Friday, January 07, 2011

Selang sehari makan creamy chicken soup, kena pulak chicken pox

This is a short post.Batrisyia kena chicken pox. Malam tadi baru perasan. So malam tadi jugak kami pegi klinik utk dptkan ubat. Tergerak nak pegi hospital sbb dia dilindungi oleh Prudential tapi sebab sakit ni tak teruk, kami malas la pulak. Kalau yg dah tau polisi Prudential nie, boleh dpt elaun RM200 sehari kalau admit masuk ward. Kalau chicken pox, mau 4-5 hari gak kan? So korang darab la jumlah hari dengan RM200 :)

Cuma kami rasa tak perlu la sbb confirm minah tu akan boring. Dia bukan terlepek terlantar. Budak aktif camni nak suruh duduk diam-diam dlm bilik? Isk, kirim salam la.

Setakat nie, dia menjadi patient yg sgt mendengar kata. Suruh mkn ubat, dia mkn jugak la kecuali ada satu ubat yg pahit tu. Suruh minum air kelapa, dia minum jugak sambil kata "Sedap!". Ni petua je la. Taktau sejauh mana keberkesanannya. Tapi sebab masa I umur 13 thn, I kena chicken pox. Tiap-tiap hari minum air kelapa. Okla, cepat je benda tu keluar.

I kat rumah my parents. Balik mengejut sbb hubby outstation 3 hari 2 malam. At first, nak tinggal kat rumah tapi takut apa-apa terjadi, I ikut my brother balik Seremban. I nie, kalau tinggal berdua dgn anak kat rumah, malam2 mcm tak boleh tidur nyenyak. Kejap-kejap terasa mcm ada org nak buka pintu dapur la. Kejap-kejap rasa mcm ada org nak buka pintu bilik la. Saiko kan? Maybe sbb tu kawasan kampung. Pastu rumah I paling hujung. Pastu dpt jiran sblh rumah yg... err.. haip,tak boleh ngumpat dia. Jiran yg best pun selang satu rumah. Kalau jadi apa-apa, takde sapa yg tau.

Dah la dgn Batrisyia nie sakit. Elok la dia ramai kwn sikit. Boleh dia main dgn pakcik-pakcik dia.

7 scribble(s):

nieda said...

bagus juga blk kg, at least kalau apa jadi tgh mlm senang.

fiza said...

Siannya...get well soon icha micha :-)

WanYgBest said...

ala ciannyer...get well soon k eicha micha...jgn jangkitkan pakcik2 tu dah la yer...hehehe

MummyEcha said...

moga cepat sembuh....jgn lupa makn ubat k.

Liz Rohaizat said...

nieda> yerp. kalau nak mandi ke, pegi bilik air ke, leh gak pakcik2 dia alihkan perhatian kejap.

fiza> nasib baik la dia kena bila dah besar sikit. insya Allah cepat baik.

wan> auntie wan jgn risau. pakcik2 dia rileks je. kalau kena 2nd time pun diorg x kesah kot. leh skip kuliah.

mummyEcha> insya Allah. thanks

Siti said...

sian batrisyia..get well soon k..

petua orang2 kg la kan..minum sup ayam kampung pun ok gak...dia akan kuarkan smua the pox2 tu..

Liz Rohaizat said...

siti > alhamdulillah. dah beransur sihat. mujur tak demam langsung and dia aktif mcm biasa.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.