Wednesday, March 16, 2011

Jangan cepat salah faham di Facebook, boleh?

2 days ago, I decided to unfriend one lady from my FB account.

I’m still waiting for her reaction. Hihihih…

Jgn main-main, unfriend pun boleh buat org mengamuk. Percaya tak? How did I know? Sebab dia dah mengamuk dgn my brothers yg telah pun mengeluarkan dia dari friend list.

Recently, ada friend yg marah sebab I tak reply his comment. So dia taknak komen lagi sebab dia rasa I pilih bulu dlm reply comment. Siap perli I lagi tu. Please la… I tak ngadap FB 24 jam. So kalau terlewat reply tu, don’t be childish dgn cara remove comment. Lepas tu marah sbb I tak reply. Usually, I mmg akan reply komen. Tapi kalau dah bz sgt, 2-3 hari pun belum tentu I buka FB tu.

Oh My God… I rasa dah menjadi-jadi pulak benda kat FB ni.

There are some people yg suka berFB. Ada pulak yg punyai FB account hanya utk kekalkan friend list dia. I tergolong dlm golongan yg hanya ada FB account sebab nak keep track di mana kawan-kawan I berada.

Here are my rules:

Dari dulu I dah ckp, I takkan approve friend request yg I tak kenal. Kawan kepada kawan tetapi kita tak saling mengenali, pun I takkan approve. Let say kita saling mengenali di alam maya, please beritahu siapakah anda. Hehe, sebelum ada org merajuk sebab I tak approve.. siapa la tuh :p

Dan sebab I jarang on FB, I terlepas pandang sesiapa yg add I. Maybe ada yg dah tak aktif pun. Believe me when I say yg I tak berapa reti nak guna FB. Tak reti nak godek2 FB tu.

I juga hide my wall so kalau cuba view my FB dan tak nampak wall, jgn fikir bukan-bukan. I mengarut je kat wall tu. So tak dpt view pun takpe rasanya. Tak dpt tgk my wall, tak bermakna I tak suka you. Please, jgn fikir negatif.

Kalau you tag gambar, masuk dlm my wall dan I remove post (without remove the tag), jgn marah. I ada sebab sendiri.

Kalau you tag gambar yg takde kena mengena dengan I, then I remove tag, jgn marah. I tak simpan gambar yg tidak ada kena mengena.

I juga tak selalu buka FB so please jgn beritahu sesuatu yg penting seperti apa-apa event through FB semata-mata. Byk kali juga I lambat tau dan event tu dah terlepas.

I juga tak main games dlm tu. So I mmg takkan accept your request.

Hmm, lain orang lain cara berFB. So this is my rule. I bagi tau awal-awal sebab taknak salah faham di kemudian hari.

18 scribble(s):

maisy said...

ade rules jugak..ke ke ke..aku,no rules at all...rules boleh tukar2 ikut hari...bg aku FB ni tk penting langsung la...tp skarang almost aku online FB tiap ari..

Coz umah mmg wireless,and paling senang masuk FB..tak buat mende pon la..update status or tgk org update..the rest takle mnfaat langsung..sejak ada Ita ni baru aku active sket..baru leh wat lawak..

unless kalo ade biz..baru useful FB kot..kalo takat cam aku..tgk org update je..no point pon..cuma layan je mende y funny,baru leh gelak2 ckit...tp boring bace org yg duk show off dlm FB..tp FB die,apa jadah ntah aku sibuk..

Tp FB die aku bace ,ha ha ha..so mmg kene sibuk...anyhow FB adelah tmpat show off la..tempat rosakkan minda..tempat pecah belahkan kwn n family...

Tp tempat tu gak aku duk online..ke ke ke...

Liz Rohaizat said...

maisya, aku kena letak terang2 sebab ada org marah aku lambat reply, ada marah aku untag gambar yg takde muka aku, ada yg marah aku hide wall. ramai betul org sayang kat aku rupanya. beriya nak fbing dgn aku. aku biasa2 je kat sana

animkechik said...

aku sudah tau sape org itu. wahahaha... mrh kakak kesayangan x approve 2..

Liz Rohaizat said...

anim> kakak kesayangan? girlfriend kesayangan la. ko ni pun..

animkechik said...

kire ko nie kakak die la.. ko yg x approve kn.. kire die merajuk la..

chenta hatie said...

"Hehe, sebelum ada org merajuk sebab I tak approve.. siapa la tuh :p .. "

oh my gucci . HAHA . sape yg merajuk sis . ?

" aku sudah tau sape org itu. wahahaha... mrh kakak kesayangan x approve 2.."

sis anim pon tau dis story ka . ? ergh .

* malu eh .

Liz Rohaizat said...

anim> dia merajuk sebab aku layan budak yg lg sorang tu. ditambah pulak aku decline dia. mana tak merajuk, ye x? mana la aku perasan. nampak hasif je jd mutual friend dia. hahaha

adik yg merajuk> anim paksa naz beritahu dia cerita sebenar. biasa la. minah tu suka bergosip. kitorang taknak bgtau pun, dia dah paksa

chenta hatie said...

HAHA . kesian btol bdk yg "merajuk" tuh . ish ish ish

precious innocent said...

kesian kat liz, sampai kete tulih disclaimer kat sini :)

-MamaEmma®-

Liz Rohaizat said...

mama emma> ape boleh buat kak. saya bkn pengguna tegar fb. ada pulak kwn yg pengguna tegar. serious kak, siap perli saya kat wall dia lagi. isk... takpe la...

WanYgBest said...

mcm2 la FB nih...psl komen tak komen tu pun aku penah gak kena...that is one of the reasons why I deactivate my acc....hahaha..

animkechik said...

along : biase, aku xleh t'tinggal gosip2 cmni.. br brape kali x blk, dh byk cite x tau.. huhu..

adik yg merajuk : xtau lak bc blog nie gak.. w'come 2 da club.. hehe..

Liz Rohaizat said...

wan> bagus lah ko xde FB. aku tak boleh nak buat langkah tu lagi.

anim> ni bkn gosip ape pun. tp sebab ramai yg curious, semua org dah tau dah kot. hahahah...

imee said...

aku pengguna tegar fb. tapi aku jugak ada akal pikiran. aku tau tak semua orang menghadap fb 24/7, so tak perlu emo kalo lambat reply komen or msg.

haritu aku telah remove a few 'friends' dari friends list aku. walopun mutual friends sampai berpuluh2, aku yakin aku tak kenal diorang ni, and kalo kenal tapi tak pernah bertegur, buatpe nak simpan kan?

lagi satu aku boring, orang yang letak nama pelik2. pastu gambar profile pun pelik2. pastu sebok nak add kita. tak kuase aku nak layan.

sekian. aku malas nak wat keje harini. :p

Liz Rohaizat said...

imee> tahniah kerana ko tak sensitif mcm sesetengah kwn2 aku yg lain! hehehe... biasa aa. lain org lain ragam. oh, aku pun malas nak buat kerja hari nie. harapnya big boss tak masuk

maisy said...

ade gak eh emo main FB ni..so far org tak lyn ngat aku kat FB and vice versa..

Kira FB aku cam personal gakla..cuma husband aku curik2 bace FB aku(tp tk bg tau)...using Dina ID...

Org lain no hard feeling kat aku which i'm happy tkde org yg sakitkan hati aku..either thru blog/FB..sungguh aman hidup ini...

Eh,ade sorg yg aku marah aritu..cis...terlupe...anyhow la kan..tak accept ke..buang aku dr list ke...tkmo comment ke..ikut suke ati la kan....

weed said...

ahhahahaha......aku kalo emo2...pun..main2 je emo tu...saje nak wat2 lawak....tak kose aaa nak sensitif lebey2....

Liz Rohaizat said...

maisya> ada org terlalu sensitif. seb baik ko takde kwn mcm kwn aku tu. haha..

weed> dia kira exceptional la kot. masih tak boleh lupakan aku ke? wakakak... ok, tu cerita lama.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.