Friday, October 21, 2011

Korang bagi tak anak-anak makan junk food?

Diakui, I memang strict sikit bab junk food. Junk food is unhealthy tapi tak bermaksud Tisya tak merasa langsung. Kids will always be kids. Kawan-kawan dia makan, dia pun nak juga. What should I say? Tell her all about the bad stuff in junk food? She won't understand.

For the first two years on her life, I was very strict. No junk food at all! Serious ni. Now, ok.. give her some slack. Bagi dia rasa. Kalau dia nak keropok, belikan yang paket kecil. Ice cream masih okay lagi. Coklat pun okay asalkan dia tak makan banyak.

Gula-gula dan keropok lain cerita. Recently, dia makan keropok sampai nak makan serdak sekali. Memang I terus rampas dan buang. Menangis sakan dia kat rumah. I have to be heartless. This is for her own good. Nak makan tu takpe tapi kalau serdak tu dia beriya-iya, memang I tak suka.

Dia makan sekali sekala. Selalunya once a month. Tapi bila sampai musim kenduri kahwin, it's like "Trick or Treat?" for her. Mana tak nye. She will get abundance supply of candies and chocs. Masa pergi kenduri kahwin minggu lepas, sedap dia makan depan kitorang tanpa rasa bersalah. Dia tau I takkan marah dia depan orang. Plus, I taknak marah dia sebab dia tak selalu dapat makan benda-benda tu. Tapi nasib baik pengantin tak bagi gula-gula. Yang ada sumi, chocolate dan kuih. So Tisya banyak makan sumi.


Dia ada nampak buah tangan yang kami dapat (Cadbury choc). Hehehe.. tu umi sorokkan eh? Tisya makan sumi je.

What say you? Korang strict macam I atau jenis tak kesah? I dunno. Maybe I dah terbiasa sejak kecil. My mom pun jarang belikan junk food. Kitorang minta, dia bolayan. So walaupun dah besar camni, takde la terasa nak mkn keropok sangat kecuali Super Rings.. tu mmg I layan.

Apa yang I suka pasal Tisya ialah dia tau dia tak boleh makan junk food selalu. Tiap-tiap hari wajib singgah petrol station pagi dan petang. Sebab apa? Dia nak beli sebungkus roti dan sekotak susu. Dia sendiri yang pilih.

I'm very proud of her!

16 scribble(s):

nieda said...

junkfood mmg tak baik utk kesihatan..goodies bag susah skit nak halang. So far mcm Humaira sumi dan gula2 dia kurang sikit. Coklat mmg i tak halang sgt dia nak mkn. keropok tu adalah sekali sekala bagi. So far dia pernah rasa chipster, mr potato mcm tulah.

Ila said...

faiz mmg tak bagi makan gula-gula tapi suka makan kopok..selalunya kami belikan mr potato rice tu je..sebulan adelah 2 kali sebab gi barang dapur kat tesco..susah sebenarnya nak halang bebudak dari junkfood ni

Liz Rohaizat said...

nieda> tisya pulak suka sumi, coklat. gula2 dia jarang nak. kalau dia mkn pun, dia rasa dulu. kalau sedap, ok. kalau tak, dia buang.

tu la, goodies bag mmg susah sikit nak halang kecuali awal2 dah disorokkan.

ila> tisya selalu dpt goodies bag dari nursery bila ada besday kwn2 dia. usually kitorang suruh dia mkn kat rumah. bila sampai rumah, dia lupa.. kitorang pun sorokkan. jahat tak? hahaha

fiza said...

Pasal junk food ni aku memang tak suka beli, tapi laki aku suka mkn. Si iman pon tumpang sekali lah. Bukan dia tak tau yg junk food ni tak elok, malas aku nak bising².

Pasal gula² & coklat. AKu memang jarang sgt bagi, tapi bila balik umah mertua, adik ipar aku suka beli menda² mcm tu. Aku hangin gak sebenarnya. pernah gak cakap sindir², tapi ntahlah, tak faham gamaknya. Makan hati gak klo balik umah mertua. Ada jer menda² yg tak sepatutnya dia bagi kat anak aku. Skang nih yg kecik tu pulak. Aritu pak mertua aku bagi beberapa sudu air kopi kat anak dara aku. Ya allah...hangin tak hingat lah kan.

Liz Rohaizat said...

fiza> aku pernah baca satu buku nie. penulis tu cakap, instead of dia marah.. dia diam je tapi bila orang tak nampak, dia ambil dari anak dia. hehehe.. dia taknak pening kepala. aku pun guna method yang sama. sometimes, membiarkan itu lebih baik. ewahhh, lg pun anak aku jarang mkn.

mummY daniSha said...

hi liz...saya pun x kasik makan junk food..tp masalahnye aunty2 die suke bg..yela,aunty2 biasala bg anak2 buah jajan macam cokelat,gula2....macam mane tu hehee?kalau amek dari die,nanti die ngadu kat aunty die pulak...huhu..pening2.

Liz Rohaizat said...

mummy danisha> hi! mcm I komen sblm ni. for me, first.. tisya jarang mkn jajan. so bila makcik2 dia bagi,I anggap tu bahagian tisya utk bulan tu. as long as tisya tak hadap mcm nak mkn nasi, should be ok.

so bila dah dpt jajan dari org lain, bila next time dia minta, i akan ckp, 'aritu tisya dah mkn kan? kita beli lain kali ye". most of the times, tisya ok je.

sometimes, kena give and take.

Imee said...

Suka gambar Tisya dengan susu kotak tu! Comel! :D

Aku tak larang sangat Fiya makan junk food. Chocolates ngan ice cream tu kalau kitorang makan, dia pun makan sekali la. Favourite snack dia adalah jelly yang kecik2 tu. Siap boleh jadi bibik aku nye secret weapon bila Fiya tgh tantrum. Tunjuk je jelly tu, terus dia senyum. Heh. Tapi kalau junk food macam Chickadees ke Pringles ke, memang aku tak bagi makan depan dia. Sebab kalau boleh aku tanak dia makan benda2 tu. But what to do, kadang2 aku datang rumah mak aku, tgk Fiya dok sedap je makan Pringles. Haish.

Liz Rohaizat said...

imee> tu la. bagi aku, choc and ice cream still ok la. no harm as long as she's brushing her teeth. cuma adik beradik Chickadess mmg aku sebolehnya tak bagi. tu la bila tgk dia nak mkn serdak, aku marah.

baru2 ni bagi dia mkn Magnum. adoi, muka nikmat giler dpt mkn ice cream. hahaha...

Ely Hasrul said...

2 tahun okeh bila soping groceries no junk food huhu.. before nih asal pg beli brg aje sure ade chips la, cokelat la etc tp tetiba aje papi xbleh mkn haha.. now sami mkn bila pg holiday or tgk movie tp bese cheezel takpon mamee monster. yg bagusnye sami bukan pemakan ice cream & coklat. gula2 dia nk gak, asik la mentos tp jarang sgt.. 2-3 bln skalik. sami tu faveret dia air kosong dgn cookies. so bila pg soping groceries dia akan mintak tp yg lucu sure dia mintak cam biskut tiger or chipsmore

tp mmg pelik la bab ice cream tuh, dia mkn tp xkan habis and tau dia xsuka. kalau dia mintak pn sbb nmpak org mkn or dlm iklan. tp kalau xbagi xdek la dia ape2.. hehe

Liz Rohaizat said...

ely> hehehe... merasa la kita x mkn junk food. tp kalau teringin, masing2 mkn kat office. hahaha...

tisya mmg suka air kosong, air kotak dan roti! sama mcm tisya la. dia x minta ice cream tp kalau bagi, dia mkn la

Anonymous said...

suka sngt magnum yum yum yummy

jet lee

Liz Rohaizat said...

jet lee> lps ni kita try magnum truffle pulak

PixiePwincess said...

kak liz, i like this topic! (sory komen lambat. baru baca!)

i never feed qalif with any form of junk foods at all. haha dia pun x reti nak mintak. sampaikan dia tak kenal pun sweets, candies, chocolates, ice cream or keropok whatever. coz we rarely eats and he rarely sees it. tapi kalau dia nampak pun dia buat dek je sbb dia x kenal hahaha. so kitorg relax je la makan depan dia. kahkah. imagine eating sundae ke hape ke depan budak kenit yang couldnt be bothered. BEST!

on a contrary, kalau makan fruits, mmg dia mintak! sbb dah terbiasa. so i guess its all in the habit. kalau x ajar, mmg x tau. tu cerita skrg la. nanti dh pergi daycare, x tau la plak cmane..

Liz Rohaizat said...

ayu> sedapnya mkn sundae tp anak tak minta. hahah.. yups, kalau tak ajar, mmg tak tau la. tisya nie sbb duduk daycare, tu yg dia tau benda2 tu. tp nasib baik dia tak selalu minta. kalau tak, mau berperang hari2.

Fatimah Abdulaziz said...

Salam..saya pun tak bg anak makan junk food..sampaila umur dia dua thun lebih adalah bg sikit tu pun jrg sgt..tpi org kita ni pelikla..kdg bila tahu kita strict taj bg anak makan ketopok ke,coklat,gula gula ke mesti nak sinis...padahal kita fikir bnda tu unhealthy ..

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.