Tuesday, April 05, 2011

My first bite - Red Velvet Cake

I dah banyak kali sgt baca review tentang Red Velvet Cake. Dah merata-rata juga bakeries yg jual cake ni, betul tak? Cuma I mmg tak terasa nak mencuba sebab maybe I rasa mcm make tu biasa je kot. Melainkan ia berwarna merah dan merah ialah warna kegemaranku. Ahaks. Cream cheese pun agak potong stim juga la sebab bila tgk je, rasa boleh naik 1kg lepas mkn. Kuikuikui.

Then, Iza blogged about Red Velvet Cake from Just Heavenly. Kalau dah Iza yg mmg minat dessert tu ckp cake tu sedap, mesti cake tu sedap!

Just Heavenly terletak di Pavilion. Jarang sgt I nak pergi sana melainkan bila ada appointment. Kebetulan, kami ke sana beberapa bulan lepas. I sempat jenguk Just Heavenly. Tgk ke red velvet cake tu tapi tak beli sebab masa tu perut masih kenyang dengan laksa sedap kat sana.

Yesterday, kami lalu sana lagi. I minta hubby berhentikan kereta dan tunggu kat tepi jalan sebab I nak pegi beli red velvet cake. Lately, asyik terbayang je.

Snap in a hurry!

Thanks God kerana I telah tunggu masa yg sesuai dan pilih kedai yg bagus utk makan my first red velvet cake. Sedap tak terkata. Hubby memberi reaksi...... [blank]... tak terucap sebab sedap!!!

Red velvet cake dari Just Heavenly sgt lembut dan cream cheese pun tak berapa manis, tak muak. Paling penting, tekstur cake sgt lembut dan ringan. It's a must for a cupcake! Kalau tak, mesti tak sedap dan muak je nak mkn.

Lepas makan, rasa mcm... alamak, dah abes dah? Hikhik.

Just Heavenly terletak di area Food Republic. Kiosknya kat depan Sticky. Red Velvet Cake didatangkan dlm bentuk cupcake, small cake dan big cake (Oh my... I nak red velvet cake yg besar utk my birthday, boleh tak?). Utk cupcake, harga sebiji ialah RM 8.40 tapi sgtlah berbaloi dengan kesedapannya.

Cuba kira berapa banyak perkataan SEDAP terkandung dlm entry ni? :p

15 scribble(s):

Anonymous said...

Liz, sedap sgt ke?

Time preggy begini statement cenggini buat rasa teringin.

Tapi xdela sampai terbayang2... sebab kurang bernafsu nak makan itu ini.

Nasibla nafsu makan kecik je...

~I-sya...malas login.hihihi~

Liz Rohaizat said...

I-sya> ikut tekak saya, sedap. ikut tekak hubby, sedap. dia kata, lembutnyaaa... cake tak berapa manis, which is good. teringin nak cuba ke? tak perlu mkn berbiji-biji, satu cupcake pun dah cukup. awak keje kat mana? kalau jarang pegi sana, kami boleh belikan. nanti jumpa kat langat :)

MarDiah said...

try laa buat... hehe..

Liz Rohaizat said...

nadia> takde masa nak cuba lagi. tapi dah ada org request suruh buatkan *wink wink*

fizanur said...

tak penah tau kek ni. orang kata dulu coklat kaler merah ek?

Have A Big Heart!

imee said...

sangat kebetulan! last weekend uncle aku nye birthday, aunty aku belikan cake red velvet from just heavenly ni. ohhh, memang ia adalah terbaeekkk!

weed said...

bole tak jgn cter psl menda2 yg susah nak dpt kat tmpt aku??? uwaaaaaaaaa!!!!!

chenta hatie said...

nak rase jugak k.liz , tp kalau adek akk tau die akn marah kot , n ckp "diet diet " ouh . kecewa-nya. HAHA

Liz Rohaizat said...

fizanur> actually, it's a layer cake with a red color! Ahaks, layer cake boleh gunakan choc cake atau vanilla cake. Kalau tanya I, I prefer vanilla sbb rasa mcm pelik je choc cake yg berwarna merah. Yang penting, ada cream cheese topping. Tu je.

Imee> OMG, aunty ko belikan red velvet cake sebiji ke? HEAVEN! Mmg sedap kan? Aku tgk yg sebiji tu, dah berangan nak beli utk my own birthday. Hehehee

Weed> Terlupa pulak ada readers dari Sabah. Hahahahha *gelak evil!*

chenta hatie> ckp kat dia, "sebulan mkn sebiji je. Takde naik sampai 10 kilo pun". apa barang nak diet2?

imee said...

red velvet zaman sekarang guna food colouring utk jadi kaler merah cenggitu. tapi, originally kaler merah tu adalah hasil tindakbalas kimia bila cocoa ngan vinegar bercampur. and originally jugak, frosting dia bukan cream cheese, tapi flour frosting.

sometimes ada yg tak sedap (sbb guna colouring yang tak berkualiti dan sgttt byk) and sometimes ada yang letak citrus zest kat frosting, so agak kacau gak rasa dia. tp yg just heavenly tu memang sgt sedap.

aku teringin nak try buat, tp tak jumpa lagi recipe yang tak involve food colouring sampai 2 botol. *erk*

Liz Rohaizat said...

imee> yg aku tau, vanilla or choc layer cake.. tetap ada guna cocoa kan? cuma amount tu berlainan ikut resipi masing2. tp yg byk jual nie, aku rasa merah nampak cantik sbb guna food colouring.

food colouring sampai 2 botol ke? erk, patutlah merah mak ngah. heheh..

Anonymous said...

Offer awak tuh sgt menarik hati. thanks eh.. so cute.

tp xpela coz x teringin sgt.. same like when i saw macaroons sana sini.. sker nk rasa tp x teringin. camno tuh?

xpe.. nnt tetiba termerasa i blogkan to inform u.


~I-sya malas login lagi~

Liz Rohaizat said...

I-Sya> saya x minat macaroon sebab manis yg amats. eii, sekali gigit dah rasa mcm nak kena diabetis. hehehe... ok, kalau tiba2 ngidam, sila beritahu.

weed said...

karena kau aku telah memesan kek baldu merah ini melalui parents aku...kebetulan drang kat kl skang....expectation aku sgt tinggi yee....

Liz Rohaizat said...

weed> tak cair ke cream cheese ko? ape la, mesti dah kurang sedap

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.