang berlainan.

Early this month, arwah dimasukkan ke Columbia Hospital kerana perutnya membengkak. Tiub ditebuk bagi mengeluarkan air yang penuh dalam perut. Kepada pelawat-pelawat, arwah dan suaminya beritahu yang doktor tak dapat mengesan punca air tu. Satu pembedahan telah diaturkan pada 8 June. Kami kemudian diberitahu bahawa pembedahan tersebut ditunda ke 9 June.

Rupanya arwah cuba menyembunyikan status kesihatannya kepada semua org termasuk adik beradiknya. Sebenarnya, doktor telah dapat mengesan punca air tu. Doktor memberitahu bahawa arwah menghidap kanser ovari tahap 2. Cuma arwah meminta agar dirahsiakan penyakit tu daripada adik beradik dan sanak saudara. Arwah tak mahu org bersimpati terhadap dirinya.

Melalui pembedahan, doktor mendapati bahawa kansernya telah berada pada tahap 4. Setahu I, tahap 4 bermaksud sel kanser telah merebak ke seluruh badan. Please correct me if I'm wrong. I dah lupa apa yg I belajar dulu. Doktor beritahu suami arwah bahawa arwah hanya mempunyai masa 2 bulan utk hidup. Arwah dapat tahu pun sebab dia terdengar perbualan antara doktor dan suaminya ketika dia berada dalam keadaan separuh sedar.

Doktor hanya mampu menjangka. Arwah kembali ke rahmatullah semalam. Alhamdulillah, adik beradiknya sempat berjumpa dengan arwah dan mengetahui hakikat yang sebenar.

Pemergiannya membuatkan I terfikir. Apa perasaan mereka apabila merahsiakan penyakit ni daripada org terdekat termasuk adik beradik? Dan bagaimana pula perasaan adik beradiknya apabila mengetahui arwah merahsiakan hal ni?

Kdg-kdg I terfikir juga. Kalau la ditakdirkan I sakit teruk, I pun mungkin akan rahsiakan hal ni daripada kawan-kawan dan mungkin keluarga. Blame me for reading A Walk to Remember. Did you know that story is a true story?

Bila kita sakit, perkara terakhir yang kita harapkan ialah orang bersimpati dengan kita dan kita diingatkan dengan kenyataan bahawa kita sedang sakit. Menjalani hidup seperti biasa adalah perkara terbaik yang pesakit perlu buat walaupun sukar! It makes them stronger. Mungkin atas sebab tu, sesetengah orang merahsiakan penyakitnya.

I don't blame arwah for hiding the true story.

Semoga roh arwah kak Fadilah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

INFO KANSER OVARI

Pengenalan

Kanser ovari merupakan kanser yang timbul daripada ovari , iaini sepasang organ yang menghasilkan benih dan hormon wanita. Ia biasanya berlaku di kalangan wanita berusia 40-an ke atas dan memuncak di kalangan umur 55 ke 60 tahun. Kebanyakan kanser ovari merupakan kanser yang timbul daripada permukaan ovari (epithelial cancer) dan sebahagian kecil berasal daripada sel-sel benih telur (germ cell cancer).Kanser ovari lambat dapat dikesan kerana kedudukan organ itu yang letaknya jauh di dalam pelvis berbanding pangkal rahim (serviks) dan juga endometrium (dinding rahim). Ini menjadikan proses saringan (screening) tidak dapat dilakukan.

Kanser ovari cenderung berlaku kepada wanita yang mempunyai ibu atau adik-beradik yang menghidapi kanser tersebut. Ia juga cenderung berlaku di kalangan wanita yang mencapai akil baligh awal dan lewat menopos serta wanita yang tidak pernah hamil (ovari direhatkan semasa kehamilan).

Selain daripada itu wanita yang hamil pada usia lewat serta wanita yang mempunyai kumpulan darah 'A' juga dikaitkan dengan kanser ovari.

Penyebab Kanser Ovari

Tiada siapa yang tahu apa punca sebenar kanser ovari. Sejak dahulu lagi penggunaan bedak (talcum powder) yang disapu pada kemaluan wanita sering dikaitkan dengan kanser ovari. Ini timbul daripada kajian yang dibuat di Afrika Selatan. Bedak yang digunakan tersebut sebenarnya mengandungi kandungan asbestos yang tinggi. Bedak-bedak yang ada pada masa ini tidak lagi mengandungi asbestos, maka ianya selamat digunakan.

Faktor jangkitan virus yang berkemungkinan menyebabkan kanser ovari ada juga dikaji. Walau bagaimanapun tiada hubung kait nyata yang dapat dikesan antara jangkitan virus dan kanser ovari.

Gejala / Tanda Kanser Ovari

Kanser ovari biasanya tidak mempunyai sebarang gejala yang spesifik pada peringkat awal. Kebanyakan wanita mempunyai rasa kembung perut, ada juga yang mengalami cirit ataupun sembelit. Selalunya keadaan ini disangkakan adalah kerana masalah usus dan tidak diberi perhatian yang wajar.

Bengkak di perut pada peringkat awal biasanya disangkakan adalah pertambahan berat badan yang biasa. Sakit yang kuat adalah sangat jarang, kecuali terdapat ketumbuhan ovari yang terpulas atau berlaku perdarahan di dalam ovari tersebut. Ada juga pesakit yang perutnya membesar/membusung kerana cecair (ascites) yang dihasilkan oleh kanser ovari. Cecair ini membuatkan perut pesakit menegang dan besar. Selalunya kanser ovari sudah pun merebak ketika ianya diketahui.

Cara Mengesan Kanser Ovari

Banyak kajian telah dibuat bagi mengenal pasti kaedah menyaring kanser ovari. Ada yang menggunakan ujian darah seperti antigen tumor CA125, antigen carcinoembrionic (CEA), alfafetoprotein (AFP) dan beta HCG. Ada juga yang menggunakan imbasan ultrasound secara berkala. Ada yang sanggup menjalani pembedahan membuang organ ovari itu sendiri. Namun tiada satu kaedah pun yang menjadi kaedah saringan yang berkesan dan ekonomikal.

Hanya tiga kumpulan utama yang diberikan keutamaan dan galakkan untuk menjalani saringan kanser ovari iaitu mereka yang mempunyai keluarga terdekat yang menghidap kanser ovari, mereka yang membawa gen BRCA1 dan BRCA2 (berisiko tinggi terhadap kanser ovari dan payudara) serta mereka yang mempunyai keluarga terdekat menghidapi kanser usus besar, kanser rahim dan kanser payudara. Sekurang-kurangnya ujian darah patut dijalankan ke atas tiga kumpulan ini.

Diagnosis

Diagnosis dibuat dengan membuat pemeriksaan pesakit serta beberapa ujian yang mudah. Secara klinikal pemeriksaan pesakit akan memberi jumpaan terhadap ketumbuhan yang keras di dalam pelvis atau kadang-kadang ketumbuhan berupa sista (cyst) air atau campuran cecair dan ketumbuhan yang keras.

Secara radiologikal selalunya menggunakan ultrasound. Saiz ketumbuhan dapat dikira serta jenisnya yang keras atau mengandungi air dapat diketahui.

Secara ujian makmal ujian tumor antigen CA125 boleh dijalankan. Ianya merupakan sejenis protin yang dihasilkan oleh kanser ovari. Malangnya protein CA125 ini juga dihasilkan juga oleh keadaan lain seperti endometriosis, fibroid serta keadaan radang pada dinding peritoneum. Bezanya adalah pada keadaan kanser ovari bacaannya selalu sangat tinggi kadang-kadang menghampiri atau jauh melebihi 1000 iu.

Secara pembedahan merupakan kaedah yang paling tepat untuk membuat diagnosis kanser ovari. Ianya hanya akan dilakukan setelah ujian-ujian di atas dilakukan serta pesakit sudah dipastikan dalam keadaan optimum untuk menjalani pembedahan. Tahap penyakit (staging) akan dibuat semasa pembedahan serta ketumbuhan akan dibuang sebanyak yang mungkin. Ketentuan tahap penyakit (staging) adalah berlandaskan The International Federation Of Gynaecology and Obstetrics (FIGO).

Cara Kanser Ovari Merebak

Kanser ovari boleh merebak keseluruh ruang peritoneum (ruang antara pelvis ke dasar paru-paru). Ianya merebak mengikut aliran cecair peritoneum.

Perebakan juga selalu berlaku mengikut sesalur limfa. Kira-kira 60 ke 70 peratus kanser tahap III akan mempunyai perebakan hingga ke kelenjar pelvis dan para-aortik. Perebakan melalui aliran darah adalah sangat jarang. Walau bagaimanapun ianya boleh berlaku pada peringkat lewat, terutamanya setelah pesakit menjalani pelbagai rawatan. Perebakan ini boleh menular ke tulang belakang, otak dan paru-paru.

Untuk maklumat lanjut, boleh klik di sini.

Nota: Sudahkan anda menjalani pemeriksaan pap smear?

Monday, June 13, 2011

Serindit Studio

Remember my entry about studio photo shoot by Serindit Studio?

Kami pergi redeem semalam. Sebanyak 225 kupon terjual! Jadi kena la booking tarikh utk dptkan slot yang dikehendaki. I bajet ambil slot pukul 4 sbb nak bagi Batrisyia tidur dulu. Harap dia tak meragam la. Kalau dia taknak posing, tu ok lagi. Jgn sampai dia meragam. Pening kepala nanti.

Hubby tak ambil port. Dia tau tolong bawa kami ke studio je. So I la yg kena pilih warna baju, carikan baju. Susah sebab hubby takde baju warna purple. Bila ajak dia pergi cari baju, ada je yg dia tak berkenan. Akhirnya dpt beli kat Pavilion.

Masa kami sampai di studio, ada satu family tgh shooting kat dlm studio. So lepak-lepak kat luar dulu sambil tgk wedding album. Lawa-lawa gambarnya. So kalau ada yg nak cari photographer tu, boleh la cuba check portfolio Serindit Studio.

Dalam masa 45 minit, kami dapat ambil 214 gambar! Ni gambar 'fresh from the oven". No make up (tepek loose powder aje). No editing at all! Oh, except ada beberapa gambar yg I crop agar korang boleh tgk dgn jelas.












I mmg teringin sgt nak buat photo shoot sebab kami tak banyak gambar keluarga. Gambar berdua pun tak banyak. Selalunya hubby akan bergambar dgn Batrisyia. I jadi tukang ambil gambar. So bila belek-belek album, rasa mcm ada sesuatu yg hilang. Ahaks. Mana gambar family? Mana gambar berdua dgn hubby? Hehehe.

Sekarang tunggu masuk rumah baru je.

Friday, June 10, 2011

I miss my high school

Thanks to Fahmi for letting us know about this blog.


Tiba-tiba terasa nak buat lawatan ke depan pintu pagar sekolah yg dah lawa tu.

Thursday, June 09, 2011

This is the time when I can say, "Two is better than one"

Kalau berbual dengan cik adik ni, ada je benda yg dia nak tanya. She will keep on asking sampai dia dapat jawapan yang memuaskan. Tu belum masuk 3 tahun. Tak tau la apa lagi soalan-soalan cepu emas yg dia nak tanya bila dia dah besar nanti.

Ada satu hari tu, I teman dia main kat luar. Bukan main apa pun. Waktu tgh hari. Main kat lantai depan rumah tu je. Dia dgn basikal dia. Main sorang-sorang sebab jiran takde kat rumah. Tiba-tiba dia datang kat I dan dia tanya.

"Umi nak donat? Mak pergi beli ye"

Erk,what?

Yes, she called herself "Mak".

Dia ajak I main mak-mak ke? So I layan je la. "Mak beli donat ni, ada duit ke?" "Ada" "Ada berapa?" "Ada seratus!"

"Umi makan pelan-pelan. Nanti tercekik"
"Nah, mak beli air milo"
"Umi tunggu sini kejap ehhh. Mak nak parking basikal"

Time flies! Now, Batrisyia dah berumur 2 tahun 8 tahun. Setiap kali orang tanya berapa umur dia, I akan mencongak dlm kepala sebab I rasa 2 tahun 8 bulan itu bukanlah jawapan yang betul. I rasa dia mcm kecil lagi je.

No wonders people shoot me with the same question, "Bila nak tambah anak?"

Clock is ticking... and time is coming :)

Steven Spielberg

Now, let's see how much I adore Steven Spielberg. Semua ni filem yg diarahkan oleh Steven Spielberg. I dah tgk filem-filem yg di 'bold' kan.

Duel
The Sugarland Express
Jaws
Close Encounters of the Third Kind
1941
Raiders of the Lost Ark
E.T. The Extra-Terrestrial
Poltergeist
Indiana Jones and the Temple of Doom
The Color Purple
Empire of the Sun
Indiana Jones and the Last Crusade
Always
Hook
Jurassic Park
Schindler's List
The Lost World: Jurassic Park
Amistad
Saving Private Ryan
A.I. Artificial Intelligence
Minority Report
Catch Me If You Can
The Terminal
War of the Worlds
Munich
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Wow, banyak juga yg I dah tgk. Ni belum masuk filem yg dilabel "produced by Steven Spielberg". As you can see, filem-filem lampau mmg I tak tgk la. Mana yg ada keluar TV je baru I dpt tgk. Tapi filem-filem dia sejak tahun 2000, I ada tgk. Lebih-lebih lagi bila dah pegang duit sendiri. Asal ada filem Steven Spielberg, tak kesah la samada dia jadi pengarah atau jadi producer, I akan tgk.

That man has an idea. My hubby pernah ckp, filem arahan dia mesti ada kaitan dengan alien la, hi-tech la.. tapi dlm masa yg sama, ada nilai kemanusiaan diserapkan di hujung cerita. Ada betulnya di situ la. Korang sedih tak tgk A.I. Artificial Intelligent? Damn, I nangis you! Walaupun dah 4 kali tgk, 4-4 kali juga I sebak tgk babak akhir masa A.I. tu sedih bila terkenangkan mak dia sambil tgk rambut mak dia.

Tu belum sedih tgk Saving Private Ryan. Belum rasa kagum tgk Minority Report dan War of The World (even my mom pun ckp cerita tu best giler) dan paling best; Catch Me If You Can. My all time favourite!

Hubby keeps bugging me on Super 8 trailer since 7 months ago! Balik-balik tanya, "Super 8 tu cerita ape ah? Mcm best je". Dah la I tak sempat tgk trailer tu. I beratur beli popcorn utk diorg time tu. He pissed me off in a good way, actually.

Kami tgk mlm esok kot. Tak jadi la mlm nie sebab slot tak sesuai la. Nak kena keluar time maghrib pulak. Mcm tak best la kan sebab ada scene yg tertinggal. Ingat nak bermalas-malasan la konon. Nak ambil slot lewat sikit. So balik lewat pun takpe sebab sabtu tak kerja kan?

Ada sesiapa pergi tgk hari nie?

Wednesday, June 08, 2011

Kek keluaran Secret Recipe adalah bebas dari DNA Babi

Ok, this is a never ending rumour la kot.

I dapat email from a friend berkenaan status halal kek di Secret Recipe. Thanks for your concern. Dia hanya forward kan email tanpa ckp apa-apa. So I tak salahkan dia la.

But utk orang yg compose that email, I harap lain kali sila berhati-hati sebelum menghantar email. Kalau benda tu salah, bukankah fitnah namanya?

E-mailnya begini:

Kek Secret Recipe Disahkan Tidak Halal

Bahan Ramuan Secret Recipe Tidak Halal
22 May 2011
Saya lebih suka straight to the point, tiada selindung-selindung biar jelas lagi nyata. Kalau ikut artikel yang lain menyatakan bahan ramuan dari Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd mengandungi DNA Babi. Tetapi siapa pula yang menggunakan produk dari syarikat Puratos?

Jawapannya ialah Secret Recipe. Siapa yang tidak kenal dengan Secret Recipe, kedai yang menjual makanan dan kek yang sedap-sedap belaka. Sebut saja Secret Recipe dalam kepala mesti tengah fikir Indulgence, Tiramisu, Yogurt Cheese, Americano dan lain-lain produk kek. Akan tetapi bahan yang digunakan tidak halal kerana menggunakan bahan ramuan dari Syarikat Puratos Sdn Bhd yang mengandungi DNA Babi.

Agak tidak adil sekiranya saya mengatakan Secret Recipe sahaja yang tidak halal, pasti ada syarikat lain yang menggunakan ramuan dari Syarikat Puratos ini. Akan tetapi sumber yang boleh saya capai agak terhad. Sekiranya ada info yang berguna di kalangan pembaca. Kita kongsi bersama agar dapat elakkan memakan benda yang haram.

Seperti biasa, I akan check kat website Jakim. Lagipun, penulis email tu siap tunjukkan print screen Jakim sebagai bukti. Sebagai peminat Secret Recipe, semestinya I nak check dulu kesahihannya, ye tak?

Semuanya bermula dengan pengumuman dari Jakim tentang isu penarikan sijil halal Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd berikutan penemuan DNA babi di dalam produk mereka. Utk berita penuh, klik di sini.



Penulis mungkin tersalah faham apabila dia cuba mencari produk keluaran Puratos ni. Dia mungkin cuba browse di website Jakim dan dia jumpa senarai ini.


Produk yg terlibat dengan Puratos ialah TALENO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE & TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPE.

Mungkin penulis keliru. Kalaulah cake di Secrei Recipe ada masuk dlm list Jakim, ia akan tertulis begini.



Dalam masa yg sama, pihak Jakim sendiri telah mengeluarkan berita terkini yang menyatakan bahawa rangkaian cafe Secret Recipe merupakan pemegang sijil halal Malaysia yang sah sejak 1 Mei 2009. Boleh check di sini kalau tak percaya.


Secara kebetulan saja, perkataan "Secret Recipe" tu digunakan dlm produk keluaran Puratos. Jadi, tak perlu lah kita risau. Kalau dah tekak tu teringin sgt nak mkn caramel cream cheese, pergi aje la.

Note: Mengidam Red Velvet Cake from Just Heavenly. Ada ke istilah mengidam sebelum pregnant? Ada ke?

Wordless Wednesday : My plan for tomorrow

Super 8 movie poster for Japan release

Tuesday, June 07, 2011

Target menjadi 'pelacur kelas pertama'

Wah, panas! Seorang perempuan berpangkat doktor berharap agar isteri-isteri di Malaysia mesti patuh dan melayan suami seperti ‘pelacur kelas pertama’ bagi memastikan pasangan mereka tidak terjebak dalam pelbagai gejala tidak sihat, termasuk mencari hiburan di luar, keganasan rumah tangga dan pembuangan bayi.

Baca di sini utk berita penuh.

Dah seorang doktor kata perkara ni merupakan antara punca utama keruntuhan rumah tangga. Doktor tu. Dia dah buat research la kot. So lepas ni kalau dlm kertas exam ada keluar soalan punca keruntuhan rumah tangga, adik-adik boleh la keluarkan point isteri tak layan suami seperti pelacur kelas pertama. Kelassss ko!

I tertanya-tanya la. Mcm mana pelacur kelas pertama beri layanan? Kalau nak tau, boleh la join Kelab Isteri Taat tu. Mesti dia ada ajar punya. Diorg kan pro.

The thing is... I tak kesah sebab apa yg dia maksudkan tu ada benarnya. Mungkin dia nak maksudkan layan suami dengan sebaik mungkin. Tapi perlu dan wajar ke disamakan dengan khidmat pelacur kelas pertama? Huh, I sendiri tak tau camne pelacur kelas pertama memberi khidmat. Hanya mereka yg pernah dilayan oleh pelacur kelas pertama je yg faham kot.

Kan lebih manis kalau digalakkan isteri menjadi seperti bidadari syurga. Bunyinya pun lebih sedap didengar. Sekurang-kurangnya, kedudukan isteri kedengaran lebih mulia.

Oh my, I can't believe statement tu keluar dari mulut seorang perempuan. What a shame.

Monday, June 06, 2011

Sejarah keluarga

I owe this entry. Yer la, dah beritahu kat FB tapi tak update kan? So mcm ada yang tanya mcm mana dengan my aunt.

Begini ceritanya.

On Thursday morning, I dapat panggilan dari cousin. Dia kata, dia cuba call papa tapi tak dpt. Mama pun tak dapat. I tanya la kenapa sebab suara dia mcm nak cepat je. Dia kata, my uncle cuba call papa sebab nak bgtau yg my aunt dah koma akibat strok.

I dalam terkejut tu, terus cuba call my parents sambil sms my siblings. Last-last, semua org dah tau. Masing-masing nak pergi melawat kat Hospital Besar Seremban tgh hari tu. I pulak ingat nak melawat ptg tu tapi tak jadi sbb elok je pukul 1, I dapat berita yg my aunt akan dihantar ke HKL bagi menjalani pembedahan. Aik, kena bedah ape pulak?

Baru la dpt tau yg rupanya my aunt ada ketumbuhan merangkumi 1/4 daripada kepala dia. Dgr cerita, dia selalu pening kepala. Dalam sebulan, ada la kena sekali which is urm, agak biasa la juga kan? I pun kena sakit kepala mcm tu. So dia tak expect apa-apa. Sehari sblm dia koma, anak dia tgk dia mcm tak bermaya. So anak dia hantar ke Hospital Besar PD bagi mendapatkan rawatan. Senang sikit kalau kat sana sbb anak dia kerja sana. So boleh tlg tgk-tgkkan mak dia. Berbotol air masuk dan at 3am, my aunt dah terlalu lemah dan akhirnya koma.

Doctor buat CT Scan, ada nampak ketumbuhan kat kepala. Tu yg dihantar ke Hospital Besar Seremban pulak. Buat CT Scan lagi, mmg sah ada ketumbuhan di kepala. Akhirnya, doktor buat keputusan utk jalankan pembedahan di HKL.

Kami datang melawat hari Sabtu lepas. Terkejut sebab my aunt dah sedar. Isk, my uncle ni pun satu. Dia tak bgtau orang pun yg wife dia dah sedar. Huhuhu.. Alhamdulillah. Doktor still nak tgk keadaan ketumbuhan tu. Mereka masih tunggu tarikh utk buat operation.

Kejadian ni membuatkan kami semua alert. Ada sejarah dalam keluarga papa yg membuatkan kami semua risau. Arwah atok meninggal secara tiba-tiba. Ok, tak tau la tiba-tiba ke ape. Tapi arwah meninggal dalam keadaan tidur di bawah pokok lepas balik berkebun di satu pagi. Then, arwah maklong strok dalam keadaan duduk di waktu semua org sibuk menikmati juadah raya. Tak siapa sedar. Tau-tau je dah senyap kat kerusi, koma selama beberapa hari dan meninggal dunia. Arwah pakngah meninggal akibat strok sewaktu dia potongkan rambut siapa ntah (cousin kot.. lupa dah). Arwah terjatuh dan meninggal dunia.

Utk semua kejadian di atas, doktor tak menolak kemungkinan berlaku serangan jantung secara tiba-tiba.

Sekarang mereka tinggal 5 beradik. So bila my aunt ni tiba-tiba koma, semestinya semua org risau kejadian yg sama berulang kembali. Tapi alhamdulillah, dia dah sedar.

Thanks kepada kawan-kawan yang tolong mendoakan dan bertanya khabar.

Lepas balik dari hospital, kami terus ke Perak. Ada kenduri kahwin hari Ahad tu.


KL to Perak ambil masa 3 jam je. Tapi Perak to KL ambil masa 5 jam. Jammed giler. Masuk highway, keluar balik ikut jalan lama. Sampai Tg. Malim, masuk balik highway. I risau je kalau hubby tertidur. Bahaya kan? So kena gigihkan mata melayan dia. Terbaca update kawan di FB. Dia dari Kedah pukul 4 ptg. Sampai KL pukul 1 pagi. Tu lagi la penat kot!

Friday, June 03, 2011

"An Evening with Disney Junior & Nancy Kanter" - Mom Blogger Dinner

Disney animation will always be a part of our childhood. Masa terluang akan diisi dengan kartun animasi dan filem keluaran Disney. Siapa akan lupakan saat kita gembira duduk di hadapan TV sambil menonton kisah Snow White, Cinderella dan Beauty & the Beast. Then, we become older and wiser and suddenly, CSI is our favourite series. Fast forward, we got married and have a little child who loves Disney!

I never thought how much I love Disney until I attend a Mom Blogger Dinner at Marmalade Café 2 days ago. Environment di situ sangat… DISNEY! Lagu-lagu dari Disney berkumandang, meja dihias cantik dengan konsep Disney. Malah, hidangan yang disediakan juga diberi nama sempena watak kartun Disney. Disney is everywhere!

Registration counter

Dapat Disney Junior file dan name tag.
Orang suka betul nama 'Aliza' ni kan?
I rasa mcm nama orang lain. Hehehe



A nice table deco

M&M for munching!

Mini photo studio utk bergambar ala-ala lanun!
Pirate clothes pun disediakan.

Mom Blogger Dinner ini dianjurkan bersempena pelancaran Disney Junior yg menggantikan Playhouse Disney. Officially, Disney Junior akan mula bersiaran pada 11 Julai 2011. Selaras dengan penyiaran Disney Junior, Ms. Nancy Kanter telah hadir ke majlis ini untuk memberikan informasi tentang penjenamaan Disney Junior.

This re-branding bertujuan utk memberi imej baru kepada Disney. Jika Playhouse Disney Channel mensasarkan umur 2 hingga 5 tahun, Disney Junior pula sesuai untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 7 tahun. Adakah itu bermakna kartun yg disiarkan juga akan ditukar?

Utk peminat Playhouse Disney, don’t freak out! Disney Junior masih menyiarkan kartun-kartun yg mendapat rating tinggi seperti Mickey Mouse Clubhouse, Handy Manny dan Special Agent Oso. Dalam masa yg sama, Disney Junior akan menyiarkan kartun-kartun baru yag tidak kurang hebatnya seperti Jake and the Never Land Pirates, The Cat in the Hat Knows a Lot About That! dan Tinker Bell and the Great Fairy Rescue. Malah, pelbagai kartun menarik menanti anak-anak pada tahun 2012.

JAKE AND THE NEVER LAND PIRATES


Mulai perjalanan bersama Disney Junior yang baru pada bulan Julai ini! Turut dilancarkan bersama Disney Junior ialah siri animasi baru Jake and the Never Land Pirates, sebuah kisah pencarian harta karun yang dipenuhi muzik mengenai sekumpulan lanun kanak-kanak – Kapten Jake dan rakan-rakannya Izzy dan Cubby. Ikuti pengembaraan mereka ke Never Land di mana mereka berusaha untuk melawan dua watak jahat yang terkenal, Captain Hook dan Smee, dari kisah Disney yang popular, Peter Pan.

Setiap episod akan memaparkan dua pengembaraan Jake dan rombongannya apabila mereka melayar di atas kapal Bucky meninggalkan Pirate Island untuk memulakan pencarian harta karun. Sepanjang perjalanan, mereka menunjukkan cara untuk kerja berpasukan, menyelesaikan masalah dan bersenam yang boleh dilakukan bersama oleh anak anda di rumah!


THE CAT IN THE HAT KNOWS A LOT ABOUT THAT!


Itu lah siri animasi terbaru yang dibintangi kucing Dr Seuss, Cat In A Hat!

Atas permintaan Sally dan Nick – dua orang kanak-kanak dengan perasaan ingin tahu yang kuat - Cat in the Hat, bersama dua ekor rakannya Things One dan Two, membawa kita mencuba pengembaraan sains semulajadi yang mungkin mengelilingi dunia atau berada di laman belakang rumah kita!

Pengembaraan kita termasuk perjalanan ke dalam sarang lebah untuk menyertai lebah membuat madu segar, atau menyelam ke lautan dalam untuk berenang atau menyanyi bersama ikan paus dan melayang tinggi ke atas bumbung pokok hujan untuk mencari hujan. Cat, Sally dan Nick mempelajari kenapa setengah haiwan tak tidur pada waktu malam dan cara menggunakan teknik persembunyian untuk melarikan diri. Mereka juga dapat terbang bersama burung yang sedang bermigrasi ke nagara lain!

Dunia ini sememangnya indah, ia hanya memerlukan minda yang ingin tahu untuk menjumpai magis yang terselindung – dengan sedikit bantuan daripada Cat in the Hat yang istimewa!


TINKER BELL AND THE GREAT FAIRY RESCUE


Apakah anda akan buat jika anda bertemu dengan seorang pari-pari? Saksikan saat bersejarah apabila Tinker Bell menemui manusia pada kali pertama dan ia bukan seperti yang anda jangkakan.

Beberapa tahun dahulu sebelum Tinker Bell bertemu Wendy dan Lost Boys, dia pernah berjumpa Lizzy, seorang gadis yang mempunyai kepercayaan penuh kepada kuasa debu pixie dan alam magis pari-pari. Semasa percutian musim panas ke ladang bunga di England, dua alam yang berlainan bersatu untuk kali pertama apabila Tinker Bell menjalinkan persahabatan yang unik dengan seorang kanak-kanak yang kesunyian. Tatkala rakan-rakan pari-pari memulakan pencarian untuk Tinker Bell, dia pula mengambil risiko besar yang mungkin membahayakan nyawanya dan masa depan semua pari-pari.

Alami pengalaman Disney mengenai kuasa kepercayaan dan persahabatan yang sejati. Tinker Bell and the Great Fairy Rescue yang dipenuhi keseronokan dan imaginasi ialah hiburan penuh magis untuk seluruh keluarga. Anda mungkin mempelajari cara untuk terbang.


I dapat peluang untuk menonton sedikit snippet dari Jake and the Never Land Pirates. Agak menarik juga. Kalaulah I masih kanak-kanak, kan best? Kartun sekarang tak mcm dulu kan?

Apa yang buat I suka dengan kartun Disney ialah ceritanya sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia bukan saja menghiburkan tetapi dlm masa yg sama, ia memberi pengajaran kepada penonton. So kita tak perlu risau bila anak menonton Disney Junior. I sendiri tak kisah kalau Batrisyia tgk kartun as long as tiada unsur violent dan tiada kata-kata yg tidak sesuai. Lagipun, dia tak terlalu obsess dgn kartun. Based on statistic, 83% of mothers want more Disney preschool programming throughout the day!

Overall, Disney Junior offers a good cartoon package for children!

Event pada malam tu diadakan di Marmalade Café, Bangsar Village II. Itu kali pertama I cuba hidangan dari Marmalade Cafe. I pernah baca review orang lain. Sangat tempting tapi agak jauh dari tempat tinggal.

Mcm I cakap tadi, semua menu diberi nama Disney!

Deretan tiramisu, red velvet cupcakes dan carrot cupcakes







Arr! Arr! Seafood Fried Rice

Manny's Spaghetti Aglio Olio yg sedap

Pirate's Grub aka Seafood Lasagne

Sedap! Teringat-ingat Seafood Lasagne. Hehehe… Dah kata suka lasagne kan? We’re so stuffed! For the first time, I tak usik kopi. Tak larat dah.

Ni antara mom bloggers yang hadir. Nice meeting you all.

With Mira

Anje and Ayu

Others : Yana, Farah and Azza

Yg tiada dlm gambar ialah Sumijelly, Foxy Farah dan Mrs. Kwon.

Sebelum pulang, kami diberi goodie bag berisi poster Jake and the Never Land Pirate, Disney note book, Disney pendrive dan Disney stuffed toy.Kanak-kanak tak dpt join this event because it's exclusive for moms. Tapi rasa bersalah pada anak terubat bila dia happy sgt masa I bagi "Mickey Mouse".

My new pendrive!

Can’t wait for the next Disney event in July because this time, I can bring hubby and Batrisyia along.

Semua yang hadir pada malam itu

Note: A few photos are from Anje and Sophia

Thursday, June 02, 2011

Bahaya multitasking (lah konon)

I'm busy.

Jadi masa sibuk, wajib multitasking. Dlm sibuk, tetap nak drop by kat blog bloggers yg I jumpa malam tadi (I will talk about that meeting later).

So I buka blog Mira.. blog Ayu.. blog Anje.. dan I tinggalkan komen di blog mira dulu.

Liz Rohaizat : hi ayu, blog hop nie. hehe.. nice meeting you last night. saya link awak ye. kita jumpa bln 7 nanti

Lepas tu bos panggil pulak. So tak sempat komen kat blog org lain.

Half an hour later, I checked my email. Ada komen dari Mira.

Mira : hi, blog hopping here.. anyway, name i mira, bukan ayu.. ayu lagi sorang duduk depan i semalam.. heheh..

nice meeting u too.. nanti kite jumpe dengan anak2 pulak okay.. take care!!



Ok, I salah tulis nama ke? Hehehe... maluuuu.. Punya la berborak mlm tadi. Sekali salah tulis nama. It's not that I lupa nama dia ke ape. Tapi sebab sambil komen kat blog dia, sambil baca blog Ayu.

Multitasking la konon :p

Mira, I'm so sorry. Hehehee... it's such a silly mistake.

Wednesday, June 01, 2011

I feel like a child in a chocolate factory!

Except it's not a chocolate factory.

I went to MPH Bookstore yesterday. Lama sgt tak melepak kat bookstore. Ok, setengah jam dah dianggap melepak sebab sejak jadi mak orang, susah sgt nak melepak kat bookstore lama-lama mcm dulu. Rekod paling lama I pernah buat ialah duduk di bookstore selama 8 jam. Hahaha...

Suddenly, I felt young again! Ahaks.

Hasil rembatan yang tak seberapa. I nak beli lebih tapi I rasa Popular Bookstore tengah ada sale kan? So mcm taknak beli banyak. Nak check kat Popular.

Bookstore tak mcm dulu kan? Mcm-mcm boleh jumpa kat sana. Sampaikan CD Yoga pun boleh ada kat sana. Korang tau tak ada book lamp khas utk baca buku dlm gelap? I tau tapi tak pernah nak tgk. So semalam ada tgk. Ala, comelnya. Ni yg jenis klip kat buku tu. Ada mcm-mcm warna pulak tu. Harga dlm RM20 je. Hampir terbeli tapi lepas fikir banyak kali, letak balik kat rak. Rasa mcm belum nak guna sebab selalunya I membaca waktu siang. Kalau mlm pun, baca kat ruang tamu. Plenty of light!

So these are what I bought!

Drawing pad dan pensil warna jumbo utk Batrisyia. Pensil warna dia yg lama tu ntah ke mana. Minah ni pandai sorok barang. Sejak masuk playschool ni, rajin pulak tgk dia mewarna walaupun conteng-conteng. So beli je yg baru. I was glad bila tgk dia terus tekun menconteng bila sampai rumah. I beli warna basic je sebab nak kenalkan dia dgn warna. Kalau beli yg banyak tu, susah pulak I nak jwb bila dia tanya nama warna satu-satu. So dgn basic ni, dia dah kenal semua warna kat dlm tu.

I was testing her last night. I minta dia ambil warna tertentu. She can recognize it without fail. Alhamdulillah. Mesti ada yang tertanya, kenapa I beli drawing pad. Kenapa I tak beli colouring book aje?

I want her to express her thought. Bila I minta dia lukis sesuatu, I nak dia lukis walaupun takde rupa. And I will say "Well done!" or "Good job!". I want her to be confident. Sometimes, I akan lukis gambar pokok atau rumah atau apa-apa yg I confirm boleh lukis (Don't ask me to draw princess. I don't know how). Kemudian, I minta dia warnakan.

Dia pilih warna hitam dan dia warnakan pokok tu. I can say, "Salah tu. Batang pokok warna coklat. Daun dia warna hijau"? Is it wrong to color the tree black? Maybe dalam kepala dia, dia fikir pokok tu dah rentung sebab terbakar. You can say I'm mad and it's not logic but I think at the right time and the right age, she will know how to colour a tree :)

Plus, she will just simply say "Tisya nak warna hitam. Hitam laaaa".

Ok, move on. Tiba-tiba cerita hal anak pulak. Hehehe...

Masa tgk book lamp, I nampak fridge magnet. Simple je. But I love the color and the quote.

RM 5.90 je

And these magnetic bookmarks. Agak smart jugak. No more bookmark yg panjang dan ada jurai-jurai itu.

RM 4.90 utk 2 keping

Dan paling penting, my book of the month.

Twenties Girl by Sophie Kinsella

Honestly, I'm not a big fan of Sophie Kinsella. Orang lain dok sibuk layan Shopaholic series. I masa tu layan Can You Keep A Secret. I fall in love with her writing. But still, I'm not interested in Shopaholic series. Kemudian, I beli The Undomestic Goddess dan semalam, Twenties Girl.

Psst... Actually utk buku ni, I baca ebook dulu. Lepas confirm cerita tu boleh layan, baru I beli buku dia. I jarang nak beli buku dulu melainkan ada org recommend. Kalau korang nak ebook, sila tinggalkan email address di ruangan komen atau boleh email saya.

Cakap pasal buku, I teringat sis Lisha pernah share sesuatu. Sis Lisha, I pinjam yer!

DATE A GIRL WHO READS

Date a girl who reads. Date a girl who spends her money on books instead of clothes. She has problems with closet space because she has too many books. Date a girl who has a list of books she wants to read, who has had a library card since she was twelve.

Find a girl who reads. You’ll know that she does because she will always have an unread book in her bag. She’s the one lovingly looking over the shelves in the bookstore, the one who quietly cries out when she finds the book she wants. You see the weird chick sniffing the pages of an old book in a second hand book shop? That’s the reader. They can never resist smelling the pages, especially when they are yellow.

She’s the girl reading while waiting in that coffee shop down the street. If you take a peek at her mug, the non-dairy creamer is floating on top because she’s kind of engrossed already. Lost in a world of the author’s making. Sit down. She might give you a glare, as most girls who read do not like to be interrupted. Ask her if she likes the book.

Buy her another cup of coffee.

Let her know what you really think of Murakami. See if she got through the first chapter of Fellowship. Understand that if she says she understood James Joyce’s Ulysses she’s just saying that to sound intelligent. Ask her if she loves Alice or she would like to be Alice.

It’s easy to date a girl who reads. Give her books for her birthday, for Christmas and for anniversaries. Give her the gift of words, in poetry, in song. Give her Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Let her know that you understand that words are love. Understand that she knows the difference between books and reality but by god, she’s going to try to make her life a little like her favorite book. It will never be your fault if she does.

She has to give it a shot somehow.

Lie to her. If she understands syntax, she will understand your need to lie. Behind words are other things: motivation, value, nuance, dialogue. It will not be the end of the world.

Fail her. Because a girl who reads knows that failure always leads up to the climax. Because girls who understand that all things will come to end. That you can always write a sequel. That you can begin again and again and still be the hero. That life is meant to have a villain or two.

Why be frightened of everything that you are not? Girls who read understand that people, like characters, develop. Except in the Twilightseries.

If you find a girl who reads, keep her close. When you find her up at 2 AM clutching a book to her chest and weeping, make her a cup of tea and hold her. You may lose her for a couple of hours but she will always come back to you. She’ll talk as if the characters in the book are real, because for a while, they always are.

You will propose on a hot air balloon. Or during a rock concert. Or very casually next time she’s sick. Over Skype.

You will smile so hard you will wonder why your heart hasn’t burst and bled out all over your chest yet. You will write the story of your lives, have kids with strange names and even stranger tastes. She will introduce your children to the Cat in the Hat and Aslan, maybe in the same day. You will walk the winters of your old age together and she will recite Keats under her breath while you shake the snow off your boots.

Date a girl who reads because you deserve it. You deserve a girl who can give you the most colorful life imaginable. If you can only give her monotony, and stale hours and half-baked proposals, then you’re better off alone. If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads.

Or better yet, date a girl who writes.

- Rosemarie Urquico

IT'S PERFECT!
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.