Friday, April 22, 2011

She's an eating machine

Lately, kami tgk Batrisyia kuat mkn. Waktu kat nursery, dia mkn mcm biasa la. Tapi bila balik rumah, selera dia tiba-tiba je memuncak. Cuba tgk apa yg dia mkn sejak 3 hari lepas.

Selasa:
6.30 pm - 3 biji kuih keria
7.30 pm - Nasi berlauk (tambah sekali)
9.00 pm - Sepinggan spaghetti rebus

Rabu:
6.30 pm - 3 biji donut
8.30 pm - Nasi berlauk (tambah sekali)

Khamis:
6.30 pm - 3 biji donut
8.00 pm - Sepinggan nasi goreng
10.00 pm - A glass of milk

Nampak mcm sikit tapi tgk la time interval. Semua tu dia mkn dlm masa 2 jam setengah ke 3 jam setengah.

Haruskah I risau? :)

Dlm 3 hari ni jugak sgt susah nak suruh dia tidur awal. Dia akan berlari dan sibuk bermain. Panjat sofa, cuma panjat pagar kat pintu dapur, panjat meja. Oh My God, lasak giler!

Tu belum lagi main dgn abi dia. Dia duduk kat abi, pastu lompat-lompat sambil nyanyi lagu "Lompat katak lompat.. tinggi-tinggi... adik bgn pagi-pagi". Boleh teka dia nyanyi lagu ape?

Masa nak hantar dia ke nursery pagi tadi, dia ambil duit syiling dalam kereta dan genggam kuat-kuat.

"Tisya nak beli kuih"
"Kuih apa?"
"Tisya nak kuih donut!"
"OK, cium abi dulu"

Sekali amik ko, 3 kedai kami pergi.. nan ado donut nya! Tapi sebab si anak dah bg kiss, abinya terpaksa cari juga sampai dpt. Last-last, jumpa jugak. Happy minah tu dpt bwk donut ke nursery.

Nampak mcm byk sgt mkn donut kan? Tapi jgn risau, kedai kat rumah kami tu... donutnya belum tabur gula. So selalunya mmg ambil donut kosong je. Kalau terbeli yg ada gula pun, kami cari yg sikit gula aje.

5 scribble(s):

fiza said...

Wah...kuat mkn anak dara nih, selera tgh naik tu ^_^

Ila said...

fazi pun lately sgt kuat makan..being faiz yg susah makan,hepi gak tgk dia suka makan..maybe sbb appeton vitamin c kot atau mmg timenya..wallahualam

Liz Rohaizat said...

fiza> dia mmg suka mkn tp usually mlm2, dia akan mkn nasi berlauk je la. tp ni ptg dah donut sampai 3 bijik. tapi lapar mcm sehari tak mkn. hehe.. tapi takpe, x kesah sgt.

Ila> kira membantu jugak la appeton tu eh? bagus la utk fazi yg susah nak mkn

Ely Hasrul said...

wow bagusnye kuat mkn! hahaha.. selera mkn (samada kuat atau xkuat mkn) nih bese bsangkut paut dgn kadar aktif, tumbesaran, juga masalah perut (cth cacing) dan etc. asalkan dia mkn makanan yg berkhasiat patu ceria ape salahnye.. suka suka suka.. beshnye kalu sami mcmnnih.. sami tu kuat mkn kt school aje.. blk umah separuh pinggan mkn dh syukur sgt!

Liz Rohaizat said...

ely> tu time dia kuat mkn. kalau time taknak mkn, habis ketap bibir. kalau time sakit, lagi kesian tgk. nak mkn tp takde selera. terus kurus kering. definitely bkn cacing sbb dia mmg ada mkn ubat cacing.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.