Thursday, June 09, 2011

This is the time when I can say, "Two is better than one"

Kalau berbual dengan cik adik ni, ada je benda yg dia nak tanya. She will keep on asking sampai dia dapat jawapan yang memuaskan. Tu belum masuk 3 tahun. Tak tau la apa lagi soalan-soalan cepu emas yg dia nak tanya bila dia dah besar nanti.

Ada satu hari tu, I teman dia main kat luar. Bukan main apa pun. Waktu tgh hari. Main kat lantai depan rumah tu je. Dia dgn basikal dia. Main sorang-sorang sebab jiran takde kat rumah. Tiba-tiba dia datang kat I dan dia tanya.

"Umi nak donat? Mak pergi beli ye"

Erk,what?

Yes, she called herself "Mak".

Dia ajak I main mak-mak ke? So I layan je la. "Mak beli donat ni, ada duit ke?" "Ada" "Ada berapa?" "Ada seratus!"

"Umi makan pelan-pelan. Nanti tercekik"
"Nah, mak beli air milo"
"Umi tunggu sini kejap ehhh. Mak nak parking basikal"

Time flies! Now, Batrisyia dah berumur 2 tahun 8 tahun. Setiap kali orang tanya berapa umur dia, I akan mencongak dlm kepala sebab I rasa 2 tahun 8 bulan itu bukanlah jawapan yang betul. I rasa dia mcm kecil lagi je.

No wonders people shoot me with the same question, "Bila nak tambah anak?"

Clock is ticking... and time is coming :)

11 scribble(s):

Faizah said...

sama ngn anak buah aku, 3 tahun may lepas. main masak2 ngn amir, bahasakan diri dia mama. kihkihkih

fetty yg comel said...

Dear liza,

tambah liza jgn tak tambah..hahaha...

fiza said...

Ekekekekeke...comel jer perbualan umi ngan mak kecik nih ☺☺☺

Liz Rohaizat said...

faiz> wah, kalau dia mama, dia panggil amir papa ke? hehe... aku main dgn anak aku, aku confuse. 2-2 jadi mak!

fetty> hahah, ko ingat nak tambah anak mcm nak tambah nasi? akan diusahakan kelak.

fiza> tu time dia main mak-mak. kalau time jadi wartawan, habis semua dia nak tanya.

Ila said...

hehehe..so cute..samalah mcm faiz,byk benda ditnya sampai tak larat dah...kalau main basikal,mesti tanya mama nak nasik lemak tak...huhuh...tahulah mamanya menternak lemak....

maisy said...

how time flies bukan..time aku time aku tau aku preggy..aku sedih gile..rase mcm susahnya nak bahagikan kasih syg to 2 anak..

Susah babe..lglah anak 1st gal,yg manje ngan kita.. :)sampai saat aku preggy pon aku still dukung Dina selama aku mampulah..

Time deliver,sedih..sebab die lgsung tnk kat aku..tnda protes...ishh sian Dina..hope Tisya can cope with new baby later on..

Liz Rohaizat said...

ila> toddler mmg becok la kan? ada je benda yg dia nak belajar.

maisya> aku tak tau la penerimaan batrisyia mcm mana nanti. nak tunggu lama2 pun mcm susah gak. nanti dia dah terbiasa hidup sorang dgn kitorang, mau pulak dia merajuk and tak suka adik dia.

dah la tak cerai susu lagi. dia marah giler bila aku tak bg. aritu dia siap meraung nangis bila aku susukan sepupu dia. aaaa... xtau la camne nanti.

zurainah said...

berusahalah kakak!heee..=)

Liz Rohaizat said...

zurainah> hehe... nantiii. bkn skrg

nieda said...

tinggi daya imaginasi si kecil ni..

skrg ni mmg soalan cepumas ajelah, bila nak tambah anak?? adoii pening nk jawab. Jawapan selamat, insyaallah kalau ada rezeki...

Liz Rohaizat said...

nieda> yg takde anak lelaki, org akan tanya, "bila nak cuba dptkan anak lelaki pulak?" . begitu juga yg takde anak perempuan.

yg dah ada anak 2, org akan suruh tambah jadi 3. yg ada anak 3, org suruh tambah jadi 4. no genap kan lawa. ahaks.

soalan2 tu takkan berakhir. sampai la anak tu besar. bila anak dah besar,soalan lain pulak keluar, "bila nak terima menantu?". aiyoooo

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.