Friday, October 28, 2011

First time cuba masak Spaghetti Aglio Olio

2 malam lepas, I teringat-ingat Spaghetti Aglio Olio yang I makan di Marmalade Cafe, Bangsar Village. Dulu, tak teringin nak makan pun sebab nampak tak pedas langsung. Kalau makanan tak pedas, tak kick la kan? So rasa mcm Aglio Olio ni biasa-biasa je.

Tapi bila pergi Mom Bloggers Dinner tu, dpt la merasa. Wah, sedap rupanya. Walaupun tak nampak pedas tapi mmg lazat!


This is my first attemp. Kalau korang nak tau, nama makanan ni dah menunjukkan 2 bahan utama yang terkandung di dalamnya. Aglio bermaksud bawang putih manakala Olio bermaksud minyak zaitun. Ditambah pulak dengan masam manis buah zaitun, I suka.

Risau nak masak benda yang tak pedas sebab hubby suka pedas. Tapi tgk ok je dia makan. Habis la satu pinggan. Dia takde bagi komen tapi Tisya makan sampai licin dan bagi komen, "Sedap tau". Thank you darling!

Nak resipi yang senang nie? Check this : Spaghetti Aglio Olio

9 scribble(s):

Imee said...

Aik? Bukan Aglio Olio ni sepatutnya pedas ke? Letak cili kering gitu.

Liz Rohaizat said...

imee> original aglio olio tak pedas. tp biasa la.. food revolution. lps tu diorg nak pedas sikit, letak la chilli flakes, chilli peppers. kalau versi Mat Gebu, cili api pun dia letak. hehehe..

tp yg aku mkn kat Marmalade Cafe tu tak pedas tp sedap sgt!

Syigim said...

i LOVE spaghetti! red sauce ke, white sauce ke... my boys pun suka sgt :)

picture looks yummyyyyy... nk masak spaghetti lah for lunch hari ni ;)

Liz Rohaizat said...

kak syigim> ahaks, same with us here. mmg suka.. bolognese ke, carbonara ke, mmg minat. rebus kosong pun tisya suka.

spaghetti wajib ada stok dlm pantry. masak time tak cukup masa. just cook the pasta, prepare the sauce and viola.. boleh terus mkn.

Ely Hasrul said...

aku jarang masak spaegtti ikut recipe book (abis ape la guna beli byk2 aritu haha), selalu main campak ape yg ade mmg nyum nyum haha.. nyum2 tu aku dgn sami aje la. kalu papi kena proper dish haha

chenta hatie said...

haish , kena tuntut ilmu ni kak . :P

Liz Rohaizat said...

ely> spaghetti ni buat goreng pun sedap. hehe.. janji perut kenyang, ye tak?

sikin> ala, senang je la. takyah tuntut ilmu pun

Confession of a Coffeeholic Momma said...

generousnye olio orang ni.

ija letak parmezan aje when serving. takde benda lain. just olive oil & garlic. :P

oh yee... try lak buat spageti vco.. sedap gak. use virgin coconut oil & garlic. ni recipe Miyul bereczema. ;) mama dia tumpang, terus suka.

Liz Rohaizat said...

mama miya> hahaha... tu semata-mata nak tarik perhatian budak kecik tu makan. dia suka udang. yang lain tu sebab nak try dpt sama rasa mcm kat marmalade cafe.

spaghetti vco? cara dia sama ke? cuma tukar olive oil to virgin coconut oil ke?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.