Tuesday, August 02, 2011

Pentingkah beli insurance?

Kalau ditanya 20 tahun lepas, orang mungkin tak berapa nak dengar tentang insurance. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Sekarang ni baru la ada banyak syarikat insurance yg menawarkan pelbagai pakej menarik utk pelanggan.

Cakap nak insurance ape.. utk persaraan, utk kesihatan, utk pendidikan, utk masa tua.. semuanya ada.

Alhamdulillah, hati kami tergerak nak belikan Batrisyia insurance sejak dia baby lagi. Kami beli insurans pendidikan utk Batrisyia tapi dapat free medical card. Setakat ni, tak pernah guna lagi. Tak pernah warded, tak pernah claim. Banyak juga la benefit dari medical card tu. Maybe I boleh cerita kemudian. Tapi rasanya ramai dah tau kot.

I terfikir nak beli insurance. Yes, I belum ada insurance. Gaji bukan banyak sangat pun. Tanggungan banyak so risau gak bila nak beli insurance. Takut tersekat-sekat nak bayar premium. I kalau terskip sebulan, mau tak lena tidur. Tapi bila saving tak sampai puluh ribu, boleh pulak tidur nyenyak eh? Mcm takkan sakit langsung kan? :p

Sebab ada 2 hutang lama dah habis bayar baru-baru ni, rasanya dah boleh beli insurance. Terus zasss tanya pada our insurance agent, Encik Ikram yg service dia mmg tip top lah! Tip top sebab kalau tanya je, cepat dia jawab. Hehehe…

Lepas sesi soal jawab, akhirnya dapat la plan yg dikehendaki, mampu dibayar dan boleh memberi manfaat di kemudian hari. Mana la tau kalau ada rezeki lebih di masa hadapan, boleh tukar plan pulak. Nanti I share info tentang ni ye. Tu pun kalau ada yg berminat nak tau la.

Korang dah ada insurance? Pada pendapat korang la, penting tak insurance nie?

4 scribble(s):

Diyana said...

diyana setia dgn pru bsn. sebelum ni ade medical card je,n baru je contribute utk investment plak. suami dgn cimb aviva. anak2 dgn pru bsn jg. pejam mata je bulan2..janji tenang di kemudian hari ;).

Liz Rohaizat said...

diyana> ic. batrisyia pun ambil pru bsn gak. saya pun baru nak ambil gak nie. betul la, biar pejam mata tgk duit keluar tiap2 bulan. asalkan bila ada emergency, kita dilindungi

nieda said...

insuran mmg penting. sebab tu masa adik saya warded kt hospital cepat je agen insuran dtg. Kalau fikir secara logik pun, time sakit barulah tau betapa pentingnya insuran. hehe..so far husband baru ambik medical insuran je.,

Liz Rohaizat said...

nieda> tu la. tak boleh berlengah lagi. kalau sakit, perlu warded, at least tak perlu fikir nak keluarkan duit

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.