Tuesday, January 25, 2011

Menghilangkan stress di jalan raya Kuala Lumpur

Ada sesiapa yg baca artikel tentang statistik pesakit mental yg semakin tinggi sejak beberapa tahun lepas? Kalau tak silap, ada 2 artikel yg menyentuh tentang perkara ini. Ada keluar dalam surat khabar mingguan minggu lepas. Yang merisaukan, kebanyakan pesakit merupakan golongan muda.

Dlm satu artikel lain pulak menyentuh tentang masalah mental yang melanda wanita yang bekerja. Tanpa disedari, wanita lebih mudah tertekan dan menghadapi masalah mental kerana mereka mempunyai lebih dari satu pekerjaan. Siang, mereka akan bekerja di pejabat. Malam pula, mereka bekerja di rumah. Lebih teruk kalau suami mereka jenis yg tak menolong isteri. Disebabkan bekerja hingga ke malam, wanita mudah penat, bad mood, stress dan marah.

I baca artikel tu sambil mengangguk-angguk. Bukan nak menangkan wanita tapi artikel tu ada betulnya. Ini hasil penilaian pakar kesihatan, bukan cakap kosong orang tepi jalan.

You all yg bekerja nie, perasan tak... ni kalau pergi kerja naik kereta la kot. Cuba korang check hari esok yer.

Pagi nak pergi kerja, belum apa-apa, jalan dah sesak (melainkan keluar rumah pukul 6 pagi). Lepas tu cuba pandang kiri kanan, pandang kenderaan yg lain. Apa yg you all nampak? Ok, I bagitau apa yg I nampak.

Kebanyakannya, pagi-pagi dah bermuka stress. Stress sebab traffic jam. Stress sebab orang main cilok2 kat jalan. Stress sebab belum breakfast. Mcm-mcm stress. Percaya atau tak, kereta kami dan kereta di hadapan kami dpt hand language (paham2 la jenis yg mana satu) dari seorang perempuan gara-gara kami keluar simpang sebelum dia. Please la... jalan pun tgh sesak. Bukannya boleh laju2 merempit pun. Dah la perempuan.

Traffic kat KL nie mmg sesak kan? Sampaikan I pernah nampak seorang perempuan sempat bersiap dlm kereta dia. Dia sempat pakai make up dan pakai tudung dlm kereta! Bayangkan.

Kalau balik kerja pun, lebih kurang jugak. Masing-masing bermuka penat. Jarang nak nampak yg ceria. Hmmm...

Sebab tu I taknak nampak stress dlm kereta. Hehehe... bagi aura tak bagus kat orang sekeliling. Usually, I pasang radio dan nyanyi sumbang dlm kereta sambil senyum kat kereta sebelah. Nasib la nak kata I mereng ke ape. Janji tak stress on my way back :)

14 scribble(s):

maisy said...

Normal la duk KL...rasenye muke2 women yg kerja kat KL ni defaultnye muke masam..bile teringat die bermuka masam,baru die senyum2..pastu die leka duk marah kete depan..masam balik..ha ha ha...

Aku drive seblh,seblh mkn roti..sampai parking,betulkan tudung,touch up ckit kalo tk sempat..

Tp kalo husband aku drive,aku leh make up2..touch up lagi pakai eye shadow la...boleh snap pics-smpai husband aku tension..ha ha ha..tp la ni,byknye kite naik moto..so say NO to STRESS..tp sampai umah,nak mask lagi stress gak..

Lagilah kalo ingat assignment..stress kuase 43..lagila baju cam gunung...kete tak basuh..umah ade habuk..baby nangis takle letak....

STRESS kuase 50...naik ckit stress

Liz Rohaizat said...

maisya> wah,ni tinggalkan komen nak hilangkan stress ke? ahaks. gurau je cik britney spears.

tp mmg betul apa yg ko ckp. perempuan stress sampai ke rumah sebab balik je keja, kerja rumah pulak menanti. stress bila kita kelam kabut siapkan keja rumah dan suami dah boleh lepak di sofa.

kalau ko, mmg lg stress la kot sebab dgn assignment lagi. super woman la ko nie!

Faizah said...

maunya tak stress, btul la

dah la pemandu kt mesia nih tak reti beratur, asik potong que

tp balik main2 ngn anak ilang stress

tp masuk bilik tgk kain baju menimbun tak lipat, mainan anak bersepah, bertambah stress kekekek

Liz Rohaizat said...

faizah> kalau potong queue, mmg la stress. tapi dpt mcm perempuan yg aku jumpa tu. tak potong queue pun. tapi boleh mencarut mcm tu. gilos!

aku hanya tak stress bila aku tidur. hahaha

animkechik said...

aku ade bc, klau ppuan asyk slalu stress, boleh mengaktifkan sel-sel kanser yg ade dlm bdn.. 2 psl skrg rmai dh yg dpt kanser..

nie pun tgh stress nie, keje byk, blk keje kt rmh lg, adk demam, asyk nk b'kepit jerr.. n aku sndr, bdn skt2 dh brape hari, demam n skt tekak.. rs cm nk lari jerr tp x tau ke mane.. hehehe..

boleh ke mcm 2?

Liz Rohaizat said...

stress boleh aktifkan sel kanser? oh, ye ke? tak boleh stress la camni

ala, semua org mmg tgh sakit kan? biasa la tuh. aku pun x sihat.

imee said...

paling hebat aku penah tengok sorang driver lori makan mee goreng, tp time tu kat traffic light la, bukan traffic jem. tapi hebat gak, banyak suap gak aku tgk dia mkn haha

Liz Rohaizat said...

imee> kesian pulak aku dgr. mcm x cukup masa nak berhenti mkn je. hehe, aku paling teruk pun mkn sushi sambil driving la. tapi senang je nak ngap kan? mkn mee memerlukan konsentrasi sikit

d.a.m.i.q.u.l.a said...

sy pun biase tgk org bersiap dlm kete.yang makan pun ramai,yelah tak nak mase terbuang katenye hehe

Liz Rohaizat said...

damiqula> bersiap dlm kereta tu mmg selalu nampak tp driver bersiap dlm kereta, tak selalu saya nampak. hehe.. ni yg saya nampak tu, dia boleh drive kereta dlm sesak sambil bersiap. tp maybe sebab jalan sesak so kereta pun berhenti byk kali. tu yg senang nak bersiap.

saya adalah salah sorang yg mkn dlm kereta kalau nak cepat. contohnya seperti gunakan waktu rehat utk pegi shopping complex. so lps selesai beli brg, terus pegi beli sushi dan mkn sambil memandu. hehe

syida said...

Eh, Liz, mu nampak kat mana org tgh mekap smbil pakai tudung dlm keta?..He3...ku selalu camtu, mekap smbil pakai tudung smbil drive, kadang2 smbil makan. Sebab tu mekap ku mmg yg sesuai utk driver punya yg ala-ala bukak terus tampal kat muka tanpa tgk cermin.Alhamdulillah blom apa2 terjadi..Harap2 dijauhi la kan..

maisy said...

Camno nak ilang stress nih?ade org g shoppin ilang stress..tp aku kekdg je jadi....kene amik byk supplement kot..so badan tak letih...jadik ade pick up nak buat sume kerja....so less stress lah...

care aku nak ilang sikit stress aku adelah guna money power..jgn ckp aku kaye plak...ge ge ge...sebab aku pelupe and kekdg byk ngat pk,sampai many things/small thing aku tk ingat...

Cam aku leh je lupe bwk balik pump aku time balik kg..gile kan...time tu EBM byk agik..mmg stress,pastu kene sound ngn husband...last2 pujuk diri sendiri..boleh je beli yg lain...(tu ayat favourite aku)..beli jenis yg cikai ah kate nak pakai a week je...

Biase gak out stat terbwk ckit baju anak + stocking ckit ke...ahh takpela,nanti beli kat kedai mane2...ade gak aku mls nk bwk susu Dina,takpe..boleh grab milk choc kat kedai...

Kalo org marah aku becoz of somethingla + mende rosak ke...aku suh diam..aku ganti la...duit boleh carik..tp jgn marah2 la..sakit otak aku...

Biase gak aku tertinggal phone ke,or lupe letak,pastu aku rase cam hphone sudah ilang...serabut 5 min...tp sure aku ckp..beli baru je la nanti..tk kire ah korek bank pon..coz kalo pening kepala carik..sampai 2/3 ari,sakit otak je...biase aku wat bodoh je..sampai jumpe balik...biase tk ilang..

Kalo bab brg..aku mmg mls nak stress.........tp kalo jem...alangkah best kalo aku ade duit beli private plane..ha ha ha...

panjang gile entry aku...

Liz Rohaizat said...

syida> ku nampak manusia itu masa on the way ke tempat kerja. kat MRR2. haha.. bukan mu la. kalau mu, aku kenal. wah, mekap apa yg main tampal2 nie. curious pulak. yg ku tau, eyeshadow ada la main tampal2.

maisya> kelakar la cite money power ko. tp yer la, benda camtu ada solution kan? daripada marah2 sbb x bwk susu anak, x bwk baju anak byk2, beli je la apa yg patut. tak payah marah2. baju tu pun boleh guna di kemudian hari.

aku kalau stress, pening kepala pun dtg. mula la serba tak kena. nak marah je. tu yg aku diam je. teruk2 pun, weed bg mangsa. hahaha. time tu mula la nak siapkan keja cepat2 supaya boleh tidur awal.

kalau teruk sgt, layan lagu rock je.

Syida said...

orang lain kot..tp ku keje pun ikut MRR2..aderla mekap tepek2, dia cuma bukak penutup jek, pastu tepek2 smbil drive..:D...betul ker ayat haku nih..

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.