Wednesday, December 28, 2011

If I die young...

Kematian seseorang boleh buat kita fikirkan kematian kita sendiri, betul tak? Kita rasa kita muda lagi, masih sihat. Sejak bila Allah tetapkan jumlah usia untuk maut menjenguk?

2 malam lepas, I tak boleh tidur. Blame a mug of Nescafe. So I banyak berfikir malam tu. Fikirkan tentang hidup I. Apa yang I tak sempat buat, apa yang I regret, apa yang I harapkan, if only I could turn back time.. stuff like that.

What will happen to Tisya and hubby if I wasn’t around? Kalau tiba-tiba esok I mati, apa jadi? We take things for granted. Kalau orang tak sakit, kita tak rasa orang tu akan mati cepat. I sendiri pernah cakap dengan hubby. Kalau ditakdirkan dia bekerja jauh, apa akan jadi… nampak macam takde apa yang akan jadi. What if one day, anak sakit. Tengah malam buta I kena kejarkan anak ke hospital. What if tiba-tiba I “pergi”. So sudden. Dalam tidur ke, accident ke. Tinggal Tisya sorang-sorang dengan abi dia jauh di negeri orang. Sape nak contact hubby masa tu? Tisya tu kecil lagi. Do you remember kes suami bekerja di Madinah dan anak isteri mati dibunuh di rumah. Lepas beberapa hari, baru jiran tau. Kesian tak?

Being a women, kita diberi “anugerah” mempunyai hati yang sensitive. Kita peka dan aware dengan apa yang boleh dan mungkin berlaku. Itulah sifat seorang perempuan which sometimes will make men piss off with us. Terlalu fikirkan benda negative, katanya.

Yesterday, someone passed away due to lung infection. His friends and colleagues were in shock! Kita nampak dia sihat. Kita taktau senang-senang je nyawa tu nak ditarik. Tidak akan lambat walau sesaat.

Pukul 7 pagi tadi, berlaku accident berdekatan Plaza Phoenix. Seorang lelaki berhelmet terbaring di jalan. Kertas-kertas bertaburan di jalan raya. Surat khabar, barangkali. I rasa mangsa dah mati sebab polis-polis takde tolong langsung. Biarkan tubuh terbujur kaku di jalan. I bayangkan, mungkin dia seorang ayah yang keluar pagi-pagi mencari rezeki. Apa perasaan keluarga dia agaknya?

Kadang-kala, I “jealous” dengan mereka yang tahu mereka akan mati. Semua orang akan mati tapi untuk orang yang sakit teruk, mereka memang tau mereka akan mati. Mereka masih sempat buat preparation dari segi duniawi dan akhirat walaupun proses itu sakit dan pahit untuk ditelan.

Dalam masa 2 bulan nie, banyak perkara dah berlaku. Perkara-perkara ni buat I fikir panjang. Buat I termenung. What if.. what if.. what if.. tu je yang I fikir. Lepas tu I fikir Tisya. The only child. Kalau jadi apa-apa kat kami berdua, what will happen to her? Dah la takde adik beradik. She will be lonely. But then, I remember my family. They love her to the bones. I’m sure she will be okay.

9 scribble(s):

Ila said...

bila fikir pasal mati,mcm2 yang terbayang..susah nak describe

Jom Singgah Baca : Wordless Wednesday #6 | Kalau Berani Samanlah!

Ely Hasrul said...

kite mmg wajib ingat psl mati. aku penah baca sign2 kematian yg kite akan tahu bila kite nak mati start from 100days before..

penah gak baca sbb tarikh mati tuh dh ditetapkan, jadik kite hanya bleh doa manfaatkan lah hidup kite bukan panjangkan lah umur.. tp tu yg aku baca lah.. dh lama tak ingt.. kena selidik balik...

btw aku selalu ckp kt papi bila dia drive cam monster,

'kalu u mati, duit epf u, insurance, satu sen pon i takkan kasik kt org lain kecuali sami'

'tapi pikir la kalu kite berdua mati cemana sami tuh?'

gile kejam tak ayat.. haha sbb selalu mmg bengkek kalu papi bwk kete tak tentu hala nih mcm xigat org tersyg pulakk

Syigim said...

liz, i love this post.sbb kak slalu fikir psl ni. my bf passd away sbb sakit, n d same yr mak kak passd away. mati tu dah jadi mcm sgt dekat with me.

exactly mcm liz fikir, sbb husband kak slalu travel merata middle east - i always make sure we contact everyday, i told him kalau seharian u cannot contact i, better ask mane2 member check rumah, mane la tau.

this posting really touched me. moga Allah jauhi kita dr perkara yg xdiingini. amin.

Liz Rohaizat said...

Ila> usually kita terbayang apa akan jadi kepada orang yg kita tinggalkan.

ely> kalau pergi hantar jenazah ke tanah perkuburan, lagi insaf dibuatnya. sebab tu aku suka pergi eventhough ada orang cetek ilmu cakap perempuan tak elok pergi kubur. elok tunggu kat rumah je.

ayat ko lebih kurang ayat aku je. tp lps tu aku kena marah sbb fikir bukan2. padahal, betul la kan?

kak syigim> kalau jenis yg berjauhan, rasanya mmg wajib call hari2 la kan? tu salah satu indicator yang menandakan semuanya ok. tapi kalau jauh, tetap rasa risau. entah la kak. mmg risau sgt. tak terbayang rasanya.

semoga kita sentiasa berada di bawah lindunganNya.

Irfa said...

masa peknen selalu fikir kalau mati masa bersalin apa jadi pada anak2.huhu

kalau boleh nak tengok anak-anak membesar dan berdikari.moga Allah beri peluang itu

Liz Rohaizat said...

Irfa> semoga kita dipanjangkan umur dan dijauhi dari malapetaka.

Intan Saleh said...

after fikir, try to do something about it. other than preparing ourselves for it, also prepare those we are leaving.. especially loved ones.

make sure penama epf up to date. alamat buku2 bank/ any important documents always updated and known the locations. sentiasa clear kan hutang2. it's never too late to make a will. yang official even better. make it clear who's gonna have custody over our children if something happen to both of u and spouse. just to name a few contoh.

klau something suddenly happen to us, takde la kesian waris nak setelkan apa yang patut.

Liz Rohaizat said...

intan> betul tu. dulu ada sorang blogger pernah suggest benda yg sama. wife dia sakit kanser. selama wife dia hidup, tak pernah terfikir nak settle kan hal buku bank dan saving accounts sebab dia masih ada. kira macam boleh je nak keluarkan.

tapi bila tak settle awal2, dia yg kena tanggung hadapi pelbagai proses dan sekatan yg dikenakan. akhirnya dpt la keluarkan duit2 tu tapi proses memakan masa berbulan2.

my epf, insurance.. semua dah ada penama. awal2 dah letak. cuma tang custody tu mmg ada terfikir tapi tak tau nak buat macam mana. buat macam will eh?

Intan Saleh said...

include in ur wasiat penama yang bertanggungjawab for ur funeral/ bayarkan hutang/ pembahagi harta / custodian or ur children etc. but im not really sure how to make it official/ valid by law kat msia ni.

another way is to do it through amanah raya.

one contoh: http://www.icburlington.org/IslamicLastWillTemplate.pdf

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.