Friday, April 15, 2011

I love my name but...

" Hye Aliza! This is Jeremy from Red FM!!"

Yes, I received a call from Jeremy, Red FM yesterday morning. Tidaklah terkejut sgt sbb I mmg simpan phone no Red FM. Jadi bila call tu masuk, dah terang-terang terpapar nama "Red FM" kat screen. Ada yg kata I semangat telefon Red FM. Bukan tau!

Tajuk utk pagi semalam ialah "Your Theme Song". Kiranya dia nak tau lagu apa yg boleh buat korang rasa bersemangat dan kalau boleh nak dgr tiap-tiap pagi. I sibuk bawa kereta, mana boleh nak call. So I just texted him. Tu pun masa dah sampai kat carpark.

Ada la dlm seminit kot, I dpt panggilan tu. See, tak la semangat sgt nak call mereka. But hey, he's Jeremy from Red FM yo!

Ok, enough about that. Today, I wanna write about my name.

Yes, my name. Tak perlu letak nama penuh kat sini. Cuma I boleh katakan nama I unik sebab ada campuran nama lelaki dan perempuan. Ewahhh....

I nak ckp tentang nama perempuan di hujung. ALIZA.

(Again, I nak sebut psl Jeremy sekejap).

Bila Jeremy panggil I "Aliza" (eventhough kat sms I dah tulis "Liz", I know.. I know, kat database diorg ada my full name), timbul perasaan mcm dia nak bercakap dgn orang lain. Hikhik. Kali terakhir nama "Aliza" digunakan ialah ketika I di tingkatan 1. Cikgu Rosman yg panggil. Hehhee.. So faham-faham la bila rasa nama tu kedengaran sedikit pelik.

Sebab nama "Aliza", I selalu dpt lawak dari lelaki. You see, kalau guna nama "Aliza", ada yg akan tanya, "Owh, Aliza Kassim ke? Atau Inspektor Aliza?" Ok la, walaupun ejaan berbeza tapi tetap ada yg tanya soalan tu. Konon nak buat lawak :p

Bila I guna "Liza", lawak paling kerap yg I dpt ialah, "Wah, Liza Hanim?". I will simply reply, "Tak la. Saya Liza. Hanim tu adik saya". They will think I pulak yg buat lawak. Padahal, mmg adik I nama Hanim. Tssk..

Bila I guna "Liz", lagi la bermcm soalan yg keluar. "Lizzie McGuire ke?" atau "Liz Taylor ke?". Kenapa tak tanya je terus, "Queen Elizabeth ke?". Muahaahha.

But still, I love my name very much. Cuma I prefer guna "Liz". Dulu mmg guna "Liza" sebab "Liz" is special name. Tapi bila foreigner tgk nama tu, automatically mereka akan sebut dengan intonasi berbunyi "Laiza". Kalau kat sana, mmg camtu pun bunyinya. So now, special atau tak, guna je la "Liz".

Korang yg nama panjang-panjang nie, ada tak nama pendek yg kedengaran pelik atau yg korang mmg tak guna?

Note: Anyway, my theme song is Marry You by Bruno Mars.

11 scribble(s):

fiza said...

Nama panjang aku afizah, nama pendek aku JOT, jauh bezanya.

MarDiah said...

nama aku yg dah pendek nie pun dipendekkan lagi. kengkawan suka panggil aku nad. kalau sedara byk panggil aku diah jek.

Ely Hasrul said...

Iman panggil ko Jot lagik tak Fiza? hahahahhahaa..

Aku personally xsuka nama aku. LELA. weird. Bapak aku aje panggil aku nama tuh haha.. mmg dari kecik pon sume org panggil aku Ely, singkatan dari Suhaili. Aku suka nama Suhaili tapi org selalu ckp nama lelaki.. er.. Su? haili? belah mana yg laki nye su lembut haili maskulin? haha.. and ramai gak ckp nama aku pelik.. Lela Suhaili.. ye la.. lela manja sume aku dapatttt haha

Liz Rohaizat said...

fiza> kalau kat sekolah aku, yg nama hafiza mmg akan dipanggil PIJOT. tapi tak semua aa.

nadia> ni lg satu kes. kalau kat sekolah aku, yg nadia mmg dipendekkan jadi nad. tapi tak semua gak la.

Syigim said...

at least the ppl they're teasing you with are all BIG names, lawa2 pulak tu. mine?

syigim? ke sea-games? aghh!

Liz Rohaizat said...

kak syigim> pressure ar dibandingkan dgn org lawa2. hahahah... siap ada sorang tu ckp, selalunya yg nama "Liza", lawa2. seb baik chatting time tu. kalau tak, mana nak sorok muka yg tak berapa lawa nie :p

kak, seriously... saya mmg curious tp tak pernah tanya. syigim tu nama akak ke? bkn nick name ke?

Liz Rohaizat said...

ely> aah, tak teringat psl si iman yg panggil fiza JOT. hehehe...

sejak bila pulak Suhaili tu nama lelaki? aku dulu ada senior nama suhaili gak. kalau SUHAIL tu, mmg lelaki la.

Lela nama mcm orang dulu2. comel ape! Ekeke.. nak panggil ko Lela la camni.

Ely Hasrul said...

Liz .. aku tag ko satu contest kerana aku rasa ko byk gambo tu pon kalu ko lalu la nk layan hahahhaa.

byk kali gak la org ckp nama lelaki.. tu yg aku agak pelik tuh .. ape pulak perasaan org lelaki yg dpt nama suhaili tu ek? haha..

Liz Rohaizat said...

ely> tag contest? nanti aku tgk eh.

Bug Bahrain said...

i dont know why, i keep typing ur name as Lisz..dh ter'used to plak...

Liz Rohaizat said...

bug> ahaks, takpe..takpe. aku suka

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.