Thursday, March 31, 2011

The skeleton crew

The squad's riskiest mission began with a phone call at 11pm.

"I was at home, " Fukudome said. "It was a very simple call - they just said, gather your men and get to Fukushima, and then they hung up. I turned to my wife and said: "I'm going to Fukushima". She looked shocked, but then she put on her calm face and she just said: "Take care". She knows that if she keeps a brave face, it helps me"

Tahap kebocoran radiasi semakin meningkat dari hari ke hari. Pengerusi TEPCO sampai jatuh sakit akibat tertekan dengan masalah yg menimpa loji nuklear di sana. Satu persatu masalah yg timbul kan?

Kalau psl berita ni, mmg I ambil peduli tapi taklah sampai nak risau tak tentu pasal. As long as radiasi yg teruk tak sampai ke Malaysia, it should be ok. Sudah tentu pihak berwajib dah ambil langkah sewajarnya utk memastikan rakyat kita tidak terdedah pada radiasi yg berbahaya tu.

Sejak blog entry salah seorang warga Fukushima 50 tersebar, I rasa mcm kagum sgt kat mereka. Mmg sah-sah kerja ni akan mendedahkan mereka pada radiasi (cuma teruk atau tak je la kan?), mereka berani menghadapinya. Takde istilah nak mengelak agar tak turun bekerja di sana.

Mereka ketepikan keluarga buat seketika demi memastikan masalah di loji tu dapat ditangani dgn sebaik mungkin. Percaya atau tak, ada yg tak pasti samada keluarga mereka selamat dlm kejadian tsunami atau tak. Mereka hanya mampu berdoa.

For a full coverage, buy a copy of The Star today!

Wednesday, March 30, 2011

Wordless Wednesday : Harvesting my lettuce leaf





Tuesday, March 29, 2011

Awas.. Wanita mengundang bahaya!!

Sidang Dewan Rakyat 'panas' seketika apabila Datuk Bung Mokhtar mengeluarkan statement yg mengatakan pemanduan golongan wanita di negara ini kebanyakannya amat berbahaya sekali gus boleh mengundang kemalangan.

Jgn cepat melatah ye. Dia ada selitkan perkataan KEBANYAKANNYA di situ. So sape makan cili, dia terasa pedas. Ahaks. Cikgu Bahasa Melayu I di sekolah dulu pernah beritahu. Jika buat karangan berbentuk fakta atau pendapat, jgn sesekali menuduh satu pihak bulat-bulat. Contoh, jgn sebut 'semua wanita', sebaliknya gunakan 'sesetengah wanita' atau 'segelintir wanita' atau dlm hal ni, Bung Mokhtar gunakan 'kebanyakan wanita'. Kalau tak guna ayat sebegini, cikgu I awal-awal dah kurangkan markah kerana pernyataan tersebut tidak tepat.

Ok, ni kelas Bahasa Melayu ke? Teringat pulak kat Cikgu Zaiton yg perli I sebab dpt A2 dlm kertas Bahasa Melayu mengalahkan English paper. Gulp!

Jom kita kupas hal ni. Mmg ada pemandu wanita yg careless dlm pemanduan. Tak bg signal masa nak tukar lane. Tak berhenti di simpang, main terus keluar je. Terlalu slow mcm siput tapi memandu di lane paling kanan. Main cilok mcm berangan berlakon dlm Too Fast Too Furious. Apa lagi?

Dlm masa yg sama, perasan tak.... kalau ada je pemandu yg tak betul di jalan raya, mulut pemandu lelaki akan ckp, "Ni mesti perempuan yg bawak kereta tu". Ewah-ewah.... belum nampak muka, dah ckp tu perempuan! My hubby pun suka cakap camtu. So bila terbukti pemandu tu berjantina lelaki, I pulak akan menempelak. Ahaks, memulangkan paku buah keras.

I pun tidaklah bagus sgt. Plus, I tak bersabar di jalan raya bila melibatkan pemandu lain yg memandu laju dan berlagak samseng. Pernah dlm 3 minggu lepas kot, I ke stesen LRT utk jemput my hubby. Stesen LRT kan mcm lengang je. I bawa slow. Mmg nasib baik sgt la I bawak slow. Kalau I bawa sedikit laju, my car akan bertembung dengan sebuah Satria. I ikut jalan utama. Satria ni pulak dari satu jalan kecil. Dia tak berhenti langsung. Dia terus je keluar simpang dgn laju. I sempat brek. Kalau tak, sikit lagi nak langgar. Mamat tu berhenti sebelah I. Sebelah dia ada awek/wife dia. Muka berlagak giler. Siap turun cermin and angkat-angkat kepala dengan I. Isk, sape yg salah? I entah camne la kan, tiba-tiba mood nak jadi samseng dlm 30 saat. I tunjuk penumbuk kat dia dan blah. Kuikuikui. Entah apsal ntah tiba2 nak cari gaduh. Giler ape. Sikit lagi nak bertembung. Dah la dia laju. (Adegan ni tak menunjukkan I mmg samseng. Heheheh)

I tunggu gak kat LRT station tu. Kot-kot kereta tu nak ikut I kan. Boleh buat drama swasta di situ. Tapi nan ado. Kalau tak, boleh cerita kat cucu I 30 tahun akan datang. Gerenti cucu I khusyuk dengar sambil mulut ternganga. Wah, over ko nak terus fikir cucu :p

I tak nafikan segelintir pemandu wanita ada yg careless dlm pemanduan. Agaknya dok fikir nak masak apa mlm tu sampai lupa nak bg signal kah? Ada juga yg terlalu berhati-hati sampai bwk slow sgt sgt sgt. Baru je minggu lepas, on the way balik ke Seremban. Kami pelik apsal lane kanan ni slow dan byk kereta. Rupanya depan sekali adalah sebuah van yg dipandu perlahan oleh seorang wanita. Semua kereta sudahnya potong kiri. Last-last sampai turn hubby, dia bg high beam byk kali. Barulah perempuan tu ke tepi. Jalan tu ada 3 lanes yer. Ko bayangkan dia berada di paling kanan. Duh!

Tapi tak boleh salah wanita juga kan? Segelintir pemandu lelaki pulak berlagak samseng di jalan raya. Memandu laju, membuli pemandu wanita (dgn cara hon byk kali padahal ko tak nampak ke byk kereta kat depan tu?) dan mencilok sesuka hati.

Ah, semuanya sama saje la. Tak payah nak salahkan satu jantina sahaja :)

Monday, March 28, 2011

Kalau Tuhan itu betul-betul baik, kenapa buat neraka?

Dalam pada mencari artikel berkenaan aurat wanita, I terjumpa satu kisah yg I rasa wajar dikongsi dengan semua pembaca. Mari kita baca sama-sama agar dpt mengambil iktibar.

Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar ‘Membangun Bersama Islam’, kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam. Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di sebuah pasaraya telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda.

Setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat ;

“Lepas ini diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan. Peraturan ni bukan semata-mata peraturan Majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga. Kalau derhaka tidak mematuhi perintahNya, takut nanti tidak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tidak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka.”

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak ;

“Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tidak sediakan syurga sahaja? Macam itu ke Tuhan Maha Penyayang?”

Mungkin dari tadi dia sudah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz. Sudah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung.

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia.

Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: “Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam. Hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga. Kan Tuhan tu baik?”

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:

“Perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik, orang jahat, semua masuk syurga. Maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan ‘lulus’ percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga. Perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga. Selepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak. Tak ada siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu ‘baik’.Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?” Tanya ustaz.

“Mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas macam tu je.” Rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: “Bila Tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?” Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya:

“Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji di atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan hak kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah, semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian"

3 hari lepas, I berbual dgn hubby. Dia sedikit gusar kalau-kalau Batrisyia tidak bertudung apabila dewasa. Katanya, biar Batrisyia diajar dari kecil. Masukkan Batrisyia ke sekolah agama.
Tapi kalau tanya pendapat I pulak, bersekolah agama tidak menjamin si anak tu akan bertudung apabila dewasa kelak. Ada je yg bersekolah agama tapi lepas habis sekolah, tudung terlucut dari kepala. Maaf kalau ada yg terasa sebab kawan-kawan pun ada yg mcm tu. Tapi itu tidak bermakna kawan-kawan I takkan berubah satu hari nanti. Hidayah itu akan datang kepada sesiapa sahaja.

Kita boleh ajar anak dari kecil atau mungkin menjadi contoh terbaik utknya. Bila anak tgk kita bertudung, insya Allah dia pun mahu bertudung.

Kenapa tiba-tiba kami bincang topik yg serious? Sebab kanak-kanak di bawah!

No photo, please.. I'm driving!

Sekarang, kalau nak keluar berjalan.. dia nak pakai tudung. Bukan tudung utk kanak-kanak tapi tudung umi dia. Lepas tu, dia nak pilih sendiri nak pakai tudung yg mana satu. Terpaksa I guna 2 biji brooch utk bagi tudung tu ngam2 dgn dia.



Huh, fail nie! Nampak jambul.

Friday, March 25, 2011

Ke mana menghilang? Please help me!

Alamak, tak tau ape dah jadi!

Cuba tgk kat sidebar, semua blog links yg I pernah letak kat situ... poofff, hilang!

I checked kat Design page, pun dah hilang. Alamak, mcm mana nak trace balik? Manalah I ingat semua blogs yg I terjah.

Minta tolong kepada semua pembaca. Please leave your blog link at the comment section. Minta tlg sgtlah yer. Mana yg I boleh cari (melalui BW ke blog org lain), I akan terus masukkan semula.

Thanks in advance!

Update:

Ok, dah letak links yg I jumpa. Mana yg takde (especially follower), please bgtau ye. Ada follower yg I tak dpt trace blog nye

Sweet basil

Dulu, bila dgr org tua-tua yg duduk kat kampung berkata sayang nak tinggalkan kampung sebab risau pokok-pokok dia mati, I hairan. Rasa mcm ape sgt la kan...

Tapi bila dah tanam pokok sendiri, barulah faham apa yg mereka rasa. Jgn nak kata tinggalkan pokok seminggu, nak tinggalkan 2 hari pun risau! Masa I pergi Sabah dulu, I siap upah orang utk siramkan pokok-pokok kat rumah tu.

Bila kat office dan hari panas terik, risau pokok kehausan dan kering. Bila hujan ribut, risau pokok tomato patah. Sampai mcm tu sekali perasaannya.

Semua org yg tanam pokok mmg rasa camtu eh?

2 hari lepas, I saja letak pokok tomato kat tgh laman sebab nak bg ia kena hujan. Sekali hujan lebat sgt semalam. Tak risau sgt la. Mmg berserah je. Bila balik, ada satu dahan yg ada buah tu dah nak patah. Terkulai. Cepat-cepat kitorang selamatkan dgn cara tanam lagi satu kayu pancang. Even hubby pun mcm dah tersuka je tgk tomato tu. Pernah sekali I 'tangkap' dia berdiri depan pokok tu sambil belek-belek buah. *Kembang semangkuk weihh!!*

Sedang I belek dan buang mana-mana daun yg dah rosak, I nampak lagi dua pokok pun dah mengeluarkan buah. Yippie!!!!

Yg ni dah besar

From 2nd plant

From 3rd plant

Tgk pokok baru yg join kwn-kwn dia.

Sweet Basil

My Thai Basil (yg sebelah pasu Sweet Basil dlm gambar ni) dah mcm hidup segan mati tak mahu. Sedih ok. Dah puas pujuk tapi tak merimbun mcm dulu balik. Dah keluar bunga warna purple tapi dah buang la bunga tu. I bagi masa sampai hujung bln. Kalau tak ok, cabut je la. Boleh tanam pokok lain. Sweet Basil ni beli masa nampak ada jual kat Jusco. Semoga tak menjadi habuan ayam lagi.

I ada tanam lagi satu pokok. Baru bercambah. Kalau dia berjaya hidup, I akan tunjuk kat sini :)

Thursday, March 24, 2011

PPSMI

Akhir-akhir ni, I perasan ada golongan tertentu yg minta Kementerian Pelajaran menarik balik keputusan utk menghentikan PPSMI. Ramai ibu bapa dan golongan terpelajar berasakan penggunaan Bahasa Inggeris dlm pembelajaran Matematik dan Sains sangatlah bagus dlm membentuk generasi masa hadapan yg lebih maju.

Kenapa yer benda ni dihentikan? Lupa la. Tapi kalau tak silap, ia kerana bantahan dari ibu bapa apabila si anak kurang memberi tumpuan terhadap apa yg dia belajar kerana dia tak berapa faham bila cikgu berbahasa Inggeris.

Ada juga golongan tertentu yg memberi alasan penggunaan Bahasa Inggeris bakal merendahkan martabat Bahasa Melayu.

Bukan nak kata penggunaan Bahasa Melayu itu tidak bagus tetapi kita harus akur bahawa Bahasa Inggeris merupakan antara bahasa pengantara yg digunakan di seluruh dunia.

Paling kurang pun, kita nak minta kerja.. interview pun berjalan dalam Bahasa Inggeris walaupun syarikat itu syarikat Melayu. I pernah menghadiri satu interview di sebuah syarikat kepunyaan Melayu. 100% in english. Malah, siap ada test. I kena draft one simple proposal in English!! Malah, awal-awal lagi HR tu dah beritahu yg kat situ, tidak gunakan Bahasa Melayu. I dpt tawaran kerja tu tapi I tolak.

Sebenarnya, PPSMI ini bagus jika kena caranya. Perubahan tidak boleh dilakukan secara mendadak dan hasil positif tidak akan mampu dilihat sekelip mata. Percayalah. Proses perubahan itu perlu agar kejayaan dapat dikecapi.

Kalau anak pandai berbahasa Inggeris, tidak bermakna dia lupakan Bahasa Melayu. Betul tak? (Eventhough ada jugak la sesekali I tak ingat apa translation sesuatu English word.. nasib baik ada Google Translate.. wehehehe)

Teringat masa Alpha Level kat MMU. Terkial-kial nak belajar semua benda dlm Bahasa Inggeris terutamanya semua Math subjects. Camne la boleh survive… hahahaha… Kalau masa exam, ok la jugak sebab kita boleh baca soalan tu. Kalau time lecture atau tutorial, gigih ok salin nota! Tapi lama-lama, kita dah jadi terbiasa dgn semua tu.

For me, PPSMI is good. Cuma mungkin beberapa perkara penting perlu dilaksanakan agar PPSMI berjaya. Kementerian perlu cuba dptkan feedback dari guru dan pelajar kerana dlm hal nie, mereka golongan utama yg terlibat dalam memastikan PPSMI menjadi satu program yang boleh dibanggakan.

Miera Leyana yg famous selepas pakai baju seksi

Hubby kata, dia seorang pelakon? Erk, pelakon drama ape ek sebab tak pernah dgr nama tu. Hubby ckp, seksi habis masa pegi majlis yg dianjurkan oleh Rafflesia. Hubby ckp, MUNGKIN dia nak cepat popular kot. Dah nama pun tak terkenal. Bila timbul isu ni, terus famous la. Orang mesti nak google apa yg 'panas' sgt di majlis tu.

I taknak letak gambar dia kat sini. MALU SGT! Korang google sendiri la eh. Mesti ada keluar isu tu punya. I nak petik apa yg dia ckp je.

“Saya memohon maaf kepada yang tidak menyenangi apabila melihat saya berpakaian seperti ini. Saya tidak sempat mencuba terlebih dahulu pakaian ini kerana baru mendapatnya daripada pereka fesyen pada pagi tadi."

“Saya sendiri yang memilih pakaian ini kerana nampak sangat cantik dan lain dari lain. Tak sangka pula apabila pakai, jadi seperti ini."

“Kalau saya pakai tiub, nampak tak cantik pula sebab pakaian ini terdedah di belakang,” katanya kepada mStar Online.

Nama Rafflesia mmg gah. Majlis pun dihadiri oleh artis-artis ternama. Semuanya berpakaian cantik tapi tidaklah terlalu menjolok mata mcm baju dia. Bila I tgk pakaian artis lain, I rasa mcm orang lain lebih bersopan. Even yg bukan Islam pun still tahu nak tutup mana yg patut walaupun pakaian paras lutut aje.

Ni bukan kes pertama artis kita seksi. Dah byk kali kan? Ada ke artis yg just beli baju tanpa cuba dulu dan hanya pakai bila nak bersiap ke sesuatu majlis? Come on, tak try dulu ke? Nama pun artis, mesti la nak pastikan baju tu lawa, betul tak? Kita yg setakat beli baju kat Jusco ni pun, mesti nak cuba dulu sebelum beli :p

Tak semestinya kena berpakaian seksi bila hadiri majlis sebegitu. Buktinya, si manis di bawah. Majlis yg sama tapi dia tampil dengan busana yg sedap mata memandang.


Loser Like Me

Think that I'm a zero
But hey, everyone you wanna be
Probably started off like me
You may say that I'm a freak show (I don't care)
But hey, give it just a little time
I bet you're gonna change your mind

All of the dirt you've been throwing my way
It ain't so hard to take
That's right (that's right)
'Cos I know one day you'll be screaming my name
And I'll just look away
That's right (that's right)

Just go ahead and hate on me and run your mouth
So everyone can hear
Hit me with the worst you got and knock me down
Baby I don't care
Keep it up and soon enough you'll figure out
You wanna be, you wanna be
A loser like me
A loser like me

Push me up against the locker
And hey, all I do is shake it off
Or get you back when I'm your boss
I'm not thinking 'bout you haters
'Cos hey, I could be a superstar
I'll see you when you wash my car

Hey you over there
Keep the "L" up in the air
Hey you over there
Keep the "L" up 'cos I don't care
You can throw your stick
And you can throw your stones
Like a rocket just watch me go
Yeah
L-O-S-E-R
I can only be who I are

Just go ahead and hate on me and run your mouth
So everyone can hear
Hit me with the worst you got and knock me down
Baby I don't care
Keep it up and soon enough you'll figure out
You wanna be, you wanna be
A loser like me

Wednesday, March 23, 2011

Wordless Wednesday : Eat that rambutan!



Rambutan tree in front of my house. Boleh makan sampai muntah.

Tuesday, March 22, 2011

Earth Hour 2011 : Beyond the Hour

Sejak Earth Hour diperkenalkan 3 tahun yg lalu, ia mendapat sambutan yg menggalakkan dari seluruh dunia. Utk tahun ni, Earth Hour akan berlaku pada 26 March 2011.

Kali nie, WWF membawa kempen yg lebih penting. BEYOND THE HOUR.

Utk tahun ni, kita perlu cuba mengubah tabiat hidup ke arah yg lebih baik utk Bumi. Bukan setakat padamkan lampu selama sejam pada 26 March ini, sebaliknya cuba buat perubahan kecil yg berkekalan. Kalau dpt buat utk tempoh sehari, itu bagus. Kalau dpt dikekalkan, lebih baik. Contohnya seperti kurangkan penggunaan penghawa dingin, menggunakan kenderaan awam dan mengitar semula.

Dlm masa yg sama, cuba jgn buat aktiviti yg ‘merosakkan’ Earth Hour. Yer la, kita tutup lampu selama sejam. Tapi kita dok nyalakan lilin sampai 20 batang atau pergi bersiar-siar menaiki kereta atau mengadakan barbeque besar-besaran. Tiada makna di situ. Sape yg baca The Star hari nie, mesti faham apa yg I maksudkan. Bila I baca artikel tu, I baru tersedar.

Mmg ada betulnya bila ada pendapat mengatakan Earth Hour tidaklah membantu sgt dlm memulihkan Bumi. Apa sgt la impak yg kita dpt dlm masa sejam. Tapi kalau kita sendiri cuba nak berubah dan sayangkan Bumi, kita sendiri perlu mengambil inisiatif. Betul tak?

Monday, March 21, 2011

Selamat berangkat dan selamat kembali

Oh, angan utk berehat di office pada hari ni tidak menjadi kenyataan. Ingatkan lepas deadline, boleh bersenang lenang. Sekali ada agreement baru pulak. Isk...

So tak dpt nak tulis banyak. Tgk la eh, kalau I sempat siapkan keje, ptg ni ada entry serious. Wah, wah... takde la serious mana pun :p

Ok, short update. Kami semua menghantar 4 org wakil keluarga ke Tanah Suci Mekah bagi mengerjakan umrah. Kenapa I sebut 'wakil keluarga'? Sebab ada yg minta jadi wakil buatkan umrah, ada yg minta jadi wakil belikan minyak seribu bunga, ada yg minta jadi wakil panjatkan doa.. so semuanya jadi wakil utk semua org.

Flight delay sampai ke 6 ptg. Nasib baik la semua org belum keluar rumah lagi. Bila sampai sana, keadaan sgtlah sesak. *Ambil nafas panjang-panjang*

Ni nak check-in kat kaunter jugak ke?

Trolley dah penuh so Batrisyia bergambar sorang-sorang

Semua yg menghantar.
Hubby tiada kerana dia tolong ambilkan gambar.


Sapa dapat teka mana Batrisyia? Hint: Tgk baju yg dia pakai di gambar sebelumnya.

Friday, March 18, 2011

Marry You by Bruno Mars

Bruno Mars did it again! Kali ni dgn lagu Marry You. Even Batrisyia pun boleh kenal suara dia. Padahal masa tu, baru kali pertama dia dgr lagu ni. Terus ckp, "Lagu Tisya!" (Refer sini kalau tak faham). Uminya kagum sorang-sorang walaupun tak perlu nak kagum.

Catchy la lagu ni. Rasa mcm nak goyang-goyang sekali. Ahaks. Tajuk bukan main lagi tapi lirik mcm ajak main-main je. But still... I love it!


Marry You by Bruno Mars

It's a beautiful night
We're looking for something dumb to do
Hey baby
I think I wanna marry you

Is it the look in your eyes
Or is it this dancing juice?
Who cares, baby
I think I wanna marry you

Well, I know this little chapel
On the boulevard we can go
No one will know
Oh, come on girl

Who cares if we're trashed
Got a pocket full of cash we can blow
Shots of patron
And it's on, girl

Don't say no, no, no, no, no
Just say yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
And we'll go, go, go, go, go
If you're ready, like I'm ready

'Cause it's a beautiful night
We're looking for something dumb to do
Hey baby
I think I wanna marry you

Is it the look in your eyes
Or is it this dancing juice?
Who cares, baby
I think I wanna marry you

I'll go get a ring
Let the choir bells sing like
Ooh, so what ya wanna do?
Let's just run, girl

If we wake up and you
Wanna break up, that's cool
No, I won't blame you
It was fun, girl

Don't say no, no, no, no, no
Just say yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
And we'll go, go, go, go, go
If you're ready, like I'm ready

'Cause it's a beautiful night
We're looking for something dumb to do
Hey baby
I think I wanna marry you

Is it the look in your eyes
Or is it this dancing juice?
Who cares, baby
I think I wanna marry you

Just say I do
Tell me right now, baby
Tell me right now, baby, baby

Just say I do
Tell me right now, baby
Tell me right now, baby, baby, oh

It's a beautiful night
We're looking for something dumb to do
Hey baby
I think I wanna marry you

Is it the look in your eyes
Or is it this dancing juice
Who cares, baby
I think I wanna marry you

Ajar anak solat dari umur 7 tahun - Tips dari Wardina Safiyyah

I dpt cerita ni dari blog Fiza. Thanks to Kak Dina for sharing this amazing experience at her Facebook. Utk full note, jenguk la FB dia.

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3) Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

Best ok bila baca pengalaman dia nie. Fikir-fikir balik, mesti ada sebab kenapa Rasulullah menekankan agar kita mula ajar anak kita bersolat apabila sampai umur 7 tahun. Solat itu wajib apabila dah baligh tapi kita perlu mulakan seawal mungkin. Kalau nak tunggu baligh baru nak ajar solat, gerenti budak tu pun liat. Betul tak?

Tapi kena ingat. Mcm kak Dina ckp, THE KEY TO ALL THIS IS MAK AYAH KENA DAN WAJIB SOLAT DULU :)

Thursday, March 17, 2011

Miracle

Selak The Star semalam, terasa sedih melihat wajah suram Duta Jepun ke Malaysia. Beliau mengalirkan air mata mengenangkan nasib rakyat Jepun ketika ini. Kelihatan seperti ujian bertimpa-timpa ke atas mereka. Bermula dengan gempa bumi, tsunami, reaktor nuklear yg meletup dan juga gunung berapi yg kembali aktif.

I hanya mampu melihat dari sini. Hanya mampu membaca berita di suratkhabar dan menonton berita di televisyen. Hanya mampu berasa kecewa apabila melihat TV3 sudah sibuk mengupas isu ‘kejatuhan ekonomi Malaysia akibat tsunami di Jepun’ di hari kedua Jepun menghadapi bencana. Hanya mampu marah tatkala melihat kartun Zoy di Berita Harian. Hanya mampu berasa pelik mendengar komen dari First Lady of Malaysia.

Hati meronta nak mengupas akan kurangnya sensitiviti sesetengah pihak tapi I rasa itu tidak perlu kerana telah ramai yg menceritakan tentang hal ini.

I nak share tentang bayi yg berumur 4 bulan ni.


Comel kan? Tatkala tentera Jepun sibuk mencari mangsa yg masih hidup, mereka terdengar tangisan bayi. Dengan berhati-hati, mereka mengalihkan sisa runtuhan dan disebaliknya, seorang bayi berusia 4 bulan ditemui selamat. Ibu bapanya yg bersedih kerana menyangka si anak telah mati dihanyutkan tsunami mengalirkan air mata apabila ditemukan dengan si anak kembali.

Bayangkan bayi berusia 4 bulan yg tak boleh buat apa-apa, dihanyutkan dari dakapan si ayah ketika cuba menyelamatkan diri dari tsunami... akhirnya selamat.

Bagaimana bayi tu terselamat daripada 'ditelan' tsunami, hanya Allah yg mengetahui.

Semoga penduduk Jepun tabah menghadapi bencana ini.

Wednesday, March 16, 2011

Jangan cepat salah faham di Facebook, boleh?

2 days ago, I decided to unfriend one lady from my FB account.

I’m still waiting for her reaction. Hihihih…

Jgn main-main, unfriend pun boleh buat org mengamuk. Percaya tak? How did I know? Sebab dia dah mengamuk dgn my brothers yg telah pun mengeluarkan dia dari friend list.

Recently, ada friend yg marah sebab I tak reply his comment. So dia taknak komen lagi sebab dia rasa I pilih bulu dlm reply comment. Siap perli I lagi tu. Please la… I tak ngadap FB 24 jam. So kalau terlewat reply tu, don’t be childish dgn cara remove comment. Lepas tu marah sbb I tak reply. Usually, I mmg akan reply komen. Tapi kalau dah bz sgt, 2-3 hari pun belum tentu I buka FB tu.

Oh My God… I rasa dah menjadi-jadi pulak benda kat FB ni.

There are some people yg suka berFB. Ada pulak yg punyai FB account hanya utk kekalkan friend list dia. I tergolong dlm golongan yg hanya ada FB account sebab nak keep track di mana kawan-kawan I berada.

Here are my rules:

Dari dulu I dah ckp, I takkan approve friend request yg I tak kenal. Kawan kepada kawan tetapi kita tak saling mengenali, pun I takkan approve. Let say kita saling mengenali di alam maya, please beritahu siapakah anda. Hehe, sebelum ada org merajuk sebab I tak approve.. siapa la tuh :p

Dan sebab I jarang on FB, I terlepas pandang sesiapa yg add I. Maybe ada yg dah tak aktif pun. Believe me when I say yg I tak berapa reti nak guna FB. Tak reti nak godek2 FB tu.

I juga hide my wall so kalau cuba view my FB dan tak nampak wall, jgn fikir bukan-bukan. I mengarut je kat wall tu. So tak dpt view pun takpe rasanya. Tak dpt tgk my wall, tak bermakna I tak suka you. Please, jgn fikir negatif.

Kalau you tag gambar, masuk dlm my wall dan I remove post (without remove the tag), jgn marah. I ada sebab sendiri.

Kalau you tag gambar yg takde kena mengena dengan I, then I remove tag, jgn marah. I tak simpan gambar yg tidak ada kena mengena.

I juga tak selalu buka FB so please jgn beritahu sesuatu yg penting seperti apa-apa event through FB semata-mata. Byk kali juga I lambat tau dan event tu dah terlepas.

I juga tak main games dlm tu. So I mmg takkan accept your request.

Hmm, lain orang lain cara berFB. So this is my rule. I bagi tau awal-awal sebab taknak salah faham di kemudian hari.

Milik siapakah lagu itu...

Dari kecil, Batrisyia dah didedahkan dengan music. Bermula dengan music dari learning CD yg kami beli hinggalah music dari radio apabila dia dah besar nie. Now, dia dah boleh kenal lagu-lagu yg dia dgr dan humming bila dia ingat.

I find it's cute bila dia label setiap lagu yg dia dgr. Dia akan recognize tu lagu apa, then dia akan ckp tu lagu siapa. Bukan siapakah singer tu tetapi lagu tu lagu kegemaran siapa. Dan dlm hal nie, hanya ada LAGU TISYA dan LAGU UMI. Abi? Abi dgr semua je. Ahaks.

Jom tgk mana satu lagu dia, mana satu lagu I.

Grenade by Bruno Mars ~ lagu Tisya
Firework by Katy Perry ~ lagu Umi / lagu Tisya
DJ Got Us Falling In Love Again by Usher ~ lagu Umi
Terrified by Katherine McPhee ~ lagu Tisya
Just the Way You Are ~ lagu Tisya
Back to December by Taylor Swift ~ lagu Umi
Teenage Dream by Katy Perry ~ lagu Tisya

Ni sikit je la. I tak ingat semua. Dia je pandai-pandai buat label. Kalau lagu dia keluar, mmg tak boleh tukar channel.

Tapi lagu yg dia paling suka ialah lagu dlm iklan Fernleaf. Isk, yang ni mmg tak boleh dilawan la. Kalau balik Seremban, bangun pagi je, dia terus kejut kitorang.. suruh buka YouTube sebab nak layan iklan tu. Semata-mata, ok! Berpuluh kali dia layan sebelum pergi mandi. Nasib baik la Wan ada streamyx kat rumah. Kalau tak, tak merasa la nak layan iklan Fernleaf pagi-pagi tu.

Wan, bila nak try Unifi? Woha!!

Tuesday, March 15, 2011

Tiba-tiba, banyak pulak BPA free bottle.. ajaib!

Tadi I ke Jusco nak beli puting susu. Ramai orang.. mak-mak la. Ingatkan ada sale ape la. Rupanya masing-masing nak cari BPA free bottle. Serious! Ada sorang akak tu, I tgk dia beli sampai 9 botol. Ramai kot anak dia.

I terdengar sorang chinese lady bercakap dgn saleswoman. Katanya... kalau betul bahaya, kementerian patutnya terus haramkan. Dia cakap, dia tak bodoh. Dah tau tak elok, dia akan tukar skrg jugak. Tak perlu tunggu 1 March 2012. Sorang akak tu pulak ckp dgn I (walaupun I tak tanya pun). Dia kata dia pernah dgr psl risiko BPA. Tapi dia tak ambil peduli sebab takde kenyataan apa2. Cuma bila kementerian dah beritahu, baru dia percaya. Akak ni la yg beli sampai 9 botol.

Yg saleswoman lagi la... makcik la. Dia cakap, dia pelik kenapa tiba-tiba ramai org cari botol BPA free hari nie. Bila akak yg beli 9 botol ni beritahu dia, barulah dia tau.

I was amazed on the spot! Kalau 2 tahun lepas, I kena perli di forum sebab sibuk nak cari BPA free bottle. Malah, tak ramai yg tahu apa itu BPA free. Sekarang nie? Hanya perlukan satu kenyataan dari kementerian kesihatan, ibu-ibu terus zassss pergi beli BPA free bottle. *Thumb up to all of you*

Yang buat I heran ialah tiba-tiba ada banyak pulak BPA free bottle dari brand-brand yg kita biasa dgr. Sebelum ni, brand yg mahal je yg byk keluarkan BPA free bottle. Korang cuba check kat hypermarket. Dah banyak secara tiba-tiba. Ni yg I pelik nie. Harga pun dah turun sikit. Takpe la. Elok la. Orang boleh bertukar kepada botol tu. Grab this chance. Tak perlu tunggu sampai 1 March 2012 kan?

Pengharaman botol susu yang mengandungi BPA berkuatkuasa 1 Mac 2012

At last, Kementerian Kesihatan mengambil tindakan utk mengharamkan penjualan polycarbonate milk bottle yg mengandungi Bisphenol A atau lebih dikenali sebagai BPA. Pengharamannya akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2012 bagi memberi peluang kepada pihak terlibat utk menukar mesin dan material dlm pembuatan botol susu.

Pengharaman ini diambil berikutan risiko BPA terhadap bayi dan kanak-kanak. Setakat ni, belum ada bukti yg menunjukkan BPA tidak membahayakan golongan berisiko tinggi ini. BPA dikatakan boleh menjejaskan hormon dan fungsi organ dalam tubuh bayi dan kanak-kanak.

Malaysia bukan negara pertama yg mengharamkan penjualan botol susu yg mengandungi BPA. Utk pengetahuan, WHO sendiri telah menyarankan pengharaman ini. Negara-negara lain yg telah mengharamkan chemical dlm botol susu termasuklah Germany, France, Denmark, Canada, Australia, New Zealand dan New York.

Mesti ada yang tertanya-tanya… mengapakah pengusaha menggunakan BPA, jika wujud material lain yg boleh diguna? BPA digunakan dlm polycarbonate utk menjadikan botol susu itu lebih translucent atau jernih warnanya dan lebih keras berbanding botol tanpa BPA yang kurang cantik.

I still remember masa Batrisyia belum lahir. I tau tentang bahaya BPA ini. Jadi, I beli botol yg tidak mengandungi BPA. Plus, masa tu bf Batrisyia. So botol semuanya beli brand MLO yg kebetulan, tiada BPA. Botol dengan BPA adalah sgt tak bagus utk memanaskan susu badan kerana kita akan selalu panaskan botol tu. BPA akan terbebas ke susu. Tapi sebenarnya, BPA juga boleh terbebas jika kita menggunakan susu formula.

BPA bukan hanya terkandung dlm botol susu tapi dlm banyak barang plastik yg lain. Cuma apabila ia digunakan dlm pembuatan botol susu utk bayi dan kanak-kanak, golongan ini lebih berisiko tinggi untuk terdedah dlm pembebasan BPA, seterusnya akan mempunyai masalah dlm kesihatan. Masalah tu bukan atas terus nampak tetapi ia akan berlaku di kemudian hari.

Rasanya salah seorang blogger pun pernah timbulkan isu ni. Dia nak beli botol BPA free tapi mak dia menyangkal dengan mengatakan bahawa semua anak-anak dia pakai botol yg ada BPA sejak kecil. Hidup je sampai sekarang. Hmm.. susah jugak kalau dah timbulkan evidence yg mcm tu.

Tapi kalau kita dah tau ianya membawa keburukan, apa salahnya kalau kita bertukar kepada botol yg lebih selamat, betul tak?

Skrg tak payah pening-pening. Sebab kementerian nak ban botol yg ada BPA, semua org tiada pilihan lain.




Harga utk BPA free bottle tidaklah terlalu mahal. Contohnya botol di atas, keluaran MAM. Botol 270ml ini hanya berharga RM 25.00

Hmm, rasanya dah ramai kot yg pakai BPA free bottle. Cuma kementerian baru nak haramkan penjualannya. Bagus la.

Monday, March 14, 2011

Majlis perkahwinan SK Adam

Akhirnya, Kd telah bertukar status menjadi Puan Siti Khadijah Adam. Dengan sekali lafaz, semuanya selesai. Majlis nikah dan persandingan telah diadakan pada hari yg sama; 12 March 2011.

(My mom's birthday jatuh pada hari yg sama... Happy Birthday, mama!)

Ok, layan gambar la eh :)


Dulang hantaran yg serba biru

Close up kek hantaran

Close up wedding band

Akad nikah telah disempurnakan oleh ayah Kd sendiri. Khairil pulak melafazkannya dengan lancar. Imee and I rasa ni mesti dah rehearse banyak kali. Laju je dia ckp sampaikan kitorang tak sempat nak rasa berdebar.

Upacara membatalkan air sembahyang

Antara yg hadir dari awal pagi

Untuk bersanding, mereka memilih warna biru lembut. Piun dan Timah menjadi pengapit di sisi.

Di majlis ni juga, I sempat berjumpa dengan 2 org bloggers yg selama ni jenguk di blog aje.

Yg pertama, kak Aida. Yang nie mmg I tak pernah kenal rupa dia camne. Masa carikan tempat duduk utk hubby makan, kami duduk di satu meja yg agak kosong. Akak tu senyum je. So I senyum balik. Tgh duduk tu, tiba-tiba dia tegur guna my name. Oh, laaa... hehehe... mcm jejak kasih pulak sbb tak expect nak jumpa dia.

Blogger yg kedua ialah Nieda. Yang ni mmg tau akan berjumpa di sana. Cuma puas juga jenguk mencari dia. Ingatkan dah terlepas, dia dah blk ke.. sebab at one time, I duduk dlm rumah je. Sekali, meja dia sebelah meja kami je.

Nur Alisha Humaira dan Humaira Batrisyia

Dapat la dua org kanak-kanak ni berjumpa. Yg geramnya, bila I kenalkan Humaira pada Batrisyia, Batrisyia mcm confuse sebab I sebut nama dia. It was nice meeting you, Nieda!

Kami pulang sekitar jam 3.15 pm sebab nak pergi cari cake utk my mom pulak. Seperti biasa, I beli Mango Cake di Mango (Taipan Senawang). Cake yg sedap. This time, siap jumpa chef kat dapur. Tu nanti la I cerita.

Friday, March 11, 2011

Entry lite-lite

Wah, pukul 4.30 ptg baru nak update blog!

Ok la, tak semestinya nak update blog tiap-tiap hari, ye tak? Tapi I suka :p

Plus, entry smalam mcm serious je. Mmg serious pun.

So hari nie nak rileks-rileks sikit. Dah petang, kerja dah nak habis. Badan dah lenguh. I nak buat entry lite-lite je.

Actually, today is an interesting day. Setengah hari, I habiskan masa kat FB semata-mata nak selesaikan satu kes bersiri. I rasa dah mcm penyiasat sebab puas selongkar sana sini semata-mata nak cari FB account cik adik yg sorang tu. *Awak baca entry ni ke, dik? Akak still nak gelak ni*

Akhirnya, kes berjaya ditutup. I tau korang tak faham apa yg I cerita nie. Takpe la. Entry syok sendiri.

Utk students dan guru-guru (termasuk my mom di sekolah tu), selamat menyambut Cuti Sekolah. Bulan 3 adalah cuti sekolah yg paling tak best sebab seminggu je. But my mom akan pergi bercuti di Bandung dgn cikgu-cikgu yg lain. Pergilah... jgn lupa bawak sebuah beg kosong ke sana. Senang nak isi souvenir. Ahaks.

I nak balik Seremban ptg nie. Mcm tak excited pulak nak balik kali ni. Kenapa entah.

Thursday, March 10, 2011

A new set of friends

A few years ago, I ber sms dgn my bestfriend tentang our close friend yg berkecil hati apabila kami berdua dah tak rapat dgn dia. Ok, actually dia lebih berkecil hati dgn my bestfriend. So dua-dua mengadu kat I. *Ahaks, comel la korang dua org nie.. tau tak?

Apa yg my bestfriend ckp senang je. Masing-masing dah dewasa, dah ada life sendiri. We can’t expect to be friends with the same people. Yes, we’re still friends but dah tak close mcm dulu. We create a new friendship with others, we have our own life, we have a new responsibility.

Semua ni akan berlaku ke atas semua orang.

I pun pernah rasa mcm nie. My friend beri satu nasihat yg berguna.

FIND A NEW SET OF FRIENDS.

Mcm dia ckp, we can’t expect to be friends with the same people. At certain stage, kita perlu cari kawan baru yg sesuai dengan kehidupan kita.

Kalau masa belajar, kita cari kawan yg satu kelas dengan kita so that boleh pergi ke kuliah dan ke food court secara berjemaah :p

Bila dah kerja, kita cari kawan baru yg boleh sama-sama pergi lunch atau ke gym lepas bekerja.

Bila dah kahwin, kita dapat kawan baru yg terdiri daripada isteri kwn-kwn suami kita.

Bila dah ada anak, kita cari kawan baru yg terdiri dari ibu-ibu baru agar sama-sama dpt berkongsi pengalaman.

Ni semuanya hanyalah contoh.

Kalau kita hanya nak berkawan dengan kawan yg kita kenal masa belajar dulu hingga ke tua tanpa perlu create new friendship, tak boleh juga kan?

Bila sampai masanya, kita akan mula renggang dengan kawan-kawan. Tidaklah sampai putus kawan tetapi kita dah tak boleh nak selalu jumpa mcm dulu. Even nak tegur kat FB pun, bukan semua orang suka tegur camtu termasuklah diri ini. I ni nama je ada FB account tp tak aktif pun.

Kalau dulu, set je masa utk berjumpa. Semua orang boleh datang. Tapi skrg, set berapa kali pun, belum tentu semua org boleh datang. Kalau dulu, kita bawa diri kita seorang. Sekarang, nak kena tanya the other half samada dia free ke tak. Or maybe dah ada program utk beberapa minggu yg akan datang. Sounds silly tapi mmg ada.

Sometimes being a friend means mastering the art of timing. There is a time for silence. A time to let go and allow people to hurl themselves into their own destiny. And a time to prepare to pick up the pieces when it's all over.”

Mesti ada yg tertanya-tanya kenapa tiba-tiba I bangkitkan soal nie. Takde apa-apa la.. I cuma teringat kawan I yg dua org tu.. yg I sebut awal-awal tadi.

DINOS ALIVE! Don't wait till they're EXTINCT again!


Excited tau bila baca entry kak Izan tentang Dino Alive.

I tau tentang Dino Alive dari The Star minggu lepas. Being me yg mmg minat dengan Sains, I ter- over excited bila baca tentang Dino Alive. Actually, tour ni dah gerak serata dunia dan skrg, ia singgah di Pusat Sains Negara.

Nasib baik la sampai bulan May. Kita bagi chance la orang lain pergi dulu. Mesti tgh ramai skrg nie. Lebih-lebih lagi nak cuti sekolah nie hah. So entry ni utk warwarkan kepada yg tak tau lagi.

I mmg minat exhibition mcm nie. Sama la mcm Petrosains tu. Rasa nak pergi lagi je walaupun dah beberapa kali masuk ke sana. Rasa mcm tak puas.

Untuk keterangan lanjut, layari http://www.dinosalivetour.com/dinosalive2010/index.asp

Wednesday, March 09, 2011

Wordless Wednesday : Unripe tomatoes

Berbunga

Berbuah

Tuesday, March 08, 2011

Potty training update. I need your help for a next training

Ni masa saja-saja mencuba. Kami bercadang nak train dia di hujung minggu. Dlm masa yg sama, kami nak train dia utk tau mcm mana rasa nak buang air agar bila tiba masa training nanti, dia dah familiar dgn rasa tu. So Rabu malam dan Khamis malam, kami cuba train dia. Maybe ada yg ingat kami tersalah method. Usually, orang ajar waktu siang. Bila dah successful, baru ajar waktu malam.

Sebenarnya, kami ajar di waktu malam SEBELUM TIDUR. Kira ok jugak la kan? Plus, kami hanya nak train dia utk tau mcm mana rasa nak kencing tu.

Night 1 (Wednesday)
Unsuccessful. 2 kali accident. Kali pertama, dia ckp dia nak buang air di saat kencing dah keluar. Kali kedua, accident sebab abi dia lupa nak bawa dia ke toilet.

Night 2 (Thursday)
I minta hubby baca artiket tentang potty training. Then, kami belikan panties yg cute-cute utk Batrisyia. Ianya berjaya buatkan Batrisyia lebih alert nak buang air. At first, dia rambang mata nak pakai yg mana satu. Ended up I ‘tangkap’ dia pakai sekali 3 panties. LOL.

I bawa dia ke bilik air utk buang air. Then I set time selang 20 minit. I tukar ayat. Sebelum ni, I ckp “Kalau nak kencing, bgtau yer”. I rasa dia tak berapa faham. Sebab tu bila tgh kencing, baru dia nak ckp. So I tukar dgn ayat, “Tisya dah besar. Tisya kencing kat bilik air tau”. I ingatkan dia selalu. Dia angguk-angguk.

Elok je nak 20 minit, I nampak dia kepit. I tanya, “Tisya nak kencing ke?”. Dia jwb, “Tisya nak kencing kat bilik air”. Terus laju dia buka seluar dan I teman dia pergi bilik air. Dia siap bg high five tu. Seronok kot.

Then, I set time for another 20 minutes. Lepas 20 minutes, dia kata dia belum nak buang air. I set for another 10 minutes dan dlm masa yg sama, selalu tanya dia. Sudahnya selepas 40 minit berlalu, hubby bawa dia ke bilik air eventhough dia kata dia tak rasa nak buang air. Kami rasa sebab dia leka mkn nasi so dia tak rasa apa-apa. Nasib baik bawa. Elok je dia buang air kat dlm bilik air tu. Selamat!

Jadi lepas 2 kali berjaya, Batrisyia dah happy. Dia kata dia dah jd big girl. Dah pandai. Ewah ewah…

Tu aje la accident di hari kedua.

Day 3 (Saturday)

Berazam nak train dia utk sehari. Tapi pagi-pagi lagi dah kantoi. Ahaks, Batrisyia terlupa nak bgtau. Masa tu kami tgh jemur kain di ampaian. Tiba-tiba dia ckp, “Aiyooo.. Tisya dah kencing”. So tukarkan seluar dia dan ingatkan dia agar buang air di toilet.

Dia berjaya buang air di toilet hingga sampai ke waktu dia nak tidur. Cuma masa nap around 2 pm tu je, I pakaikan dia dgn cd.

Day 4 (Sunday)

Around 8am, Batrisyia terbangun dan terus ckp dia nak kencing. I ckp, takpe.. dah pakai cd. Dia blurred. Pastu dia sengih-sengih je. Lepas mandi, terus diaperless. Semuanya ok. Ingatkan takde accident lagi dah. Elok je dia tgh main kat luar rumah, tiba-tiba dia balik. Tapi tak sempat sampai ke bilik air, dah terbuang di luar pintu.

Tu je la sekali. Lepas tu, ok sampai ke waktu malam. Tapi malam tu letih sikit la. Selang 5 minit, dia ckp nak buang air. Ada la 5-6 kali melayan dia. Dia nak main air je sebenarnya. Last-last, I bagi warning. Terus tak main-main dah.

Day 5 (Monday)

Tibalah hari utk dia ke nursery. I dah bgtau cikgu dia yg I nak teruskan potty training di nursery. Cikgu dia kata, dia boleh tolong. So I bekalkan panties dan 4 cd ke nursery. I pesan, cd pakai time dia nak tidur je. So harapnya semua ok la.

Balik ptg tu, I minta report dari cikgu dia. Alhamdulillah, no accident at all. Batrisyia pun tau bila nak pegi toilet. Plus, cikgu dia bawa ke toilet selang setengah jam. So now, I hanya perlu bekal 2-3 cds setiap hari. Satu utk pakai waktu tidur, satu utk pakai waktu balik dan satu lagi standby.

Sampai rumah, dia minta bukakan cd dia. Nak jadi 'orang besar' semula. Siap tekankan ayat TISYA DAH BESAR. Isk... Bila dia tidur, baru pakaikan diaper semula.

So I boleh simpulkan yg misi utk diaperless waktu dia berjaga telah berjaya. Lepas ni tunggu masa nak train utk waktu tidur pulak. Ada tips utk train waktu tidur tak? Kalau boleh, I nak teruskan je. Tak payah tunggu-tunggu.

Note: Khas utk mancet dan utk yg nak tahu, boleh jenguk link nie; babycenter utk dptkan tips dan info tentang potty training.

Friday, March 04, 2011

Tak perlu bercuti mahal-mahal

Ya ampuunnnnn!

Dah ada org tegur I, maka wajib la I buat entry ni agar pihak lain tak berkecil hati.

Ni edisi bulan 2. Skrg dah bulan 3. Ni edisi sebelum pergi bercuti ke Sabah. Entry Sabah cepat je I update. Patut la ada org tegur :p

Ok la, demi tak hampakan keluarga yg jauh di mata tu, I buat entry nie. Seperti biasa, tak semua gambar. Nak semua, tunggu I balik minggu depan. You all boleh ‘sedut’.

Cerita bulan 2. Papa punya idea nak bawa semua org jalan-jalan sebab dia tak senang duduk sebab cuti panjang. Dah la plan last minute, peak season pulak. Tentulah hotel semua mahal. Last-last, I ajak pegi picnic kat PD je la. Ekekeke… ape ingat koman sgt ke PD tu. Tempat kitorang pegi picnic time kecik2 tu!

Pastu ingat nak stay kat bungalow la. Semua penuh yer. Even penjaga bungalow2 kat sana yg bernama Raja pun gelakkan kitorang sebab sehari sblm pegi, baru nak tepon dia. Lantak la.

So gambled aje ke sana.

Oh, sblm tu… sehari sblm tu kot, I dipertanggungjawabkan beli ayam utk dibakar. At first, mama nak perap tp dah xde org kat rumah tu. Takkan mama nak buat kerja sorang2 kot. So I ckp, beli je la. Takyah pening. So beli aje kat Jusco. Nyum nyum.

I dah ckp dgn semua org, bgn awal tapi ada gak yg lewat. Kaum perempuan semuanya dah bgn sblm subuh sebab nak sediakan bekal ke sana. Iskk… Sudahnya lambat sampai PD. Nak dekat pukul 10 baru sampai. Banyak tempat dah penuh. Mau nak setengah jam cari tempat. I dah hangin dan panas dlm kereta.

Nasib baik last2 jumpa port ok la kot. Nak pegi batu 4 tp sebab ada kumpulan yg kami kenal ada kat sana, kami lariiiiii. Kami lari sebab sepatutnya kami kena join kumpulan tu tp ngelat.

Tp port tu airnya gelap sikit. Gelap bkn sebab kotor tapi sebab pasir. So kurang best nak mandi. Kami main air je. Tu pun ada la sejam je kot. Lepas tu, semua org naik dan mkn sampai kenyang sambil buat plan utk ke Ulu Bendul keesokan harinya.

Perut mcm nak meletup sebab kekenyangan. Banyak eh makanan. Sebab ahli dah ramai so bajet semuanya kelaparan. Kami bawa ayam, ikan dan sosej utk dipanggang. Lepas tu ada la masak nasi putih, nasi goreng, sayur goreng dan kuah asam. Tapi ok jugak la sebab beli ayam dan sosej byk sikit. Sebab boleh bawa ke Ulu Bendul pulak.

So layan gambar. Tak letak banyak dan hanya letak kat kat PD saje. Yang lain, korang tgk kat rumah minggu depan.


Khemah letak kat bahagian bawah utk kanak-kanak.
Atas tempat bersantai dan makan-makan.


2 orang ni yg diberi pas kebenaran utk bermain pasir sepuas hati.


Tunggu bara siap.
Kecik bebenor tempat barbeque nye. Ahaks.



Perghhh... orang kata gambar candid. Padahal, mmg sengaja sorang pandang
kiri, sorang pandang kanan.


2 orang pengipas tegar


Ayam dan cencaru in action


Pura-pura pandang ke arah lain :p


Kemudian, 2 org lagi.. pun sama berpura-pura

Hoh, yang paling depan tu main tipu!
Banyak gambar tak jadi sebab dia block muka orang lain.


Thursday, March 03, 2011

Potty training

Semalam, Batrisyia genap berumur 2 tahun 5 bulan.

Semalam juga, kami mulakan misi baru yang perlu berjaya kalau nak proceed dgn misi besar pertengahan tahun nanti.

It's potty training.

Lambat ke? Semua tu tak penting bagi kami. Doktor pun ckp, kebolehan utk success potty training ni pun bergantung pada keupayaan anak anda hold urine. Dlm masa yg sama, kesabaran ibu bapa menghadapi proses tu pun sgtlah penting.

Jadi, dipendekkan cerita.. tiba-tiba terasa nak 'having some fun'! Ahaks, I ckp dgn hubby. Tak payah pakaikan diapers. Kita tgk camne reaksi dia. I tau, mesti 'accident' punya la.

So kami tak pakaikan Batrisyia dengan diaper. I ckp dgn hubby, tgk reaksi Batrisyia. Dlm setengah jam, kita hantar dia gi pee.

Adalah dlm 20 minit, Batrisyia dah buang air. Nasib baik time tu dia kat dapur. Yg buat I gelak ialah dia punya reaction. "Ala Umi, Tisya kencing. Aaaa.. cepat!". Cepat tapi dia berdiri je kat situ. Hahaha..

So tukarkan seluar dia dan still nak having some fun. I kata kat hubby, dlm setengah jam, bawa dia ke toilet. Hubby pula terlupa. Elok lepas 35 minit, Batrisyia basah lagi.

Reaction abi dia la yg melampau. Dia pulak yg geram. Rileks la.. kata nak 'having some fun'. Ekekkeke... I dah agak, lps 2 kali accident, confirm abi dia terus pakaikan Batrisyia dengan diaper.

I biarkan je la. Agaknya dia ingat anak tu nak terus pandai kot. So pagi-pagi ni I dah cari info dan pengalaman org lain. I emailed kat dia. Biar dia baca dan faham bahawa proses ni kena dilalui dengan sabar :p

Malam ni kita cuba lagi.

Korang ada apa-apa nasihat nak bagi tak? Tips pun bagus gak.

Wednesday, March 02, 2011

It's bullsh*t!!!

Nota: Apa yg I nak tulis mungkin akan menyinggung mana-mana pihak, baik yg kenal mahupun yg tak kenal. Ni hanya pendapat semata-mata.

Petang semalam, I dan hubby dok berbalas perkataan "bullsh*t" dlm kereta. Nasib baik masa tu belum sampai nursery Batrisyia lagi.

Nak tau ape cerita?

Ni semua pasal SAMAN!

Isnin lepas, I ke post office sebab nak renew my license. Boleh tak I lupa sesuatu. Elok je sampai kat Jusco, baru teringat yg hari tu adalah hari terakhir bayar saman. Damn, ni mesti ramai giler orang punya lah!

Sekali betul. So tak jadi renew. Punya la ramai org tunggu kat situ gara-gara sistem tergendala. Ada sorang akak tu siap marah-marah lagi tapi kwn dia pujuk dia dgn ayat tak berapa lawak, "Takpe la.. lepas ni ko sedekah je la bayaran 100% tu". Mana la geng tu tak bengang kan?

Wah, kata tak renew license tapi sempat dgr perbualan orang. Ahaks, I pegi beli setem. Tu yg sempat dgr.

Semalam, hubby pulak bercerita yg talian radio Bernama agak kecoh bila DJ buka talian utk org ramai bercakap pasal bayar saman nie. Ada sorang pemanggil tu siap marah-marah dan ckp, "It's bullsh*t!!! bla.. bla.. blaa".

I gelak aje la dgr kutukan manusia itu.

Apa yg BULLSHIT sgt tu?

Kalau ikut I, simple je. Bila dapat saman, sila bayar cepat. Jgn tangguh. Bila tangguh, anda mungkin lupa. Bila bayar cepat, boleh terus dpt diskaun. Sikit atau banyak, tu bergantung pada jenis kesalahan.

Jgn sesekali ignore saman yg anda dpt. Amboi, pandang saman sebelah mata je la eh. Bila dpt surat saman, terus buang dlm tong sampah. Lepas tu bila dah jadi camni, baru nak menggelupur pegi beratur 4-5 jam semata-mata nak bayar saman 5-6 tahun lepas.

Bila kerajaan bagi peluang utk kita bayar saman sebelum disenaraihitamkan, jgn tunggu last minute. Mcm baru-baru ni, kerajaan dah bg masa 6 bulan! Kenapa pada 28 February 2011, baru nak pegi bayar saman? Ok la, ada yg bagi alasan yg masa tu la gaji baru masuk. Apa utk 5 bulan yg sblm nie, gaji korang tak masuk langsung ke?

Huh, mesti dah ada yg benci bila I tulis camni. Anggap I perasan bagus sgt. I bukan nak perasan bagus sebab I tak bagus mana pun. Cuma benda-benda ni terjadi sebab kita ambil mudah. Betul atau tak? Kalau setakat bayar 1-2 saman, tu ok lagi. Ni yg bayar sampai nak dekat 10 saman tu, ape cerita?

Yer la, bagi sesetengah orang.. ckp pasal gaji mmg sensitif. Sometimes, tak cukup duit sampai hujung bln. I faham. Tapi penah tak dgr org ckp, hidup berdasarkan kemampuan?

I cakap dgn hubby senang je. Kalau takde duit nak bayar saman, jgn buat kesalahan sampai kena saman. Saman tu bkn dpt free. Kita buat salah, baru dpt saman. Lain la kalau terang2 kat surat saman kata kita bawa laju sedangkan masa tu kereta kita tersadai kat balai polis. Tu lain cerita la kan.

I rasa la, my hubby diam-diam tension bila I jadi co-pilot. Bila dia laju sikit, I tegur. Bila dia cilok sikit, I tegur. Serious!!! I taknak kena saman dan taknak melanggar/dilanggar orang. Tu semua buat buang duit.

Nota kaki:
1. Sepanjang hampir 12 tahun I ada lesen, I pernah kena saman 2 kali sebab memandu melebihi had laju 85km/j. I bawa sampai 95km/j. *Ini jalan depan Mini Malaysia Melaka di mana speed sign tu tertutup dgn rimbunan pokok di tepi jalan. Mana la I perasan.

2. Entry ni bkn nak kutuk orang sebab kalau khas utk kutuk org, bermakna I kutuk my hubby (yg selesaikan 4 saman tertunggak), my sister in law (ni I tak tau dia bayar berapa saman), my brother in law (yg selesaikan 4 saman tertunggak jugak) dan juga I sebab I pun pernah kena saman.

I never knew that I've watched a lot of Disney!

Oh, I mesti tak perasan entry dari Imee. Entry 2 minggu lepas. Isk.. I ke mana masa tu eh?

But this is fun!

A list of Disney -- and associated with Disney while not actually Disney and everyone-knows-they're-not-Disney-but-they-still-end-up-on-a-list-like-this -- movies. Put an X by the ones you've seen.


CLASSIC DISNEY
———————————————-
[x] 101 Dalmatians (1961)
[x] Alice in Wonderland (1951)
[x] Bambi (1942)
[x] Cinderella (1950)
[ ] Dumbo (1941)
[x] Fantasia (1940)
[ ] Lady and the Tramp (1955)
[x] Mary Poppins (1964)
[x] Peter Pan (1953)
[x] Pinocchio (1940)
[x] Sleeping Beauty (1959)
[x] Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
[ ] Song of the South (1946)


DISNEY’S DARK AGE
———————————————
[x] The Aristocats (1970)
[ ] Bedknobs & Broomsticks (1971)
[ ] The Black Cauldron (1985)
[ ] The Fox and the Hound (1981)
[x] The Great Mouse Detective (1986)
[x] The Jungle Book (1967)
[ ] The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)
[ ] Oliver and Company (1986)
[ ] Pete’s Dragon (1977)
[x] The Rescuers (1977)
[x] Robin Hood (1973)
[ ] The Sword In The Stone (1963)


THE DISNEY RENAISSANCE
———————————————-
[x] Aladdin (1992)
[x] Beauty and the Beast (1991)
[x] A Goofy Movie (1995)
[x] Hercules (1997)
[x] The Hunchback of Notre Dame (1996)
[x] The Lion King (1994)
[x] The Little Mermaid (1989)
[x] Mulan (1998)
[x] Pocahontas (1995)
[ ] The Rescuers Down Under (1990)
[x] Tarzan (1999)

DISNEY’S MODERN AGE
———————————————-
[x] Atlantis: The Lost Empire (2001)
[x] Bolt (2008)
[x] Brother Bear (2003)
[x] Chicken Little (2005)
[x] Dinosaur (2000)
[x] The Emperor’s New Groove (2000)
[x] Enchanted (2007)
[x] Fantasia 2000 (2000)
[ ] Home on the Range (2004)
[x] Lilo & Stitch (2002)
[x] Meet the Robinsons (2007)
[x] The Princess and the Frog (2009)
[ ] Treasure Planet (2002)

PIXAR
———————————————-
[x] A Bug’s Life (1998)
[x] Cars (2006)
[x] Finding Nemo (2003)
[x] The Incredibles (2004)
[x] Monsters Inc. (2001)
[x] Ratatouille (2007)
[x] Toy Story (1995)
[x] Toy Story 2 (1999)
[x] Toy Story 3 (2010)
[x] Wall-E (2008)
[x] Up (2009)

———————————————-
Disney Wannabes

[ ] All Dogs Go to Heaven (1989)
[x] An American Tail (1986)
[ ] An American Tail: Fievel Goes West (1991)
[x] Anastasia (1997)
[x] The Land Before Time (1988)
[ ] The Pebble and the Penguin (1995)
[ ] Rock-a-Doodle (1991)
[ ] The Secret of NIMH (1982)
[x] Thumbelina (1994)
[ ] Titan AE (2000)
[ ] A Troll in Central Park (1994)


CLAYMATION
———————————————-
[ ] The Adventures of Mark Twain (1986)
[x] Chicken Run (2000)
[x] Corpse Bride (2005)
[ ] James and the Giant Peach (1996)
[ ] The Nightmare Before Christmas (1993)
[x] Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005)
[x] Coraline (2009)


CGI GLUT
———————————————-
[x] Antz (1998)
[x] Happy Feet (2006)
[x] Kung Fu Panda (2008)
[x] Madagascar (2005)
[x] Monster House (2006)
[x] Over the Hedge (2006)
[x] The Polar Express (2004)
[x] Shrek (2001)
[x] Shrek 2 (2004)
[x] Shrek The Third (2007)
[x] Monsters vs. Aliens (2009)

IMPORTS
———————————————-
[ ] Arabian Knight (aka The Thief and the Cobbler) (1995)
[ ] The Last Unicorn (1982)
[ ] Light Years (1988)
[ ] The Triplets of Belleville (2003) - Belleville Rendevous!!!
[ ] Persepolis (2007)
[ ] Waltz With Bashir (2008)
[ ] Watership Down (1978) as a kids movie, was quite disturbing..but I loved it
[ ] When the Wind Blows (1988)
[ ] Yellow Submarine (1968)


STUDIO GHIBLI/MIYAZAKI
———————————————-
[ ] Grave of the Fireflies (1988)
[ ] Howl’s Moving Castle (2004)
[ ] Kiki’s Delivery Service (1989)
[ ] Laputa: Castle in the Sky (1986)
[ ] Lupin III: The Castle of Cagliostro (1979)
[ ] My Neighbors The Yamadas (1999)
[ ] My Neighbor Totoro (1993)
[ ] Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)
[ ] Only Yesterday (1991)
[ ] Pom Poko (Tanuki War) (1994)
[ ] Porco Rosso (1992)
[ ] Princess Mononoke (1999)
[x] Spirited Away (2002)
[x] Whisper of the Heart (1995)
[ ] Ponyo on a Cliff by the Sea (2009)
[ ] The Cat Returns (2002)

Wordless Wednesday : Should I?


Note: Wordless Wednesday is a visual blogosphere phenomenon. Whereas blogs are primarily about "words" bloggers love to dress their journal entries with imagery. WW is a simple blog post featuring a photo which conveys a message that speaks for itself without using words.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.