Wednesday, August 03, 2011

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

Kecik hati I dalam setengah minit bila dapat tahu yg rupa-rupanya hubby tak gemar tgk perempuan baca novel. Dia maksudkan, perempuan-perempuan yg dia jumpa dalam monorel. Ralit ngadap buku novel cinta. Sebab dia kata “buku novel cinta”, maka I kecik hati dalam setengah minit aje. Hehehe… I tak ralit baca buku cinta kan? So I tak kesah sangat.

Pandangan hubby tak menghalang I daripada beli buku baru. Dia dah kahwin dengan ulat buku. Terpaksa la terima ulat buku ni seadanya :)

Recommended by a dear friend, I bought The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Buku ini ditulis oleh Mark Haddon dan ia dilabel sebagai “Bestseller”. Jadi mmg merata I cari tapi takde stok. Akhirnya, dalam bulan lepas baru nampak kat rak MPH.


Bukunya sangat nipis tapi harga mcm buku biasa juga. Hampir RM36. Cashier tu siap belek buku tu dgn penuh minat. Lepas tu dia tgk cover page. Dia tanya, “Buku apa ni kak?”. I replied, “Misteri pembunuhan”. “Mahalnya buku. Padahal nipis je”. Tau takpe dik oii.

1/3 daripada ketebalan buku novel biasa

Sebenarnya, bila kawan I cakap, “This is a murder mystery book”, I rasa mcm tak minat pulak nak beli. Buku penyiasatan? Alamak, dah berzaman kot I tak baca. Tapi sebab kami banyak berkongsi minat yang sama, I rasa mesti I pun akan suka buku tu kot.

Jangan ingat buku nipis ni korang boleh habis dalam masa sejam dua. Walaupun nipis, banyak fakta menarik ada kat dalam tu. Sometimes, I terpaksa berhenti dan baca balik ayat dalam tu, digest dalam otak.. lepas tu barulah faham. Maknanya buku ni hanya sesuai utk ulat buku.

Utk buat ulasan buku ni, I kena duduk diam-diam depan PC tanpa diganggu oleh sesiapa pun. Chewah!

I’m going to write a long synopsis because this is a good book and I want to share it with you. At least you akan tau jalan ceritanya walaupun tak beli :)

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time ditulis oleh seorang penulis British bernama Mark Haddon pada tahun 2003. Buku ni telah memenangi anugerah 2003 Whitbread Book of the Year dan 2004 Commonwealth Writers Prize for Best First Book. Like I told you, this is a good book.

Ceritanya berkisar tentang seorang remaja lelaki berusia 15 tahun bernama Christopher John Francis Boone. Buku ni ditulis dari persepsi Christopher. Seolah-olah kita sedang membaca hasil karangannya (they called it first-person perspective)

Christopher merupakan seorang remaja autistic yang mempunyai kepandaian luarbiasa walaupun sesetengah orang memandang dia sebagai seorang remaja kurang upaya. Dia tinggal dengan bapanya di Swindon, Wiltshire. Ibunya telah meninggal dunia 2 tahun yang lalu akibat serangan jantung mengejut.

Satu malam, seekor anjing kepunyaan Mrs. Shear yg diberi nama Wellington mati akibat ditikam oleh garden fork. Christopher yang secara kebetulan berada di tempat kejadian, telah disoal siasat oleh pegawai polis. Akibat soalan yang bertubi-tubi, Christopher tidak mampu menjawab soalan-soalan tu (he's an autistic). Akhirnya dia menyerang pegawai polis terbabit setelah pegawai polis itu cuba memegangnya.

Dia ditangkap tetapi dibebaskan setelah ayahnya datang utk menjelaskan keadaan kesihatannya kepada pegawai polis terbabit. Walaupun diberi amaran oleh ayahnya agar tidak terlibat dengan apa-apa perkara mengenai kes itu, Christopher bertindak utk menyiasat sendiri kematian Wellington.

Dia memulakan penyiasatan dengan menyoal siasat jirang-jiran di sekeliling. Semua hasil siasatan ditulis dalam sebuah buku. Dia memberi nama buku itu; Murder Mystery Novel. Dia banyak mendapat galakan utk menulis dari mentornya di sekolah yang bernama Siobhan. Siobhan akan membaca novel dia dan cuba menerangkan logik di sebalik apa yg Christopher dengar.

Satu hari, ayahnya terjumpa Murder Mystery Novel. Berlaku pergaduhan besar antara anak beranak. Ayahnya bertindak menyorokkan buku tersebut. Dalam usaha Christopher mencari bukunya, dia terjumpa surat-surat yang mak dia tulis untuknya. Surat-surat itu ditulis selepas tarikh maknya meninggal dunia. Dari situ, barulah dia tahu bahawa maknya masih hidup dan ayahnya membohongi dia selama ini.

Christopher rasa marah dan kecewa. Ayahnya mula menceritakan hal yang sebenar. Cerita di mana maknya tidak tabah dalam membesarkan Christopher, merasa tertekan dan akhirnya jatuh cinta dengan jiran sendiri; Mr. Shear. Kemudian, ibunya bertindak melarikan diri dengan Mr. Shear. Mereka menetap di London.

Ayah Christopher tidak tahu bagaimana hendak memberitahu Christopher tentang ibunya. Jadi dia bertindak utk menipu dengan mengatakan ibunya telah meninggal dunia. Ayahnya juga membuat pengakuan bahawa dialah pembunuh sebenar Wellington. Berlaku pergaduhan antara ayahnya dan Mrs. Shear hingga menyebabkan ayahnya hilang kawalan, lalu menikam Welington dengan garden fork.

Setelah mengetahui akan hal yang sebenar, Christopher merasakan dirinya tidak selamat kerana ayahnya boleh membunuhnya pada bila-bila masa, sama mcm ayahnya bunuh Wellington. Dia bertindak melarikan diri dari rumah dan mengembara ke London untuk mencari ibunya.

Disebabkan ketidakupayaannya , dia melalui pelbagai dugaan tetapi akhirnya dia berjaya sampai ke rumah ibunya. Masa tu, barulah ibu dia tau yg selama ni anaknya menyangkakan dia telah mati. Bagaimanapun, kehadiran Christopher tidak disenangi oleh Mr. Shear. Christopher mula murung kerana ibunya tidak mahu membawa dia pulang ke Swindon. Christopher perlu balik kerana dia bakal menduduki peperiksaan mathematics A-Level.

Rejection dari Mr. Shear menyebabkan berlaku pergaduhan antara mereka. Akhirnya, ibu Christopher membawa anaknya kembali ke Swindon. Walaubagaimanapun, Christopher masih takutkan ayahnya. Jadi dia tinggal bersama dengan ibu. Ayahnya datang melawat sesekali sambil cuba memenangi kembali hati anak kesayangannya. Usahanya membuahkan hasil apabila dia membelikan anaknya seekor puppy yg diberi nama Sandy. Sedikit demi sedikit, Christopher belajar utk mempercayai ayahnya kembali.

Buku ni berakhir dengan keazaman Christopher utk mengambil further A-Level exams dan menjadi seorang saintis (walaupun pada awalnya dia ingin menjadi seorang astronout). Dia gembira kerana akhirnya dia berjaya menyelesaikan misteri pembunuhan Wellington, pergi ke London seorang diri, bertemu dengan ibunya kembali, menulis buku tentang pengembaraannya dan berjaya mendapatkan A dalam peperiksaan mathematics A-Level.




Kenapa I suka buku nie? Buku ni lain dari yang lain. Kita dibawa memahami pemikiran remaja istimewa ini. Kisah bermula dengan pembunuhan seekor anjing tetapi di pertengahan buku, satu kisah baru muncul dan kedua-duanya berakhir di penghujung buku.

Walaupun Christopher seorang yg istimewa, dia mempunyai bakat dan kepandaian luar biasa. Dia tahu semua nama-nama negara dalam dunia, dia tahu dan sukakan prime numbers, dia sukakan warna merah dan tak suka warna kuning dan coklat, dia pandai dalam matematik. Dia melihat dunia berdasarkan logik walaupun sesetengah logik itu kedengaran tidak logik bagi kita (e.g 4 yellow cars in a row means Super Black Day… unlucky day for him. Logik kenapa yellow tak bagus, tu kena baca buku ni).

Cara penulisan buku ini juga berbeza. Tiada chapter seperti buku novel yang lain. Sebaliknya, Christopher (or should I say Mark Haddon?) menulis dalam bentuk point. Ianya tidak bermula dengan point No. 1 tetapi bermula dengan point No. 2. Lepas tu 3. Lepas tu 5.. yes, he’s using prime numbers!

Ada ilustrasi kecil disertakan dalam beberapa muka surat agar kita dapat imagine apa yg Christopher terangkan. For me, this is something special. Bukankah ilustrasi hanya untuk buku kanak-kanak?

Yang paling buat I suka baca buku ni ialah kerana bahasanya sangat mudah difahami. Mungkin sebab ia “ditulis” oleh Christopher. Christopher cuba menerangkan logik di sebalik apa yg dia faham. Kita diberi peluang utk memahami orang sepertinya.

Fyi, Mark Haddon bukanlah seorang expert dalam autism. Inspirasi buku ni dia dapat dari 2 individu yg berlainan. Mark Haddon agak menyesal kerana menulis perkataan “autism” di cover buku. Disebabkan itu, dia banyak mendapat invitation utk mengadakan ceramah tentang autism.

Apa-apa pun, this book is a keeper! Terpulang pada korang nak baca atau tak. I tak berani nak recommend sebab tak semua orang boleh faham dan suka jalan cerita mcm ni.

I nak berkongsi sedikit ayat-ayat dalam novel ni. Korang akan perasan bagaimana pemikiran Christopher yang sebenar. Umurnya 15 tahun tapi berfikir seperti kanak-kanak cerdik yang sentiasa mencari logik dalam setiap perkara.

"Prime numbers are what is left when you have taken all the patterns away. I think prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all your time thinking about them."

"All the other children at my school are stupid. Except I'm not meant to call them stupid, even though this is what they are. I'm meant to say that they have learning difficulties or that they have special needs. But this is stupid because everyone has learning difficulties because learning to speak French or understanding relativity is difficult and also everyone has special needs, like Father, who has to carry a little packet of artificial sweetening tablets around with him to put in his coffee to stop him from getting fat, or Mrs. Peters, who wears a beige-colored hearing aid, or Siobhan, who has glasses so thick that they give you a headache if you borrow them, and none of these people are Special Needs, even if they have special needs."

"A lie is when you say something happened which didn't happen. But there is only ever one thing which happened at a particular time and a particular place. And there are an infinite number of things which didn't happen at that time and that place. And if I think about something which didn't happen I start thinking about all the other things which didn't happen. For example, this morning for breakfast I had Ready Brek and some hot raspberry milkshake. But if I say that I actually had Shreddies and a mug of tea I start thinking about Coco-Pops and lemonade and Porridge and Dr Pepper and how I wasn't eating my breakfast in Egypt and there wasn't a rhinoceros in the room and Father wasn't wearing a diving suit and so on and even writing this makes me feel shaky and scared, like I do when I'm standing on the top of a very tall building and there are thousands of houses and cars and people below me and my head is so full of all these things that I'm afraid that I'm going to forget to stand up straight and hang onto the rail and I'm going to fall over and be killed. This is another reason why I don't like proper novels, because they are lies about things which didn't happen and they make me feel shaky and scared. And this is why everything I have written here is true."

"Lots of things are mysteries. But that doesn't mean there isn't an answer to them. It's just that scientists haven't found the answer yet."

"And Father said, "Christopher, do you understand that I love you?"
And I said "Yes," because loving someone is helping them when they get into trouble, and looking after them, and telling them the truth, and Father looks after me when I get into trouble, like coming to the police station, and he looks after me by cooking meals for me, and he always tells me the truth, which means that he loves me."

"The word "metaphor" means carrying something from one place to another . . . and it is when you describe something by using a word for something that it isn't. This means that the word "metaphor" is a metaphor. I think it should be called a lie because a pig is not like a day and people do not have skeletons in their cupboards. And when I try and make a picture of the phrase in my head it just confuses me because imagining an apple in someone's eye doesn't have anything to do with liking someone a lot and it makes you forget what the person was talking about. "

"Being clever was when you looked at how things were and used the evidence to work out something new."

"Sometimes we get sad about things and we don't like to tell other people that we are sad about them. We like to keep it a secret. Or sometimes, we are sad but we really don't know why we are sad, so we say we aren't sad but we really are."

Kak Syigim pun pernah review buku nie. Read here : A Curious Book & Aspenger Syndrome

9 scribble(s):

PixiePwincess said...

kak liz
i really like your review. dulu ada sekali nak baca buku ni. my colleague punya. but i find it tooooo slow pastu mcm tak sabar and tak boleh nak comprehend. hahah I like fast paced books. but anyway yr review made the book sounds interesting... so maybe i shud try re-reading it. good job!

Liz Rohaizat said...

ayu> toooo slow sebab buku tu ditulis dari kaca mata christopher yg autistic. so, ayat mcm budak2 sikit dan penuh dengan explanation. autistic person bkn mcm kita, kan?

at first, akak rasa mcm ntahapehapentah buku ni. hehe.. siap ada gambar bagai. tapi bila lama2 baca, rasa seronok bila tahu cara christopher pandang dunia nie.

akak rasa x semua ulat buku boleh suka buku ni la. hehehe

Syigim said...

i LOVE this book too!! baca berkali2. to me ayat dia sgt straighforward xpayah describe berjela2 atau berbunga2.

the story becomes very interesting when told from the perspective of the autistic boy. bila kita pikir2 balik, byk pendapat dia semuanya logic - cthnya why he doesnt lie - sbb menipu ni menyusahkan, kena make up stories. jadi baik dia tell the truth je. mmg logic!

u made me wanna read this book again!

Liz Rohaizat said...

kak syigim> OMG. hehe... bkn ape. bila baca buku ni, teringat akak. dok pk, "kak syigim dah baca belum buku ni? mesti dia akan suka juga". rupanya akak lagi cepat dari saya.

tu la, mcm byk yg logik walaupun kita yg normal ni tak terfikir psl benda tu. mlm tu saya susah nak tidur, kak. teringat-ingat je logik2 tu. mcm mark haddon ni bagus betul tulis buku camtu.

Liz Rohaizat said...

kak syigim, saya link kan ur review as well sebab akak ada cerita psl aspenger syndrome.

Syigim said...

thanks for including my link, liz :) kak pun xgemar baca novel cinta... :P

Liz Rohaizat said...

i'm thinking of buying Tuesday With Morrie pulak. dah ramai bg good review tp tak terbeli lagi.

I can see you love mystery/horror novel. saya minat Stephen King juga tapi tak pernah beli novel dia. Dulu rajin baca kat library

Faizah said...

aku suka baca buku cinta. Tp laki aku dia jaki tgk aku pegang buku tebal2 hahaha

Liz Rohaizat said...

faiz> haha.. kalau laki aku nampak ko, mesti dia dah geleng kepala. hehe..

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.