Wednesday, September 28, 2011

Rumah baru... idea baru.... duit baru?

Hari ni sedikit stress eh. Fuh, tapi alhamdulillah... dah nampak cahaya di hujung jalan yang gelap tadi. Wah, ayat tak boleh tahan. Aduhai.

Kita lupakan seketika tentang benda gelap terang ni.

I tak masuk rumah baru lagi. Jangan ditanya kenapa sebab nanti I pening. Ahaks. Takpe.. takpe... harapnya dapat pindah bulan October nie.

I penah share gambar ni kan? Nampak macam luas. Kira luas la utk kami 3 beranak. Setakat nak tengok Batrisyia guling-guling mengamuk atas lantai tu, kira ok lagi la kot. Boleh la dia berguling-guling 5-6 pusingan.

Ni general idea yg timbul di kala kami teringatkan rumah tu la. Nampak dinding yg ada tingkap tu? Haa, ni ada kisah di sebaliknya. Ala, kisah sliding door je kot. Takpe, lain kali I cerita. Dah dapat tingkap, terima je la. Takkan ko nak bagi pecah dinding, ye tak?

I'm thinking of hanging the curtain over an entire wall. Nak bagi kesan dramatik sikit. Bagi ilusi tingkap nampak besar, living room nampak besar. Tak perlu langsir yg berat. Jenuh pulak nak gantung langsir nanti. Tapi ada nampak bulatan kat dinding tu? Haa, itu dah terjuntai power cable utk air-cond. Camne nak pasang langsir besar kalau ada air cond kat situ? I yakin tempat tu tak sesejuk rumah sekarang. Tapi macam taknak pasang air cond je rasanya. Macam tak perlu.

Lepas tu, kawasan ni mcm kawasan besar tau. Living hall bersambung dengan dining place bersambung dengan dapur. Dapur dan dining place memang kami akan pisahkan. Dengan apa? Tu tak tau lagi. Probably breakfast island or bar table. So kalau 2 ni dah terpisah, agak-agak perlu tak buat divider kat living hall? Rasa mcm sempit je kan? Mungkin kami boleh cat dinding dengan warna lain atau lakukan sesuatu yg boleh membezakan2 kawasan ni. Hmmm...

Kemudian, nampak dinding kosong kat sebelah pintu tu? Tu tak tau lagi nak buat ape. Korang besarkan la gambar tu, boleh nampak apa yg kami mungkin buat kat dinding tu. Rasanya mana paling ok? Ke korang ada idea lain?

Paling terakhir, kat counter top tu. Nampak garisan tu? Haaa... nak kena buat sesuatu kat situ sebab takde dinding kat situ. Kiranya kalau org datang rumah, terus boleh jenguk kepala ke dapur.

Yang pentingnya, I nak cari RM dulu. Ahaks.

8 scribble(s):

Ila said...

rasanya kalau kat dapur tu leh pasang pintu macam sliding door tapi bila pasang banyak divider ni rumah jadi sempit...yg kat wall tu maybe boleh letak book shelves...

Ely Hasrul said...

aku smpai skang pening pk psl kitchen. baru kitchen tu blum yg lain.. hmmpphh...

p!nkerton said...

wah bestlah dah nak masuk rumah ;) mesti dah berangan2 nak deco camtu camni kan hehe.. rumah aku pun dah nk siap tapi lambat lg nak masuk. kalo tak silap end of october ni ada homedeco expo kat klcc, moh la pegi :D

Afzan said...

liz...akak pun nak masuk rumah dlm bln 11 ni...skrg mmg tgh pening coz mcm2 nak buat...duit mcm air je....

Liz Rohaizat said...

Ila> yups, kalau byk divider, jadi sempit. sayang pulang. kalau nak buat sliding door, kena ada dindingnya. tu yg malas nak naik dinding.

ely> rumah aku tak byk nak renovate. semua dah ok. tinggal kitchen je la. jom la ke Homedec bln 10 nie. hehehe...

fatih> yups.. homedec di 2 minggu terakhir bln 10. aku mcm nak pegi. oo, rumah ko pun dah nak siap eh?

Liz Rohaizat said...

kak afzan> can I say, "You're not alone". fuh, duit masuk mengalir perlahan, duit keluar mengalir laju kan? takpe.. kita buat satu2

maisy said...

takyah divider..nanti nmpak kecik..ko letak jela sofa L kat situ...paastu HD TV lekat kat dinding...yg tmpat curtain tu laa...

yg dekat a few ideas tu ko letak shelf utk perhiasan or bukulah..yg tinggi ckit..

yg nampak kat cni ckit tu area dapur ek??takbleh nk bg idea coz tk napak scenery dapur...

aku selalu pergi umah kwn husband aku..majority duk apartment..mmg terbaik deco diorg...bg aku aprmentment/kondo mmg cun kalo kene ngan deco...

Liz Rohaizat said...

maisya> tp kalau HD tv kat dinding, ko tak rasa low sgt ke? yg wall tu, aku mcm taknak letak bookshelve yg besar. taknak mkn ruang. maybe buat mcm yg ko ckp, bg tinggi sikit.

wah, kalau ada gambar rumah2 kwn husband ko, share la. hahah

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.