Thursday, March 03, 2011

Potty training

Semalam, Batrisyia genap berumur 2 tahun 5 bulan.

Semalam juga, kami mulakan misi baru yang perlu berjaya kalau nak proceed dgn misi besar pertengahan tahun nanti.

It's potty training.

Lambat ke? Semua tu tak penting bagi kami. Doktor pun ckp, kebolehan utk success potty training ni pun bergantung pada keupayaan anak anda hold urine. Dlm masa yg sama, kesabaran ibu bapa menghadapi proses tu pun sgtlah penting.

Jadi, dipendekkan cerita.. tiba-tiba terasa nak 'having some fun'! Ahaks, I ckp dgn hubby. Tak payah pakaikan diapers. Kita tgk camne reaksi dia. I tau, mesti 'accident' punya la.

So kami tak pakaikan Batrisyia dengan diaper. I ckp dgn hubby, tgk reaksi Batrisyia. Dlm setengah jam, kita hantar dia gi pee.

Adalah dlm 20 minit, Batrisyia dah buang air. Nasib baik time tu dia kat dapur. Yg buat I gelak ialah dia punya reaction. "Ala Umi, Tisya kencing. Aaaa.. cepat!". Cepat tapi dia berdiri je kat situ. Hahaha..

So tukarkan seluar dia dan still nak having some fun. I kata kat hubby, dlm setengah jam, bawa dia ke toilet. Hubby pula terlupa. Elok lepas 35 minit, Batrisyia basah lagi.

Reaction abi dia la yg melampau. Dia pulak yg geram. Rileks la.. kata nak 'having some fun'. Ekekkeke... I dah agak, lps 2 kali accident, confirm abi dia terus pakaikan Batrisyia dengan diaper.

I biarkan je la. Agaknya dia ingat anak tu nak terus pandai kot. So pagi-pagi ni I dah cari info dan pengalaman org lain. I emailed kat dia. Biar dia baca dan faham bahawa proses ni kena dilalui dengan sabar :p

Malam ni kita cuba lagi.

Korang ada apa-apa nasihat nak bagi tak? Tips pun bagus gak.

15 scribble(s):

Ila said...

faiz dah 2 bulan free diaper..mmg kena byk sabar..mcm ila ni surirumah,jadi mmg byk masa kan...kalau bekerja,elok lakukan masa cuti panjang,kurang2 4 hari untuk dia belajar..mcm faiz,hari ke 3 baru dia ok tp ade jugak 2 kali lepas...lakukan masa siang je dan pakaikan diaper bila dia dah tidur..mcm faiz,malam dia sendiri boleh tahan sbb bila pakai pampers mmg kering..dari situ boleh graduatekan utk malam gak...so,good luck utk batrisyia

CHeeSYaNa said...

kat nursery pon kene train jugaks.. if train kat rumah jerk, tak works, and vice versa

Ely Hasrul said...

ha liz! aku tgh draf potty training tau! tp dh 5 hari xsiap2 haha...

yg aku buat:

1. aku pesan kat sami kire cam seminggu before, suh dia bgtau if dia nk pee/poop
2. patu aku start on weekend, kat umah berjaya.. kuar umah xberjaya..
3. patu hantar kt skool, aku direct ckp kt teacher dia sami tgh poti training, diaper ade satu aje utk nap time dia, dia akan ckp if dia nk pee, berjaya? yes berjaya.. accident? ade la 2-3 kali dlm seminggu.
4. now alhamdulillah mlm dia dh xpakai diaper, part accident tu bese and even kitorg kuar pon kadang pakaikan sbb malas nk carik toilet kecuali pg mall ke or umah sedara
5. aku puji2 dia melangit and penah belikan toys utk dia..

tp aku rasa paling berjaya sbb aku dh saiko kan dia bile nk pee/poop pegi toilet and mmg totally start kt skool dia sbb most of the time dia kat skool pon, so selagik dia pakai diaper kt skool mmg susah... now nap time pon dia xpakai diaper..

satu lagik aku belikan underware yg comel & emergency underware..

err.. aku kan xreti nk tulis entry sgt, nnti bila aku dh berjaya post blog pasal nih aku bgtau ko hahahaha

Liz Rohaizat said...

ila> mmg kalau kerja, hujung minggu je la baru boleh train dia. kami saja start mlm tadi. mlm ni cuba lagi. then, boleh terus train hujung minggu.

yana> yerp, so true! pagi tadi dah tanya cikgu dia. cikgu dia kata ok.

ely> oh, sila siapkan entry ko tu!!! aku baru belikan panties gambar kartun utk dia. konon nak bg dia semangat sikit la. mlm tadi pun dia semangat dah. tu yg bila ter accident, terus dia bising.

p!nkerton said...

hehe aku pun tgh berkira2 nak start potty training. takde tips lagi, baru beli potty pad kemarin huhu..

Liz Rohaizat said...

fatih> jom sama2 cuba. hehe.. wah, semangat. siap beli potty pad

Ely Hasrul said...

hah liz! aku dh post! ini sume berkat entry ko lah aku berjaya! hahaha agaknye pasal nih la org suka cedok idea ko tuu!! ahhahaha

Liz Rohaizat said...

ely> mak ai, berdesup! dan2 tu jugak siap eh!

I-sya said...

my dotter free diapers umur dia 3 yrs plus sket la.

actly, dia dh pandai dr awal tp mak pak dia yg mls.

betul ckp doc, it depends pd anak tu sendiri coz weols x train sgt coz dia mmg pandai sendiri.

dia selalu terbabas kat umah uwan dia je la. sian uwan. hihihhi...

cuma satu je... u kene selalu remindkan dia bila u x pakaikan dia diapers. budak2 kene selalu ckp baru terprogram dr segi action.

bila dia terbabas jgn marah. terus bg sokongan. i'm sure dlm tempoh 3 bln dia akan pandai.

cuma malam je la kene hati2 sbb ada budak mlm mmg susah control.

good luck ya!

bumble_bee said...

Hi Liz, mcm yg lain cakap, best time to train is masa weekend. Pastu memang kena selalu ingatkan dia and ajak pergi toilet. After 2-3 hari insyaAllah dia akan faham. Good luck!

Liz Rohaizat said...

kak anisa> yups. mmg nak cuba hujung minggu nie. mlm td cuba gak. selamat hingga ke saat dia tidur.

Liz Rohaizat said...

I-sya> thanks. harapnya cepat la dia pandai. malam tadi cuba. berjaya la. dia pun mcm alert je bila terasa nak buang air.

maisy said...

Slow2la..aku biar je dina adapt slow2..pakai cd kan..so nk pee..die lari n tarik button sndiri..aku tk dan nk focus pasal aku preggy time ty..mmg slalu kene pesan..ade jugak pterbabas..mmg kene marah teruk..tp tetus dina phm la n bgtau kamibile nk g toilet...tp kalo tisya jenis tk thn kene marah..mmg tkleh aa.satgi die thn nk kencing coz takut kene marah..mLmla cam susah ckit..g.luck..nnti senang new born kuar...Tisya tk paKai diaper dh....save

animkechik said...

aku pun x try lg... cmne nie.. thn dpn danish dh nk tadika. bile aku suh taska ajr, die ckp xleh lg sbb danish x pandai ckp lg. nnt die x reti bg tau.. cmne??

Liz Rohaizat said...

maisya> ahaks, mmg kena sabar la. hari pertama, abi dia mcm tension. ekekek.. tp aku dah pesan, jgn marah. nanti dia tahan kencing, lg susah. so takde la marah dia. puji melambung ada la setiap kali dia berjaya buang air di toilet. alhamdulillah, dia faham la. setakat 2 hari di hujung minggu lepas, mmg success la. ada 2 kali je accident. tu pun awal pagi.

anim> mmg susah sikit kalau danish tak pandai nak beritahu dia nak kencing. sebab nanti manjang accident je. cikgu pun boleh tension. ko cuba ajar hujung minggu dulu. mmg la leceh sbb nak jaga darwisy lagi. tapi tu je caranya. yg penting, jgn marah. kalau marah, lagi dia takut. kena rileks2. kalau dia terkencing ke, ckp aa takpe. cuba lagi. gitu la. tp kunci utama nak bg berjaya ialah budak tu kena bgtau dia nak kencing. tapi danish lain sikit. susah nak buka mulut. ko tanya doktor la camne.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.