Monday, January 17, 2011

Awas : Taska Kenari Cerdik, Kota Perdana

I dah lama dgr cerita tak sedap nie. Cuma masa tu, tak tau nama taska yg terlibat. Dan juga I nak tgk ada tak ibu bapa kanak-kanak terbabit yg tampil ke hadapan. I taknak sebarkan benda yg tak pasti.

Tgk gambar tu, teringat kat Batrisyia kat nursery. Semoga dia gembira di sana.

Tup tup, masa blog-walking hari nie.. dah ada ibu bapa mangsa yg tampil. Dah terperasan kanak-kanak dlm gambar tu adalah anak mereka.

Kalau la I kat tempat mereka, mmg habis I mengamuk kat taska tu.

Ok la, bagi yg tak tau.. nama taska tu ialah Taska Kenari Cerdik.

Mungkin sebab geram, marah dan terkilan, bapa salah seorang kanak-kanak ni membuat akaun FB utk menyebarkan perkara ni.


Ini pula entry salah seorang ibu yg dpt mengenal pasti anaknya di dalam gambar yg tersebar luas.

Mungkin tujuan ditutup mata tu agar anak-anak tu tidur. But hello, sape ajar yg method tu boleh diguna pakai? Kalau dia nak tutup mata pun, biar dia tutup sendiri. Ni mcm semuanya dipaksa je.

Dah la bayaran mahal. Giler la bayar mahal tapi anak diperlakukan sebegitu rupa.

Pengusaha taska sepatutnya sedar bahawa mereka diamanahkan utk menjaga kanak-kanak ni. It's true... kalau nak puas hati, jaga la anak sendiri. Tapi ada sesetengah ibu bapa yg perlu bekerja utk mencari pendapatan utk keluarga. Golongan ini mengharapkan pihak taska selaku golongan yg menawarkan perkhidmatan menjaga kanak-kanak nie agar memberikan perkhidmatan yg bagus, sesuai dengan harga yg diletakkan. Kalau tak boleh nak jaga budak-budak nie, jgn buka taska. Senang cerita kan?

Kepada ibu bapa yg menghantar anak ke Taska Kenari Cerdik, eloklah ambil langkah berjaga-jaga sebelum sesuatu yg buruk berlaku kepada anak anda.

12 scribble(s):

I-sya said...

my fren pun ada kuarkn kat blog dia. sian tgk. jgn kata anta anak ke taska, anta ke tadika pun ai rs x senang hati.

moga2 anak2 kecil ini dilindungi ALLAH.

Farah said...

hah!akhinye terbongkar jugak..elok sangat boikot je taska2 macam ni..biar jadi pengajaran kat nursery lain..dah bayar jaga la elok2..ni budak2 tu yang jd mangsa.haih geram btul saya tgk gamba2 tu.

Fid said...

report kat JKM laaa

Liz Rohaizat said...

I-sya> ye la, anak bkn di depan mata. orang lain yg jaga. mmg la kita risau, kan? I, walaupun anak dah lama kat nursery tu, masih jugak berjaga-jaga.

Liz Rohaizat said...

farah> tu la. terbongkar akhirnya. cuma nak tau juga dari manakah sumber gambar tu diperolehi. dari parents yg terjah atau dari pengasuh kat sana? mahal bayaran dia. x sangka sampai jadi camtu.

kak fid> x sure la kak. dgr cerita, ada ibu bapa yg pegi report jkm ke polis ntah. tapi pihak berwajib ckp, tak boleh ambil tindakan sebab belum ada kejadian yg tak diingini berlaku.

patutnya kita menghalang kejadian buruk. ni nak tunggu jadi dulu, baru nak ambil tindakan. hmmm

precious innocent said...

dlm last week dah tgk gambar ni.tp time tu bz, pas tu tlupa trus. hari ni nampak lg & badan gigil takut... sbb tbyg2 anak2 akak tido cam tu..

-MamaEmma®-

Liz Rohaizat said...

kak emma> minta dijauhkan dari anak-anak kita. elok kalau sesekali kita terjah kat taska. masa tu la baru nampak anak kita comot ke, tak terurus ke.. kalau ok, alhamdulillah sgt la.

fiza said...

Liz, memang sedih aku nengok gambo bebudak tu. AKu tau pon dari email. Aku ada hantar kat pengirim email nih, aku rasa dia yg hantar anak dia kat taska nih. ni reply dari dia:

walaikumsalam.

ya. saya take note.
- aduan ke JKM mcm susah nak buat sbb taska tidak berdaftar dgn JKM. Hanya ada berdaftar syarikat/company shj.
- suami mmg dah email aduan ke JKM.
- kejadian ni sy dpt tahu 09.12.2010 - dah jumpe owner taska tanpa tunjuk gambar dan telah plan satu tarikh lain utk bertemu kembali tetapi sehingga ke saat ini 24.12.2010 owner berdolak dalih tidak mahu berjumpa... itu yg saya buntu terus hantar email ke yahoogroups.
- dah cari taska lain - 10.12.2010 saya sudah tidak lagi hantar anak kesitu. taska baru jauh sikit dari rumah dan berdaftar dgn JKM.
saya sedih sgt. depan kita owner ni pijak semut pun tak mati, belakang kita dia buat anak2 mcm tuu..

trima kasih fiza. really appreciate. thankyou. :)

Liz Rohaizat said...

fiza> thanks for sharing her email. sedih pulak rasanya bila baca. nampak mcm si ibu dah tak berdaya nak perjuangkan hak budak2 tu.

biarlah taska yg baru tu jauh sikit. asalkan anak tak dibiarkan mcm tu. kesian budak2 tu

PaRtOfMemOiRs said...

hye akk..bgus gak akk share cite ni..sedih lak tgk bila kanak2 diperlakukan begitu..oh..bydway sy linkkan blog akk ke blog sy ye..tq..=)..salam kenal dr sy-zurainah-

Liz Rohaizat said...

zurainah > hi zurainah. salam kenal. ada nampak awak follow tp sbb aritu bz, x sempat nak check ur blog. mcm sama pulak blog kita. hehe..

PaRtOfMemOiRs said...

akak..blog sy yg partofmemoirs.blogspot tu..sy xperasan lak kt profile sy kuar link blog ank sy.sy tak tick dua2 blog sy dlm profile.ekeke..sori ye kak..haah..background blog ank sy lebih kurang blog akak..ekeke..=)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.