Friday, April 01, 2011

I'm loving it

Dah hampir 2 tahun Batrisyia menggunakan cloth diaper (CD). Dia mula menggunakan CD seawal umur 7 bulan dan fully-cd sekitar umur setahun. Harga yg sedikit mahal menyebabkan kami membeli stok CD sikit-sikit. Kalaulah CD dah dimasukkan dlm list barangan bayi sblm Batrisyia lahir, maybe boleh terus simpan bajet utk 20 keping CDs. Walaupun permulaannya kelihatan mahal, pengunaan CD boleh menjimatkan perbelanjaan anda sehingga ke 4 angka!

“Did you know that over 300 pounds of wood, 50 pounds of petroleum feedstocks and 20 pounds of chlorine are used to produce disposable diapers for ONE baby each year? Disposable diapers take 200-500 years to degrade in landfills. There are new bio-degradeable diapers but they also take 100 years to degrade in a landfill. How are our children going to live in the more polluted planet? While disposable diapers produce 7 times more solid waste when discarded and 3 times more waste in the manufacturing process, cloth diapers can be washed and reused 80-200 times, and then used as rags. This saves about 10,000 disposable diapers per baby”

Sejujurnya, semasa kami membuat keputusan utk berCD, ianya bukan disebabkan nak mengurangkan chemical exposure terhadap Batrisyia. Sebaliknya, kami membelinya kerana ingin menjimatkan perbelanjaan bulanan. Kemudian, I jatuh cinta!

Jatuh cinta itu membuatkan I suka memberi penerangan tentang cloth diaper kepada org lain. Jauh beza kalau kita bercerita tentang produk yg kita tak pernah guna dengan produk yg kita dah pakai selama 2 tahun! Betul tak?

Bagi yg tak tau apa itu CD, mesti sukar nak percaya bila I bagi explanation. Soalan biasa yg I selalu dengar ialah, “Eh betul ke?”. Dan bila terima sms dari customer seperti “Dah pakai dah. Tak sangka senang je nak berCD nie”, I rasa mcm happy sebab dah tolong org lain :)

I have a new customer. Namanya Yusmaily. Baru jumpa minggu lepas. Bakal melahirkan anak kedua. Tak pernah jumpa pun tp kitorang boleh berbual selama 2 jam hanya berbekalkan info tentang CD dan BF. Yerp, she’s determine to breastfeed her second baby. Sebagaimana Sue tolong I dahulu, I rasa mcm dah jadi satu tanggungjawab menolong Yusmaily. For me, support dari org sekeliling amat penting utk pastikan misi BF tu berjaya. Cari seorang rakan yg boleh menjawab pertanyaan kita dan memberi support apabila kita down.

Sepanjang menjadi reseller, bukan semuanya indah. Ada juga dugaan kecil yg datang. Ianya mematangkan kami dan menjadikan kami seorang reseller yang lebih baik. Harap semuanya baik-baik saja selepas ini. Amin.

Nak mula berCD? Contact me at 013-2466959. For more info, click here.

9 scribble(s):

I-sya said...

liz, ble share info pasal CD tu kat I x? I pun plan nk pakaikn my 2nd bby dgn CD n fully bf.

can you add me dlm ur fb?

~ As ~ said...

apa2 pun BF or CD semua kena ada org support baru lah kita smangat kan? aku pun start pakai CD pasal jimat..hahaha bkn kisah pun psl pencemaran ke apa..

Diyana said...

walapun anak dah 2,diyana blum 100% bercd.sbbnya stok blum nak cukup.tp sblum bersalin no 3 nnti end of oct ni,tekad nak beli la cd sampai ade 30-40 kpg..barula best nak fully cd cding..hehe

Liz Rohaizat said...

I-sya> boleh je. bg ur email address to me.

as> betul, sokongan tu yg buat kita tak give up. now, it's time for me to give my full support to new beginners

diyana> teruskan diyana! insya Allah boleh

weed said...

hey babe...count me in..hahahaha

imee said...

kalau guna CD ni kan, bila kuar jalan2 pastu anak poo2, then soiled CD tu simpan dalam beg bawak berjalan ke? dari dulu aku dok pikir pasal ni haha

Liz Rohaizat said...

weed> hoh, ko awal2 aku dah masukkan. harus saiko ko.

imee> tak la. bila anak poo, mesti ko nak bersihkan anak kan? so pergi la toilet, buang dlm toilet. then, cd yg kotor tu letak dlm plastik. tidaklah sampai nak bawa tahi itu berjalan-jalan :p

imee said...

haha memangla, that's what i meant. but kiranya kena angkut la diaper tu merata ye?

Liz Rohaizat said...

imee> usually, salah seorang dari kami akan pegi hantar ke kereta. tapi kalau kereta jauh, angkut aje la. tak busuk sgt pun sebab poo dah dibuang.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.