Thursday, November 24, 2011

Bleeding after miscarriage

My hubby ditanya oleh rakannya di pejabat. Kenapa doktor tak beri cuti sakit kepada I?

Bukan salah doktor. Masa I jumpa doktor hari Selasa lepas, I memang ingatkan semuanya dah ok. No more blood clot. Just light bleeding. Scan pun ok. I pun nampak cergas. Maybe sebab tu doktor tak bagi MC dan I tak terfikir nak minta MC. Believe me, kalau I tak sihat, doktor sendiri akan beri MC tanpa perlu I minta.

Siapa tahu badan I masih dalam proses membersihkan dinding rahim. Semalam memang cramp, heavy bleeding sampai rasa macam air paip yang mengalir. At one point, I rasa macam nak blackout. Dalam hati risau kalau-kalau terpengsan kat dalam toilet. Dalam sejam, ada la 3 kali kot update kat hubby. At least, kalau jadi apa-apa, dia boleh bagitau doktor apa yg dah berlaku.

Mujur tak berlaku apa-apa :)

Tapi menjelang petang, badan dah letih.

My boss is very understanding. I hanya buat light work. Kalau ada apa-apa hal, dia akan datang jumpa I. Dia tak panggil masuk bilik dia sebab dia taknak I banyak bergerak (which I think is not necessary). Sebab tu I tak kesah nak datang kerja macam biasa.

Menurut doktor, bleeding after miscarriage akan berakhir paling lewat selepas 2 minggu. Kalau lepas 2 minggu masih ada heavy bleeding, maknanya ada masalah. Mungkin masih ada sisa yang tertinggal di dalam rahim. Jadi kena alert dengan jumlah darah yang keluar. Kalau pad penuh dalam masa sejam, tu dah kira too heavy. Kalau demam, cramp teruk... cepat-cepat jumpa doktor. Sisa yang tertinggal di dalam rahim boleh menyebabkan infection.

14 scribble(s):

weed said...

dulu mase aku MC..at 1st...aku nak tunggu dia kuar naturally..tp since dah sakit2....g jupe doc...dia scan...sac dah mengecut...n dh ade bleeding kat dlm...that's y aku wat dnc...takut infection....

Star Anise said...

Liz,

please take a good rest...
mungkin perlu penjagaan seperti berpantang buat sementara waktu..

Liz Rohaizat said...

weed> kalau case closed cervix, mmg no option. kena D&C. tp ok la semuanya selamat kan?

star anise> mmg tengah berpantang pun. cuma yg bezanya, kena pergi kerja :)

ska said...

liz,
aku baru baca blog ko ni. sorry for ur loss. walaupun ko dah penah experienced mestilah sedih jugak kan. takpe, mari cuba sehingga berjaya!

weed,
lorr weed, ko pon penah ke? sorry la jugak ye... tp ni ko dh pregnant blk kan? jg diri bebaik. letak gambar skit kt fb nak tgk rupa bentuk ko skang. kihkihkih

IHSAN KHAIRIR said...

oooh, baru dpt tahu psl ur miscarriage... hope everything is fine

Liz Rohaizat said...

kd> thanks. yups, rasa sedih juga tapi tak la sedih mcm dulu. dulu sebab kes nak sgt dpt anak pertama. ni kes nak dpt anak kedua. hehe..

weed penah kena tapi takde orang tau. huhuhu. dia kes blight ovum.

ihsan> thanks ihsan. yes, everything is fine

maisy said...

ehh maane aku nye comment..penat typo...doc tu mmg wajib bg MC bg aku...bcoz ni kan pasal internal ,kita tk nmpak..

Time aku tkdek bleeding sume..dpt MC 7 days..tp tetap gi kerja..drive lagi..tp sebab aku tak bleeding tu yg tak risau..just clot biase2..tu pon bapak mertua aku risau sgt takut ada bleeding cam ko ni..duk kat kl 5 ari takut ape2 jadi..

Nak tunggu 2 weeks ke?lama tu..tp doc mesti lg tau pade aku..tp kalo aku sure gi hospital and mesti kene warded....cuti jerla..baring je kat umah...gi opis pon kene byk jln juga jadinye...

Apepun tk care..ok!!

Liz Rohaizat said...

maisya> sbb je bleeding luar biasa. tu pun sbb ada satu blot besar giler mau keluar. tu yg letih sikit. tapi hari ni dah takde clot and very light bleeding. tu yg aku rileks tak pegi jumpa doktor tu. hehehe

AyuArjuna BiGoshh said...

akak ari tu dapat mc dekat sebulan sbb keguguran kat 3 minggu dr ppum

Liz Rohaizat said...

kak ayu> sebulan? fuh, lamanya! ada komplikasi ke?

Ely Hasrul said...

abis pastu ko pi jumpak dokter balik tak? ko stil keje? ya allahhhhhh aku suggest ko g aje la check gak mana tau.. semangat ko mungkin kuat tp badan ko xtau.. nnti update

Liz Rohaizat said...

ely> tak jumpa doktor la sebab sekali tu je yg heavy flow. skrg ok dah. very light je. aku nak berurut ni. bagi cepat sikit. tak sempat nak cari tukang urut lagi.

Nadya said...

miscarriage natural or d&c patutnya doc bg MC xyah mintak2.at least 2 or 3 days bg body rehat mentally n physically..kite rase ok tapi kat dalam tu kite xtau dah ok ke tak..seeloknye amek MC restkan badan n fikiran.

Liz Rohaizat said...

nadya> oooo. kalau jadi lagi next time, minta MC je la. tapi ni dah lebih hari dah. takpe, esok boleh rehat 3 hari

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.