Thursday, September 15, 2011

Bukan senang nak pregnant

Ok… I’m not pregnant. Ahaks, ada yg salah sangka dengan entry makanan-makanan yg I teringin nak mkn eh? Tak pregnant la. Belum sampai rezeki lagi. Doa-doakanlah ye.

Soalan cepu emas time balik raya tahun ni ialah tentang anak kedua. Isk, I sampai kena lecture dengan sorang sepupu lelaki tentang hal ni. Dah la tak rapat pun dengan dia. Alih-alih dia kata dia risau tengok I sebab mcm taknak tambah anak. Ok la, anak dia dah ramai. Tapi umur kita beza berapa tahun ye bang? Siap nasihatkan I agar cepat-cepat tambah anak. Adeh, ingat anak tu boleh beli kat kedai ke? Did you know peratusan utk perempuan tu pregnant dlm setiap cycle hanyalah 20%? Tunggulah Allah turunkan rezeki anak. Mungkin ada sebab kenapa Dia delay kan kehadiran anak kedua kami.

Kadang-kadang, ada orang tak berapa faham proses nak dapatkan anak nie. Dia ingat, boleh terus dapat je once… err, paham-paham la. Let me share a few facts about this process.

1) Ovari seorang perempuan yang normal dan tidak mempunyai masalah akan mengeluarkan SATU TELUR dalam sebulan. Terdapat sesetengah kes, DUA TELUR boleh dikeluarkan. Dalam kes lain yg dibantu ubat-ubatan, hampir 10 TELUR boleh dikeluarkan. Tapi kita pegang pada fakta asal. Hanya SATU TELUR akan dikeluarkan dalam 1 ovulation cycle.


Saat telur dikeluarkan oleh ovari

2) Telur ini akan dikeluarkan ketika capai waktu subur. Waktu subur pula boleh ditentukan dengan cara monitor your ovulation cycle. Secara amnya, waktu subur akan jatuh antara hari ke-11 hingga hari ke-21. Itu secara am. Utk mengetahui the exact time, kena betul-betul amati signal yg diberi oleh tubuh badan (which can be confusing and stressful most of the time). Outside factors juga memainkan peranan kerana stress dan penyakit boleh mengganggu cycle tu. So kalau korang nak pregnant, make sure jangan stress sangat.

3) Unlike sperm yg boleh hidup selama 3-4 hari (bergantung pada keadaan persekitaran rahim), telur pula hanya boleh hidup selama 12-24 jam selepas dikeluarkan dari ovari. That’s the crucial part. Apa maksud I? Ala, korang yg dah kahwin paham la kot. Takkan nak I explain betul-betul. Nanti dah jadi kelas Sains pulak. Cuba ingat apa yg cikgu ajar masa Form 3 dulu. Secara asasnya, kalau terlalu cepat, sperm mungkin dah mati. Kalau terlalu lambat, telur mungkin dah mati.

4) Katakanlah persenyawaan telah berlaku, telur ini perlu melalui ‘terowong panjang’ selama 6-12 hari sebelum implantation berlaku di dinding rahim. Dalam masa 6-12 hari ni, macam-macam akan berlaku. Sel akan terbahagi. Kadang-kadang, pembahagian sel tidak berlaku dengan baik hingga menyebabkan ia tidak berkembang. Dalam diam, ia akan gugur tanpa disedari.

5) Paling penting, implantation perlu berlaku. Kalau tak dpt attach kat dinding rahim, ia akan gugur tanpa disedari. So bila period sampai, kita anggap kita tak pregnant. Sedangkan kita mungkin telah melalui proses di atas.

Sebenarnya, entry ni nak bagi orang faham. Especially lelaki la. Kalau korang tanya husband korang pun, belum tentu diorg tau proses ni eventhough cikgu dah ajar masa Form 3 dulu. Bukan senang nak pregnant yer. Maybe ada la sesetengah perempuan boleh jadi ‘kilang anak’. Try je terus lekat. Kena faham juga la mcm mana badan perempuan berfungsi.

Kadang-kadang, I rasa stress. Tapi I ingatkan diri sendiri. Sekurang-kurangnya I dah ada seorang anak. Kita jangan pandang orang yg ada anak berderet. Cuba pandang orang yang takde anak langsung dan terpaksa mencuba pelbagai cara utk dapatkan anak. Kita lebih bertuah kan?

Bersyukur dengan apa yg kita ada :)

25 scribble(s):

CIK NANA said...

Like this entry.
Bersyukur, usaha dan tawakal. Insya Allh, with His will.. adalah rezeki. ;p

Syigim said...

sebak pulak baca entry ni, esp ending dgn gamba yg sgt sweet tu hihi. a ah, alhamdulillah dgn apa yg ade kan. kalau takde anak pun, ada each other kan kan kan?

tensennye dgn org2 yg bising psl apsal xtambah anak tu.... geram betul! kalo anak berderet tp xterdidik/tanggung financially pun xbleh jugak!

*∽ IZAN ∽* said...

First time tengok gambar telur keluar dari ovari tuh... cam ne lah bleh dia ambik gambar cam tuh huhu

Tak pe Liz, rezeki anak ni semua kerja Tuhan. Kita boleh berusaha tapi Tuhan yang tentukan.. yg pasti tentu ada hikmah di sebalik semuanya.. InsyaAllah

Liz Rohaizat said...

kak izan> kagum kan tgk gambar tu. bkn senang nak ambil sbb kita tak tau waktu sebenar telur tu keluar.

gambar diambil secara tak sengaja oleh gynaecologist Jacques Donnez masa dia buat pembedahan ke atas seorang pesakit berumur 45 tahun.

gambar ni telah merubah pengetahuan sains. kalau dulu mereka menganggap telur 'burst out' dari ovari dalam masa yang singkat. tapi bila gambar diambil, ovari mengambil masa selama 15 minit utk keluarkan keseluruhan telur.

kisah penuh di sini : http://www.dailymail.co.uk/health/article-1025956/Pictured-The-moment-human-egg-emerged-ovary.html

Ely Hasrul said...

ok aku sumpah tak tpikir telor akan kuar mcm tu.. ingatkan cam tiup belon aje.. terus laju kuar.

aku paling xberani nk pung pang pung pang kt org yg xdek anak, anak sikit mahupon anak ramai. hal mcm nih sensitif sbb berkaitan emosi. bila org jwb bg alasan kang kite sdr xbleh terima. nyiampah betol dgn org yg suka tnya itu ini mcm dia la BFF kite hehe. aku sdr kalu org tnya dh naik nyiampah dgn jawapan sdr.

part pompan selalu disalahkan tu mmg biasa. dulu awal tahun aku xpegnen2 papi dok risau tp dia salahkn diri sdr, dia ckp dia dh xsubur kot. haha.. aku relaxs aje. malas nk layan.

ramai juga tahu aku xmo anak ramai. baru2 nih aku baca, xsemestinye aku xsuka selama 9bln mengandung tp aku xsuka jadik ibu. kalau la ari2 org tnya sami adekah dia hepi, aku pasti 100% dia jwb dia lah yg paling hepi skalik di dunia ini hehe..

aku selalu percaya ko akan pegnen jua tahun ini. sama tahun la kite bersalin nnti yek.. insyaAllah..

Liz Rohaizat said...

nana> betul. kita cuba sebaik mungkin. terpulang pada Allah nak beri rezeki.

kak syigim> hihihi. nape akak sebak? akak kan dah ada 3 hero. hoh, gambar tu gambar tahun 2009 ye. punya la lama.

saya tak kesah org nak tanya tp bila org yg kita jumpa setahun sekali start bg lecture, heran juga. concern betul dia dgn kami.

imee said...

Ha betul. Walaupun hanya anak sorang, tu pun rezeki yang sangat berharga. Cuba tengok Guliana and Bill tu. Punyalah susah nak dapat anak. Macam2 method dah diorg try. So kita harus bersyukur. :)

Liz Rohaizat said...

ely> haha, betul la. sblm ni aku pun pk mcm keluar laju je. sebab sains ckp, 'burst out'. bila diorg berjaya rakam gambar ni, baru la diorg tau yg proses pengeluaran tu memakan masa yg lama sebenarnya.

standard kan salahkan perempuan? kalau perempuan subur tapi laki tak available dlm masa 12-24 jam telur tu hidup, tak guna juga. takkan pregnant juga kan? haaa.... salah siapa? hehehe

aku nak dpt anak tahun dragon ni, harapnya pregnant la cepat.

Liz Rohaizat said...

imee> yeah, anak sorang ni pun dah cukup buat kita bahagia. kalau ditakdirkan ada anak sorang je, bersyukur la. Tuhan lebih mengetahui.

Faizah said...

manalah ko jumpa gambar tu weiii hihihi

aku doakan ko tambah anak lg aminnnnnn

Liz Rohaizat said...

faiz> gambar yg mana satu? hehe.. kalau gambar telur dan ovary tu, kat berita la. aku penah baca long time ago.tu yg tau.

kalau gambar kartun tu, kat baby-gaga.com. aku mmg masuk sana masa pregnant dulu. suka tgk gambar2nya.

amin.... thanks faiz!

Anonymous said...

jet lee

kene bnykan doa dan solat

insyaaalh dpt kembar
;-)

teruk la nk jaga nnt

Liz Rohaizat said...

jet lee> amboi, ada hati nak kembar!

mancet said...

sabar je la liz, anak aku setaun je ,bertubi2 aku dpt soalan begini hahahah,semoga ko cepat pregnant :P

Liz Rohaizat said...

mancet> hihihi. aku ok je. takde rasa terdesak pun.

Farah said...

aku pon kena soklan yang sama..malas dah nak layan kadang2..aku selalu ingatkan diri sendiri..belum ade rezeki mungkin ade hikmah.

Liz Rohaizat said...

farah> hehe, mcm dah biasa je soalan tu kan. tgk anak org tu dah nak umur 3 thn, cepat je nak tanya, "bila nak tambah anak?". hehe.. ala, tu soalan biasa je sebenarnya tapi sebab aku dah kena lecture, tu yg jadi soalan luar biasa. lecture aku mcm aku ckp aku tak terfikir nak tambah anak pulak. hehe.. ala, takpe la...

M@Ri@M said...

Liz....salam perkenalan.tetiba terjumpa entry ni and sgt memahami apa yg liz rs..sbb i'm facing the same problem tu. bila dh ada..miscarriage la pulak.huhuh.
ms raya...jumpe sume org..sibuk tnya bile nk tmbh walhal dorg dh tau i bru pas operate cyst & miscarriage baby.huhuhu. fell like nk copy jek entry u ni.hehe. mmg sgt2 betol & x semua org phm kn.huhuh

Liz Rohaizat said...

mariam> salam perkenalan. jumpa entry ni di mana? ahaks, sebenarnya saya tak terasa sgt tentang hal ni. even masa sepupu bagi nasihat, tak rasa apa2 pun.

entry ni bertujuan utk beri pemahaman kepada sesiapa yg kurang tahu tentang proses mengandung. kdg2 kita cepat membuat anggapan yg couple tu taknak tambah anak atau taknak anak langsung sedangkan kita sendiri tak tau apa yg mereka alami. lainlah kalau terang2 buat statement yg diorg taknak anak :)

Reen Tart Nenas said...

saye masih berharap untuk dapat anak :(

Liz Rohaizat said...

Reen> sabar, berusaha dan berdoa. jika diizinkan Allah, Dia akan beri anak. Jika tiada, Allah lebih mengetahui sebabnya

Nur Atiqah said...

Sy nk share bley x?

MiA IxOra said...

Salam sis. Saya nak tanya..yg no4 & no5. Kenapa ya ianya tak berkembang. Saya rasa saya menghadapi situasi yg sis cakap tu. Saya ade scan diklinik then Doc cakap sy mngkin akan period atau kantung akan terbentuk. Masa scan Doc ckp rahim sy mmbengkak..ade persenyawaan berlaku tp ia macam tak berkembang. Mngkin sebab ia x berjaya growth n survive. So Doc suh tggu lg bbrapa mggu utk check semula. After seminggu period sy datang..sakit perut n pinggang teruk sgt mse tu.. Sy pegi klinik lagi n Doc scan dia kata sume okay..sy juz kena period pain. So sy teringin sangat nak taw ape punca ia x berkembang. Sy planning utk ada anak tahun ni. Tp sy juga risau kalau sy ade masalah kesuburan atau rahim x kuat. Hope sis boleh kongsi dengan sy pengetahuan yg ada. Terima kasih sis :)

Liz said...

Mia> Kalau nak tanya kenapa jadi mcm tu, memang sukar nak dapat jawapan. Ada banyak sebab kenapa boleh jadi macam tu. Paling utama, pembahagian sel tak berlaku dengan baik. Sebab tu ia tak berkembang. Look at the bright side. Ia tak berkembang baik. Kalau lahir pun, akan cacat.

Kalau betul-betul nak check samada ada problem lain atau tak, tu kena minta doktor buat pemeriksaan.

MiA IxOra said...

Oh mcm tu ya sis. Thanks coz give me positive opinion. Sebagai perempuan sy juz risau kalau tak dapat zuriat sendiri. InsyaAllah sy yakin ada cuma mungkin rezeki sy lambat sikit agaknya. Doakan sy ya sis.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.