Wednesday, September 14, 2011

Ku hirup-hirup kuah lodeh..

Ayaya... ni bkn juadah raya tapi lauk kami malam tadi. Hehehe... Ada yang panggil masak lodeh.. ada yang panggil kuah lodeh. Tak kesah la.

Kebetulan, masak rendang ayam utk jamuan raya kat office hubby. Dengan tekak dok terasa nak mkn lodeh, masak terus la. Satu je kelemahan masakan ni. Ko beli la sikit mana bahan-bahannya pun, tetap akan dpt seperiuk!

Aritu ada orang tanya dari mana asal lauk nie. Ada yang kata KL. Ada yang kata Johor. Ada yg kata, tak pernah jumpa kat Negeri Sembilan. Biar betul? Hehehe. Bukan apa. I rasa famous je juadah ni kat Negeri Sembilan. Memang tak pernah miss mkn setiap kali raya. Tiap-tiap tahun my mom, makcik-makcik, jiran-jiran buat.

Kalau tak silap, juadah ni berasal dari Indonesia. Tapi bila dah sampai sini, bahannya telah disesuaikan dengan tekak orang kita.

See? Bukti lodeh sedap di pinggan

I suka lodeh sebab banyak sayur! Sedap je meratah sayur kan? Kalau Batrisyia dpt lauk ni, mmg dihirup-hirup kuah tu terus dari pinggan. Sabar je la.

10 scribble(s):

nieda said...

rasanya orang selatan mmg famous kuah lodeh. sejak kahwin dgn husband kalau beraya kt johor kebanyakkan rumah mesti ada kuah lodeh. kalau kt perak jarang beraya rumah org ada kuah lodeh ni

Liz Rohaizat said...

nieda> kan? mmg selatan la. dan KL juga la sebab ada yg berhijrah ke KL. rasa x complete juadah raya kalau takde masak lodeh

Diyana said...

lodeh..maskaan belah selatan ni kan..cheq reti makan serunding ngan rendang ja,lodeh jrg makan :D

Liz Rohaizat said...

diyana> ye la kot. belah selatan. maybe sebab kebanyakan org yg berhijrah dari indonesia tu menetap di selatan. jadi masakan tu lebih popular di sana.

sebab jarang jumpa, mesti diyana rasa lodeh ni biasa2 je kan? hehe

Ely Hasrul said...

aku suka mosak lodeh nih. terbayang mak aku punye version. sedapnye..

ko ngidam ek liz... :P

Liz Rohaizat said...

ely> sedap kan? aku ngidam? ye la.. aku yg ngidam, bkn anak yg ngidam

maisy said...

teringat kat sue..sue suke buat lodeh..ko preggy ke tahniah..nice gaps

Liz Rohaizat said...

maisya> eh, aku tak pregnant. psl tu aku ckp aku yg ngidam, bkn anak yg ngidam. hehehe...

Ely Hasrul said...

lein kali ko kalu ngidam lagik jemput la aku mkn skalik haha..

Liz Rohaizat said...

ely> hahah, thn depan!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.