Tuesday, December 20, 2011

My papa yang pandai

Korang mesti perasan, budak-budak zaman sekarang suka sangat guna short form. Kalau tak guna short form, dia suka pandai-pandai tukar ejaan. Contoh macam "kitew lew". Berbelit lidah nak pronounce.

Tapi bila papa letak ayat begini dia FB, I pelik juga. I tak faham langsung.

Conversation about Merlin Season 4

" x+!" bermaksud "tak campur!". Perghh, dah macam ayat matematik dah I tengok. Patut kagum tak? Ahaks. Sesungguhnya cikgu maths macam mak I yang cepat tangkap kot. Sabar je la.

Short form pelik macam mana yang korang pernah jumpa? Share la. I nak tau juga

8 scribble(s):

Ila said...

hahaha..ingatkan positif maksudnya..rupanya tak campur..memang short form terus

p!nkerton said...

hihihi canggih2.sebbaik mak ko cikgu maths, cepat tangkap hehe..

nieda said...

teringat lecturer i suka guna short form.. plg i x faham dia guna short form xtvt...rupa-rupanya aktiviti..mcm2

Liz Rohaizat said...

Ila> saya baca 3-4 kali pun tak faham. camne org boleh faham.

fatih> samada mak aku cepat tangkap atau dia pergi tanya ayah aku. hehe..

nieda> selalunya budak zaman skrg suka short form. tak sangka org dulu2 pun suka guna

Ely Hasrul said...

whoaaa canggihnye papa kooo hahahah aku selalu gak pening dgn staff aku dulu, bila sms aje seluruh ayat guna short form. patu dia dok tulis wet aku xpaham.. ropenye wet=duit hahahaha

Diyana said...

ada 2 mende saya kagum kat sini. 1,psl short form tu.2, sbb ur parents aktif fb.cayala!;).

Syigim said...

so interesting! x+! lepas ni bole guna hahaha... smarter than all those awful shortforms.. kak mmg seriously xtahan tgk org eja JEW. "aper2 jew", "beli tu jew" setiap kali nmpak, mesti rasa nk tulis "*je*" kat bwh komen org tu!! tu sbb kak suka penulisan liz. rileks without using shortform yg terlampau smpai org xbole phm!

Liz Rohaizat said...

ely> yg aku perasan, budak lahir pd tahun 90-an yg suka guna short form. kdg2 mmg susah nak faham. wet= duit? kan elok kalau eja betul2.

diyana> ahaks, mak saya tak aktif. tp ayah saya mgm aktif la kot. tiap2 hari wajib buka. mengalahkan anak dia.

kak syigim> tu la kak. JE lagi senang dieja dan difahami daripada JEW. mengapa perlu tambah huruf "W" di hujung, kan?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.