Friday, April 29, 2011

Prince William won't wear a wedding band

Almost 5 years ago, I tak berjaya pujuk my fiance utk beli wedding band. Katanya, dia tak suka pakai cincin. Fine! Tapi dlm hati, dah set akan terus pujuk walaupun ia akan memakan masa bertahun-tahun. 5 years later, he surrendered. Heheheh… once a while, mmg I asyik sebut tentang hal tu. Kdg-kdg, saja bawa dia masuk kedai, tgk-tgk cincin. Maybe he wants me to stop bugging him. Itu yg dia kibarkan white flag.

Plus, I ada ckp… pakai sekali masa photo shoot pun jadi la. Lepas tu, kalau taknak pakai, bagi I simpan. Nanti kalau ada anak lelaki dan dia nak kahwin, I bagi je la kat dia. Ahaks.

Wedding ring is a must for a bride but it is not complusary for a groom. Why eh? Actually, tak perlu pun utk pengantin perempuan tapi dah adat turun temurun.

I ingat nak hadiahkan utk dia sempena our 5th wedding anniversary hujung thn nanti tapi tak jadi sebab teringin pulak nak pakai sama-sama masa photo shoot (yang belum tau lagi bila nak buat… muahaha). So mula la fikir nak beli kat mana.

White gold is a NO to him walaupun telah dicampur. Suasa… hubby taknak. Platinum… erk, I belum kaya raya lagi. So ada 2 options je. Silver or stainless steel ring. Setelah membaca dari pelbagai sumber, kami pilih utk cari stainless steel ring sebab ia tak perlu dijaga mcm silver. Silver, lama-lama nampak kusam.

Yes, stainless steel. Yg mcm guna buat kitchen utensil tu. Haaaa, jangan tak tau. Tapi rasanya dah ramai je yg tau kot. Ada banyak juga kedai yg jual stainless steel ring. Even kat luar negara, benda ni kira dah biasa. Kat Malaysia pun, dah ramai yg beli stainless steel ring.

I was sceptical, at first. Dgr nama, rasa mcm lawa ke? Terbayang senduk sudu garfu kat rumah. Ekekkeke… Tapi bila pergi kedai, mmg yg jenis stainless steel ni nampak lagi cantik berkilat. Harga utk yg jenis simple (ala-ala belah rotan), baru dlm lingkungan RM30-RM40. Kalau yg letak batu biasa, mahal sikit je tapi still bwh RM100 utk 2 bentuk cincin. Kalau yg letak batu mahal, ehem… mahal sikit la yer. Pastu byk design for couple ring so boleh beli satu set utk dipakai sama-sama. Oh oh oh… I loike!

Hubby pulak bila tgk design, terminat. Dah sebab dia nak pakai, so I suruh dia pilih. Kalau I pilih, takut dia tak berkenan dan terus jarang pakai. Well, pilihan lelaki dan perempuan mmg tak sama la kan? I minat yg lain, dia minat yg lain. So takpe la. Beli yg dia minat. Terus beli couple rings sebab nak berposing sama-sama.

Kalau korang nak beli cincin baru dan taknak yg mahal, boleh consider la kot. I suka design yg simple. So kira ngam la dgn kitorang.

Nak diikutkan, pemakaian cincin ni tak perlu. Tak wajib pun. Tapi dah jadi adat kan? Nak atau taknak, itu terpulang pada masing-masing.

I read that Prince William won’t wear a wedding band. Maka, tiadalah adegan Catherine Elizabeth Middleton menyarungkan cincin mahal ke jari bakal suaminya. Takpe la, dia tak pakai cincin pun, satu dunia dah tau dia dah kahwin. Hehehe…

Did you know that Kate's wedding ring is made by Welsh gold? Satu masa dulu, emas tu digali dari pergunungan Welsh dan dihadiahkan kepada Queen Elizabeth. Sejak tu, emas tu disimpan dia dalam royal vault. Kini, sedikit emas tu digunakan utk menempah cincin kahwin Kate. Bertuah ko si gadis biasa.

Btw, ada beza antara wedding ring dan wedding band? I ada dpt banyak definisi sejak 5 thn lepas. Ada yg kata sama je. Care to share your opinion?

Nota:
1. Utk menjawab pertanyaan, korang boleh cari stainless steel ring di kedai barangan silver. Diorg dah banyak jual. Atau nak up sikit, boleh pergi beli di Bausch K. I pernah dgr nama kedai ni tapi bila pergi kat KLCC outlet, dah tutup pulak. Not sure other outlets tutup juga ke tak
2. Siapa yg ambil cuti semata-mata nak layan liputan langsung sempena perkahwinan diraja hari nie? Hehe...

7 scribble(s):

Ely Hasrul said...

papi pon pakai stainless steel sbb2 yg ko listkan tuh la.. hehe.. err ke silver? tak kot.. eh xtau la hahah..

Liz Rohaizat said...

ely> oh, papi pun? hehehe... kalau still cantik dari dulu sampai skrg (evethough tak polish), maknanya stainless steel la tu. kalau silver, kena cuci

CHeeSYaNa said...

my hubby nak pakai cincin waktu kawen.. tp my parents kata macam omputih le plaks.. sedih jerk.. padahal dlm hati ada skit rasa relieve sbb tight budget dah time tu utk kawen.. so, berazam, 1 day nak belikan le jugak cincin tu.. tp sampai sekarang tak beli2 gaks.. sebab nak beli platinum mahal.. emas putih is NO or suasa cam agak2 ragu2.. will check out bout stainless steel :) Tq

Liz Rohaizat said...

yana> hehe. kalau diikutkan, kita perempuan yg pakai cincin pun dah sama mcm org putih kot. betul, saya baru tau ada sedikit keraguan tentang suasa. then, tau tentang SS ring. ok la jugak. simple utk lelaki.

ada yg kata SS tak sesuai dijadikan cincin. tp sbnrnya, ramai org dah guna. even kat overseas pun, ramai je lelaki yg pilih SS sebab taknak pakai gold.

Liz Rohaizat said...
This comment has been removed by the author.
love said...

...hr tu singgah sini baca... but today br sempat comment.. hehehe

my hubby pun x suka sangat pakai ring ni...so mase weeding i x beli kan pun..lg pun budget kureng mase tu. huhu
but after 5 yrs kawin br kami beli yg couple ring tu siap letak initial lg..nama my boys. skrg ni dia asyik pakai je... loike lah kan :)

hope u find yours jugak... have fun searching ....

Liz Rohaizat said...

love> thanks. actually, di saat entry ni ditulis, kami dah dpt cincin tu :)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.