Thursday, March 31, 2011

The skeleton crew

The squad's riskiest mission began with a phone call at 11pm.

"I was at home, " Fukudome said. "It was a very simple call - they just said, gather your men and get to Fukushima, and then they hung up. I turned to my wife and said: "I'm going to Fukushima". She looked shocked, but then she put on her calm face and she just said: "Take care". She knows that if she keeps a brave face, it helps me"

Tahap kebocoran radiasi semakin meningkat dari hari ke hari. Pengerusi TEPCO sampai jatuh sakit akibat tertekan dengan masalah yg menimpa loji nuklear di sana. Satu persatu masalah yg timbul kan?

Kalau psl berita ni, mmg I ambil peduli tapi taklah sampai nak risau tak tentu pasal. As long as radiasi yg teruk tak sampai ke Malaysia, it should be ok. Sudah tentu pihak berwajib dah ambil langkah sewajarnya utk memastikan rakyat kita tidak terdedah pada radiasi yg berbahaya tu.

Sejak blog entry salah seorang warga Fukushima 50 tersebar, I rasa mcm kagum sgt kat mereka. Mmg sah-sah kerja ni akan mendedahkan mereka pada radiasi (cuma teruk atau tak je la kan?), mereka berani menghadapinya. Takde istilah nak mengelak agar tak turun bekerja di sana.

Mereka ketepikan keluarga buat seketika demi memastikan masalah di loji tu dapat ditangani dgn sebaik mungkin. Percaya atau tak, ada yg tak pasti samada keluarga mereka selamat dlm kejadian tsunami atau tak. Mereka hanya mampu berdoa.

For a full coverage, buy a copy of The Star today!

3 scribble(s):

bumble_bee said...

Salam Liz, i too am very touched by the Fukushima 50. Diorang sanggup menggadai nyawa untuk membantu orang lain. I think from the nuclear disaster, there will be no casualties except for the Fukushima 50. So, I think people outside should not worry too much about the effects of radiation especialy here in Malaysia. Yg di Jepun pun dah dibawa keluar dari kawasan tu.

And I believe people should not be too quick to overrule nuclear power because of Fukushima. I nak blog pasal ni tapi tak de proper time to sit down and list the facts.

Liz Rohaizat said...

kak anisa> kak, tak sure berapakah jumlah sbnr pekerja yg dikerah ke sana. ada yg kata 50 org. ada yg kata 50 org tu ialah jumlah yg bekerja dalam satu masa. diorg kan mcm kena kerja beberapa jam. lps tu tukar syif (utk elakkan terlalu lama terdedah dgn radiasi). so ada yg kata, pekerja dlm 150 org ke atas utk rotation.

sedih kan bila tgk diorg sanggup gadai nyawa utk pastikan krisis ni berakhir? psl tu ramai yg respect dgn fukushima 50. orang lain belum tentu sanggup nak hadapi bahaya tu.

this crisis bkn salah TEPCO pun. ni pendapat saya la. loji dibina sesuai utk tampung earthquake sampai 7 (ke 8) skala ntah. tapi tiada plan utk tsunami. reaktor rosak pun sebab tsunami.

they're very brave!

Liz Rohaizat said...

now dah ramai kat sana:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_50

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.