Monday, April 18, 2011

Jiwang karat mode is activated

I jarang nak jenguk FB lama-lama dan jarang nak ambil tahu wall org lain. Cuma ada beberapa orang yg mmg I akan jenguk FB mereka setiap kali I log on. Usually, cuma baca sekali imbas kat News Feed. Pastu komen mana yg perlu. Tu je la.

Bila tgk News Feed, I nampak satu trend. Yang tgh bercinta atau yg baru je berkahwin, update masing-masing jiwang karat. Kuikuikui. I terfikir sesuatu.

Bila dah lama kahwin, kejiwangan tu akan fading away.. slowly. Chewahh… I nak speaking in english tapi tak tau nak translate perkataan jiwang. Ekekkeke… Ok, serious sikit.

Dah lama kahwin… setahun… 2 tahun… 5 tahun… 10 tahun…. Mesti ada yg berubah, ye tak? Anak makin ramai, tanggung jawab makin berat tapi tak kaya-kaya. Pastu stress :p

Mula la terasa pressure, gigih bekerja, balik kerja lewat, hujung minggu pun nak kerja, dlm tidur pun boleh termimpikan kerja kat pejabat. Isk, parah dah nie!

Dah takde masa nak jiwang karat dah! Kalau time bercinta, sehari nak sms 10 kali. Dah mkn ke belum? Dah balik ke belum? Dah tidur ke belum? Benda simple tapi tetap nak tanya. Dah 10 tahun kahwin, wife sms pun kdg2 reply dengan “OK” je. Agaknya kalau yg reply dgn “K” tu, lagi la haruuuuu.

Ada yg berubah.. ada yg tak berubah. Tahap sayang tu tak berubah tapi cara menyatakan sayang tu mungkin dah berubah. Mcm mana dgn korang yg lain?

So I anggap status jiwang kwn2 I ni sebagai peringatan kepada I yg dah nak masuk tahun ke-5 ni. Maka, JIWANG KARAT MODE IS ASTIVATED.

Tapi bila I tepek lagu Miranda Cosgrove di FB dan tujukan kat hubby, ada yg kata I jiwang. Ahaks! Mana boleh tahan tgk korang je yg jiwang. I pun nak jiwang jugak :p

Note : Anyway, setelah baca komen Faiz dan semangat mengira.. maka, pada 18 April 2011... saya telah menjadi isteri En. Rohaizat selama 1,616 hari. Hikhik

14 scribble(s):

Faizah said...

hahah, tuh ler. yg baru kawin, siap kire ari ke bape jadi wifey. xpe la. tamo meluat bace, cume tumpang hepi sbb kawan2 dh membina masjid

bila dh ada anak, priority mmg anak la, kdg2 rasa jeles plak bila laki asik2 manjakan anak kekekekek

Liz Rohaizat said...

faizah> ahaks, at first.. aku mcm rasa semcm je. haha, tapi lama2 dah rasa biasa dan ok la, kita anggap tu reminder utk kita. yer la, zaman kita jadi newlyweds ni dah bertahun berlalu. kita bg chance kat bebudak yg baru kahwin nie.

aku rasa aku nak kira la dah berapa hari aku jadi isteri org. nantikan my status update. ekekekke...

MarDiah said...

Kdg2 it sparks again bl anak-anak dah lps dari tanggungan..

Ely Hasrul said...

aku bukan takmo jiwang cuma papi xkan baca status2 nih hahahaha.. nmpaknye papi la yg xjiwang.. walau bagaimanapon... kolling geli2 tu tetap berlaku tiap hari.. pk2 balik mcm pervert plak hahahaha

Liz Rohaizat said...

nadia> yerp tapi nampak mmg lambat lagi la. so sementara nak tunggu saat tu, kita buat benda lain dulu

ely> hubby aku pun tak baca sgt tapi lantak la. aku tetap mau update. ala, calling geli2 tu biasa la weih

Diyana said...

hihi.diyana dl b4 kawin,slaloo kutuk tgk orang kawin bile jalan2,sorang ke hilir ..sorang ke hulu.rupenye bile dah masuk alam kawin,baru tahu..kenapa jadi mcm tu. yela..sorang nak kejar anak ke hilir..sorang lagi nak kejar anak ke hulu...LOL.

kami suami isteri tak biasa honeymoon2 atau pergi bercuti smata2 utk honeymoon. suami diyana tak suke pegi jalan2. memang kalau ikut,dia sangat2la tak romantik. dulu masa bercinta pun..telefon 2 minggu skali.

bile dah kawin ,baru tahu die macamana. die sanggup pasangkan aircond semua bilik.hias bilik cantik2..honeymoon di rumah ,sudah memadai dia cakap ;).

stp hari lps anak2 tido..itu masa honeymoon kiterang...^^so diyana mmg tk kisah en suami tk penah beli bunga,tk penah bawa candle light dinner sbb en suami ada cara dia sendiri sampaikan kasih sayang die walaupun sekadar tgk Glee sambil minum nescafe.janji masa berdua yang singkat tu menjadi masa yg sangat berkualiti ;)..

haha.nak jugak tu masuk bab Glee..keh keh.

Liz Rohaizat said...

diyana> bila dah anak, anak jd 1st priority kan? tu yg kdg2 terlupa patutnya pasangan didahulukan.

kitorang skrg pun, kalau bercuti sebab nak bwk anak jln2. orang lain siap ada babymoon bagai,kitorang mmg takde la mende2 tu.

LOL. tu ler. nak gelak bila selitkan Glee. tapi betul la. yg penting dpt spend time together.

maisy said...

bg aku..org yg duk tuju syg2 segala gala dlm FB tu geli je(amik ayat ur previous post)

Kalo nak bersyg bagai..elok SMS lah..kat umah pon leh ckp kan...utk yg berkapel juge..nak sume org tau...

Tp kalo korg nak buat ikutlah..FB masing2..

nieda said...

apa salahnya Liz, jiwang tu tandanya sayang..sesekali bila jiwang layannnn..hehe

Liz Rohaizat said...

maisya> for me, agak tak salah selagi tak terlalu over. yes, it's one way utk beritahu orang lain jugak. tp ye la, elok utk yg dah kahwin tp kalau couple tu, agak kurang elok sikit la kalau over sgt. but, suka hati diorg la.

mcm aku, yes... aku tunjuk kat semua org. selama ni pun aku dah tunjuk :)

nieda> oh oh oh, dah lama tak buat benda tu

love said...

hai u...

ye paham sngt...hihihi
dh lama kawin kan..dh kurang mase kan tuk berjiwang karat bagai ni. lebih2 lg org lelaki kot yg seem tak kisah.
tapi sesekali i rasa kena de kot bende2 ni ...just to spice thing up!!

Liz Rohaizat said...

love> yups, sesekali kena jadi mcm dulu blk. baru la tak boring

Anonymous said...

hi,lelaki mmg mcm 2 blh dikatakan,masa bercinta ari2 nk kol dh kawin bukan x nk buat mcm dulu sbbnyer blik nnt jumpa ari2 jumpa,nk chot3 pun senang opps jgn pk kuning,
ari2 sayang.kuang kuang kuang

dot dot dot;-)
Jet lee

Liz Rohaizat said...

Jet Lee > amboi, tau2 je si Jet Lee ni nak menyinggah time entry camni.

Jet Lee nak mkn ape mlm nie?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.