Tuesday, November 08, 2011

Chocolate Cheese Cake

Masa single dulu, rajin sangat bertapa kat dapur dan buat pelbagai jenis kek, roti dan biskut. Pizza pun dah pernah buat. Lasagne, Makaroni Bakar, Cinnamon Bun.. eiii, memang suka sangat lah time tu.

Tapi sekarang tidak lagi sebab kat rumah tiada oven. Bukan taknak beli tapi I demand nak macam kat rumah mama. Huhuhu, dah terbiasa bakar guna gas oven. Electric oven ni mcm tak feel pulak. Jadi I memang pasang angan-angan nak rembat gas oven. Dapat brand Europa pun jadi la.

Sempena sambut hari lahir Batrisyia (2 Oktober) dan paksu dia (5 November), I buatkan Chocolate Cheese Cake. Hajat sebenar nak buat Red Velvet Cake tapi tak jumpa Mascarpone Cheese. Kalau diikutkan, boleh je ganti dengan cream cheese tapi I suka mascarpone sebab rasanya agak manis sedikit. Tak la muak sangat dengan cream cheese nanti.

Utk Chocolate Cheese Cake nie, I hanya hias dengan shaved chocolate dan Hershey Cookies Choc di atasnya sebab kat rumah tu diorang tak berapa gemar krim.

The hardest part in making cheese cake is to leave it in the refrigerator =)

This cheese cake has a mousse-like texture. Bila makan, teringat kat chocolate mousse.




Lepas pindah masuk rumah baru, boleh la buka semula tempahan kek :)

6 scribble(s):

Ely Hasrul said...

hahaha letih makcik!

bila ko nk buat RV? aku tingin makan.. ewahh.. aritu g homedec dok riki dapur. last2 booked brand Fotile siap hud, hob ape jadah tmasuk oven mcm la penah masak guna oven! hahahhahahhahaha..

gila pasnih aku kena belajar nk buat kek la gamaknye hahahhaha

Liz Rohaizat said...

ely> chrome ko yg ada problem kot.

RV xtau la. maybe bln depan (jika ada kudrat). jika tak, cheese cake lagi la.

eleh, beli byk buku resipi. leh la berasap oven ko tu nanti

nieda said...

wow meleleh tgk ni

Liz Rohaizat said...

nieda> thanks nieda!

Diyana said...

sodappnye...huwaa..

Liz Rohaizat said...

diyana> kalau tgh pantang, memang semuanya nampak sedap kan?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.