Wednesday, July 06, 2011

Siapa ada petua untuk hilangkan batuk?

Officially, I tengah berpantang makan makanan pedas. Ok, tipu. Ada la cheat day bila dah tak tahan sgt rasa mcm mkn makanan org sakit. But everytime I makan semua makanan pedas walaupun dalam kuantiti yg sikit, batuk akan melarat dan terus sakit tekak.

Thanks God selesema baru baik. Kalau tak, lagi tak rasa apa bila makan.

So now, memandangkan cough syrup bukan satu pilihan baik sekarang nie, ada sesapa boleh bagi petua semulajadi utk hilangkan batuk tak? Hujung minggu ni balik kampung setelah hampir 2 bulan tak balik. Tak dapat la enjoy makan pedas nampaknya :(

I need to be okay by 14th July.

12 scribble(s):

Diyana said...

ala.senasib!diyana pun tgh batuk tahap mksimum skrg yg lg teruknye,diyana mane boleh sebarang telan ubat...parah gak tu. ade member soh makan limau kasturi cicah kicap.dan juga telan madu. ni baru try smlm, nk tggu dulu 3-4 kali lagi,mudah2an akan baik dgn cepat..tk tahan.hidung plak tersumbat sama.aduhh..dugaan.

Liz Rohaizat said...

diyana> limau kasturi cicah kicap? biar betul? telan madu tu akan dibuat tapi tak tau bila.

WanYgBest said...

aku paling suka air tea+ madu + limau kasturi or lemon...ala, mcm ice lemon tea (without the ice of course!) & instead of sugar, ko letak madu...

dah la sedap, klu batuk, aku slalu wat 1 jug, letak tepi meja study, minum sampai overdose..hahaha... alhamdulillah, insyaallah mujarab..

Liz Rohaizat said...

wan> wahhh, aku suka ice lemon tea!!! kat rumah tu mmg ada madu asli tapi tak cuba lagi. pemalas aku ni.

mama_aifan said...

Sy guna 2 petua.
lemon + madu..Campur sikit air suam. Minum...arghhhh.lega.

Lagi satu. Satu sudu makan Apple Cider Vinegar+setengah cawan air suam. Minum...arghhh masam. Pastu tekak lega sikit. Apple Cider Vinegar tu leh beli kt soping.

Liz Rohaizat said...

mama aifan> hehe... comel je komen.. kejap lega, kejap masam. hahaha.... nampaknya kena cuba yg melegakan la. apple cider vinegar ada kat rumah mama. hujung minggu ni saya cuba. thanks!

Ila said...

cuba minum air bawang putih...bawang putih tu tumbuk dan campur dgn air...

Liz Rohaizat said...

Ila> ok, this is new. tak pernah dgr. fuh korang... thanks atas petua2 tu. nanti I cuba satu-satu kalau sempat

mushluv said...

Dear, check this out. Hope membantu kamu.
http://mursapap.blogspot.com/2011/06/magisnya-biji-buah-pelaga-sebagai.html

Liz Rohaizat said...

mushluv> thanks! ni petua paling senang. itu blog kamu ke? :)

mushluv said...

Liz, tak. Itu blog kawan saya. Say thanks to her ;)

Anonymous said...

ada 2 cara yg men-save kn:
i) satu sudu kicap+limau kasturi
ii) makan je gula batu,buat kunyah2 mcm mkn asam,kacang sambil tgk tv..

cinonet

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.