Tuesday, September 27, 2011

Upgrade ke barang IKEA, terus naik harga

Ni cerita sebulan yang lalu.

Ada satu restoran ni la… Baru renovate. I lalu, tgk dah pasang lampu2 dari IKEA. Kebetulan, kedai lain banyak yg dlm mood raya lagi. Kebetulan juga, pagi tu tak breakfast nasi lemak. Menjelang tgh hari, perut dah minta nasi. Ewah…

Jadi singgah la kat restoran tu. I akan pergi restoran tu kalau teringin nak mkn ayam cili api dia je. Memang power berasap! Selalunya, nasi separuh, ayam dan sayur goreng.. kena la dlm RM3.80.

Masa sampai restoran tu, tgk la apa yg dia tambah. Ok la, lampu IKEA. Sinki IKEA. Cermin IKEA. Soap dispenser kat sinki pun IKEA. Siap ada pasang CCTV eh. Kelas ko!

So ambil lauk cmm biasa. Nasi separuh, ayam dan sayur goreng. Patutnya RM3.80 la. Dah biasa sgt mkn lauk tu kat sana.

Sekali… “RM5 kak!”.

Wallaweih, sekejapan ko naikkan harga? Penambahan RM1.20 di situ. I makan sambil menyumpah deco kat kedai tu. Bye bye ayam cili api. Kita tidak akan ketemu lagi.

Kedai tu selalu penuh tapi sekarang ni, hanya penuh 1/3. Maybe ramai yg dah terasa mahal.

5 scribble(s):

CikLilyPutih said...

mahal gile kadar kenaikan dia.. ni gara2 brg hiasan IKEA tu kot..nak cover cost dia

Liz Rohaizat said...

cik lily> silap dia la. kedai tu mesti dah byk untung sebab mmg ramai mkn kat situ. naikkan harga, org kurang, sape yg rugi? huhuhu

Ely Hasrul said...

uishh apesal tak time2 tu gak ko ckp 'aik selalu rm3.80 apesal naik smpai rm5??' aku nk tau gak ape jawapan dia hihihi

byk sgt dia naikkan tu

Liz Rohaizat said...

ely> babe, ni kedai yg ko penah dtg mkn tu la. ingat tak aku terserempak dgn ko kat situ? hehe,

WanYgBest said...

yg peliknyer, kedai yg aku p ni xde la hiasan ikea...td aku beli nasi + ikan kembung goreng + sayung kangkung = RM6.50... terus rasa cam nak letak balik jer

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.