Thursday, August 18, 2011

Buku untuk bulan hadapan

Tangan dah gatal nak beli buku baru. Hehehe... Kalau korang nak recommend apa-apa novel, please leave a comment. Tak kesah la buku tu pasal apa. I'll do my own research later. But kalau nak bagi general view about the book, lagi bagus!

So far, ada 3 buku yg menarik perhatian.

Tuesdays with Morrie by Mitch Albom

Rasanya ramai dah tau pasal buku ni. Kalau tak pernah baca buku pun, maybe penah tgk filemnya. I dah byk kali tgk filemnya. Dulu selalu tayang kat Hallmark. Sedih juga ceritanya. Kalau tgk filem pun dah sedih, buku dia mesti best. Tu yang teringin nak beli tu. Dah lama nampak buku ni tapi tak beli-beli.



The Confession by John Grisham

Tak pernah dengar tajuk buku ni (eventhough I dah biasa dengan John Grisham) hinggalah ia tersenarai dalam New York Bestseller. Jalan ceritanya agak menarik la juga. Buku ni menceritakan tentang seorang penjenayah yang telah menculik, merogol dan membunuh seorang cheerleader dengan cara yang kejam tetapi tidak tertangkap. Sebaliknya, pihak polis menangkap orang lain dan orang itu dijatuhkan hukuman mati. Penjenayah terbabit tidak menyesal sebaliknya merasa seronok melihat kebodohan polis dan hakim yang menjatuhkan hukuman ke atas orang yg salah. Hinggalah beberapa tahun kemudian, sesuatu berlaku dan menyebabkan penjenayah terbabit berhasrat membuat confession tentang jenayah yang dilakukannya agar orang yang tidak bersalah tu terlepas dari hukuman mati. Dapatkah dia meyakinkan pihak berkuasa bahawa dialah penjenayah yang sebenar?



Full Dark, No Stars by Stephen King

Ni author kegemaran masa zaman sekolah menengah. Hikhik. Dah lama giler tak baca novel dia. Utk novel ni, terdapat 4 mini novel di dalamnya. Maknanya, ada 4 cerita misteri di dalam tu. Buku ni, ada yg kata best. Ada yang kata tak best. Tak tau la. Ada sesapa pernah baca?

Please.... kalau korang pernah baca buku best, share la kat sini. Teringin juga nak baca.

4 scribble(s):

WanYgBest said...

ko familiar ngan author paulo coelho? buku2 dia best & sgt inspiring... cth mcm the alchemist..hampir2 diadaptasi jd movie, tp xtau ape jd ngan production tu...senyap sajok

Liz Rohaizat said...

wan> tak penah dgr nama dia, tak penah baca buku dia TAPI PENAH DENGAR TENTANG THE ALCHEMIST. hahaha... pelik tak? aku mcm tau la buku2 yg jadi bestseller tapi author kdg2 tak familiar sebab tak penah baca lagi.

ada sorang book reader penah recommend buku tu kat blog dia. best ke? nanti aku cari synopsis. thanks wan!

Syigim said...

tuesdays with morie mmg best :) ceritanya simple je sebenanye tp penuh dgn ayat2 bermakna yg bole repeat kat status fb hihi...

stephen king is my fav author ever!!! mmg collect buku dia, tp seriously his recent books dah kurang umpph. this new one belum belek pun lg. hopefully best esp sbb it's short stories kan, senang nk digest :)

for me, 'the alchemist' is HUH? camne buku ni bole popular gile??? ini personal opinion je ok. u can try baca if ur curious. but liz if ur looking for books that inspire, baik go for mr morie drpd si alchemist yg byk merepek to get to his point. :P (eh panjang plak komen :P )

Liz Rohaizat said...

kak syigim>

tuesdays with morrie... saya pernah tgk movie aje. tu pun dah sedih. wah, suka betul kalau jumpa buku yg penuh dgn ayat2 bermakna.. mmg best!

stephen king... kenapa his recent books dah kurang ummph? saya dah lama sgt tak baca buku dia.

the alchemist... penah dgr je. cuba cari synopsis tapi mcm tak byk yg cerita psl buku ni eventhough ia bookseller. so tak rasa nak beli lagi.

mcm nak beli tuesdays with morrie aje.

thanks kak!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.