Monday, July 04, 2011

Disney Junior : Ahoy to Never Land!

Akhirnya hari yang dinanti oleh emak-emak telah pun tiba :p

AHOY TO NEVER LAND!

Untuk setiap invitation card, kami dapat pass masuk utk 4 orang. Therefore, Batrisyia's cousin tagged along. Sorry la tak dapat nak bawa semua org. Due to limited free parking space, we decided to arrive at Bukit Kiara Equestrian Park around 8.30am. Tapi apakan daya, ada benda tertinggal kat rumah. Jadi terpaksa patah balik. We arrived there at 9am.


The kids were excited! Mana tak nye. Dari pintu masuk sampailah ke tempat acara, ada Mickey Mouse dan Jack Never Land Pirate signboards. Padang tempat program berlangsung pun dihias cantik dengan tema Disney dan colourful balloons digantung di pagar.

Mereka minta bergambar di sini

Kat pagar masuk, ada block besar Disney Junior. Ramai yg ambil kesempatan merakamkan gambar anak-anak mereka di situ. Tapi Batrisyia nie taknak ambil gambar kat situ sebab dia tak sabar nak masuk ke tempat acara.

Disney Junior massive blocks!

Apa-apa pun, kita register dulu. Since I was invited by Indeed Communication, kami register di booth “Media”. Upon registration, we received a pirate's checklist for the kids (where they have to collect stamps before redeem a gift), a Meet & Greet Coupon and red bands for a free refreshment afterward.


Sophia was busy attending the guests



Bergambar dengan Special Agent Oso

Colourful balloons for kids!

Tengah sibuk bergambar, kedengaran suara seorang pirate menjerit “Ahoyyyy!”. Inilah MC pada hari itu.

Pandai Zahid nie ambil hati budak-budak. Crowd pun sporting. Lepas ucapan perasmian dan confetti penuh di udara, semua org terus berpusu-pusu masuk ke ruang permainan.



Basically, parents and kids perlu bermain 4 jenis permainan utk mengumpul 4 jenis stamp. Pirate's checklist yg dah penuh dgn 4 stamp tu akan ditukarkan dengan cenderamata di akhir permainan. 4 asas diterapkan dalam permainan iaitu bravery, team work, reading clues dan memory.

Permainan pertama yang kami serbu ialah BRAVERY. Senang je. Hanya perlu penuhkan water cannon (water cannon ke tu?) dengan air. Kemudian tembak 3 botol yang disusun di hadapan dalam masa 30 saat. Satu team mesti terdiri dari parent dan satu anak. It was fun sebab Batrisyia dpt main air.



Second game is TEAM WORK. Utk game ni, ada 3 jenis benda yg kita boleh pilih. Samada nak pasang kotak kayu, ikat bendera atau pasang papan. Kami dipilih utk ikat bendera. Ibu bapa kena ikatkan bendera dan anak kena naikkan bendera.


Khusyuk mendengar penerangan

Yeay!

Third game is READING CLUES. Yang ni challenging sikit. Volunteer tunjukkan beberapa keping gambar dan kami semua kena mencari huruf-huruf dalam kolam huruf yang di sediakan agar dpt membentuk ejaan bagi setiap keping gambar. I kata challenging sebab Batrisyia nangis bila kami tak pilih huruf yang dia ambil. Hehehe.




Fourth game is MEMORY. Kami diminta mengingati 3 benda. Lepas tu, kami masuk ke maze dan cari 3 benda tersebut sebelum cari jalan keluar.


Masa ni diorg dah berpeluh-peluh sebab siapkan permainan yg sebelum tu. Berlemuih! Nampak senang je kan tapi mmg berpeluh dibuatnya sebab matahari yang mula meninggi dan lokasi setiap permainan yang terletak jauh antara satu sama lain. Nasib baik kami diberi mineral water sebelum majlis bermula.

Acara yang dinantikan oleh semua org ialah Meet & Greet Session with Mickey and Minnie Mouse. Fuh, panjang orang beratur. I sebenarnya agak risau dengan Batrisyia. Her last encounter with mascot didn’t turn up very well. She went hysterical! Tapi alhamdulillah, kali ni mmg dia suka. Sampai tak bagi hubby dukung dia. Bila Mickey Mouse hulurkan tangan, dia sambut dan shake hand before standing confidently beside Mickey Mouse.


Kenapa Minnie Mouse ni taknak dekat dengan I? :p

Sebelum beredar, kids boleh turunkan tanda tangan di Disney Junior Wall of Fame. Kemudian, kami sempat bergambar utk dapatkan pirate certificate utk bebudak ni. Tapi tak sempat dapat sebab printer rosak. Nevermind, katanya akan dipos pada kami. Kita tgk camne.

Batrisyia pilih warna merah

Agak messy sebab ada photographer sibuk beri
arahan pada mereka utk pose depan camera.

Bergambar for the pirate certs

Sempat lagi buat colouring!


Badan dah letih, perut dah lapar. Kami beredar untuk naik shuttle bas ke sports complex.

Bergambar lagi semasa tunggu shuttle bus sampai


When they say refreshment, I thought they will serve a simple menu. Yer la, kalau ikutkan, program sepatutnya habis pukul 10.30 pagi. So maybe mcm sarapan pagi la kot. Tapi program habis dalam 12 tgh hari. Nasib baik banyak juga makanan yg disediakan.


Batrisyia habiskan sepinggan spaghetti.
Aisy' pulak makan ayam sahaja sambil tgk Jack Never Land Pirate.

Tak ramai pulak yg pergi F&B Session nie. Ke kami yang lambat? Takpe la. Makanan pun banyak. Mmg rileks la. Makan perlahan-lahan. Enjoy the food. This time, I manage to drink coffee. Simply relaxing!

Sempat bergambar dengan Mira

Balik tu, semua orang dah kepenatan. Sampai je rumah, solat dan semua tertidur sampai ke petang. Ni antara gift yang kids dapat pada hari itu.

Kamera tu paling menjadi kegemaran Batrisyia. Finally, she has her own camera. Ahaks. Tapi kitorang punya la jaga kamera tu. Boleh bawak underwater tu. Bukan kamera permainan tau. Lepas ni boleh guna bawa pergi snorkeling. Ehehehe...

Thank you Disney Junior!

My first fake tattoo!

8 scribble(s):

AyuArjuna BiGoshh said...

liz...sowi takleh chat2 lama ari tu...bz layan anak2...:)

Liz Rohaizat said...

ayu> takpe. paham sebab bawa anak ramai. hehehe...

Faizah said...

batrisyia si kidal hehe

Liz Rohaizat said...

faiz> batrisyia si kidal? oh, gambar dia buat colouring tu ke? tak tau la babe. masa tu dia boleh guna 2-2 belah tangan. aku tak tau nak kategorikan anak aku ni kidal ke tak

Syigim said...

wah best gile la program ni.... interesting & fun activities, at the same time educational. door gifts pun cute2, makan pun mcm best :)

lucky u!

Liz Rohaizat said...

kak syigim> yups, games mmg simple tp best. kami as a parents ni pun dok berlari sama.

lucky her sebab kecik2 dah dpt pegi event camni. dpt jumpa Mickey & Minnie Mouse. umi dia, umur 28 tahun baru dpt jumpa. hehee.. puas hati dpt buat anak happy dan nak tergelak bila dia mengigau jumpa mickey mouse dm tidur.

Sumijelly said...

cak..........borak kemain...tp terlupa snap gambar la pulak....hik3

borak lebih dr bergambar lak kan?? hik3


Sumijelly.com

Liz Rohaizat said...

sumijelly> semua org syok main. mana nak ambil gambar. hehe.. farah lildreamz pun leh terserempak time berlari ke maze. hehe.. tegur sekejap je.

takpe la.. kalau ada rezeki, kita jumpa kat event lain pulak

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.