Tuesday, October 18, 2011

Kanak-kanak dilanggar dan dibiarkan di tepi jalan oleh orang ramai

Sedih betul hati bila tgk berita kat TV3 semalam. I was busy cooking in the kitchen. Boleh tertengok video yang disiarkan. Menyayat hati bila tgk budak tu dilanggar dan dibiarkan di tengah-tengah jalan. Sorry, I taknak share video tu di blog nie. Korang check kat blog lain la. Dah ramai yg share di blog masing-masing.

I tak boleh tengok la. Dah la umur budak tu muda setahun Tisya je. Huwaa, terbayang anak sendiri.

Tapi sampai hati 18 org tu kan? (Dalam Utusan, ckp 12 org tapi at YouTube, kira 18 orang). Yang tak tau cerita, meh I cerita sikit la. Video tu nak menunjukkan seorang kanak-kanak berusia 2 tahun dilanggar van. Pemandu van bertindak melarikan diri. Selepas tu, kanak-kanak tu terbiar di tengah jalan. Walaupun ada 18 orang yang lalu lalang di situ, tiada siapa yang pedulikan dia. Ada motor lalu, motor tu siap boleh mengelak lagi. Bukan nak menolong. Ada lori lalu, pun dilenyek je kaki budak tu. Hmm, I tak boleh cerita la. Terbayang video tu. Budak tu tersentak kesakitan bila van kedua langgar dia. Sedih sangat.

Sampailah seorang makcik cleaner lalu dan ternampak budak tu. Terus dipapah budak tu ke tepi. Dan agaknya cleaner tu bagi tahu parents budak tu kot. Terus parents dia datang dan bawa anak dia ke hospital. Kanak-kanak terbabit diisytiharkan brain dead :(

Boleh check berita dari akhbar Utusan Malaysia

Kenapa kejam sangat!!!!

12 scribble(s):

maisy said...

serious keji...tp mungkinkah mende tu dah biase kot kat China (China ek?),sebab aku lately news sedih2 tk smpai hati nak layan...

Aku rase dh biase kot kat sane,org eksiden tkda sape nk tolong,cume yg ni masuk youtube..org ramai mmg dh tak berhati perut...

teringat,org eksiden kat umah aku..time tu jammed ok,so kalo stop mmg kene sumpahla..kesian,mayat cina tua,letak kat tepi pokok2..ngan punggung nya ternmpak..baru eksiden..org tepi kedai tgk je,after ade yg angkat kot..kot ye pon amikla newspaper tutup...malaysia pon dah jadi hampir camtu..cube anak2 die smpai,mmg sedih gile tgk bapak mati separuh bogel gitu

Imee said...

Ramai yang dok cakap pasal ni smlm. Kat fb ngan twitter semua dok link video tu. Aku tak sanggup tgk weh. Thanks sbb tak letak video tu. :(

zurainah said...

kesiankan..semlm tgk..Ya Allah..kejamnye manusia ni.takde perikemanusiaan langsung..cube kalo kene kt ank sndiri..tak pk ke?geram betulla sy..ish3..satu lg kenapela mak ayah die biarkan ank die main sorang2..tak tgk ke ank main..br umur 2 3 tahun camtu dibiarkan main sendirian..ish3..ish3..........

Liz Rohaizat said...

maisya> aah, kat China. ada org ckp, kat China tu mmg org takut sikit nak tlg org accident sebab takut dipersalahkan. tapi yg aku marah, kenapa sampai lori yang kedua tu pun langgar kaki budak tu mcm sampah. marah aku!

betul ke jadi kat area ko? isk, sampai mcm tu. teruk betul.

imee> aku rasa ramai ckp kat fb and twitter lps tgk kat tv3 la kot. x sampai hati nak tgk weih. aku pun tertengok sebab tgk berita

Ila said...

aku ade share kat fb tapi memang tak sampai hati nak tgk video tu lagi..ssedih wooo..tak dapat bayangkan kesakitan budak tu..huhuhu..aduh,sebu je perut bila teringat...

Liz Rohaizat said...

zurainah> hmm,tak tau la ckp apa sebab mmg terang2 pihak terlibat tu salah. tp lebih tak berperikemanusiaan bila 18 org tu buat xtau je.

Ila> aku smalam tgk sikit je kat TV3. so mcm tak faham. tu pun dah berlinang air mata. mlm tu check kat youtube. terus nangis dah. kesian gila.

GIRLS, THAT LITTLE GIRL PASSED AWAY YESTERDAY.

Liz Rohaizat said...

ok, pembetulan. that girl sudah semakin stabil. isk... internet ni pun ada false news

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Salam Liz...
saya pun tgk berita mlm kelmarin...sakit betul hati la dgn masyarakat negara tu yg langsung x ambik pusing & buat tak endah...
kalau la saya ada kat situ...
mmg saya cekik2 je org yg buat bodoh tu... terbayang anak sendiri jugak..sbb sama sebaya dgn budak kecik yg kena langgar tu...kesian yg teramat2....
punah masa depan budak tu.. dah cacat mcm tu....

kalau kat malaysia ni... keta langgar bontot atas jalan pun, rakyat malaysia dah ramai yg over prihatin, sibuk tgk sampai jalan jadi jem tak hengat...tp kat negara lain.... sangatlah takde perikemanusiaan.. kan?

Liz Rohaizat said...

erin> rasanya orang kat sana takut nak tlg org yg accident sebab pernah jadi kes, org yang menolong tu kena saman dengan orang yang terlibat dalam kemalangan. kononnya orang yg menolong tu yang langgar dia.

but still, mmg takde perikemanusiaan la. dlm footage tu, siap ada sorang mak pimpin tgn anak lalu depan budak tu. takkan dia takde naluri nak menolong langsung. sampai hati betul.

Liz Rohaizat said...

About a minute after the man passed by, another young woman holding hand of a little girl passed by Yue Yue. "The girl was bleeding in mouth and ear and crying a little. I was so scared and my girl cried because of fear, therefore, we left," said the woman surnamed Lin.

source : http://usa.chinadaily.com.cn/china/2011-10/18/content_13927894.htm

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Liz, yelah Liz...maybe la dorang takut nak tolong kan...
my friend pun ada cerita yg penah terjadi org yg menolong pulak yg kena saman....
gila betul la dorang ni...
saya still rasa tak puas hati la..
terus pangkah negara tu! benciiii...!

Liz Rohaizat said...

erin> ye la, rasa mcm kena make sure tak accident kat sana sebab belum tentu org nak tlg

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.