Tuesday, March 08, 2011

Potty training update. I need your help for a next training

Ni masa saja-saja mencuba. Kami bercadang nak train dia di hujung minggu. Dlm masa yg sama, kami nak train dia utk tau mcm mana rasa nak buang air agar bila tiba masa training nanti, dia dah familiar dgn rasa tu. So Rabu malam dan Khamis malam, kami cuba train dia. Maybe ada yg ingat kami tersalah method. Usually, orang ajar waktu siang. Bila dah successful, baru ajar waktu malam.

Sebenarnya, kami ajar di waktu malam SEBELUM TIDUR. Kira ok jugak la kan? Plus, kami hanya nak train dia utk tau mcm mana rasa nak kencing tu.

Night 1 (Wednesday)
Unsuccessful. 2 kali accident. Kali pertama, dia ckp dia nak buang air di saat kencing dah keluar. Kali kedua, accident sebab abi dia lupa nak bawa dia ke toilet.

Night 2 (Thursday)
I minta hubby baca artiket tentang potty training. Then, kami belikan panties yg cute-cute utk Batrisyia. Ianya berjaya buatkan Batrisyia lebih alert nak buang air. At first, dia rambang mata nak pakai yg mana satu. Ended up I ‘tangkap’ dia pakai sekali 3 panties. LOL.

I bawa dia ke bilik air utk buang air. Then I set time selang 20 minit. I tukar ayat. Sebelum ni, I ckp “Kalau nak kencing, bgtau yer”. I rasa dia tak berapa faham. Sebab tu bila tgh kencing, baru dia nak ckp. So I tukar dgn ayat, “Tisya dah besar. Tisya kencing kat bilik air tau”. I ingatkan dia selalu. Dia angguk-angguk.

Elok je nak 20 minit, I nampak dia kepit. I tanya, “Tisya nak kencing ke?”. Dia jwb, “Tisya nak kencing kat bilik air”. Terus laju dia buka seluar dan I teman dia pergi bilik air. Dia siap bg high five tu. Seronok kot.

Then, I set time for another 20 minutes. Lepas 20 minutes, dia kata dia belum nak buang air. I set for another 10 minutes dan dlm masa yg sama, selalu tanya dia. Sudahnya selepas 40 minit berlalu, hubby bawa dia ke bilik air eventhough dia kata dia tak rasa nak buang air. Kami rasa sebab dia leka mkn nasi so dia tak rasa apa-apa. Nasib baik bawa. Elok je dia buang air kat dlm bilik air tu. Selamat!

Jadi lepas 2 kali berjaya, Batrisyia dah happy. Dia kata dia dah jd big girl. Dah pandai. Ewah ewah…

Tu aje la accident di hari kedua.

Day 3 (Saturday)

Berazam nak train dia utk sehari. Tapi pagi-pagi lagi dah kantoi. Ahaks, Batrisyia terlupa nak bgtau. Masa tu kami tgh jemur kain di ampaian. Tiba-tiba dia ckp, “Aiyooo.. Tisya dah kencing”. So tukarkan seluar dia dan ingatkan dia agar buang air di toilet.

Dia berjaya buang air di toilet hingga sampai ke waktu dia nak tidur. Cuma masa nap around 2 pm tu je, I pakaikan dia dgn cd.

Day 4 (Sunday)

Around 8am, Batrisyia terbangun dan terus ckp dia nak kencing. I ckp, takpe.. dah pakai cd. Dia blurred. Pastu dia sengih-sengih je. Lepas mandi, terus diaperless. Semuanya ok. Ingatkan takde accident lagi dah. Elok je dia tgh main kat luar rumah, tiba-tiba dia balik. Tapi tak sempat sampai ke bilik air, dah terbuang di luar pintu.

Tu je la sekali. Lepas tu, ok sampai ke waktu malam. Tapi malam tu letih sikit la. Selang 5 minit, dia ckp nak buang air. Ada la 5-6 kali melayan dia. Dia nak main air je sebenarnya. Last-last, I bagi warning. Terus tak main-main dah.

Day 5 (Monday)

Tibalah hari utk dia ke nursery. I dah bgtau cikgu dia yg I nak teruskan potty training di nursery. Cikgu dia kata, dia boleh tolong. So I bekalkan panties dan 4 cd ke nursery. I pesan, cd pakai time dia nak tidur je. So harapnya semua ok la.

Balik ptg tu, I minta report dari cikgu dia. Alhamdulillah, no accident at all. Batrisyia pun tau bila nak pegi toilet. Plus, cikgu dia bawa ke toilet selang setengah jam. So now, I hanya perlu bekal 2-3 cds setiap hari. Satu utk pakai waktu tidur, satu utk pakai waktu balik dan satu lagi standby.

Sampai rumah, dia minta bukakan cd dia. Nak jadi 'orang besar' semula. Siap tekankan ayat TISYA DAH BESAR. Isk... Bila dia tidur, baru pakaikan diaper semula.

So I boleh simpulkan yg misi utk diaperless waktu dia berjaga telah berjaya. Lepas ni tunggu masa nak train utk waktu tidur pulak. Ada tips utk train waktu tidur tak? Kalau boleh, I nak teruskan je. Tak payah tunggu-tunggu.

Note: Khas utk mancet dan utk yg nak tahu, boleh jenguk link nie; babycenter utk dptkan tips dan info tentang potty training.

5 scribble(s):

Ely Hasrul said...

whoaaa tisya dh besar!! dh pandai!!! clap clap.. time tido tu aku cubak time nap, ekceli kan xkisah try mlm ke siang cuma mlm tu bese org malas la ngantuk2 nk kena tuka bedsheet hahaha..

memula sami time nap ptg aku xpakaikn, aku suh dia pee dulu aje. yg senangnye sbb dia menyusu, so kalau tak pee dulu dia xbleh susu. mcm tu gak mlm. and bila dia nk bgn susu aku terus suh dia pee dulu, ekceli skang pon sami ter eksiden gak, tp eksiden kul 9am sbb mls nk bgn hamboiii hahaha

Liz Rohaizat said...

ely> aku ada perasan la. now, time nap pun.. cd dia kering. tp time tido malam, can't help it. aku pakaikan dispo diapers, mmg berat giler! tu pun pakai dari 10pm sampai 6am je tu. risau aku nak try. ahaks

syida said...

salute kat mu Liz

Liz Rohaizat said...

syida> takde ape la. orang lain pun buat gak

Liz Rohaizat said...

syida> takde ape la. orang lain pun buat gak

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.