Tuesday, September 20, 2011

Questionnaire

I baca entry kak Syigim baru-baru nie. Terasa nak jawab soalan-soalan yg dia share tu. Rangkaian soalan ni boleh dapat di blog BookXcess. Kalau korang terasa nak jawab, silakan.


What book are you currently reading? How far in are you? What's it about? Are you enjoying it?
- A Bend in the Road by Nicholas Sparks. Ni buku lama. Tiba-tiba rasa nak baca semula. Baru je start. This is not the best novel from the author tapi ok la kalau nak baca di waktu lapang.

If you could live out any storybook (as a character in it), which story would it be?
- Dexter dalam One Day. Ok, memang la dia lelaki. Hehehe.. tapi mcm best kalau dapat jadi dia masa muda sebab dia suka travel. Jealous betul!

Lets say you had to donate your old books. Is there ONE book that you could not bring yourself to donate?
- The Time Traveler’s Wife by Audrey Niffenegger. Tak boleh donate sebab ia hadiah dari hubby sempena hari lahir yang ke-27. Bukan senang dia nak hadiahkan novel sebab dia sendiri tak berapa gemar tgk orang baca novel.

Do you recommend books to other people? If you could force everyone you know to read one book, what would it be?
- I hanya recommend buku yg I rasa bagus je. Kalau I boleh paksa orang baca, I nak you baca “Tuesdays with Morrie” by Mitch Albom. Biar semua orang tidak takut dengan hakikat satu kematian. Mati itu pasti jadi kita hanya perlu hadapinya dengan tenang seperti Morrie.

What’s the first book that you ever read more than once? What book have you read the most times? And–how many?
- This is tough! Sebab kebanyakan buku mmg I baca lebih dari sekali. So memang tak ingat la buku pertama yg I baca banyak kali. Wait a sec.. urm, mungkin buku pertama yg I baca banyak kali ialah buku cerita pendek masa kat sekolah rendah. Buku tu tentang seorang kanak-kanak di Bumi yang kembali ke angkasa lepas utk berjumpa keluarganya yang sebenar. Buku tu mmg sangat best. I baca tiap-tiap hari!

Ada satu buku ni, I selalu baca kalau I rasa down and lonely. Ahaks, The Undomestic Goddess by Sophie Kinsella. It’s a chick-lit book tapi I suke (Sophie Kinsella is exceptional). Ceritanya tentang seorang junior lawyer yg bekerja keras utk capai status ‘partner’. Disebabkan satu kesalahan besar, hat law firm rugi berjuta pounds. Dia melarikan diri ke kawasan desa dan bekerja sebagai maid sedangkan dia sendiri tak tau nak buat kerja rumah. Buku ni buat I senyum je sebab character perempuan tu sedikit kelakar.

A book you thought you wouldn’t like but ended up loving?
- The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Maybe sebab kawan I kata ni buku penyiasatan, I felt reluctant to buy. Tapi bila dah baca, rasa best! Tak menyesal beli.

Name one book that you hope never, ever, ever gets made into a movie (no matter how good that movie might be).
- Erk, Twilight :)

What’s the last book you were really EXCITED to read? And, were you excited about it in advance? Or did the excitement bloom while you were reading it? Are there any books you’re excited about right NOW?
- One Day by David Nicholls. Buku mmg menjadi kenangan betullah. Susah sangat nak dapat. Boleh check my last year entry. This book is about the beauty of friendship between Emma & Dexter. Buku ni sesuai utk korang yg ada bestfriend berlainan jantina la kot. Masa baca, sekejap-sekejap I sms my bestfriend sebab rasa mcm bengang giler dengan Dexter ni. Sekarang ni tak excited nak beli apa-apa buku. Tengah cari buku yang best.

What’s the largest your personal library has ever been? What’s the greatest number of books you’ve ever owned at one time?
- Huh, tak besar mana pun sebab dulu-dulu, I banyak pinjam from library. Sekarang baru nak mula mengumpul. Setakat ni, rasanya I baru ada dlm 40 buah buku la (including motivation book and excluding mags)

What is the most annoying character in a book ever?
- Luke Brandon… hello, boleh tak tolong jangan sibuk bekerja je? Faham sikit hati wanita. Wah, tiba-tiba nak emo. Hehehe

What is your favourite fictional relationship between characters? (romantic, friendship, familial)
- Hmm, rasanya relationship between Christopher and his dad dlm The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Hubungan mereka kuat dan unik sampaikan bila Christopher jauhkan diri dari ayah dia, I rasa sedih. Bila habis baca buku tu, I rasa mcm, “Oh, please… biarlah Christopher percayakan ayah dia semula”.

What is the most difficult book you’ve ever read?
- Hamlet by William Shakespeare (original version). Hahaha… Difficult to read sebab ayatnya guna ejaan English zaman dahulu kala. Susah-susah pun, khatam juga 2 kali. Hehehe..

What animal-related books have you read? Which do you love? Do you have a favorite literary animal?
- None. Any suggestion?

If you could see one book turned into the perfect movie–one that would capture everything you love, the characters, the look, the feel, the story–what book would you choose?
- Eat, Pray, Love by Elizabeth Gilbert. Urm, dah jadi movie pun tapi rasanya kalau la boleh capture everything, kan bagus.

Do you prefer to read a book really fast, or savor it slowly?
- Definitely savor it slowly. Kalau I baca buku, I akan imagine semuanya. The character, the scene, the weather.. segalanya. That’s why I’m so attach to the book.

What’s the latest you’ve ever stayed up reading a book? Is staying up late reading a usual thing for you?
- Tuesdays with Morrie. Tu buku terbaru yg I baca. Hehe.. sejak jadi mak, jarang la nak stay up sebab kepenatan! Tapi kalau tak boleh tidur (and my other half keluar main badminton sampai 2 pagi), mmg I cari je apa-apa buku utk dibaca.

Do you read book reviews? Whose do you trust? Do they affect your reading habits? Your buying habits?
- Yes, I read book reviews tapi dalam masa yg sama, I akan tgk jalan cerita juga la. Kalau tak kena dengan diri I, I takkan beli eventhough buku tu berjaya masuk dlm bestseller list. Kebanyakan buku yg I beli hasil suggestion dari rakan-rakan rapat yg mmg minat baca buku.

Choose one book as a gift to:
1. Your best friend – for Weed, any cookbook sebab tu je buku yg dia suka. Serious, minah ni takkan berkira. For Lin, I choose To Kill a Mockingbird by Harper Lee.
2. Your mom/ dad/ both – ok, soalan ni tak boleh dijawab sebab my mom hanya bergelumang dengan buku matematik dan my dad hanya syok layan Internet. Hehehe…
3. Your other half – erk, abang.. you nak buku ape? dia kalau I bagi buku, agaknya setahun pun tak khatam kot. Hehehe…
4. Yourself – The trilogy of The Lord of the Rings by J.R.R. Tolkien

What is your favorite quote, from your favorite book?
- "So many people walk around with a meaningless life. They seem half-asleep, even when they're busy doing things they think are important. This is because they're chasing the wrong things. The way you get meaning into your life is to devote yourself to loving others, devote yourself to your community around you, and devote yourself to creating something that gives you purpose and meaning." From Tuesdays with Morrie

How did you encourage your children to pick up the reading habit?
- Batrisyia baru nak masuk 3 tahun. So apa yg I buat ialah I bagi dia peluang ‘baca’ apa saja buku yg dia nak. Nak newspaper ke, magazine ke, katalog ke.. semua I bagi walaupun dia belum reti baca. I nak tanamkan minat dia dengan buku. Maybe bila dia dah start membaca, I boleh selalu bawa dia pergi library. Biar dia ada library card dan setiap minggu boleh pinjam buku. That was me masa kecil2. I rasa habit tu yg membuatkan I suka membaca sampai sekarang

Do you read short stories? What do you like and dislike about short stories?
- Not anymore. Masa kecil dulu selalu la baca tapi mmg tak ingat la tajuk bukunya.

Ever received an unexpected gift of books from your loved ones?
- Yups. A gift for my 27th birthday. I memang nak sangat baca buku tu. Sekali dapat hadiah pulak. Thank you!!

6 scribble(s):

Ely Hasrul said...

uish panjang nye questionnaire..

ko jadik ke g biggest book sale tuh? kalu nk pg buzz2 aku mana tau aku nk temankan ko hahah bukan nk ikut nk temankan hahaha

Liz Rohaizat said...

ely> jadi la. mesti pergi pada hari pertama. huhuhu. ko nak temankan aku? larat ke? kesian pulak nak ikut aku belek2 buku nanti. tp kalau nak teman, boleh je. aku pergi sorang2 nie. dgr cerita diorg ada sediakan shuttle bus. so maybe aku guna public transport, then naik shuttle bus. aku tak reti sgt jalan ke sana

Syigim said...

lawak yg which book you read the most times you! best pulak sinopsis dia mcm citer science fiction! ;)

one day by david nicholls sounds interesting, i used to have a guy bestfren tp bila kak kawen, as a respect, kita dah jarang contact. leps dia pulak kawen, laaaaagi la jarang contact. :P

miss our friendship :) will give the book a try :)

Liz Rohaizat said...

kak syigim> mmg science fiction la kot kak. kisah budak tu sbnrnya lahir kat galaksi lain tapi dihantar ke Bumi. bila dah besar, her biological parents dtg nak ambil dia bawa blk. so bila dia blk kat planet asal, dia terpaksa sesuaikan diri dia dgn orang lain yg mcm tak faham dengan dia sgt. hehe... tu yg asyik sgt baca.

one day tu, tentang friendship and love. They're always be there for each other eventhough kdg2 diorg terpisah atas sebab tertentu. hoh, novel tu dah jadi movie dah pun. baru keluar august lepas tapi tak sampai malaysia pun.

I-sya said...

Liz, salute giler dgn you. Minat membaca.

I'm not in that group. Nak habiskan buku sethn sebijik pn susah.

Kalau buku BI lagi la... 5 thn pun belum tentu habis 1 chapter.

Time berpantang hari tu just dpt habiskn 2 novel je... tu pun novel 2-3 thn lepas yg di beli secara borong tp x baca2. huhuhuhu...

Liz Rohaizat said...

I-sya> hehe, tak payah salute la. ramai lagi bookworms yg lebih hebat di luar sana. tp mmg minat baca sejak kecil. still remember those days.. tiap2 minggu tunggu kedatangan perpustakaan bergerak.

my dream is to have one big bookshelve at home. biar penuh dgn buku!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.