Wednesday, August 24, 2011

Cakap berbelit mengalahkan ular

Perbualan di telefon antara orang yg menulis entry ni(A) dengan orang yang senantiasa betul (B)!

A : Eh, I dapat 2 je documents. Mana lagi satu?
B : Apa tu?
A : Document lagi satu la. You tak ambil ke? Kan semalam I buat note.
B : Oh, I tak sempat ambil la.
A : Macam mana pulak tak sempat ambil? Kan semalam you pergi hantar document kat sana. Ambil je la terus.
B : Tulisan you kecil sangat. I tak nampak.
A : What? Kalau tulisan I kecil sangat, you tak nampak.. macam mana you boleh collect lagi 2 documents ni?
B : You tak cakap. You sepatutnya remind I. I tak perasan.
A : Eh, you jangan tiba-tiba nak salahkan I. Kalau dah buat silap, mengaku aje.
B : Dah la. I busy ni.

Terus terang I cakap. I dah meluat dengan si B nie. Serious! Bukan nak cakap apa. Berkali-kali dah terkena dengan dia ni sampai I pernah sound dia depan-depan orang sebab geram sangat.

Dia mempunyai satu sikap. Semuanya dia yang betul walaupun terang-terang dia yg salah. Lepas tu, diam-diam salahkan orang lain. Aritu siap ugut nak tinggalkan company. What the heck? Ko nak blah, blah je la. Tak luak la kalau hilang orang mcm dia ni. Perasan bagus sgt.

Contoh mcm kejadian di atas la. Mula-mula kata tak sempat ambil. Bila I argue, dia salahkan tulisan I pulak. Hello, tak pernah lagi ada orang tak boleh baca tulisan I. Plus, kalau la betul dia tak boleh baca, kenapa dia boleh baca my note tentang lagi 2 documents tu.

Note I simple je : Please collect document at XXX, YYY, ZZZ. Camne satu boleh tak nampak? Cuba cerita.

Lepas tu nak suruh I remind dia. Kirim salam la. Apa ingat dia sorang busy. Kang I tepon banyak kali, marah. Bawak organizer ke hulu ke hilir tapi tak reti nak tulis nota kat organizer tu.

Dunia... dunia...

2 scribble(s):

WanYgBest said...

penah gak jumpa org mcm nih, full of excuses... buat keje sambil lewa, tp tunjuk busy.. lebih menyakitkan hati bila dia rasa kita ni xleh buat keje kalau dia xde... sbb dia ada la kita soh dia kan? klu jwtn dia tu x wujud, kita bleh je urus sendiri...ntah hape2

Liz Rohaizat said...

wan> susah kan bila jumpa orang camni? dgn org lain, aku takde problem. dgn dia ni je. dah 2-3 kali terkena tapi aku dpt tahu, sempat la aku defend diri sendiri.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.