Monday, September 19, 2011

Akhirnya... kini pasti...

Cerita rumah baru.

25/08/2011 – Dari jauh, I nampak hubby pegang satu surat. Ingatkan surat dari bank. Rupanya surat dari developer. Tebal pulak surat kali ni. Bila baca title, terus rasa bersyukur sangat. Akhirnya rumah dah dpt CF dan boleh pergi ambil kunci. Hati dah berbunga-bunga. Berbuka pun tak lalu. Dalam hati, memang excited sangat.

Lepas berbuka, I baca balik surat tu. Sekali ada beberapa pembayaran yang perlu dibuat. Semuanya pembayaran yang perlu. Tapi ada satu pembayaran yang buat I terkejut.

LATE PAYMENT CHARGES.. Hampir RM800 pulak tu.

Terus tak rasa berbunga-bunga dah. Kalau campur semua payments tu, nak dekat 2k. Gulp! Dah la nak raya. Huwaaa… *nangis dalam hati*

Hari last bekerja sebelum cuti raya, otak ni tertumpu pada benda ni. Terus I karang satu surat untuk developer. Surat siap.

Dah jumpa Yvonne. Dia checked dan katanya bank lambat buat pembayaran. Kitorang curious juga kenapa mereka lambat bayar. Minta Yvonne siapkan surat utk kami rujuk pada pihak bank. Yvonne ni, once cakap baik-baik mcm kawan, rajin la dia tolong. Hmmm... Bank pulak minta mcm-mcm. Suruh tunjuk bukti diorg lewat bayar la bagai. Padahal mmg terang nyata pembayaran pertama tu mereka lewat.

Nak masuk rumah pun boleh pening kepala. I rasa nak je bayar dulu bayaran 2k tu. Kalau hal late charges ni settle, biar bank bayar balik. Takkan nak tunggu hal ni selesai, baru nak ambil kunci rumah, ye tak? Kalau boleh, nak pindah cepat. Betullah orang ckp. Kalau nak beli rumah, kena bersedia. Hahaha... rasa mcm nak keluar air mata darah dah nie. Perlu banyak RM.

3 years ago, pejam mata bayar 10%. Ni nak masuk rumah pun, kena la pejam mata bayar RM2k. Nasib baik rumah dah tak perlu nak buat apa sangat dah sebab dalam dah lawa pada pandangan mata kitorang. Tinggal pasang kipas dan lampu. Yang lain kita buat slow-slow eh. Sikit-sikit kita tambah.

Nak pindah dulu atau nak settle dulu?

8 scribble(s):

fiza said...

Congrats liz, finally rumah sendiri ☺☺

Memang pening klo masuk umah baru nih, mcm² nak kena fikir. AMik kunci pon kena duit gak. Nak pasang itu ini...RM berputar² dlm kepala ^_^

Umah kat ner liz?

Liz Rohaizat said...

fiza> fuh, tu la... pening kepala fikir tapi lega sebab akhirnya dah ada rumah sendiri. bila mcm2 dugaan ni, lagi la rasa sayang kat rumah tu.

aku nak slow2 nie. dahulukan yg penting dulu. benda2 lain tolak tepi. umah kat cheras batu 9 je.

Ely Hasrul said...

Beshnye!!! xsabo nk tunggu jemputan makan hahaha ke situ plak aku

okeh ini advise dr aku

1. besenye developer bleh release kunci kalu ko sanggup gaduh itu ini makna ko byr tanpa RM800 sbb bukan salah ko (tp bese developer tak pedulik. Developer aku dorg xberani sbb dorg jaga nama

2. bank mintak itu ini? hamboiii.. ko email agent loan umah ko (sapa bank officer yg process loan umah dulu) cc kat branch manager cc kat BSNK NEGARA. kalu buleh cc skalik kt perbadanan perumahan or ape2 yg berkaitan. cakap ini kesilapan dorg & tanggungjawab dorg yg byr kt developer. so suh dorg settle cpt sbb nk masuk umah. buat kronologi/bukti siap tarikh request ko sekian2.

ekceli mmg bese bank lmbt byr tu psl bile developer kasik surat mintak payment dia akan cc kat owner (tp xtau la kalu korg xdpt), time umah aku naik dulu kakak aku pesan tiap kali developer kuarkn surat kol agent loan umah makesure bank cpt byr sbb kalu bnk lmbt kena interest developer akan claim kt owner.

abg aku asal dia xmdpt layanan 2-3 kali dia email cc kt bank negara terus banker layan hahaha.. aku psl umah nih terus communicate dgn branch manager. sakit hati punye psl.

ko bleh komplen ckp: ko client bank, patut bank yg sapu bontot ko. dia charge interest bukan rendah. dh la nk tunggu tua baru nk abis bayo umah. aku dh byk kali kena dh. mentang la kite nih tak berduit, cuba kalu byk duit, ko kol kul 10pg kul 10.30pg dh settle. hehe

nk byr dulu 2k buleh tp makesure bank refund blk rm800 tuh, kang dorg xmo byr sakit hati aje. tp mahal gak ek.. aritu aku kena dlm 1k aje. tu dh tmasuk api air cukai sume.

eeeii beshnyeee rumah baruuu

Liz Rohaizat said...

ely> wah, panjang lebar explanation ko. so far, mmg nampak bank lewat. bila kitorang bgtau bank, diorg siap suruh tunjuk bukti tu. isk, tu yg minta si yvonne tu tolong bg bukti sikit. hahaha.

ko beli rumah. aku beli apartment. sah2 ada nak kena bayar maintainance bagai.

Ely Hasrul said...

aah ek kena bayo mentenen. tp umah dh title nama korg ke stil nama developer? sbb mmber kitorg nk tuka nama siap kena bayo ribu2 huishh

AyuArjuna BiGoshh said...

liz- besh besh..hmmm tapi rasa baik settle dulu ngan bak kot...nanti nak refund fuhhh amik masa :(

CHeeSYaNa said...

aku pon baru le amik kunci rumah.. mmg fikir taknak tambah apa2 pon sbb budget takde.. tp mmg pakai banyak duit weh.. grill la, lampu, kipas, langsir, railing etc.. argh.. pressure!

Liz Rohaizat said...

ely> umah still nama developer. tu la psl. lps ni duit lagi.

kak ayu> bank slow la kak. geram ni. xtau nak buat mana satu dulu.

yana> hehehe, sama2 la kita pressure eh. aku dahulukan yg penting dulu. kalau semua nak sekali harung, mau pecah kepala.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.