Wednesday, June 30, 2010

Cross stitch, anyone?

Setiap orang mesti pernah ada hobi. Hobi akan berubah seiring dengan umur dan status diri kita.

Kalau masa kecil-kecil dulu, hobi aku ialah mengumpul badge dan bermain. Mcm-mcm permainan yg kitorang main sampai ke skate board pun aku pernah cuba. Tapi tu dulu la eh!

Bila dah besar sikit, dah mula jadikan membaca sebagai hobi dan alhamdulillah, hobi tu melekat sampai sekarang. Daripada tawaf satu shopping complex utk check segala diskaun dan barang-barang on sale, aku lagi suka terperap kat kedai buku berjam-jam. That's me.

Salah satu hobi yg aku pernah ada ialah jahit cross stitch. Boleh tak dulu ada sorang mamat nie ckp, dia tak sangka aku pandai jahit cross stitch sebab dia tgk aku rock2 aje. Ceh!


Ianya bermula dengan mama sebenarnya. Dulu mak aku rajin la buat cross stitch. Cross stitch pertama yg aku nampak mama buat ialah gambar pasu bunga dengan bunga-bunga di dalamnya. Ralit kitorang menengok mama buat. Dgn benang yang bermacam warna, cantik-cantik. Mcm senang aje la kan?

Entah camne, mama ajar aku cara-cara nak jahit cross stitch tu. Last-last, bila dia tgh sibuk buat kerja lain, aku sambung pattern yg dia tgh jahit. Selamat siap dan now masih tergantung di ruang tamu rumah.

Sejak dari tu, rajin jugak la mencari pattern yg cantik utk dicuba. Bila masuk high school, terpaksa lupakan hobi ni sebab dah takde masa nak duduk menyiapkan pattern.

Pernah juga la terfikir nak buat cross stitch semula. Tapi mmg takde masa la nak buat. Urm, fikir-fikir balik, benda ni mmg ambil masa nak buat. Bukan boleh siap dlm masa sehari. Buat la slow-slow kan?


Cantik kan 3 patterns yg aku google ni? Rindu lak nak buat cross stitch. Setakat nie tak jumpa lagi pattern yg berkenan di hati. Aritu ada pegi kedai alatan menjahit. Boleh tak budak tu tak tau apa itu cross stitch? Bila tanya boss dia, baru boss dia keluarkan pattern. Apa daa! Tapi pattern yg dia tunjukkan tak cantik.

Mane eh nak cari pattern yg cantik-cantik? Ada sesapa tau tak kat kedai mana aku boleh cari? Teringin nak cari pattern berbentuk pemandangan. Dah 3 kali buat bentuk bunga. I had enough.

Charming Home Chef

Di satu pagi, dlm pada takde keje tu.. tiba-tiba terasa nak buat new blog.

Huh, new blog? Blog apa pulak kan?

Minggu lepas merupakan minggu menggodek blog ini. Lepas tukar apa-apa yg patut, aku perasan yg byk juga la entry berbentuk resipi. Walaupun bukan resipi dari aku sendiri, aku suka.

Usually, lepas letak resipi, mesti nak kena update kat resipi index utk memudahkan pencarian di masa depan. Agak time consuming sebab bukannya aku mengadap blog ni je.

Kerana itulah I decided to make a new blog khas utk resipi yg aku dah cuba.

Sila click gambar di atas utk ke blog Charming Home Chef.

Kehadiran Charming Home Chef bukan utk menunjuk yg aku pandai memasak. Erk, aku tak pandai masak pun. Setakat lepas utk mkn sekeluarga tu boleh la. Blog Charming Home Chef diwujudkan sebagai tempat utk berkongsi resipi yg telah dicuba. Success or failure, akan diberitahu.

Blog terbaru nie insya Allah akan di update paling kurang pun sekali seminggu. Tunggu dpt momentum eh. Once dah rasa seronok, akan di update selalu.

Thanks!

Tuesday, June 29, 2010

Encryption #3: A friendship that is not to be broken


Show encrypted text

Note: No password. Sorry.

Sakitkah dia?

Tak dpt tumpukan perhatian lagi skrg.

Susah hati kerana hubby terpaksa balik awal. Now, dia kat klinik.. menunggu giliran utk berjumpa doktor.

Pening dan loya, katanya. Dlm bulan nie je, dah byk kali dia jumpa doktor.

Mungkin sebab anemia, mungkin sebab lain. Tidak dpt dipastikan.

Mmg la dia dah besar panjang, dah dewasa dan boleh jaga diri dia sendiri. Tapi kdg-kala, dia perlu diperhatikan juga.

Dah la kerja dia memaksa dia ke sana ke mari dan berjumpa mcm-mcm ragam orang, stress. Nampak mcm senang tp kalau korang tiba-tiba dipanggil kerja pada hujung minggu sampai pukul 2-3 pagi, apa korang rasa?

Kdg-kdg aku geram. Kesian pun ada.

Rumput yg meninggi kat blkg rumah pun tak sempat nak potong.

Selama ni badan dia tanggung kepenatan tu. Dia tak rasa penat. Dia rasa gagah. Tapi skrg baru nak rasa akibatnya.

Kerja 5 hari seminggu. Sepatutnya 2 hari yg lain tu diperuntukkan utk berehat dan bersama keluarga. Tapi dia bantai kerja jugak. (Pasal tu kalau dia ada free time, mmg dia kena paksa habiskan masa dgn kitorang).

Bulan nie, dlm masa seminggu, 2 org rakan sekolah dia meninggal dunia. Seorang sakit jantung, seorang kanser hati. Jgn ingat maut tu lambat lagi. Ia boleh datang bila-bila masa saja. Jgn take things for granted. Nak kena rehat jugak.

Aku selalu ingatkan dia. Jgn semua kerja dia nak buat. Buat yg termampu, berpada-pada la kan?

Anak kecil lagi :(

Kecoh gambar Mat Gebu kena cilok dengan Majalah Saji!

I'm a big fan of food blog. Bermula dgn food blog dari luar negara, lama-lama suka jenguk food blog dari Malaysia pulak.

Dan Mat Gebu adalah salah satu kaki masak yg aku layan.

Sape tak kenal Mat Gebu? Rata-rata ramai yg kenal sebab hasil kerja dia mmg kelasss, you! Pandai masak, ambil gambar pun cantik. Ada koleksi pinggan-pinggan antik yg menawan. I loike!

Tapi baru-baru ni kecoh la psl Majalah Saji cilok gambar kek Mat Gebu. Gambar tersiar dlm edisi terbaru Saji. Bak kata Mat Gebu, sekilas ikan di air, sudah tahu jantan betina. Kalau ko yg snap gambar tu, mesti la ko perasan walaupun sekilas pandang kan?

Apa la Majalah Saji. Dah la tak minta izin, tak bagi credit. Buat malu je. Jatuh reputasi!

Dlm hal nie, dah byk kali berlaku kan? Orang ambil gambar anak kita, dia claim tu anak dia. Orang ambil gambar kucing kita, dia claim tu kucing dia. Setakat ni aku belum dgr la org ambil gambar suami kita, pastu claim tu suami dia. Harus hukum pancung kalau jadi mcm tu!

Kita dah buat watermark, pun org boleh hilangkan. Sebenarnya watermark pun tak selamat sebab kalau kita boleh masukkan watermark, org pun boleh keluarkan semula watermark tu. Tu yg aku belajar dari Digital Photography School eh. Jadi, tak la selamat mana pun.

Then, apa yg selamat? Jgn la jaja gambar sesuka hati.

Tapi kalau blog tanpa gambar, mcm tak best pulak kan? Hihihi.

Minta dijauhkan.

Love Guru?

I'm not a Love Guru tapi ramai juga la kawan-kawan yg dptkan nasihat utk their relationship. Tidaklah ku tahu kenapa. Sedangkan my love life pun pernah kecundang.. sob.. sob.

Mungkin sebab aku dah ada pengalaman sendiri yang mungkin tak ramai org pernah rasa apa yg aku rasa.

Mungkin juga sebab I'm a good listener. Ramai yg puji dlm hal nie. I'm a very good listener dan insya Allah, rahsia tu tersimpan dlm hati aku sorang-sorang. Aku tak share dengan sesiapa.

Mungkin juga aku bukan memberikan pandangan yg ingin didengar oleh org tu tapi aku berikan pandangan yg jujur tentang situasi tersebut. Ni paling penting dlm menjadi a good listener ye. Jgn sesekali berikan pandangan yg tidak betul hanya kerana kita tau tu la yg org tu nak dgr. Sebaliknya berikan pandangan yg jujur. Mungkin ia kedengaran pahit tapi sekurang-kurangnya kita berckp benar.

I lost count berapa ramai org yg aku dah tlg.

Tapi bila aku sendiri ada masalah, aku pergi kepada siapa? Pohon pada Allah agar diberikan kekuatan dan petunjuk yang benar.

Kemudian layan ROCK MUSIC.

That's when I fall in love with rock band. Lepas tu mula start kumpul kaset, cd, video clip, ringtones.

Aku suka lekapkan ear phone ke telinga dan pasang max volume. Terus high! :p

Apa yg aku layan.. My Chemical Romance, Good Charlotte, American Hi Fi, Linkin Park, Lifehouse, The Calling, Maroon 5.. sekadar menyebut beberapa nama.

Aku tak layan muzik yg terlampau keras aje. Boleh pening kepala dibuatnya.

Baru-baru nie, aku godek my old cds. Terjumpa lagu di bawah. Terus teringat akan lagu-lagu yg aku suka layan.



Mmg dah lama sgt tak layan rock music. Rinduuuu!!!!

Note: Skrg, tiap-tiap hari nyanyi lagu Twinkle Twinkle Litter Star.. Ba Ba Black Sheep.. hoho. Siap buat gaya bintang berkelip ye =)

Monday, June 28, 2010

My 2 lovelies sudah sembuh

Lega rasanya apabila 2 org kesayangan telah sembuh. Ulser Batrisyia telah sembuh. Jumaat lepas, nampak dia mcm nak mkn. Dia tunjuk lidah dia. Nampak ulser dah kecut. Sejak dari hari tu, dia mkn dgn berselera sekali. Quite a nightmare sebab dia taknak bersuap. Nak mkn sendiri. Jadi agak messy dan kena byk mengemas lepas dia mkn. Kena buka semua pakaian dia. Selera mcm org dah 5 hari x dpt mkn. Eh, mmg betul pun. Skrg baru nikmat mkn tu ada semula.

Ptg tu je dia mkn 5 biji pisang emas (dan esok tu poo dengan byknya. Pengsan bau poo dia). Asal nampak makanan, dia nak mkn. Malah, ada sekali tu dia nampak senduk nasi, dia ambil senduk nasi tu dan mkn nasi yg terlekat kat senduk tu. Serious anak aku mcm dah lama giler tak mkn.


From a bowl of bubur lambuk..

To nada?
Aku adalah disuap dlm 5-6 sudu kot.. huhu

Taknak mandi pagi.. nak mkn cucur jagung dulu!

Makan laksa kosong di Pavilion.
Awat takde baby chair.
Kesian anak aku kena mkn berdiri sebab meja tinggi sgt

(Dlm masa yg sama, nak mengomel je. I dah fed up bila org yg I tak kenal sibuk ckp anak I kecik mcm tak cukup mkn. Sedap je ckp eh. Aku masak utk anak dan anak aku mkn, ko tak nampak kan? Nak suruh anak aku mkn byk mana lagi. Dia mkn byk tp berat susah nak naik. Nak buat mcm mana? I tak restrict langsung pemakanan dia kecuali segala mak nenek MSG, cikedis, gula-gula, coklat dan benda-benda manis.)

Abi dia pulak 6 hari demam. Sampaikan kitorang detect dia kena denggi sebab masa hari kelima, ada bintik2 merah naik satu badan. Blood test tak menunjukkan denggi sebab platlet count sgtlah tinggi. Sampai skrg tak tau la bintik2 tu ape. Lupakan aje la.

Hasil blood test menunjukkan dia anemia. Doktor salahkan aku sbb katanya tak masakkan utk hubby. Huhu, terus pandang hubby. Aku masak tau tp dia yg mkn sikit sbb nak jaga badan. So sejak semalam, dia telah dipaksa mkn byk. Tak peduli jugak :p

Kami dah tgk Toy Story 3 in 3D. Best jugak la jalan cerita kali nie. Dpt pulak twin seat, hujung sekali pulak tu (Twin seat di Pavilion mmg paling best setakat nie). Mmg sgt selesa bila bawak anak sekali. Ramai eh yg nangis tgk this sequel? Me? Urm, sedih part Andy nak berpisah dgn toys je la kot. Mcm sedih nak let go Woody.




Hohoh.. tgk preview Despicable Me (camni ke ejaannya?) in 3D mcm best je. Nak tgk.

Germany vs England

Utk liputan menyeluruh, sila ke blog Wan: http://devastator1206.blogspot.com/2010/06/germany-vs-england.html

Aku taknak buat liputan. Nak komen je, boleh?

Last night ber smsed dgn Weed. Tak dpt nak contact Wan sbb jauh nun di Bristol....

Liz: Babe, klose main tak? aku berdebar. 2 2 aku suka
Weed: Main..

Pastu, sama-sama nonton di rumah yg berlainan. Then, Germany sumbat gol pertama mereka. Klose.. terus texted Weed tp sms dia yg masuk dulu.

Liz: Menjerit aku tak rumah jiran!
Weed: Hahaha, adek aku fanat england.. dr td dok kutuk rooney
Liz: Rooney, kalau wc, dia hancus. terus x terer. gerrard je leh harap. aku xtau nak sokong sapa2

Masuk gol kedua dari Podolski..

Liz: Golden leg!
Weed: Yeah, tag team!
Liz: Kalau la boleh sms wan!

Lps tu gol dr Lampard..

Weed: Adek aku emo gler weh!!haha
Liz:Aku pun emo. siot ar lineman. terang2 gol lampard tu masuk! please la. penyokong england kat sana pun boo.
Weed: Hahaha.. aku ttp dgn germany..wan kata, xpe aa, janji ref memihak kt ger.. haha
Liz: Keadilan wajib ditegakkan. I want a fair game. chewah
Weed: hahaha, most controversial game.. hahaha
Liz: X kesah ar klose n podolski kesayangan kan. tp lineman mmg buta. terang n jelas tau gol tu masuk. benci ar.ckp camtu kat wan. hehe

Sudahnya.. gol ketiga dan keempat dari Germany..

Liz: Pesta gol!
Weed: Aku g mandi jap td, smpt la aku tulis kat fb,hrp2 jd 4..bler aku turun, aku pelik, nape snyp je nie?rupanye adek aku dh tuko chnl..dh 4 gol rupenye
Liz: 2 gol terakhir mcm ngok je. defense hancur. xde org jaga. kesian gerrard.byk kali dia cuba golkan.muka frust
Weed: Arap gerrard je kn?sian gak..pnt dh pcik tu..
Liz: gerrard n lampard je.diorg sampai shoot dr jarak jauh sbb org lainxleh harap.si berry tu defense bont*t besar. lari pun x laju
Weed: Hahaha,..rooney gemok..sian aku..pnt lampard promo in hd.. in hd..
Liz: Gemok2 rooney, lari laju gak. berry gemok hancus. fabio lg buta.x nmpk defense lemah
Weed: Hepi mgm hepi tp kalo jupe argie nti, aku pasrah je la.. hehe
Liz:Argie ada messi.. por favor

Yer.. itulah sms kami sebijik-sebijik! Kalau la leh sms Wan, mesti lg happening! Psl tu aku pernah ckp, kalau kitorang bertiga ni serumah, gerenti rumah kitorang lg happening dari rumah org bujang :p

Germany played well last night. England? Defense hancur! Semuanya tak boleh diharap. Boleh nampak masa Germany golkan gol yg ketiga dan keempat. Mana pertahanan? Kat tmpt lain! You deserved it. Sape suruh tak jaga. Cuba tgk Berry. Nak kejar pemain Germany pun mcm tak larat. Apsal dia ada dlm team sampai ke wisel penamat? Pelik!

Pastu masukkan J.Cole dan Heskey.. urghh, balik-balik tu je dia punya strategy.

Lepas nie kita tgk Germany vs Argentina. Rata-rata tak letak harapan tinggi kat Germany tp aku tau yg aku, Weed dan Wan akan terus menyokong!

Psst.. a glimpse of Beckham last night.. yummy!

Friday, June 25, 2010

Dear Tokwan dan Nekwan

Dear Tokwan dan Nekwan,

Malm tadi tokwan telefon saya sebab rindu. Comel tak tokwan dan nekwan saya? Jadi, Batrisyia tulis surat la camni.

Tokwan tanya bila nak balik. Nanti Batrisyia suruh abi dengan umi bawak Batrisyia balik minggu depan eh. Tunggu tau. Jgn lupa top-up biskut kat dapur. Senang Batrisyia nak mkn. Kalau ada High 5 bun perisa jagung, lg la Batrisyia suka.

Kalau jadi, minggu depan Batrisyia nak bawak kawan balik sekali. Boleh la eh.

Batrisyia baru baik dari sakit mulut. Semalam baru la boleh makan pasta mcm dulu. Nikmatnya dapat makan. Masa sakit aritu, Batrisyia takut nak makan. Nak minum pun sakit tau. Jadi Batrisyia pun mengamuk la sebab perut lapar.

Tapi dah baik dah. Dah tak mengamuk. Nasib baik berat maintain. Kalau berat turun, mesti Umi tarik rambut dia!

Tokwan dengan nekwan nak tau tak. Sekarang Batrisyia dah tak boleh tgk Hotel Mania. Sebab apa? Sebab Umi sibuk nak tgk Glee. Sama je kan? Cite lagu-lagu jugak. Apa salahnya tgk Hotel Mania? Tak paham la tgk Glee tu.

Ok la, kat sini tgh hujan. Tido pun sodap!!

Paksu, esok kitorang nak pegi tgk Toy Story 3. Paksu mau ikut ke?

Yang benar,
Cik Adik Manis

Maut selepas diarah tekan tubi

MAUT SELEPAS DIARAH TEKAN TUBI

Oleh ANGELINA SINYANG
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 24 Jun – Seorang pelajar tingkatan empat Maktab Tentera Diraja (MTD) Sungai Besi di sini, mati setelah tidak sedarkan diri selepas dikenakan hukuman tekan tubi dan ditendang oleh rakannya di dalam sebuah bilik di sekolah itu, awal pagi ini.

Pelajar malang tersebut, Mohammad Naim Mustaqim Mohamad Sobri, 16, sempat diberikan rawatan kecemasan di Pusat Perubatan Angkatan Tentera (PPAT) Kem Sungai Besi namun disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan kira-kira pukul 1.20 pagi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, seorang anggota tentera yang bertugas di MTD menerima maklumat bahawa pelajar terbabit pengsan di biliknya pada pukul 12.15 tengah malam tadi.

Beliau berkata, mangsa kemudian dikejarkan ke PPAT dan diberikan rawatan kecemasan selama 50 minit sebelum disahkan meninggal dunia.

Katanya, siasatan awal mendapati, mangsa sebelum tidak sedarkan diri iaitu pada pukul 10.45 malam tadi telah dikenakan hukuman tekan tubi.

“Semasa sedang melakukan tekan tubi itu, seorang pelajar MTD telah menendang perutnya sekali menyebabkan mangsa yang cuba berdiri dan berjalan menjadi tidak stabil.

“Pelajar itu kemudian terjatuh dan kepalanya terhentak ke lantai sebelum tidak sedarkan diri,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk bedah siasat.

Chin Wah berkata, pihaknya masih menunggu laporan bedah siasat untuk mengenal pasti punca kematian mangsa.

Katanya, kematian pelajar terbabit kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Seksyen Perhubungan Media, Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan dalam kenyataan di sini hari ini memberitahu, kejadian itu telah dilaporkan di Balai Polis Sungai Besi pada pukul 2 pagi ini.

Menurutnya, satu Lembaga Siasatan turut ditubuhkan oleh MTD untuk mengenal pasti punca dan motif kejadian ini.

Sementara itu di Baling, mangsa, Mohammad Naim Mustaqim pernah menghubungi keluarganya tiga hari lalu untuk memohon maaf sebelum dia meninggal dunia awal pagi ini.

Bapa saudaranya, Mohd. Zaidi Mohd. Sofian, 28, berkata kali terakhir Allahyarham menelefon bapanya, Mohamad Sobri Mohd. Sofian tiga hari lalu sejak dia memasuki maktab tersebut awal Februari ini.

Jenazah Mohammad Naim Mustaqim selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Kampung Baru, Siong di sini malam ini.

Hmm, ape ye nak dikata?Kes buli mmg sesuatu yg biasa lebih-lebih lagi di sekolah berasrama. Ada yg buli ringan-ringan, ada yg sampai kena sepak terajang, ada yg kena bantai dengan kayu kriket. Dtg sekolah dgn muka lebam-lebam. Bila cikgu tanya, mula la reka cerita merepek sebab takut org yg membuli dia dpt tahu dia beritahu cikgu. Tak pasal-pasal kena sepak terajang lagi kan?

Apa yg si pembuli dapat bila membuli mangsa? Kepuasan? Puas hati nampak mangsa merayu, kesakitan.

Kalau mangsa dah mati mcm kes di atas, apa yg pembuli dpt? Masih puas hati lagikah? Kalau menyesal dlm hati pun, si mangsa takkan hidup kembali. Pada siapa ko nak minta maaf? Pada keluarga mangsa? Minta maaf pada Allah. Keluarga mangsa mungkin maafkan ko tapi Allah tu tempat utk ko merayu agar diampunkan dosa membunuh tu.

Kesian.. belajar kat MTD tp otak ntah tinggal kat mana. Sorry la ye menggunakan harsh word di sini. Tp tu la, otak ko tertinggal kat mana?

Thursday, June 24, 2010

Salah ke kalau sokong England team?

Ha.. salah ke? Ni Frank Lampard yg tanya.. hehe

Ahaks, bkn ape ye.

Walaupun Germany merupakan pilihan aku utk ke Final, aku sokong England jugak. Mungkin sebab dari dulu dah terbiasa layan EPL, jadi pemain England lebih dekat di hati. Walaupun aku tak tau mereka memakai jersey no berapa, aku ingat nama mereka walaupun mereka tidak memakai jersey (top player only.. hehehe).

Ok la, aku suka tgk pemain-pemain England di atas padang. Cuma diorg nie sometimes tidak berapa luck bila bermain mewakili negara. Bila main mewakili kelab, handal semcm pulak.

Ala, aku tau. Korang yg tak sokong England tu pun sibuk nak tgk perlawanan yg ada England kan? Kalau tak tgk pun, sibuk nak tau berapa diorg score kan?

Psst.. ada org tu kan, mlm tadi dia tinggalkan anak bini pegi nonton England vs Slovenia dgn jiran. Ceh, cakap tak suka England, suka Brazil. Heheh..

Malam tadi, England main.. Germany pun main. Weed ada satu teori. Dia ckp, kalau kitorang si peminat tegar Germany ni tak tgk diorg main, gerenti Germany menang. Hohoho.. apa punya teori daa!

Tapi malam tadi, kami (aku, Weed dan Wan) tak tgk Germany. Dan Germany menang! Weed ckp, dah masuk kalah mati nanti, jgn tgk!

Tapi cik Weed oii, tahukah anda lepas nie Germany bertemu siapa? Tahukah? (Erk, tau la ko dah tau sbb pagi-pagi tadi aku dah sms ko!)

Yes, masuk kalah mati nanti, Germany akan bertemu England!!!

Haiya, taknak tgk Germany main tapi nak tgk England main. Konflik.. konflik.

Owh, sedikit fakta tentang perlawanan England mlm td. Bukan la fakta penting pun. Selain daripada menurunkan beberapa pemain baru, England team buat keputusan utk memakai jersey merah mereka. My reaction? I LIKE!

Sungguh. Their white jersey is DULL! I love red color. That’s why I like Liverpool (perlukah state benda nie?). Mereka nampak garang dan bertenaga bila pakai red jersey. Ramai jugak yg mengutuk bila diorg ckp nak pakai red jersey. Konon, tak lawa la.. design lapuk la. Pehal lak? Lawa je di mata aku! Putih tu lagi tak cun.

Stat of the day
Football followers in Germany and England will already be turning their minds to the pair’s fifth meeting in FIFA World Cup finals action, set to take place on 27 June in Bloemfontein. Of the four prior matches, three went to extra time, including England's 1966 Final win, and the last of the four was decided by penalties at Italy 1990.

Urghh, I hate penalties. Tapi kalau match sampai ke penalty, kalah la England sbb diorg suck sikit bab penalty nie.

Germany vs England.. nak sokong 2-2 boleh?

Nota: Ada la org tanya kenapa aku tak blog tentang World Cup sedangkan pong pang pong pang kata minat layan WC. Meh aku jwb. Aku mengambil kira sensitiviti pembaca blog ni. Chewah. Kebanyakannya terdiri daripada girls yg tak minat bola. Jadi, tak perlu la aku bercerita dgn sungguh-sungguh tentang WC di sini. Kesian diorg.

Father's Day at Megakidz

Rentetan dari Father's Day di restoran ini, kami singgah ke Megakidz. Bukan senang nak ajak hubby ke Mid Valley. Dia tak suka ke tempat sesak. Tapi ajak pegi mkn, cepat je setuju eh :p

Itu kali pertama kami masuk Megakidz. Selalu jalan kat luar aje. Ramai kata seronok kalau bawa anak ke sini. Ia merupakan games park seluas 27,000 kaki persegi. Lokasinya di Mid Valley tingkat 3.

Bayaran yg berpatutan dikenakan utk setiap anak. Free entry for the first 2 adults kerana anak anda perlu berada di bawah jagaan orang dewasa. Jika korang nak letak anak kat sana sementara korang pegi shopping, bayaran yg lebih mahal akan dikenakan.

* Entrance fees non-members:
- 2 to 16 year old
- RM19.00 (Weekdays : Monday - Friday)
- RM25.00 (Saturdays, Sundays, Public & School Holidays)

* Non-members:
- Below 2 year old
- RM9.50 (Weekdays : Monday - Friday)
- RM12.50 (Saturdays, Sundays, Public & School Holidays)

* Members: Free
* Parents / Guardians: Free entry for the first two adults (compulsory stay-in).
For alternative please refer to counter.

** All children must be accompanied by adult guardians during their stay in MegaKidz premises.

** Socks are required in the play area for both children and adults.

Drop & Shop
Happy Drop and Relax Shop Program - children without parents & guardians to accompany. Have peace of mind shopping while you leave your child in our supervised Drop & Shop program:

Weekdays,Weekends,Public Holidays and School Holidays

* 4 years old and above RM 30.00 per hour per child
* Below 4 years old RM 35.00 per hour per child*

*upon availabilty

For more info, click here.

Tiket masuk mmg nampak mahal sedikit la. Kalau pegi playground, tak payah bayar pun kan? Hehe.. tp kalau sekali sekala, rasanya tak salah. Anak baru sorang, kena enjoy. Nanti anak dah ramai, semua harga kena darab ikut jumlah anak T_T

So, we went there sebab mmg jarang dpt ke sana. Paid the entrance fee for little one dan kami semua dipakaikan wrist tag. FYI, utk yg drop anak kat sini, jgn risau. Anak takkan hilang sebab pihak Megakidz menitikberatkan soal keselamatan nie. Anak tidak boleh dibawa keluar dari Megakidz melainkan penjaga mereka sendiri yg datang ambil/bawa keluar. Sebelum masuk, penjaga perlu mengisi borang dan memberikan kod no rahsia. Sebelum keluar, mereka akan tanya the secret code. Tanpa kod tu, tiada siapa boleh membawa anak anda keluar.

Jom tgk antara permainan yg ada kat sana. Memandangkan Batrisyia masih di bawah umur 3 tahun, tak byk permainan yg dia boleh main. Rasanya kalau toddler yg berumur 4-5 tahun ke atas, mesti seronok main sbb ada banyak permainan utk mereka di sana.

Permainan pertama yg Batrisyia serbu.

Dan dia main gelongsor ni sepuas hati!

Balls!!! Leka dia main kat dlm nie.

Satu-satunya zone utk toddler di bawah umur 3 tahun

Damn it! Aku tgk nie, aku yg rasa nak main.. boleh? :p

Anak kena panjat benda ni dulu,
then baru boleh naik gelongsor di gambar sblm nie.

Nampak stereng, Batrisyia terus melekat kat sini je.
Taknak main benda lain dah.

Ada banyak permainan. Mmg anak akan enjoy main kat sini.

Selain dari tu, korang boleh buat birthday party kat sini. Pakej ada disediakan oleh pihak Megakidz. Sediakan je la duitnya eh. Makanan luar tidak dibenarkan masuk sama sekali kerana terdapat small cafe di dalam Megakidz.

Ada juga mini cinema yg boleh menempatkan 50 orang kanak-kanak. (Ni ala-ala tayangan video kat SMAP tp ada kerusi mcm kat cinema). Filem-filem kartun akan ditayangkan. Masa kami datang, mereka tayangkan Ratatouille.

Kitorang kat sana dalam sejam setengah je. Hari dah petang.

Batrisyia: Abi, thanks for being a great dad!

Wednesday, June 23, 2010

How to handle a tantrum

Since 2 days ago, Batrisyia dah mula tunjukkan her tantrum. Anak mengamuk bukan bermaksud tantrum ye. Tantrum nie lain sikit.. a bit scary.. hehe..

"A temper tantrum is the emotional equivalent of a summer storm - sudden and sometimes fierce. One minute you and your child are in a restaurant enjoying your dinner, the next minute he's whimpering, whining and then screaming at the top of his lungs because his straw is bent. Children between the ages of 1 and 3 are especially prone to such episodes"

Bila baca definition di atas, sebijik terkena kat kitorang mlm td! Tapi Batrisyia tantrum bkn sebab her straw is bent tapi sebab aku assist dia minum air horlick. Ye la, gelas besar.. gelas kaca. Dan meja lagi tinggi dari dia. Of course aku tlg pegang dan suakan straw utk dia sedut. Terus minah tu mengamuk dan bermula la episod malam tadi.

Episod bersambung di rumah. Dia golek-golek kat lantai dan menangis sekuat hati sampai tak keluar suara. Dah cuba pujuk, dia meronta. Cuba dukung, dia meronta. Sudahnya kitorang biarkan dia nangis dan golek-golek kat lantai hinggalah sampai satu masa (di mana aku rasa "Ok la, dia dah penat kot nangis), aku cuba dukung dia. Dia nangis kuat lagi tp dia peluk aku. It was a good sign. Terus cuba bf dia dan dia terus senyap! Lama jugak la dia nangis tu. Haru betul.

Sementara nak tunggu dia ok tu, sempat la aku scribble something. Haha.. esok aku tunjuk hasil kerja mengarut aku eh.

Aku pernah baca tentang tantrum. Jadi bila Batrisyia dah mula mcm tu, kurang stress walaupun dlm hati rasa nak jerit jugak la. Huhu.. geram. Meh, aku share tips utk handle a tantrum. Seperti biasa, tips diambil dari Baby Center. The red sentences ialah komen dari aku.

HOW TO HANDLE A TANTRUM?

Don't lose your cool. A tantrum is not a pretty sight. In addition to kicking, screaming, or pounding the floor, your toddler's repertoire may include throwing things, hitting, and even holding his breath to the point of turning blue. When your child is swept up in a tantrum, he's unlikely to listen to reason, though he will respond — negatively — to your yelling or threatening. "I found the more I shouted at Brandon to stop, the wilder he would get," says one mother of a 2-year-old. What worked instead, she discovered, was to just sit down and be with him while he raged.

Staying with your child during a tantrum is a good idea. Stomping out of the room — alluring as that may be — can make him feel abandoned. The storm of emotion he's going through can be frightening to him, and he'll appreciate knowing you're nearby. Some experts recommend picking up your child and holding him if it's feasible (i.e., he's not flailing too much), saying he'll find your embrace comforting. But others say it's better to ignore the tantrum until your child calms down, rather than rewarding negative behavior. Through trial and error, you'll learn which approach is right for your child.

Remember that you're the adult. No matter how long the tantrum continues, don't give in to unreasonable demands or negotiate with your screaming toddler. It's especially tempting in public to cave in as a way of ending the episode. Try not to worry about what others think — anyone who's a parent has been there before. By conceding, you'll only be teaching your child that throwing a fit is a good way to get what he wants, and setting the stage for future behavior problems. Besides, your child is already frightened by being out of control. The last thing he needs is to feel that you're not in control either.

If your child's outburst escalates to the point where he's hitting people or pets, throwing things, or screaming nonstop, pick him up and carry him to a safe place, such as his bedroom. Tell him why he's there ("because you hit Aunt Sally"), and let him know that you'll stay with him until his negative behavior stops. If you're in a public place — a common breeding ground for tantrums — be prepared to leave with your child until he calms down.

"When my daughter was 2, she had an absolute fit at a restaurant because the plain spaghetti she ordered arrived with chopped parsley on it," recalls one mother. "Although I realized why she was upset, I wasn't about to let her disrupt everyone's dinner. I took her outside until she calmed down."

Mmg ni yg berlaku pada kami mlm td. Lagi kami suruh dia stop, lagi la Batrisyia menjerit-jerit dan menangis. Sudahnya kami diam dan biarkan dia mcm tu tanpa meninggalkan dia. Hanya perhatikan dia. Dia terus menangis tetapi tangisan tidak semakin teruk.

At first, mmg risau la dgn pandangan orang sekeliling. Siap ada sorang makcik tu pandang slek je kat kitorang. Geram jugak. Mcm la ko tak pernah ada anak kan? Agaknya anak-anak dia dulu baik-baik aje. Takpe la, at least kitorang dah ada pengalaman handle tantrum anak. Ko ada? :p

Mcm mlm td, I just let hubby finished his dinner sementara aku layan Batrisyia. My dinner? Selamat ditapau. Mkn kat rumah aje.

Talk it over afterward. When the storm subsides, hold your child close and talk about what happened. Acknowledge his frustration, and help him put his feelings into words, saying something like, "You were very angry because your food wasn't the way you wanted it." Let him see that once he expresses himself in words, he'll get better results. Say with a smile, "I'm sorry I didn't understand you. Now that you're not screaming, I can find out what you want."

Perbualan hanya berlaku masa aku bf dia lepas dia senyap. Ckp.. ckp.. skali dia dah tertidur di pangkuan. Lega!

Try to head off tantrum-inducing situations. Pay attention to what situations push your child's buttons and plan accordingly. If he falls apart when he's hungry, carry snacks with you. If he has trouble making a transition from one activity to the next, give him a gentle heads-up before a change. Alerting him to the fact that you're about to leave the playground or sit down to dinner ("We're going to eat when you and Daddy are done with your story") gives him a chance to adjust instead of react.

Your toddler is grappling with independence, so offer him choices whenever possible. No one likes being told what to do all the time. Saying, "Would you like corn or carrots?" rather than "Eat your corn!" will give him a sense of control. Monitor how often you're saying "no." If you find you're rattling it off routinely, you're probably putting unnecessary stress on both of you. Try to ease up and choose your battles. Would it really wreck your schedule to spend an extra five minutes at the playground? And does anybody really care if your tike wears mismatched mittens?

Ada jugak cuba divert her attention dari straw dan air horlick ke benda lain. Tapi sekejap je dia senyap. Pastu dia sambung layan balik.

Watch for signs of overstress. Although daily tantrums are a perfectly normal part of the mid-toddler years, you do need to keep an eye out for possible problems. Has there been upheaval in the family? An extremely busy or harried period? Tension between Mom and Dad? All of these can provoke tantrums. If after the age of 30 months your child is still having major tantrums every day, talk to your doctor. If your child is younger than 30 months and has three or four tantrums a day and isn't cooperating with any routines, such as getting dressed or picking up toys, you also may want to seek help. Your doctor can make sure your child has no serious physical or psychological problems and suggest ways to deal with the outbursts. Also, talk to your doctor if your child has frightening breath-holding spells when he gets upset. There's some evidence that this behavior is linked to an iron deficiency.

Style it like David Beckham

David Beckham dengan gaya fauxhawk! Aku tak tau pun nama style nie.

Tapi mungkin cikgu Batrisyia tahu sebab dia pernah gayakan rambut Batrisyia mcm di bawah semasa rambut Batrisyia masih sikit.


Ini pulak hasil kerja tgn abi dia. Lebih nampak mcm gaya peminat Ultraman je :p


Hubby kata gaya fauxhawk akan membuatkan muka dia nampak slimmer. Kuikuikui. Comel la abang punya statement.

Fauxhawk nie sebenarnya meniru Mohawk hairstyle tp sebab rambut tidak dipotong pendek di kiri kanan, maka ia ala-ala fake Mohawk.

HOW TO STYLE A FAUXHAWK HAIRSTYLE

Things you'll need
Hair gel or petroleum jelly

Instruction

1. Dry your hair really well. This will allow the gel hair product to hold a little better.

2. Decide if you want to use petroluem jelly in your hair. While this tends to hold the style very well, it can also be difficult to remove from your hair later. Another option is strong hold hair gel.

3. Apply the petroleum jelly or hair gel to the hair. Use a generous amount, as it can take quite a bit to hold the hair in this alternate Mohawk style.

4. Work on forming the hair as the product dries. Use your hands to mold the hair on the top of your head to a peak. This will create the faux hawk style.

5. Spray the hair generously with hairspray to keep the style from falling flat. The longer the hair on the top of your head, the more product it will take to keep the Mohawk looking good.

6. If your hair is all one length, comb the sides down before gelling and styling the hair on the top.

Tuesday, June 22, 2010

Canker sores



.. Atau lebih dikenali sebagai ulser mulut telah menyerang Batrisyia sejak Jumaat minggu lepas. Kebetulan, Batrisyia demam tumbuh gigi. So bila dia nangis-nangis dan refuse to eat, tak terfikir pulak dia ada ulser dlm mulut.

Hinggalah aku suruh dia jelir lidah kelmarin. Pelik sebab dia takde selera nak makan. Minum air dari sippy cup pun nak mengelak. Bila dia jelir lidah, ternampak la ulser kat lidah dia. Ada satu ulser besar dan 3 ulser kecil.

Poor my little daughter. Patut la taknak makan.

Untuk info tentang canker sores, sila rujuk http://www.babycenter.com/0_canker-sores_11415.bc

Tiada apa yg boleh dibuat. Kami cuma sapukan sedikit Daktarin Oral Gel sebab lidah dia pun dah ada oral thrush (putih-putih di lidah). Hopefully, rasa sakit tu akan hilang dlm 3-4 hari dan dia boleh mkn semula.

Nanny 911: The Silcock Family

Semalam, berjaya sampai ke rumah around 7pm. Jadi dpt nak tgk match Portugal vs N.Korea sambil memasak. Jarang sgt dapat sampai rumah awal mcm nie.

By 8.30pm, hati dah berbelah bahagi. Nak tgk World Cup atau Nanny 911? Masa tu, Portugal dah berjaya sumbatkan satu gol. Minta hubby tukar channel masa WC tgh berhenti break.

Malam tadi, Nanny 911 handle case "The Silcock Family". At first, aku ingatkan Nanny 911 dah habis dan NTV7 tayangkan new series. Kenapa? Sebab masa tu, NTV7 tayangkan cerita tentang sepasang suami isteri yg menjaga 24 anak angkat kurang upaya. Wow, this must be a new show! Tu je yg aku fikir.

Tetapi rupanya, masih Nanny 911! I was hooked. Terus layan sampai habis.

This episode was very inspirational. It was very touching at first to just see all of the special children that the Silcock's had taken into their home and then to see the way that the nannies were able to come into the childrens lives and turn them from unruly mean kids to boys that were helpful and caring toward others. I was extrememly impressed by the way the older boy had taken a risk and spoke to all his brothers at once about him not appreciating the way that the nannies were being treated and that the women needed and deserved more respect and willingness to cooperate--Kudos!!! This show impresses and astonishes me more every time I watch it... and my 8-yr old son also loves this show also ;o)

Good Job to All !!! ~Niki Gohl

Ni antara review penonton. Aku setuju sgt dengan his review.

Episod mlm td bkn episod biasa. Ia mengetengahkan keluarga yg luar biasa di mana si ibu berkahwin dengan si bapa yg lumpuh dan sama-sama membesarkan 24 orang anak kurang upaya dan bermasalah. Anak paling besar berusia 18 tahun dan berjaya menamatkan high school dlm masa 3 tahun walaupun dia kurang upaya. Ada juga di antara mereka yg mengalami kerosakan di bahagian otak akibat trauma penderaan ketika kecil.

Kalau ada yg rasa Angelina Jolie tu ibu yg bagus, Mrs. Silcock ni lagi la bagus!

Even nannies terkejut sebab dia berjaya handle kerenah kesemua 24 anaknya walaupun dia ada byk kerja yg perlu diselesaikan.

- Setiap pagi kena sediakan 3 jenis set sarapan utk kesemua anaknya.
- Perlu membasuh baju sebanyak 36 kali setiap hari.
- Perlu sediakan lunch box utk setiap anak.
- Perlukan 7 MPV tu transport kesemua anak setiap kali mereka ingin keluar.
- Perlu handle her disabled husband.

Nannies kesian tgk ibu tu sbb dia tak berehat langsung hinggalah anak-anak dia masuk tidur. Sedikit pun tak nampak ibu tu rasa sedih.

Jadi, nannies buat keputusan utk hantar suami isteri tu pergi bercuti sementara nannies tolong jagakan anak-anak mereka.

Guess what? Si ibu taknak pergi bercuti. Dia takut nak tinggalkan anak-anak istimewa dia dgn org lain walaupun dgn nannies yg berkebolehan. Tapi setelah 'dihalau dengan keras' oleh Nanny Stella, akhirnya mereka berangkat pergi.

Tinggallah 24 org anak tersebut dengan 3 nannies. Terus jadi kelam kabut sebab budak-budak ni mcm saja je nak menguji kesabaran nannies. Bebudak ni bukan la nakal tapi sebab ramai yg kurang upaya dari segi mental, mereka agak sukar dikawal dan sukar menerima arahan.

Tetapi sehari sebelum ibu bapa mereka pulang, si abang yg paling tua menegur adik-adik dia dan memberikan nasihat. Nannies nangis sebab si abang concern dengan mereka. Emo aku tgk.

Episod mlm td mmg emo sikit la. Sampai la nak blk, nannies tu leh nangis.

Kagum tgk si mak. Dia boleh handle 24 orang anak kurang upaya dan tak merungut pun. Dia tak kesah pun tak dpt keluar bersosial. Dia tak kesah pun tak dpt duduk mkn semeja dengan anak-anak. Dia tak kesah pun nak kena cuci baju 36 kali sehari (dan sila fikir yg dia kena lipat semua baju).

Aku yg jarang dpt keluar ni pun dah merungut. Anak baru sorang. Hehehe...

Lepas habis menonton, terus rajin giler siapkan semua kerja rumah. Ter motivated pulak!

Monday, June 21, 2010

Father's Day at Italiannies

Ni kali kedua kami menyambut Father’s Day bersama hubby. Father’s Day utk papa telah disambut awal sebab nak sambut dgn Mother’s Day sekali. Entry nye di sini.

Disebabkan kekurangan masa utk carikan hadiah for hubby, aku belanja dia mkn. Lagi senang sebab hanya perlu bawa dia ke restaurant.

Survey.. survey.. survey.. tak tanya dia pun tekak dia nak mkn apa. Nanti tak surprise pulak. (Invitation dihantar pada hari Khamis. Boleh pulak dia ingat Nuffnang yg hantar. Kecik hati I).

Fikir-fikir, aku dpt idea utk bawa dia ke restoran pertama yg kami pergi bersama Batrisyia.


www.italiannies.com.my

Itulah restoran pertama yg kami pergi selepas Batrisyia lahir. Masa tu, Batrisyia baru berumur 3 bulan. Kami sambut our wedding anniversary yg ke-2. Masa tu pun dah lewat beberapa minggu =)

Ni gambar masa tu. Batrisyia sgt.. urm, kecik dan bulat (walaupun tak la bulat sgt kan) dan muka mcm baby boy berbaju pink! Hehe..



Ni pulak muka kanak-kanak yg sama tetapi sudah besar.


Wah.. sgt nostalgik! Dia sudah besar.. sob.. sob.



Hingga perlu order Kid’s Meal utk diri dia sendiri dan wajib letak napkin di leher. Alolo… serious mcm dah besar.

Utk Father’s Day yg lepas, Italiannies ada promo khas.

FATHER CAN EAT FOR FREE!! Jadi, sesuai nak utk terjah utk memastikan bajet tidak lari. Kitorang mmg suka Italiannies sebab makanan kat sana mmg sedap!

At first, hubby mcm malu-malu je bila aku suruh dia pilih main course. Dah la Italiannies bagi dia special menu tanpa harga. So dlm hati, agaknya dia main teka main course mana yg tak berapa mahal demi memastikan my wallet tak rabak. Aku gelak dlm hati je la. Dia pilih main course yg paling simple tu. Then..

Me: Pilih je la. Hari nie fathers boleh mkn free la.
Hubby: Ye ke? (sambil pandang kiri kanan). Patut la hari ni ramai semcm je. Ok la, nak salmon!


Grilled Salmon Oreganato. Serious sedap!

For me? Shrimp Linguine. Sama je seperti our main course 2 tahun lepas. Saja nak mengimbau memori.

I think gambar yg ni lagi ok dari gambar yg aku ambil 2 thn lps.

Batrisyia? Ahaks, Batrisyia boleh dpt free kid’s meal sebab aku order satu main course. Jimat kan?

Strawberry Fruit Shake dan Strawberry Splash! *ahaks.. mode cinta di awang-awangan ke hape. Tiba-tiba ter sama pulak!*


Ni first time Batrisyia mkn strawberry.. duh!

Seperti yg aku pernah tulis sebelum ni, kena la pandai cari diskaun. Pada hari tu kami ordered:

Strawberry Fruit Shake
Strawberry Splash
Grilled Salmon Oreganato
Shrimp Linguine
Spaghetti Marinara

Tetapi kami hanya perlu bayar utk makanan yg telah di ‘bold’. Alhamdulillah.

We always come back to this restaurant kalau nak makan Italian food. Setakat yg kami cuba, mmg semuanya sedap. Service pun bagus. Waiter akan memastikan kita berada dalam keadaan selesa.

We had a great time yesterday. Seronok kembali ke tempat lama dengan Batrisyia yg dah makin besar. Sambutan Father's Day kami tak terhenti di situ. Will update next time.

Nota kaki: Ni bkn entry menunjuk. Dari entry nie, korang boleh tahu yg makanan di Italiannies mmg sedap dan mmg berbaloi jika memilih restoran yg menawarkan penjimatan! Skrg harus buat nota mcm ni utk memastikan tiada siapa yg salah faham.

Cili Jeruk

Hari nie aku nak share satu gerai yg menjual Nasi Lemak Ayam Goreng, Char Kuew Tiau dan pelbagai jenis burger yg sedap!

Lokasi terletak di Taman Saraya,Cheras. Ia dikenal sebagai Det Station. Betul-betul terletak di tepi jalan dan berhampiran dengan Stesen Minyak Shell. Gerai nie baru buka selama beberapa bulan tapi mmg full house di setiap petang. Nasib la nak dpt meja. Kalau nak jugak mkn, kena la take away.

Gerai nie menawarkan nasi lemak yg sgt sedap. Sedap sbb sambal dia mmg kick! Hubby selalu ckp, kalau nak tau nasi lemak tu sedap atau tak, tgk ramai tak Cina yg mkn kat situ. Kalau ramai, maknanya mmg sedap sbb Cina hanya suka mkn nasi lemak yg sambal dia sedap. Wallahualam. Tapi kami pernah bwk seorang kwn Cina ke kedai tu. At first, dia taknak mkn. Jual mahal tau. Pastu hubby bagi rasa. Terus order Nasi Lemak sambal lebih. Hehehe..

Dulu kitorang curious jugak sebab tgk ramai je org yg mkn kat situ setiap kali kami balik ke rumah. Jadi singgah la. Mmg sedap! Sejak dari hari tu, kalau dah terdesak malas nak masak, pegi tapau saja di sana.

Selain dari Nasi Lemak, gerai ni ada jual Char Kuew Tiau dan burger. Kalau nak puas hati mkn char kuew tiau, sila order pinggan besar atau Char Kuew Tiau Special. Kalau order pinggan kecik, gerenti tak puas mkn. Utk burger, aku pernah cuba sekali je. Not bad.

Utk pengetahuan, gerai ni dibuka dari 4 petang hingga 3 pagi dan tutup setiap hari Jumaat.

Tempat tu memang selalu penuh. Kalau mkn kuew tiau yg ditapau, rasa tak puas mkn kat rumah sbb tak dpt menikmatinya dengan cili hijau jeruk!

Sudahnya, aku gunakan resipi cili jeruk yg dikongsi oleh kak Lemongrass nun jauh di Perth. Selamat dijeruk pada awal minggu lepas. Sekarang tersimpan dlm balang kaca mayonnaise di dlm peti ais. Mmm.. sedapnya dpt mkn dgn cili jeruk!

CILI JERUK

Bahan-bahan:
6-7 batang cili hijau ~ dihiris ikut tebal yg anda suka (aku suka tebal2)
Secawan air
Secawan cuka
1 sudu besar gula

Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan ke dlm periuk. Masak atas api hingga warna cili bertukar.
2. Simpan dlm bekas dan simpan dlm peti sejuk. (Lagi lama, lagi sedap!)

Sunday, June 20, 2010

Happy Father's Day

"I saw him for the first time - bent down and kissed him for the first time. He slept on my chest for the first time, gripped my finger with the whole of his tiny hand for the first time. I drove him home for the first time - slowly, through London traffic, praying other drivers took extra care this special day, understanding those bright yellow Baby on Board signs for the first time. And I carried him indoors, and showed him his home - full of love, love just for him - for the very first time.

From that point on, the firsts just keep coming. The first time you burp him, when you realise there is nothing cuter on the planet than burping a baby. Then there's the first adventure outdoors, nervously swerving your pram down a side street if there's even a hint of a rumour of a dog nearby. The first smile. The first unusual rash you spot, the first anxious Googling of the symptoms, the first time you realise that with 3.8 billion search results returned it's probably something quite common!"

~ A dad named Danny Wallace, north London

To all fathers around the world, Happy Father's Day!

I'll blog about our Father's Day celebration with dearest hubby tomorrow =)

Saturday, June 19, 2010

Two Is Better Than One



TWO IS BETTER THAN ONE
Boys Like Girls feat. Taylor Swift

[ft. Taylor Swift]
I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought
"Hey, you know, this could be something"
'Cause everything you do and words you say
You know that it all takes my breath away
And now I'm left with nothing

So maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember every look upon your face
The way you roll your eyes
The way you taste
You make it hard for breathing
'Cause when I close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
I'm finally now believing

That maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one


I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought, "Hey,"

Maybe it's true
That I can't live without you
Maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking
I can't live without you
'Cause, baby, two is better than one

But there's so much time
To figure out the rest of my life
But I'll figure it out
When all is said and done
Two is better than one
Two is better than one

Friday, June 18, 2010

Cuti setengah hari

I'm on half day leave today! Nasib baik la boss approved borang cuti yg dihantar last minute tu! Kalau ikut rule, kena hantar sebulan awal ye.

Kenapa cuti setengah hari?

Petang nie nak ke JB utk menghadiri kenduri kahwin yg berlangsung esok. Jadi kena la pergi hari nie. Hubby nak gerak di waktu siang utk mengelakkan dia daripada mengantuk di waktu malam. Dia kata, tiap-tiap hari bawa kereta, mata dia pun penat jugak. Tau nak boring bawa kereta ke sana sini. Aku faham.

Bkn senang nak pergi JB sbb takde apa nak dibuat di sana. Kalau sempat, insya Allah nak la jalan-jalan.

Batrisyia pulak mcm nak demam sejak ptg semalam. Badan panas. Dah 2 kali bg dia ubat demam. Harapnya dia sihat la ptg nie. Nak berjalan jauh, susah jugak kalau dia crancky dlm kereta nanti.

Orait, nak sambung buat kerja. Ahad nie Father's Day. Apa perancangan korang? Ahaks, sesapa yg nampak kitorang kat The Gardens dan Mid Valley hari Ahad nanti, tegur-tegur la ye.

Thursday, June 17, 2010

You must listen to me

Tak tau la mana dia dpt 'benda ni'.

Lately, cik adik manis ni mmg byk ckp. Ada je benda yg dia nak beritahu walaupun kdg-kala sepatah haram pun kitorang tak faham.

Kitorang mmg la dengar dia ckp tu tapi kdg-kdg, tidak la beri respond. Dengar je.

Rupanya dia nak kita membalas apa yg dia ckp. Setakat ckp "Iye ke?" atau "Ohhh" pun dah memadai utk membuatkan dia rasa yg kita faham apa dia ckp.

Kalau kitorang senyap, dia akan buat..

Batrisyia: Baa.. (sambil tepuk-tepuk kitorang)

Dan dia akan ulang apa dia ckp sblm nie.

Aku yg kena dulu. Masa first time jadi tu, aku ingatkan dia panggil aku "abang". Kemudian, aku nampak dia buat benda yg sama kat hubby pulak. Dia panggil kitorang "abang" ke? Tak jugak sbb dia masih panggil kitorang Abi dan Umi. Cuma kdg2 dia akan sebut "Baa" sambil tepuk-tepuk kitorang. Mcm minta perhatian.

Dah lama-lama baru perasan yg kalau kitorang kurang pay attention semasa dia berckp, dia akan tegur mcm tu.

Orangnya kecik aje tp dah pandai meluahkan perasaan dengan cara dia sendiri.

Mkn 2 biji pisang yg besar masa mak angkat bertunang.
Siap duduk atas 3 lapis kerusi khemah.
Dia sekarang dah taknak duduk dlm baby chair.

It's the time for me to say "Yes"

Rentetan dari entry terdahulu...

Sesekali, hubby masih bertanyakan hal yg sama. My reaction? Entah la.. 50-50 sebenarnya. Separuh hati rasa nak teruskan dengan plan dia. Separuh lagi rasa mcm risau la semuanya tak menjadi. Masa tu no turning back. Kalau nak turn back pun, kena la bermula dari awal semula.

He's so determine and confident.

Aku tgk kwn-kwn aku yg telah berani membuatkan keputusan dlm hidup. Kalau tgk diri diorg pun, sebenarnya mereka juga takut. Kurang confident. Mereka masih teruskan plan mereka bersandarkan perancangan rapi telah dibuat.

Aku cuba berfikiran terbuka. Cuba faham apa yg hubby rasa sbb dia ketua keluarga. Aku tak boleh fikirkan diri aku je. Kena fikirkan dia. Kalau dia rasa itu yg perlu dibuat, aku kena la sokong. Betul tak? Bukannya dia buat benda jahat.

Pagi nie, aku beritahu dia yg aku bersedia ikut plan dia tapi aku nak dia buat perancangan rapi. Mesti ada dateline. Mesti ada target ke mana arah tuju kami sekeluarga selepas ni.

Without a proper plan, aku takkan setuju.

I'm willing to take chances.

Wednesday, June 16, 2010

Diskaun dan barang percuma ada di mana-mana jika...


Ketika subjek ape ntah, lecturer ajar kami tentang KEPERLUAN dan KEHENDAK. 2 perkara yg memberikan definisi berbeza.

Secara amnya, keperluan boleh dilabel sebagai “ko mesti ada/beli benda nie utk meneruskan hidup. Kalau takde, susah!” seperti barang dapur, rumah, kasut, baju, dan sebagainya.

Kehendak pula dilabel sebagai “ala, kalau benda ni takde pun takpe. Kalau nak, lain kali pun boleh beli” seperti iPhone (sedangkan anda ada Nokia phone), PS2 (tak main takpe kan?), kasut (sedangkan anda dah ada kasut satu almari), bercuti ke luar negara dan sebagainya.

Dengan keadaan ekonomi yg tidak memihak kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana, kita mesti cuba mencari jalan terbaik utk mengurangkan perbelanjaan demi memenuhi keperluan dan kehendak.

Kita dah terbiasa menunggu masa Mega Sales, Promotion, Buy One Free One. Dah terbiasa compare prices. Dah terbiasa menawar harga di pasar. Bukan selalu boleh dpt diskaun.

Sebenarnya, diskaun dan barang percuma ada di mana-mana jika anda tahu di mana nak mencarinya.

Masa kat MMU dulu, rajin jugak la mengambil tahu tentang benda-benda nie. Why? Because I love free stuff. Barang free, sayang la kalau taknak rembat kan?

Selain daripada diskaun yg sedia ada ketika Mega Sales, ada banyak diskaun lain yg menanti anda jika anda tau mana nak cari.

Hari nie aku nak share dengan korang semua. Semoga boleh mengurangkan perbelanjaan anda. Ada yg korang mmg dah tau tapi ye la, ada je orang yg tak tau.

TIKET WAYANG PERCUMA DAN DISKAUN 20% UTK POPCORN ANDA

Kalau korang sign up dengan Golden Screen Cinema, anda akan dpt FREE MOVIE TREAT ON YOUR BIRTHDAY dan 20% discount utk makanan dan minuman yg anda beli di sana pada hari itu. Sekeping tiket wayang utk korang. Boleh pilih apa-apa movie yg korang nak tgk asalkan ia bertanda asterisk (*).

BELI BUKU DENGAN HARGA YG LEBIH MURAH SECARA ONLINE

Di Malaysia, kita ada banyak kedai buku seperti Kinokuniya, MPH, Times dan Popular. Korang mungkin tidak tahu dan tidak sedar bahawa:

1) Korang akan diberi diskaun hampir 30% jika anda pre-order buku tertentu.
2) Korang boleh beli buku dengan harga yg jauh lebih murah jika korang beli di talian berbanding apabila korang beli buku yg sama di kedai buku tersebut. Online lebih mudah kerana buku tersebut dihantar terus kepada anda.
3) Utk MPH, mereka ada organize CLICK AND SAVE UP TO 50% ON SELECTED BESTSELLER EVERY MONTH. Sure happy kalau dpt beli buku dengan separuh harga!

Sometimes, diskaun ni tidak terdapat jika anda beli di kedai. Jadi rajin-rajin la masuk ke website diorg. Mcm aku yg suka baca buku, aku suka pergi Kinokuniya tapi kalau online, aku suka ke MPH sebab diorg ada bagi banyak discounts. Layari http://www.mphonline.com/welcome/welcome.aspx

KIDS EAT FOR FREE

Dulu keluar mkn berdua. Bila dah ada anak, kena la keluar mkn bertiga, berempat, berlima, bersepuluh! Ahaks. Sometimes, anak kita nak mkn byk. Tapi ada masanya, dia bukan nak mkn sgt tp masih nak kena order makanan utk dia sekali kan?

Walaupun kita selalu masak kat rumah, sesekali mahu juga makan kat luar. Kalau nak jimat, boleh la cari restoran yg menawarkan “Kids Eat For Free”.

Setakat penemuan aku, ni antara restoran yg menawarkan hidangan percuma utk anak. Jumlah bilangan anak yg boleh mkn percuma tertakluk pada restoran tersebut. Jadi tanya dulu ye. Jgn expect ko bwk 10 org anak, ko nak semua mkn free. Berpada-pada la weih.

IZZI Lifestyle

The Apartment ~ Ni orang cakap tapi tak berapa pasti akan kesahihannya. Ada sesapa yg boleh sahihkan?

TGI Friday – Kalau dine-in dan order adult main course, anda boleh dpt satu kid’s main course from STARS MENu secara percuma (Grill Cheese, Kid’s Fish and Fries, Nachos, Chicken Fingers dan Spaghetti Marinara)

Chili’s – Kids eat for free kalau parents ambil main course. Sama mcm kat TGIF.

Italiannies - Same with TGIF and Chili's.

Kalau pergi jalan-jalan kat shopping complex tu,rajin-rajin jenguk restoran kat sana. Usually, pihak restoran akan letak small promo banner di tepi pintu masuk. Kalau mereka offer “Kids Eat for Free”, korang boleh nampak kat depan pintu. So ingat je la. Maybe next time korang nak cuba mkn kat sane pulak.

Nak lagi jimat, masak je kat rumah =)

DISCOUNT AND REFILL FOR YOUR FOOD

1901 Hot Dog – Beli Chicago Beef/New York Chicken hot dog berharga RM 5.90 dengan harga hanya RM2.99 pada setiap 19hb di setiap bulan. Selalunya by lunch hour, dah habis!

Baskin Robin:
1) 31% discount only on 31st.
2) Wednesday is a pink day! Hanya perlu tunjuk apa-apa barang anda yg berwarna pink. Anda akan dpt Double Jr. Scoop utk price Single Scoop

Chili’s – Kalau terasa nak melepak dan menghabiskan masa berborak dengan kawan, boleh pegi sini. Order makanan dan make sure anda include “bottomless” soft drinks/fruit juice and potato chips!

PURCHASE WITH PURCHASE

Ni selalunya applicable kat groceries list. Go for barang-barang yg harga tidak tetap dan mahal. Walaupun korang belum nak pakai sgt, beli je la sebab ada kemungkinan harga tu akan naik. Nanti bila dah mahal, tak boleh jimat dah.

Let say org kat rumah mmg suka minum fresh milk dan seminggu akan habis 2 kotak. Daripada beli 2 kotak dengan harga utk 2 kotak, baik korang beli twin packing. Anda dpt 2 kotak dengan harga yg murah sedikit.

SIGN UP FOR LOYALTY PROGRAM/REDEMPTION REWARD

Just name a few.. BonusLink, Jcard, Kad Mesra.. malah kedai gunting rambut dan cuci kereta pun dah ada loyalty program tau!

Mcm BonusLink, Jcard dan Kad Mesra, korang kena kumpul point. Dan kemudian point boleh redeem barang atau mereka ada beri Cash Voucher. Mcm kedai gunting rambut yg aku selalu pergi, dia akan beri mata setiap kali aku datang, bergantung pada servis apa yg aku pilih. Bila cukup, boleh dpt free hair treatment. Kalau kedai cuci kereta yg hubby selalu pergi, cuci 7 kali.. yg ke 8 boleh dpt free. Free is good!

GO FOR ONLINE CONTEST

.. di mana korang tak perlu nak berhempas pulas sgt dan menawarkan hadiah dan diskaun. Sometimes, ada contest yg beri satu hadiah utama dan peserta lain akan dpt consolation prize berupa diskaun utk brg-brg yg ditawarkan oleh pihak penganjur.

SIGN UP WITH NUFFNANG

Should I say more?

NAK KE WATER PARK TP HARGA TIKET MAHAL?

Kalau nak free, boleh ke jeram-jeram yg banyak kat Malaysia nie. Sambil-sambil tu leh bawak bekal dari rumah atau buat barbeque aje. Kalau kat water park, tak boleh bawa masuk makanan luar.

FREE WRAPPING

Dpt mcm bulan nie yg ada byk kenduri kahwin, mesti la nak kena sediakan hadiah utk kawan-kawan rapat yg kahwin kan? Kalau yg tak berapa rapat tu, leh hulur sampul je.

Kalau beli hadiah, aku akan beli di Jusco sebab aku ada JCard. Melalui JCard, boleh dpt free parking for the first 2 hours, boleh dpt diskaun ketika membeli, boleh kumpul point dan paling best, boleh minta service counter balutkan hadiah kita. Nak jimat, guna saja free wrapper dan mini card yg ditawarkan oleh counter. Kalau ada stok, diorg akan tampalkan sekali ribbon yg cute!

Mcm baru-baru nie, I bought 2 gifts for my parents and friend. Perlukan 4 wrappers dan 2 mini cards utk balut kedua-dua hadiah sebab hadiah utk my parents tu sgt la besar gedabak. (I'm glad they like it very much).

Kalau la beli sendiri, sekeping wrapper berharga RM2 dan sekeping mini card berharga RM 1. Kos kalau beli sendiri berjumlah RM10.

Tapi bila service counter yg tolong balutkan, jimat RM10!


Kita belum tentu kaya jika berjimat tapi sekurang-kurangnya kita boleh mengurangkan perbelanjaan kita, betul tak?

Anyway, kalau ada sesapa nak beritahu tempat-tempat yg menawarkan diskaun dan Kids Eat for Free, sila tinggalkan komen. Aku akan terus update komen korang ke dlm list. Boleh jadi rujukan di masa depan.

Thanks!

Baju kurung Pahang utk anakku hanya berharga RM15

Utk hari raya tahun lepas, Batrisyia takde baju kurung. Kami tak tempahkan utk dia kerana merasakan ianya tidak perlu. Masa tu Batrisyia sgt lasak. Jadi kalau berbaju kurung, takut tersadung ke, dia rimas ke. Mmg tak belikan langsung la.

Utk tahun nie, dia dpt 3 pasang baju kurung berwarna orange, biru dan pink. Orange dan biru masih belum siap dijahit. Kos menempah hanyalah RM15 sepasang. Kain pulak boleh dikatakan FREE sebab hanya guna kain lebihan baju kurung aku.

Ni saat masa dia mengenakan baju kurung buat pertama kali. Ni baju kurung Pahang warna biru. Sepatutnya dipakai pada hari raya kedua tp telah selamat dipakai masa majlis pertunangan Kd.

Aku pun tak pernah tempah baju kurung Pahang. Tiba-tiba dia pulak dah pakai dulu. Takpe sebab aku tak minat baju kurung Pahang.

First time cuba, terus taknak tanggalkan semula.

Kepala dia dlm gambar ni nampak mcm besar.. hehe..
Tapi suka gambar nie!


Masa cuba baju ni, mmg dia berkeras taknak tanggalkan baju nie. Last-last terpaksa ckp yg aku nak mandikan dia. Automatically, terus dia angkat baju minta tlg bukakan!

Aku rasa baju kurung Pahang mmg sesuai dengan dia sbb cutting tu besar sikit kan. Jadi utk Batrisyia yg lasak nie, mmg sesuai sgt la. Kalau baju kurung biasa, mcm muat-muat la pulak. Kalau buat besar, nampak baggy pulak dengan dia yg cheeky nie. Sudahnya baju dia yg lain pun dibuat baju kurung Pahang.

Tailor nie adik kepada kwn adik aku. Tak sure pulak dia tinggal kat mana. Dia mmg ambil tempahan. Hanya perlu beri dia baju contoh, dia akan jahitkan utk korang. Setakat nie, aku puas hati dengan jahitan dia. Mmg kemas. Upah jahit pun sgt berpatutan.

Tuesday, June 15, 2010

Gym atau bola?

Sorang nak pegi gym lepas office hour. Maknanya dia hanya akan sampai rumah dlm pukul 7.15 malam. Then, balik rumah.. sampai la rumahku syurgaku dlm pukul 8 malam!

Sorang nak tgk bola. Dia perlu sampai ke rumah seawal mungkin sebab dia nak kena siapkan semua kerja rumah sebelum perlawanan bermula (membasuh, memasak, mengemas).

Sorang gym.

Sorang bola.

Kalau la anak boleh mengundi.. :p

Vuvuzela is sabotaging the World Cup



JOHANNESBURG – They are plastic, noisy and cost no more than a few bucks. And they are, sadly, sabotaging the World Cup.

The constant droning of the vuvuzela – the traditional South African horn that has been a permanent backdrop to this tournament – is becoming such an annoyance to fans, players and television viewers that soccer’s governing body is considering drastic action.

According to a source who has regular contact with top World Cup officials, FIFA president Sepp Blatter, FIFA general secretary Jerome Valcke and World Cup organizing committee chief Danny Jordaan will hold fresh talks over the next few days to discuss whether to reverse policy and implement a vuvuzela ban.

They should.

Remarkably, in a tournament involving the finest, richest and most controversial soccer stars on the planet and a misbehaving soccer ball, the most-discussed issue has revolved around a brightly colored plastic instrument so simple that a child could blow it.

It takes a lot to distract the world from the event it has waited four years and focus on something so apparently trivial, yet tortured eardrums and pounding headaches have done just that only four days into the month-long World Cup.

Supporters everywhere have reacted angrily to the continuous use of the horns, which have been heard on television broadcasts every second of the games so far. But the problem for soccer’s loyal fans is not so much the ever-present buzz – enterprising locals have made a small fortune by selling earplugs to help drown out the sound for those in attendance. It is more about what is missing, namely the typical color and atmosphere that is normally seen at top-level matches.

Because the vuvuzelas create a wall of sound, there has been little of the usual chanting, singing and roaring that are a staple of soccer games everywhere else in the world. Even the fans of the England national team, normally among the loudest in international soccer, could not bring themselves to muster their usual diet of boisterous chants and songs during Saturday’s 1-1 draw with the United States, effectively admitting defeat to the almighty horn.

Furthermore, players admit they have struggled to concentrate amid the noise and there have been regular communication problems among teammates. Slovenia’s Samir Handanovic and Marko Suler screamed furiously at each other in their team’s victory over Algeria following a mixup that almost led to a goal for their opponent.

“It is impossible to communicate,” said Argentina’s Lionel Messi, the world’s best player. “It is like being deaf.”

Some fans might already be thinking that deafness is not such a bad option compared to the incessant aural assault they are currently suffering through. The vuvuzela, which is made to replicate the call of an elephant, comes across as a drone on television. In real life, though, the noise reaches 144 decibels, equivalent to the sound made by a passenger jet.

Also, vuvuzelas come with only one sound, one pitch. Fans blow them as hard as they can during dead periods of action as they do after a thrilling moment, so there is none of the inspirational roar from fans that urges an attack from their team. None of the imaginative and patriotic chants are sung to light up games. None of the childish yet always amusing crescendo aimed at increasing a goalkeeper’s nerves as he steps up to take a goal kick is heard.

Portugal plays its first match Tuesday. The team – which played in the Confederation Cup in South Africa last summer – knows what awaits them. And it’s not happy about it.

“There is something missing,” star Cristiano Ronaldo said. “I like the atmosphere of football; it is beautiful. This is not beautiful.”

There is an argument that this is South Africa’s event and the rest of the world should adapt. But this is more than a South African event. The World Cup is a truly global spectacle – and the world is making itself heard that it doesn’t want its ears bashed any longer.

FROM YAHOO! SPORTS

I came across vuvuzela during Astro Sokker Safari Gamepark. Vuvuzela nie mmg kuat bunyinya. Nampak mcm senang je nak tiup tp sebenarnya tiup tu pun ada caranya. Kalau tak, tak keluar bunyi. Masa tu, ramai juga yg cuba tiup tp yg keluar hanya angin. Hehe.. tp bila sampai warga Africa, diorg terus ambil vuvuzela ni dan tiup dengan kuatnya. Semua org terkejut dgn bunyi yg dikeluarkan. Batrisyia pun sampai leh menangis time tu.

Aku tak suka dengan kehadiran vuvuzela masa match. Bising tau! Rasa mcm hape ntah. Kalau kita yg tgk kat TV ni pun rasa terganggu, bayangkan mereka yg berada di stadium. Pekak telinga!

Cepat la banned benda nie!

Darwisy yg berambut tajam

Last week, balik sekejap tapi sempat la buat apa yg patut. Sempat attend kenduri kahwin depan rumah. Sempat sambut Father’s and Mother’s Day. Serentak tu sebab dah time tu je semua org ada kat rumah. Kami takde buat mkn-mkn sebab dah dpt lauk kenduri. So pegi beli Mango Cake kat Mango. Dulu, ia dikenali sebagai Chelos. Chelos terkenal dengan kesedapan cake nya. Malah, kek kahwin aku dulu pun ditempah di Chelos. Ramai yg puji cake tu sedap.


Tapi bila tgk Mango Cake ni, nampak mcm tak best. Yang lain, kek coklat. Tak terasa nak mkn kek coklat. Jadi, gamble je la beli Mango Cake ni.

Sekali sedap daa. Bertambah-tambah semua org mkn. Rugi pulak tak beli yg besar. Takpe, next time boleh order lagi. Bagi aku, Mango Cake from Mango lebih sedap daripada Mango Cake from Secret Recipe.

Ketiga-tiga cucu Tokwan dan Nekwan berebut nak terkam kek nie. Darwisy yg baru nak merangkak tu pun tiba-tiba tak senang duduk nampak cake. Jadi, kek kali ni ditiup dan dipotong oleh Danish dan Batrisyia sebab Tokwan dan Nekwan nak low profile.


Batrisyia dan Darwisy dah jadi kawan baik sebab Danish taknak join the club. Hehe.. Sejak Darwisy dah mula lasak dan sibuk nak tunjuk skill merangkak dan meniti ni, rajin la Batrisyia melayan dia. Sikit-sikit “Awishh..”. Darwisy pulak dah cukur rambut, nampak dah botak. Batrisyia suka la sentuh kepala Darwisy sambil sebut “Ajam” yg bermaksud tajam.

Nampak Darwisy merangkak, dia pun nak merangkak. Darwisy pulak selamba je gigit dagu dan tarik rambut Batrisyia. Tapi Batrisyia tak nangis. Cuma kalau Danish yg buat dia, mmg kompem minah ni nangis sebab Danish mmg suka kenakan dia.




 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.