Friday, March 25, 2011

Sweet basil

Dulu, bila dgr org tua-tua yg duduk kat kampung berkata sayang nak tinggalkan kampung sebab risau pokok-pokok dia mati, I hairan. Rasa mcm ape sgt la kan...

Tapi bila dah tanam pokok sendiri, barulah faham apa yg mereka rasa. Jgn nak kata tinggalkan pokok seminggu, nak tinggalkan 2 hari pun risau! Masa I pergi Sabah dulu, I siap upah orang utk siramkan pokok-pokok kat rumah tu.

Bila kat office dan hari panas terik, risau pokok kehausan dan kering. Bila hujan ribut, risau pokok tomato patah. Sampai mcm tu sekali perasaannya.

Semua org yg tanam pokok mmg rasa camtu eh?

2 hari lepas, I saja letak pokok tomato kat tgh laman sebab nak bg ia kena hujan. Sekali hujan lebat sgt semalam. Tak risau sgt la. Mmg berserah je. Bila balik, ada satu dahan yg ada buah tu dah nak patah. Terkulai. Cepat-cepat kitorang selamatkan dgn cara tanam lagi satu kayu pancang. Even hubby pun mcm dah tersuka je tgk tomato tu. Pernah sekali I 'tangkap' dia berdiri depan pokok tu sambil belek-belek buah. *Kembang semangkuk weihh!!*

Sedang I belek dan buang mana-mana daun yg dah rosak, I nampak lagi dua pokok pun dah mengeluarkan buah. Yippie!!!!

Yg ni dah besar

From 2nd plant

From 3rd plant

Tgk pokok baru yg join kwn-kwn dia.

Sweet Basil

My Thai Basil (yg sebelah pasu Sweet Basil dlm gambar ni) dah mcm hidup segan mati tak mahu. Sedih ok. Dah puas pujuk tapi tak merimbun mcm dulu balik. Dah keluar bunga warna purple tapi dah buang la bunga tu. I bagi masa sampai hujung bln. Kalau tak ok, cabut je la. Boleh tanam pokok lain. Sweet Basil ni beli masa nampak ada jual kat Jusco. Semoga tak menjadi habuan ayam lagi.

I ada tanam lagi satu pokok. Baru bercambah. Kalau dia berjaya hidup, I akan tunjuk kat sini :)

7 scribble(s):

chenta hatie said...

wah . comfirm tgn k.liz sejok . sbb pokok hidop . kalau sy tanam kompom mati . tgn panas . hahaha .
sejok mate n tenang tgk pic2 pokok akk , sbb darah tgh gemuruh , today my lect nk dtg . sempat bejalan-jalan di-blog lagi . ! hehehe .

*naz ckp akk pndai msk wastern food . oh yeah ! bile lah nk merase tu kak . ? hahaha . jz kding . *wink

CikLilyPutih said...

liz,
bole mintak anak pokok tomato ni kat u ek.. happy gardening

Liz Rohaizat said...

chenta hatie> wujud ke istilah 'tangan sejuk tangan panas'? akak tak caye la. yg penting, kena tau camne nak jaga pokok kot. bkn semua pokok boleh jaga dgn cara yg sama. rasanya la. wah2, ni boleh buat entry baru ni.

takde la pandai sgt masak western food. suka cuba dan masak je. kat rumah tu, diorg suka spaghetti. tu mendapat sambutan la. naz je kureng sikit. nak rasa, dtg rumah. mari-mari, akak blk mlm nie

Liz Rohaizat said...

cik lily> saya dah takde anak pokok. mak pokok ada la. kalau betul2 nak, tunggu saya cambahkan utk lain kali. nak tanam tomato cherry pulak. nak ke?

chenta hatie said...

ouh , dtg umh . malu lah kak , nty tkot kna kjar dgn penyapu . HAHA . yg psl tgn panas or sejuk tu , mak yg ckp , sbb mak tanam pokok sume hidop . sy tanam , hmpeh . huhu .

Qaseh Gifts said...

Salam perkenalan

liz, jealous tgk pokok tomato awak! Saya baru dalam proses percambahan pokok tomato - semoga segar macam yang dalam gambar ni...

Jom baca ni ~ Tips Penyediaan ke Musim Persekolahan!

Liz Rohaizat said...

qaseh> salam perkenalan. oh,tu cerita lama. skrg dah takde pokok tomato dah :)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.