Thursday, March 10, 2011

A new set of friends

A few years ago, I ber sms dgn my bestfriend tentang our close friend yg berkecil hati apabila kami berdua dah tak rapat dgn dia. Ok, actually dia lebih berkecil hati dgn my bestfriend. So dua-dua mengadu kat I. *Ahaks, comel la korang dua org nie.. tau tak?

Apa yg my bestfriend ckp senang je. Masing-masing dah dewasa, dah ada life sendiri. We can’t expect to be friends with the same people. Yes, we’re still friends but dah tak close mcm dulu. We create a new friendship with others, we have our own life, we have a new responsibility.

Semua ni akan berlaku ke atas semua orang.

I pun pernah rasa mcm nie. My friend beri satu nasihat yg berguna.

FIND A NEW SET OF FRIENDS.

Mcm dia ckp, we can’t expect to be friends with the same people. At certain stage, kita perlu cari kawan baru yg sesuai dengan kehidupan kita.

Kalau masa belajar, kita cari kawan yg satu kelas dengan kita so that boleh pergi ke kuliah dan ke food court secara berjemaah :p

Bila dah kerja, kita cari kawan baru yg boleh sama-sama pergi lunch atau ke gym lepas bekerja.

Bila dah kahwin, kita dapat kawan baru yg terdiri daripada isteri kwn-kwn suami kita.

Bila dah ada anak, kita cari kawan baru yg terdiri dari ibu-ibu baru agar sama-sama dpt berkongsi pengalaman.

Ni semuanya hanyalah contoh.

Kalau kita hanya nak berkawan dengan kawan yg kita kenal masa belajar dulu hingga ke tua tanpa perlu create new friendship, tak boleh juga kan?

Bila sampai masanya, kita akan mula renggang dengan kawan-kawan. Tidaklah sampai putus kawan tetapi kita dah tak boleh nak selalu jumpa mcm dulu. Even nak tegur kat FB pun, bukan semua orang suka tegur camtu termasuklah diri ini. I ni nama je ada FB account tp tak aktif pun.

Kalau dulu, set je masa utk berjumpa. Semua orang boleh datang. Tapi skrg, set berapa kali pun, belum tentu semua org boleh datang. Kalau dulu, kita bawa diri kita seorang. Sekarang, nak kena tanya the other half samada dia free ke tak. Or maybe dah ada program utk beberapa minggu yg akan datang. Sounds silly tapi mmg ada.

Sometimes being a friend means mastering the art of timing. There is a time for silence. A time to let go and allow people to hurl themselves into their own destiny. And a time to prepare to pick up the pieces when it's all over.”

Mesti ada yg tertanya-tanya kenapa tiba-tiba I bangkitkan soal nie. Takde apa-apa la.. I cuma teringat kawan I yg dua org tu.. yg I sebut awal-awal tadi.

13 scribble(s):

nieda said...

betul tu, i setuju..komitmen dah lain, tak mcm masa bujang, so kawan pun kita akan cari yang sealiran dgn kita. bukan bermakna lupa kawan

Ila said...

yer,ila setuju...bila dah semakin masa berlalu,kawan yg rapat dan serasi dulu,dah terasa makin jauh...huhuhu

Liz Rohaizat said...

nieda> yep. cuma ada sesetengah tu ingat kita dah lupa kwn. susah jugak.

ila> masing2 ada komitmen. kena terima la. mungkin pada awalnya kita susah nak adapt dgn perubahan tu tapi lambat laun, kita akan faham bila kita berada di tempatnya

Diyana said...

hmm.menarikla entry ni..ade rasa cam nak copy and link pd sorang besfren diyana..;). mmg btul pun bile dah berkahwin ni..yg si suami tu kene ditanyekan dulu..mcm suami diyana,mmg bkn reti nak hang out dgn kawan2 diyana. jadiknye, memang slaloo diyanala yang tak dapat nak join reunion, kawan kenduri kawin ke..slaloo jugak risau kawan2 kecil hati.tapi nak buat mcmana kan..hati suami kene jaga jugak.

Liz Rohaizat said...

diyana> takpe la diyana. semoga kwn2 kita faham. kalau dia tak faham, mungkin sebab dia tak lalui situasi tu lagi. maybe bila dia lalui di kemudian hari, barulah dia sedar.

WanYgBest said...

even masa bujang, eh..mmg tgh bujang...aku ada different sets of frens...kwn belajar lain, kwn shopping lain, kwn tgk wyg lain, kwn besukan lain... sbb x semua org ada minat yg sama mcm kita...tp kat sini kwn limited edition, seb baik jumpa gak yg bleh buat almost all activities sama2...tp bila ada pebezaan minat/kehendak, pandai2 la tolerate

apa2 pun, kwn yg baik tu ialah kwn yg memahami dan takkan pentingkan diri dan perasaan dia jer...

Liz Rohaizat said...

wan> psl tu org ckp, kita boleh ada seribu kawan tapi hanya ada beberapa orang sahaja kawan baik

Bug Bahrain said...

Rasa cam tau je kisah 'besfren' ko ngan 'close fren' nie..sbb rasa cam penah diluahkan kat aku. & i gave the same answer! :-)

Liz Rohaizat said...

bug> isk, once again.. camne ko leh ter google nie? didn't expect org lain tau sape yg aku maksudkan (kecuali weed cause she's by BFF).

ko pun menjadi tempat luahan perasaan ke? hmmm, aku dah give up nak nasihat dia sbb dia takkan dgr nasihat. so senyap je la.

please... please.. please... jgn bgtau aku ada blog. erkkkk

Bug Bahrain said...

aku carik psal samson & delilah cite dari bible tuh, never expected pakcik google membawa aku ke blog ko. dh alang2 sampai, biar laa baca smpai habih. since my assignment yg berdue date esok dh siap last friday so, arini keje aku x bertimbun sgt. terpksa aaa aku mengisi masa lapang nie. hahahah

dnt worry bebeh, ur secret is safe in my pocket!

Liz Rohaizat said...

bug> segan pulak dah! hahah.. thanks

Bug Bahrain said...

hahahaha..

Biar malu-malu,
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman


paling teruk pun yg tau nnt bogus je..:p

aku pun jumpa bogus last 5 mnths. sib baik aku memahami! hahahahha..

Liz Rohaizat said...

bug> please!!!! jgn bgtau bogus! tu lg lama aku tak jumpa. lg segan dgn dia. jgn la. ko saje je kan? :p

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.