Wednesday, August 17, 2011

Makan sikit tapi berat susah nak turun? Baca nie...

Ok, hari ni I nak kongsi satu info tentang metabolisme.

Siapa sini pernah cuba turunkan berat badan dengan cara mengurangkan makan atau skip terus your meal, tetapi berkesudahan dengan berat badan yang semakin menaik? Atau dah cuba tak makan nasi, cuba mkn sekali sehari je tapi berat tak turun-turun?

I tak pernah kurangkan mkn dan skip makan secara tak sengaja. Dalam seminggu, mesti ada 2-3 hari yg I sibuk buat kerja sampai terganggu waktu lunch. Kadang-kadang tak mkn langsung. Perkara ni berlarutan selama beberapa bulan. Ditambah pulak dengan dah tak mengepam, berat badan naik. Tapi kalau ikut logik, patutnya berat tak naik lagi sebab tak makan banyak.

I was wrong! Rupanya, metabolisme badan dah ‘rosak’. Sebab tu la makan sikit pun, berat boleh naik atau tak turun-turun.

Maaf, I tak jumpa artikel dalam Bahasa Melayu. Korang boleh cuba google artikel dalam Bahasa Inggeris. Salah satunya ini : Eating Too Few Calories Stall Your Metabolism? . You will get general idea from there.

Actually, bukan artikel ni yang membuka mata I. Ada satu artikel lain dan ia tersangatlah panjang sebab doktor tu kongsikan sekali pengalaman seorang pesakit dia yg overweight sangat. Sorry, no link sebab I tak save pun. Takpe, I cuba explain kat korang yer.

Basically, badan kita memerlukan jumlah kalori tertentu utk memastikan ia berfungsi dengan baik. Jumlah kalori bergantung pada umur, jantina dan beberapa faktor lain. So ada sorang patient ni, dia overweight dan dia cuba kurangkan pemakanan. Calories deficit dia mmg tinggi tapi berat tak turun juga. Sometimes, berat dia naik. Doktor tu beri penerangan kat dia mcm ni.

Kalau badan dah terbiasa terima sejumlah kalori dan pada satu peringkat dan suddenly ia menerima kurang kalori dari jumlah kalori asal, badan akan adjust metabolism level dalam badan kita. Slowly, dia adjust.. adjust.. adjust… sampailah otak bagi signal to put the the body into ‘starvation mode’. Process ni berlaku dalam masa beberapa minggu/bln, bergantung pada badan masing-masing.

So kononlah korang nak turunkan berat dengan cara kurangkan makan. Lepas 2 hari, tgk berat turun. Punya la suka. Kurangkan makan lagi.. turun. Ianya berterusan. Lepas beberapa minggu, tgk berat dah tak turun. Paksa diri lagi utk kurangkan makan. Sampai satu ketika, korang rasa pelik. Tak mkn banyak tapi berat tak turun atau lebih teruk, berat makin naik.

Maknanya badan korang dah berada dalam starvation mode dan metabolisme badan telah menjadi rendah. Badan dapat signal yg jika ia masih menerima jumlah kalori yang kurang, badan tidak mampu berfungsi dan organ dalaman akan rosak. So badan bertindak untuk simpan tenaga sebanyak mungkin. Jadi, apa saja yg anda makan, akan terus disimpan sebab badan takut ia akan ‘shut down’.

Sama mcm ni la. Kalau korang ada banyak duit, duit seposen yg korang nampak kat lantai pun korang malas kutip. Cuba kalau time sesak, seposen tu la yg korang kutip dan simpan kan? Make sense?

Menurut doktor tu, apa yang perlu patient dia buat ialah mula makan dengan cara yang betul semula. Maknanya breakfast, lunch, dinner dan jika perlu.. 2 healthy snacks in between. Ini utk memberi signal kepada badan yg “OK, jangan risau. Badan takkan mati. Teruskan membakar kalori”.

At first, bila korang cuba kembalikan metabolisme badan ke tahap asal, badan mungkin akan beri negative reaction. Berat badan korang akan bertambah. Korang akan rasa menyesal sebab ikut cakap doktor tu, maybe korang akan bertindak utk skip your meal again. Sepatutnya teruskan usaha menurunkan berat badan dengan cara makan secara teratur semula.

Berat akan naik dalam jumlah yang sedikit. Perlu makan makanan yg berkhasiat. Setelah badan korang confirm yg korang bukan nak kebulurkan badan anda, ia akan mula membakar kalori seperti biasa. Slowly, berat akan turun.. dan turun.. dan turun. Ia mungkin turun secara perlahan tapi ia boleh menggembirakan bila korang dapat pakai kembali baju yg selama ni dah sendat.

Patient dia juga nak dapat turunkan berat badan, ditambah dengan senaman untuk menaikkan kembali paras metabolisme dia.

I was skeptical. Macam tak percaya je. Tapi ok la, I buat juga. Mmg salah I pun sebab ter skip mkn. Bukan sengaja. So lepas tu I berdisiplin. Sibuk mcm mana pun, I akan pastikan I makan. Tiap-tiap pagi I makan nasi lemak sambal kerang. Hehehe… sedap! Tgh hari selalunya masih kenyang tapi I paksa diri mkn roti bakar. Nak masuk nasi mmg tak boleh sebab kenyang. Malam mesti mkn makanan yang berat. Selalunya nasi dengan lauk 2-3 jenis.

Apa jadi? Berat naik sampai 2kg! Tapi I pujuk diri. Takpe…. Nanti mesti turun balik. Huhuhu. Padahal time tu rasa gemuk! Nak tempah baju raya pun tak tau nak besarkan ukuran atau nak ikut je ukuran dulu-dulu. Tapi I yakin so I tempah ikut ukuran dulu. I terus makan mcm biasa.

Yes, now… berat dah selamat turun sebanyak 3.4kg. I dapat buang balik berat yg naik aritu dengan cara makan banyak! I thought it’s yo-yo effect tapi tidak ye. Bila balik kampung, makan suka hati.. tapi bila dah 2 hari duduk KL semula, kembali ke berat asal. Senyum sampai ke telinga!

I tak kurus tapi tak gemuk juga. Lantaklah kalau ada I kata I dah gemuk. So kalau korang nak ikut cara ni, terpulang. Kalau berat naik tapi tak turun-turun lepas tu, jangan salahkan I ye. Hehehe… risau gak. Sibuk nak share kat sini, sekali tak menjadi pulak bila orang lain cuba. Tak pasal-pasal tak muat baju raya. Tapi kan, my sis dah buat benda ni bila I beritahu. Dia sibuk skip mkn nasi. Buka puasa pun mkn sikit-sikit je. Apa la. So suruh dia mkn mcm biasa. Sudahnya, berat dia dah turun 3kg! Bukan ke best tu.. makan sikit, berat tak turun-turun. Tapi bila mkn mcm biasa, berat terus turun!

7 scribble(s):

IHSAN KHAIRIR said...

rasa nak save la post ni! thanks for sharing, liz. thn ni raya mana?

Ely Hasrul said...

tadik kakak aku br hantar tempah baju raya aku. aku ckp 'besarkan kain seinci' hahaha xtau napa utk persediaan kot. tp baju aku kekalkn sbb tu ukuran bj aku menyusu dulu. dulu badan solid tapi boobs beso.

aku dulu metabolisme mmg rendah sbb ade IBS. seminggu aku xbuang. tp sebulan bape kali daa sakit, xdemamn, sesema, smbung batuk, patu cirit birit 17 kali xpon muntah2 17 kali etc smpai dh tbese sgt. ko byg la kalu ko takat 5 hari or seminggu sekalik baru poop. tu kalu nasib baik. kalu nasib xbaik terus cirit birit. kalau aku xsakit org pelik tau. tu la bahana rendah metabolisme haha

dokter dok kata xdek ape. tipu la kan. last2 sorg dokter ckp aku ade IBS suh amik minuman organik. cekap now alhamdulillah smpai skang ok. tapi kann kawan aku penah tegur..

'apesal ko xberak, ko kuat mkn tp ko xgemok?'

errr errr errr

WanYgBest said...

great info! thanks!

tp, bg aku la kan, nak berat bdn turun, makan sihat + exercise.. skrg aku tgh fasa writing, 24hrs depan lappy..tp paksa diri berenti utk mkn, kalau x, nti perut msuk angin la, kepala migrain la..kiranya mkn mmg ikut time la...

so, dah lebih kurang 8 bln mcm tu... berat aku naik!!! tp org msih kenal aku la, x perlu aku pakai nametag..kui2

Liz Rohaizat said...

ihsan > hehe... tak save pun takpe sbb dah ada general idea dlm kepala. kan bagus kalau aku save artikel yg panjang berjela tu. tp rasanya artikel doktor tu mmg boleh pakai la sbb aku dgn adik aku try, mmg turun.

tahun ni beraya di Seremban. meh la dtg rumah!

ely> meh aku tanya soalan, "apsal metabolisme ko rendah tapi ko kurus?" haaa.... sila jawab!

wan> yups, exercise itu perlu utk memastikan metabolisme tak rendah. dulu aku try exercise tp lambat turun. masa tu baru aku tau metabolisme aku dah rendah. tu yg kena bg good signal kat badan dulu.

Anonymous said...

bulan posa ni dh turun 3kg emm happy nyer,arap2 lepas raya leh la maintain kuang kuang kuang


Jet Lee

Liz Rohaizat said...

jet lee> ye ke lps raye leh maintain tu? dgn open house nya.. dgn rendang ketupatnya... :p

fara said...

best info. jom singgah blog faa pulak yea, btw , nak share info u boleh ?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.