Wednesday, March 31, 2010

Sungguhkah boleh jimat wang jika bf anak?

Question: Betul ke menyusukan anak boleh jimat duit?
Answer: Kalau anda seorang suri rumah dan fully breastfeed anak, jawapan ialah YA.
Question: Maksudnya?
Answer: Kalau anda bekerja dan mengepam susu utk anak, anda perlu laburkan duit utk membeli aksesori. Bergantung kepada aksesori apa yg anda pakai. Dari situ barulah boleh tau samada jimat atau tak.

Kalau si ibu merupakan suri rumah tangga sepenuh masa, dia tak perlu nak mengepam. Boleh terus direct feed si anak. Tak perlu beli pam, botol menyimpan susu, ice packs, cooler bag dan sebagainya. Di situ mmg dah nampak sgt jimat kerana susu ibu tidak perlu dibayar.

Akan tetapi, jika ibu bekerja, kena la dia mengepam utk anak. Bila kena mengepam susu, maka mcm-mcm benda dia kena beli. Jom kita tgk apa yg anda perlukan jika anda mengambil keputusan utk menyimpan stok susu utk si anak.

Secara umumnya, anda hanya perlukan set pam susu, botol menyimpan susu, ice packs dan cooler bag. Ice packs dan cooler bag digunakan bertujuan utk membawa susu dari office ke rumah dan dari rumah ke pusat jagaan anak.

*Pic courtesy of Lunatots*

Let say kat office anda mmg tiada peti ais, anda masih boleh gunakan cooler bag sebagai tempat menyimpan susu ketika waktu bekerja kerana ice packs yg betul-betul keras dan sejuk akan bertahan sehingga 12 jam! Therefore, there's nothing to worry about ;)

Now, mari kita lihat hidden things yg mungkin perlu dibeli.

Mcm set mengepam seperti di atas, anda hanya akan dpt 11 bottle storage. Kita mesti perlukan lebih kan? So anda akan beli lagi bottle storage. Atau utk lebih murah, ada boleh beli milk liner.

Kemudian, selalunya si ibu akan beli lebih byk ice packs utk disimpan di dlm tempat dingin beku. Ini sebagai back up jika berlakunya ketiadaan elektrik. Kalau taknak beli ice packs pun takpe. Bekukan air utk dijadikan ais, letak dlm plastik. Buat beberapa bungkusan. Simpan kat tmpt dingin beku. Jimat kan?

Wah, susu banyak sampai peti ais pun dah penuh? Camne? Nak buang je susu? Atau dptkan deep freezer? Anda tentukan.

What else? Milk booster. Ini khas utk ibu-ibu yg ingin melancarkan pengeluaran susu. Mcm aku, aku amalkan mkn Pil ASI. Ada org beli Fenugreek pills. Nak murah? Boleh cuba mkn halba, pegaga, peria, pucuk manis, kurma atau minum air soya, longan kering, sengkuang cina. Tak semua milk booster ni serasi dgn badan. So kena cuba.


Kemudian, masuk pulak bab bf in public. Kalau anda jenis tak kesah dan pandai cover, boleh je bf di mana-mana. Ianya tidak mustahil jika selalu practice. You can do it. Kalau tak confident, boleh cari nursing room atau gunakan aje kereta anda sebagai nursing room. Tapi kalau kat restoran ke, mane-mane je la.. anda mungkin terfikir utk beli nursing cover atau poncho.

For me, aku hanya perlukan set mengepam (termasuk cooler bag), bottle storage, milk liner, ice packs dan milk booster. Harga? Aku hanya tahu harga set mengepam yg aku beli. Kos-kos lain, tak ambil kira.

Mungkin aku dpt jimat, mungkin juga tidak. Tak ambik pusing pun. Tapi rasanya kalau pam tu mampu bertahan hingga 2nd child, insya Allah jimat sgt la.

Sebenarnya, anda sendiri yg tentukan aksesori mana yg anda perlukan. Kalau tgk pada set pam pun, ada mcm-mcm jenis, mcm-mcm harga. Manual, murah sikit. Elektrik, agak mahal. Malah, ada yg sampai harga ribuan. Saya masih setia dgn Spectra 3 sbb sesuai utk pam di desk. Senyap.

Samada bf anak akan menjimatkan wang atau tidak, bergantung pada anda sendiri.

"Taking a little one to nurse, watching him grow to manhood, that's what love is."
Carol Shields - The Stone Diaries

Tuesday, March 30, 2010

Spaghetti The Easy Way

Kami sampai rumah agak lewat semalam sebab beli groceries. Byk brg dah habis. Ni pun tak habis shopping. Pegi Carref*ur aje sbb tu je yg ada dlm perjalanan balik ke rumah.

Our shopping experience kali ni agak menarik kerana Carref*ur ada buat karnival. Jadi ada banyak belon digantung. Jadi Batrisyia ter over excited dan menjerit nakkan belon tu. Haru sgt sbb she refused to walk with us. Sudahnya terpaksa la dukung.

At first, kami guna bakul kecil yg boleh seret kat lantai tu je. Kira-kira sesuai la utk Batrisyia letak brg sbb sah-sah tak tinggi mcm troli besar tu. Bila sampai kat book section, kami suruh dia pilih buku apa yg dia nak. Instead of choose and give the book to us, she put the book straight into the basket. Ok, not "book" but "books". More than 10! Nasib baik takde camera. Kalau tak, dah lama aku snap.

We reached home at 8.45pm.. 15 minutes late for Nanny 911. Nasib baik nanny belum nak mulakan program. Episod malam tadi agak emosional sbb si ayah menangis depan anak. Dia rasa dia bersalah sgt sbb marahkan anak dia. Lepas tu dia minta maaf dan anak dia pegi peluk dia. Selama aku tgk program nie, ni la kali pertama aku rasa si ayah dia sgt bagus. Ayah-ayah yang lain mcm lambat je sedar diri.

I cooked Cheeseburger Chili Mac & Cheese for dinner. Yes, I cooked it again.. bila la hubby nak bosan mkn benda nie. Asyik request menu yg sama je. Setakat nie mmg akan masak menu ni at least once a week without fail. For Batrisyia, she was happy eating her boiled plain macaroni. I can't give her our dinner because I cooked it extra spicy. I didn't feel guilty because she really loves the macaroni.

Hubby was eating alone at the dining table. Me? Duduk depan Batrisyia sambil tgk gelagat dia makan. Suka tgk sbb nampak sgt dia suka makan (tapi badan x besar-besar). Hubby tegur kenapa tak mkn sama. Aku ckp, aku nak tgk Batrisyia mkn sebab suka! Hahaha.. boleh?

Hari nie aku nak share satu resipi yg Batrisyia suka. It's Spaghetti The Easy Way. Weird name? Hehe.. Easy way sbb tak perlu letak byk bahan. Sesuai sebab kuah boleh siap dlm masa 5 minit. Kalau tgk resipi asal dari Italy pun, diorg xde guna carrot, mushroom, sausages, etc pun. Cukup sekadar crushed tomatoes and meatball. Kita je suka letak macam-macam sbb nak sedap.

Tapi easy way ni pun aku suka. Hubby tak sedar yg selama aku buat ni, aku tak letak pun minced meat. Nama pun easy way.

Spaghetti The Easy Way

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
Sausages ~ dipotong serong (optional)
1/4 cawan whipping cream ~ optional
1 tin of Prego Sauce
Spaghetti ~ direbus al dente
Meatball ~ digoreng masak

Cara-caranya:
1. Panaskan olive oil. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan sausages (jika nak letak). Masak seketika.
3. Masukkan Prego Sauce. Kacau. Jika ingin lebih berkrim, boleh masukkan 1/4 cawan whipping cream.
4. Masukkan meatball. Kacau rata. Siap utk dihidang.

Nota: Selalunya, aku terus campurkan kuah dgn spaghetti. Kacau rata dan hidang.

Monday, March 29, 2010

I Wanna Be a Project Alpha TV Star! (How your readers can have a shot at being featured on Project Alpha by submitting an audition entry)


Have you ever heard of Project Alpha?

Secara umumnya, Project Alpha merupakan salah satu online reality program khas utk mengetengahkan penulis-penulis blog yg terkenal. Melalui Project Alpha, kita boleh mengenal tentang dunia mereka dan mengetahui bagaimana mereka mendapat ilham dalam menghasilkan penulisan yang bagus dan boleh menarik perhatian pembaca.

Tahun ni, Project Alpha memasuki musim yang kedua. Pesaing dlm musim kedua nie tak kurang hebatnya iaitu Niki Cheong, Cheesie, KY, Shaolin Tiger, Azwan Ali, Ninie Ahmad dan Klubbkid. Korang boleh jenguk blog diorg nie utk tahu apa yg menarik disebalik blog mereka.



Bagaimana utk menjadi terkenal seperti mereka? Apakah caranya jika anda ingin menjadi salah seorang guest blogger Project Alpha TV Star untuk musim ketiga nanti?



Senang aje. Anda hanya perlu hantarkan your audition video yang berdurasi tidak lebih dari 60 saat kepada Project Alpha. Melalui video, anda boleh buat apa sahaja utk memperkenalkan diri anda sebagai seorang blogger. Tunjukkan apa yg menarik tentang diri anda dan apa yg membuatkan anda rasa anda layak utk jadi guest blogger Project Alpha yg seterusnya.

Jgn lupa utk layari url berikut: http://projectalpha.com.my/auditions/

Ikut langkah-langkah yang diberikan di situ.

Di samping berpeluang utk menjadi guest blogger dlm musim ketiga, top 3 winners akan membawa pulang hadiah-hadiah berikut:

1st Prize
- 3 days 2 nights stay at 360Kuching Hotel, Kuching in a Deluxe Room with breakfast for 2 pax
- Adidas ACTION 3 hamper worth RM100 (Includes a South Africa 2010 mini ball)
- P1 W1GGY Prepaid worth RM199

2nd & 3rd Prize
- Adidas ACTION 3 hamper worth RM100 (Includes a South Africa 2010 mini ball)
- P1 W1GGY Prepaid worth RM199

Menarik? Apa lagi, cepat-cepat buat video dan submit kepada Project Alpha.

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions or projectalpha.ruumz.com/groups

Friday, March 26, 2010

Have you ever thought to be a Stay At Home Mom?


Masa zaman sekolah, fikir nak kerja apa, kat mane, jawatan apa. Malah ketika temuduga, anda mesti akan ditanya soalan, "Anda rasa anda boleh sampai ke tahap mana? Supervisor? Manager?". Masa tu kita terfikir yang kita akan berusaha hingga dapat ke tahap tertinggi. Orang kata, kita bukan bekerja tapi membina karier.

Itu tidak salah sama sekali. Cuma sekarang, lain yg aku fikirkan.

I want to be SAHM very badly. Nak tgk anak membesar depan mata. Taknak miss tgk dia belajar benda baru. Dlm masa yg sama, boleh jadi cikgu utk dia.

Now, dia byk habiskan masa kat nursery. Apa-apa yg dia buat, cikgu dia akan bg report. Dia dah pandai tu, dah pandai ni.. semuanya cikgu dia tahu dulu. Bila dia 'bawa balik' kemahiran tu ke rumah, abi umi dia hanya mampu fikir, "Bila masa pulak dia dah pandai buat camni?" Sometimes kami fikir apalah yg cikgu dia ajar hari nie. But it's fun, you know.. it's like discover a new thing about her.

Wang bukanlah segalanya tapi segalanya adalah wang. Nak taknak, kena kerja juga kan? Or maybe boleh jadi WAHM? Wah wah.. bunyi mcm best. Setakat nie aku masih suka bekerja. Mungkin satu hari nanti, impian nak jadi SAHM tu akan jadi kenyataan.

Dan masa tu, aku takkan lepaskan peluang utk berikan masa utk family. Yes, I can see the picture now.

Adakah SAHM kedengaran agak boring? Mengadap dan buat benda yg sama setiap hari. Kerja pun tak mencabar. Eh, tak mencabar ke kalau duduk rumah? Kerja kat rumah tu pun mencabar gak tau. Tu kalau buat hari-hari la. Mau rasa bosan dan tension. Tapi kalau kita willing nak buat, rasanya istilah bosan tu takkan timbul.

Apa benefit pada keluarga kami kalau aku jadi SAHM?

1- Tiap-tiap hari boleh sapu dan mop rumah. Kalau skrg, balik rumah pun dah malam. Hubby tak suka kalau sapu rumah di waktu malam. Dia kata tak elok. Aku rasa, orang dahulu kala ckp tak elok tu bukan apa, sbb dulu malam-malam pakai pelita. Kalau sapu malam-malam, tak nampak sgt. Eh, ni bukan aku ckp saja-saja tau. Aku pernah baca satu buku yg mengupas tentang pantang larang orang dahulu kala.

2- Tiap-tiap hari boleh tunggu hubby balik dari kerja. Siapkan minuman utk dia. Sekarang? Sampai rumah, masing-masing cari air sendiri utk hilangkan dahaga. Ahaks.

3- Guarantee 100% boleh makan awal pukul 7 malam! Sekarang? Sampai rumah pun dah nak pukul 8 malam. Pong pang kat dapur, pukul 9 malam baru boleh dinner.

4- Waktu malam boleh diperuntukkan main dgn Batrisyia sebab tak perlu lagi nak basuh baju, lipat baju, iron baju, kemas nursery bag dan masak. Wah, bunyi pun dah syok.. byk masa terluang.

5- Skrg Batrisyia diajar oleh cikgu kat nursery. Nanti umur dah besar sikit, cikgu lain ambil alih utk ajar perkara lain pulak. More to playschool. Kalau la dia duduk rumah dgn aku, aku boleh ajar dia.

TAPI..

Sebenarnya, aku tak kesah pun sekarang. Bekerja membuatkan aku rasa aku dpt tolong hubby. Malah, ada benefit juga Batrisyia duduk nursery. Dia dpt ramai kwn. Kalau duduk rumah dgn aku je, mane pulak nak cari kwn kan? So biarlah dia duduk nursery dgn kwn-kwn dia. Seronok sebenarnya bila tgk kakak-kakak kat kelas playschool jerit, "Cikgu, mama Batrisyia dah sampai" bila nampak kereta aku berhenti depan nursery. Lagi seronok bila nampak Batrisyia hulur tgn minta didukung.

Takpe la. Satu hari nanti, aku akan jadi SAHM juga =)

Working mommies di luar sana, apa pendapat korang? Boleh tinggalkan komen di sini. Kita bincang sama-sama

Thursday, March 25, 2010

Ziarah Masjid Besi dan Hot Air Balloon

Nota: Entry utk keluarga di Seremban yg asyik tanya tentang gambar-gambar nie. Haa, sila click pada gambar, pastu right click dan save as ye.

Plan dibuat sepantas kilat. Tiba-tiba semua org nak pegi tgk Hot Air Balloon dan Masjid Besi. Mmg dah teringin nak ziarah masjid ni masa kali pertama baca artikel nya di suratkhabar.

Kagum dengan senibinanya. Sangat cantik. Sesuai la dgn kos perbelanjaannya.

Tak ambil banyak gambar. Rasa mcm kurang sesuai kalau asyik sibuk snap gambar je kan? Hehe..

Snap shot diambil selepas solat Zuhur.

Kubah besar yg tertera perkataan "Allah" dlm tulisan jawi. Masa mula-mula sampai kat ruang solat, Batrisyia terus tunjuk
ke arah kubah
dan ckp, "Cantik"

Kepingan kaca di hadapan ruang solat yang tertulis ayat-ayat Allah.

Masjid ini tidak berdinding di sekelilingnya. Angin yang menerobos masuk memberi rasa nyaman. Malah, ada burung yang bebas terbang di ruang solat.




Sorang sibuk nak main permainan baby. So lagi sedih sbb mainan dia kena rampas.
Lalu dia gigit handbag mak si baju gaun.


Old skool?

Lepas solat, kami gerak ke tempat Hot Air Balloon pulak. Wah, cuaca sgt hot! Kering tekak. Angin pun hanya mula bertiup sekitar pukul 4.30 ptg. Tu pun sebab hari nak hujan.

Tiada gambar hot air balloon sbb kami semua cabut bila tgk langit gelap semacam. Rela balik daripada basah di situ.

Layan gambar aje la eh.

Berteduh di bawah pokok. Masa ni mmg panas betul

Then, this little princess tak tahan tgk org ramai.
Let me go, I nak pegi jalan-jalan.

Rambut yang tidak terurus. Tanda angin sudah mula bertiup.
Lega sikit.

Tak boleh pegang tgn dia ye. Dia nak jalan sorang-sorang.







Wednesday, March 24, 2010

How to Photograph Silhouettes in 8 Easy Steps

Minat terhadap gambar mmg tertanam sejak dahulu lagi. Dari zaman guna filem sampai la ke digital camera. Aku mmg suka ambil gambar-gambar yg orang lain tak ambil. Orang yg selalu tegur ialah papa. Masa guna filem, tak berani nak ambil gambar selain dari muka orang sbb nanti papa ckp membazir je. Ahaks.

Bila dah ada digital camera, byk juga gambar merapu yg aku ambil. Masa tu aku hanya tau ambil gambar. Tak pernah belajar sebarang rule dlm photography. Walaupun ada editing software, sungguh la aku malas nak menggodek software itu. Hahaha..

Lepas tu, Batrisyia mengubah segalanya. Chewah. Geram tgk orang lain dpt hasilkan gambar anak yg cantik-cantik dengan hanya sedikit ilmu fotografi. So sedikit demi sedikit, aku mula mengambil tahu tentang ilmu asas melalui Digital Photography School. Dari situ, aku belajar tentang Rule of Thirds, Macro Photography, ISO Setting dan macam-macam lagi.

Hasilnya tidak la "Wow!" tapi aku puas hati. Ahaks, bknnya nak jual kat sesapa pun kan? Setakat utk puaskan hati sendiri. Dan bangga sebab dpt hadiahkan satu gambar pada hubby sempena Father's Day.

Her first step at the beach
(Kan bagus kalau tapak tu lebih jelas kelihatan.. hmm)

Ahaks, aku tak ingat apa nama teknik nie.

Rule of Thirds

Macro Photography


Salah satu teknik yg aku belum pernah cuba ialah Photograph Silhouettes. Terasa mcm belum berkesempatan nak cuba sebab lokasi yg kurang sesuai. Plus, rasa x confident pun nak cuba sebab hanya gunakan compact camera. Tak mcm kamera orang lain la. Haha.. DSLR gitu.

Masa ke Masjid Besi baru-baru nie, aku ambil random shot. Batrisyia pulak bebas berjalan-jalan di tepi ruang solat. Then, aku dpt peluang utk snap her silhouettes. Aku tunjuk kat mama. Mama kata, "Tak nampak apa pun". Hehe, inilah jawapannya.

Walaupun tak sehebat orang lain, aku gembira dgn apa yg aku dpt. Ditambah pula dgn reflection di lantai masjid.




With minimal editing (crop, blur), inilah hasilnya.

Meh aku share tips utk photograph silhouettes. Ni I translate aje eh. Jadi abaikan penggunaan bahasa yg caca marba. I tak pandai photography.

HOW TO PHOTOGRAPH SILHOUETTES IN 8 EASY STEPS
taken from Digital Photography School

Basic strategy utk ambil gambar silhouette ialah dengan meletakkan subjek di hadapan sumber cahaya yang terang agar camera anda set exposure dia berdasarkan cahaya yang terang tu, bknnya pada subjek anda. Hasilnya, subjek akan nampak sedikit gelap/terus hitam.

So apa yg perlu anda buat?

1. Choose a strong subject

Subjek sgt penting. Mesti pilih subjek yang menampakkan bentuk yg boleh dicam oleh orang lain. Kenapa? Sbb silhouette takkan menampakkan warna, tekstur dan tona. Kalau kita nak ambil gambar burung, maka silhouette tu perlu la nampak mcm burung. Kalau tak nampak mcm burung, camne org nak cam. Betul tak?

2. Turn off your flash

Oleh kerana kita nak camera kita fokus pada sumber cahaya di belakang subjek, kena la turn off the flash. Kita perlu minimumkan kehadiran cahaya di hadapan subjek agar silhouette itu nampak lebih sharp.

3. Get your light right

Disebabkan sumber cahaya itu sgt penting utk hasilkan imej yg bagus, kena la pilih sumber cahaya yang terang seperti sunrise, sunset, spotlight. Tak kesah la cahaya apa. Asalkan cukup terang.

4. Frame your image

Frame your shot so you are shooting with your subject in front of a nice plain, but bright background. Usually the best backgrounds will be a bright cloudless sky with the sun setting. You want to position the brightest light source behind your subject (either so that they hide it or so that its in the background somewhere). *Sorry, taktau camne nak explain.. hehe*

5. Make silhouetted shapes distinct and uncluttered

Jika anda ingin merakamkan lebih dari 1 imej silhouettes, seboleh-bolehnya berikan ruang antara subjek-subjek tu. Let say anda nak ambil gambar orang dan pokok. Jgn la pulak orang tu bersandar kat pokok ke. Nanti imej yang terhasil, lain macam pulak bentuknya. Susah org nak recognize. Cuba utk tonjolkan bentuk sebenar subjek

6. In Auto Mode

Most modern digital cameras have automatic metering which are pretty good at sensing how to expose a photograph so that everything is well lit. The problem with this is that most cameras are so smart that they will light up your subject instead of underexposing it to get a silhouette so you need to trick it. Most cameras work out the exposure levels in auto mode when you push your shutter half way down (at the same time that they focus). So point your camera at the brightest part of your picture and then press the shutter halfway down (don’t let go). Then move your camera back to frame your shot with the subject where you want it and then finish taking the shot. With most digital cameras this will result in a silhouetted subject. In effect what you’re doing is tricking your camera into thinking that the bright part of the image is the mid tone of it so that anything darker than it will be exposed as a nice dark shadow.

Some digital cameras also have ’spot’ or ‘centered’ metering modes that you can switch on which helps with the above technique as they will set the metering on the central spot of your frame rather than multiple spots. This means you can accurately tell your camera exactly which bit of the bright background you want it to set the exposure on.*Copy paste*

7. Manual Mode

If this technique doesn’t work and your camera has controls to allow manual exposure or exposure compensation you might like to try some of your own settings. The beauty of digital is that you can experiment to your hearts content until you get the result you’re after.

A simple way to start using manual mode is to look at the shutter speed and aperture that it suggests in automatic mode and to start from there. If in auto mode your subject is too light (ie you need to make it darker) stop down the shutter speed a stop or two and see what impact that has. Use the ‘bracketing’ technique that I described in my previous tip on sunrises and sunset to get a variety of shots at slightly different exposures. *Copy paste*

8. Focusing

In most cases you’ll want the subject which is silhouetted to be the thing that is in focus most crisply. This can mean that the process described in point 4 can be a little tricky as pushing your shutter half way down to get the metering right also means that you’ll focus on that spot in the background. To get around this you can use two strategies. Firstly if your camera has manual focusing you might want to try that. Pre focus your shot before you meter your shot.

The other strategy is to use Aperture to maximize your depth of field (the amount of your image that is in focus). Set a small aperture (ie a larger number) to increase the depth of field – this means you’re more likely to have a sharper foreground and background in your shots.*Copy paste*

Tuesday, March 23, 2010

Rezeki melalui blog

Kenapa aku suka tulis blog? Kenapa aku ber-blogging?

Sebab nak promote diri sendiri ke?
Sebab nak perasan diri bagus ke?
Sebab takde tempat nak luahkan perasaan ke?
Sebab senang nak bercerita ke?

Sebab apa?

Selama 10 tahun jd blogger (di mana betul-betul serious dlm 2 thn lps), aku tak fikirkan semua tu. Nak promote diri? Takde maknanya. Bknnya famous pun. Hahaha. Nak luahkan perasaan? I have Weed sebagai pendengar setia. Lagi bagus luahkan perasaan kat dia sbb dia leh balas balik apa yg aku bebelkan.

Entah la.. kenapa aku suka tulis blog? Masih misteri. Aku mmg suka menulis sejak zaman sekolah rendah. Suka baca buku. Suka tulis karangan. Sampaikan cikgu BM tulis “Mempunyai daya imaginasi dan pengetahuan yg tinggi” dlm report card darjah 6. Ye la, kalau sampai aku boleh bercerita tentang sulam pucuk rebung dan pantang larang dalam masyarakat cina melalui karangan BM, mmg la cikgu terkejut kan?

Nowadays, aku bercerita tentang apa saja yg aku rasakan menarik.

Tahukah anda blog boleh dijadikan satu platform utk menambahkan pendapatan? Rasanya semua tahu kan? Sebab tu masing-masing mendaftar dgn Nuffnang.

Aku taknak bercerita tentang Nuffnang income seperti blogger lain. Tak mahu tepek gambar cheque ke, print screen analytic ke.. dah byk sgt blog bercerita tentang pendapatan Nuffnang.

Cuma this time, aku nak promote Nuffnang pada sesapa yang teringin nak menjadikan blog sebagai satu sumber pendapatan.

Join Nuffnang. Hasilkan entry yang bagus-bagus. Cuba tarik traffic ke blog anda. Slowly, tambahkan pembaca. Insya Allah anda mampu menabung dengan Nuffnang sedikit demi sedikit.

I love Nuffnang sbb ia bagi aku idea nak update blog. Hahaha.. boleh? Boleh dpt ramai kwn among Nuffnangers. Bila Nuffnang bg assignment, boleh buat entry dan anda akan dibayar. Boleh attend their function dan ada certain function, anda akan dibayar dengan hanya menghadirkan diri ke event tersebut. Senang tak senang nak dpt duit? Nampak mcm main-main tapi ianya betul.

Malah hubby kagum dgn pengasasnya sbb geliga otak hasilkan Nuffnang. Advertiser pun untung sbb tak perlu bayar lebih-lebih kat media cetak utk buat iklan. Ramai blogger boleh tolong iklankan produk mereka.

Ni entry nak bodek Nuffnang ke? TIDAK SAMA SEKALI.

Cuma berkongsi peluang utk menambah pendapatan.

What else? What I love about blog world?

Urm, boleh masuk macam-macam contest. Boleh submit your article. Setakat nie, ada jugak la merasa hadiah dan voucher melalui contest dan article submission. Siap ada hadiah yang belum redeem (Sorry Ecar, ku masih tunggu time yang sesuai utk redeem hadiah darimu). Ni semua kira rezeki la jugak kan?

Ha, boleh dapat ramai kawan! Most of my cyber friends, aku masih belum jumpa tp pong pang kat FB n YM mcm dah kenal lama. Suka tau. Dah la kawan-kawan yang single takut nak rapat dgn kawan yg dah kahwin. So kena la cari kawan-kawan baru. Sape pegi Gatsby Deodorant Street Fair? Haaa, nanti kalau ternampak tu, tegur-tegur la ye. Tak pun jom pakat-pakat lepak sama-sama.

Anda fikir tulang anda kuat?

Semasa kami berjalan-jalan cari kek di Jusco, kami nampak Anlene Bone Health Check. Last time ada nampak kat tempat lain tapi masa tu tak sempat nak singgah. Kali nie, singgah la sbb nak tahu samada tulang ni masih kuat atau tak. Lagipun ianya percuma.

Mula-mula kena isi borang. Kena fill in the details such as full name, age, gender dan susu apa yg anda minum sekarang. Utk pengetahuan, hanya individu berumur 20 tahun ke atas layak mendapatkan pemeriksaan ini. (Aku ditegah oleh akak dibawah ketika mengisi borang kerana disangka masih di sekolah menengah. Isk.. )


Kemudian, anda kena beratur. Tunggu giliran utk dptkan pemeriksaan. Anda hanya perlu letakkan kaki di atas mesin itu. Ketika mesin buat analisis, anda tidak dibenarkan bercakap dan bergerak. Jadi, awal-awal aku ambil gambar utk memberi gambaran yg lebih tepat kepada korang.

Ianya tidak menyakitkan. Kenapa aku ckp camni? Sebab ada 2 org perempuan tidak mahu mencuba this free check sbb takut sakit. Last-last diorg cabut. Sabar je la.

Bila dpt result, anda akan dirujuk kepada penganalisis (yg pakai kot warna hitam tu). Dia akan terangkan samada anda berisiko utk mendapat osteoporosis atau tidak. Kemudian, dia akan evaluate your calcium intake dan perkara-perkara yg boleh menjejaskan menyerapan kalsium ke dlm tulang (seperti kurang bersenam dan mengambil kafein).

Result menunjukkan kami berdua berada di kelompok tengah di mana kami perlu cuba menambahkan pengambilan kalsium utk memastikan tulang tidak mereput. Alhamdulillah.

Untuk mengetahui lokasi anda boleh jalani ujian ini, sila semak halaman ini.

Buat pengetahuan anda semua, pertumbuhan tulang berada pada paras aktif dari umur 20 tahun hingga 30 tahun. Ketika ini, kita perlu memastikan kalsium yg diambil mencukupi utk mendapatkan tulang yang benar-benar kuat. Selepas umur 30 tahun, secara semulajadinya tulang akan mereput secara perlahan-lahan. Kita hanya perlu maintain ambil kalsium.

Antara perkara yg boleh membantu dlm pertumbuhan tulang yg kuat ialah:

1- Pengambilan 2 gelas susu low fat sehari. Susu itu mestilah rendah lemak dan tinggi kalsium. (Anlene telah terbukti sebagai susu yg membantu dlm pertumbuhan tulang).
2- Kerapkan bersenam. Bersenam akan membantu badan anda menyerap kalsium dengan lebih baik.
3- Hadkan pengambilan kafein seperti kopi dan teh. Kalau boleh, jgn minum.

Seeloknya buatlah pemeriksaan tulang seperti ini setahun sekali utk mengetahui tahap kepadatan tulang anda.

Sementara kami jalani ujian ni, Batrisyia sibuk tunjukkan kepada orang ramai apakah salah satu tanda anda mempunyai tulang yang kuat:


Yes, you mesti boleh buat rutin di atas berkali-kali tanpa rasa penat!

Monday, March 22, 2010

Happy Birthday...

I ada byk cerita nak update sbb hujung minggu yang lalu dipenuhi dgn pelbagai aktiviti. Satu-satu ye dek non. Lagipun, ada beberapa gambar yg dimasukkan dlm pendrive telah corrupted, kena la cuba tgk blk kat kamera.

Entry minggu ni dimulakan dgn sambutan hari lahir. Hari lahir siapa? Kami combine sambutan hari lahir 3 org.. Nazdri (19 February), Irfan (3 February) dan mama (12 March). Sambutan ni hampir-hampir dibatalkan sebab Nazdri tak jadi balik Seremban kerana ada French Language exam pada hari Ahad. Tapi bila dia dgr ada mkn-mkn, terus dia zass balik dari Bangi.

Siang tu ada kenduri kahwin anak Pakcik Jalil. Sekeping gambar pun aku tak ambil sbb kena jaga anak kecik yg menjadi 'mandur'. Ke sana ke sini, lagak mcm tgk anak buah buat kerja. Mungkin dia rasa excited sbb ramai org. Taknak masuk dlm rumah, nak main bwh khemah aje.

Lepas kenduri, aku keluar pegi cari bahan utk buat puding karamel. Adik aku keluar utk beli pizza dan kek. Dgn mak aku, aku pura-pura tak tau yg org lain keluar pegi jalan-jalan. Gitu la cite nye. Ahaks.. kena cover ye.

Puding karamel berjaya dibuat dlm masa 2 minit. I like! Pizza dan cake pulak disorok dlm bilik Nazdri. Fyi, Nazdri dan Irfan mmg tau tentang sambutan nie.

Kami mmg dah tau rutin mak kami. Selalunya dia akan lepak dlm bilik dari maghrib sampai isyak. Dia takkan keluar dari bilik. Lepas solat Isyak, baru la dia keluar. Jadi kami ingat masa dia 'bertapa' dlm bilik tu, kami nak arrange semua makanan kat ruang tamu.

Tgk sibuk-sibuk arrange, tiba-tiba mama keluar. Arghhh, semua org menjerit. Kantoi!

Camne la mak aku leh cepat sgt keluar dlm pertapaan nie. Dpt agak kitorang nak buat surprise ke ape. Tapi dia ckp, dia nak tidur. Tu yg keluar kejap. Cis.. tak surprise lagi.

Semua org mkn dgn gembiranya.


Cream Caramel Pudding

Pizzas

Chocolate Cake

Happy Birthday!

Queen with 2 Princes

Saturday, March 20, 2010

Pack Me Love-Double Celebration Contest

Seorang kawan GGF ku telah memulakan projek dia iaitu Pack Me Love.


Create your own banner at mybannermaker.com!



What is Pack Me Love?

Sejarahnya, Ely mmg dah lama nak buat small business tapi masa tu dia tak tau lagi nak buat apa. Plus, dia masih bekerja. Kemudian, dia dpt idea bernas ni. Setiap pagi, hubby dia pack sarapan utk dibawa ke office. Sebab bekal yg hubby dia sediakan tu sgt sedap, dia rasa disayangi. Maka, timbullah idea utk buat business ini.

Umumnya, Pack Me Love menyediakan sarapan utk anda. Anda hanya perlu buat pesanan dan pilih samada utk pick up pesanan tersebut atau dihantar ke alamat yg anda akak beri. Jgn risau, harga yg ditawarkan oleh Pack Me Love sgt berpatutan dengan servis yg diberi.

Apakah menu yg disediakan oleh Pack Me Love? Menu-menu ini sesuai utk breakfast, party snack and hi-tea. Ini antara menu yg disediakan:

Roll On Mr. Frank Blend In Mr. Frank Rich Fried Mee, Beef Bihun & Nak Prawn Kuew Tiau Made Me Macaroni Sami's Fav. Spagetti Bolognese Super Stew Floating Curry Me Kakak's Super Mashie Chill Coleslaw Lucky Spiral So Healthy I Want To Fly!

Nama pun dah sedap kan? Sempena Double Celebration Contest, I pun nak join la sbb dah 2 kali Ely jemput. Segan tau!

This is my entry for Suggest Menu:

Cheeseburger Chili Mac & Cheese



Secara jujurnya, resipi ni bukanlah resipi ciptaan sendiri. Aku ada jumpa banyak resipi macam ni di food blog negara luar. Mungkin sebab diorg biasa makan makanan berasaskan pasta.

I am a pasta lover. Pelbagai jenis pasta aku dah cuba makan dan cuba masak sendiri.

I love Rachael Ray. Apa kaitan RR dgn resipi nie? Well, aku belajar resipi ni dari dia. Months ago, aku tgk dia masak dlm her talkshow. Sgt senang sampaikan aku tak perlu nak salin resipi dia.

Kali pertama aku masak resipi ni, hubby terus suka. Dah jadi our favourite pulak. Tiap-tiap minggu mesti nak kena makan walaupun sekali. Dia sampai bawa ke office utk bagi his colleague rasa. Guess what? His colleague minta resipi!

So I guess this recipe mmg sesuai utk dijadikan menu baru dlm Pack Me Love!

Cara nak masaknya sangat senang.

Bahan-bahannya:
250g macaroni
400g daging kisar
2 biji bawang besar ~ didadu
2 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan mustard
Secawan stok ayam/daging ~ nak senang, ambil separuh kiub ayam dan hancurkan dlm secawan air.
Salt and pepper
2 sudu besar olive oil (2 turns)
1 mangkuk cheddar keju

Cara memasak:
1. Makaroni direbus al dente. Ikut arahan di pek pembungkusan. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan olive oil di kuali / non stick pan.
3. Masukkan daging kisar. Masak hingga perang.
4. Masukkan bawang besar. Masukkan garam dan pepper (ambil dlm secubit besar, ala2 mcm chef selalu buat tu). Masukkan serbuk cili.
5. Kacau seketika. Bila bawang dah layu, masukkan sos cili, mustard dan secawan stok ayam/daging.
6. Kacau hingga kuah pekat. Banyak atau sikit kuah bergantung pada anda sendiri.
7. Bila kuah siap, masukkan dlm bekas yg ada makaroni tadi. Kacau rata.
8. Masukkan dlm dish casserole. Tabur keju. Masukkan dlm oven. Masak seketika hingga keju cair dan keperangan.

Utk resipi ni, kami tak buat langkah ke 8. Tetap sedap!

To all the judges, mmg tak rugi la kalau korang pilih resipi ni sebagai pemenang. Dijamin sedap!

Friday, March 19, 2010

I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair

"If you're happy and you know it clap your hair".. Siapa ingat iklan produk rambut nie? Sangat cute kan?

Gatsby merupakan salah satu produk penjagaan rambut yang terkenal di Malaysia. Walaupun begitu, produk Gatsby bukan hanya tertumpu pada penjagaan rambut sahaja. Malah, Gatsby mempunyai rangkaian produk untuk penjagaan muka seperti Facial Cleansing Paper, Oil Clear Paper dan Facial Cleansing Series.

Untuk tahun 2010, Gatsby mengeluarkan produk deodorant yang berupaya membantu anda untuk menyelesaikan masalah bau badan anda. Terdapat 2 jenis deodorant iaitu Roll-On Type Series dan Perfume Spray Series.

Roll-On Type Series

Deodorant ini didatangkan dengan 7 jenis bauan iaitu Crystal Musk, Fresh Fougere, Clear Ocean, Lime Green, Ozone Blue, Cool Aroma dan Woody Fougere. Wah, bunyi namanya sahaja dah memberi efek nyaman.

Perfume Spray Series

Apa yang menariknya tentang deodorant ini ialah ia mengandungi o-CYMEN-5-OL + TRICLOSAN yang berfungsi sebagai antiseptik dan berupaya mengurangkan bau badan. Manakala Anti Perspirant Agent (ACH) pula akan memberi anda rasa kering dan nyaman. Lepas ni, tak perlu risau lagi akan bau badan =)

Akan datang, Gatsby akan menganjurkan "Gatsby Deodorant Street Fair" untuk mempromosi produk terbaru tahun 2010 mereka ini.


Date: 17th April 2010
Time: 10am till 5pm
Venue: Front Foyer, Ground Floor,
Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.


Anda bosan, tak tahu nak buat apa pada hari itu? Apa kata datang beramai-ramai ke Berjaya Times Square dan hadir ke Gatsby Deodorant Street Fair. Ada banyak permainan menarik menanti anda seperti Sumo Wrestling (anda akan pakai air-bag suit untuk memberi efek badan seperti ahli sumo), Gladiator Battles dan pelbagai permainan yang menyeronokkan yang anda selalu nampak di fun-fair. Nak bawa anak-anak pun boleh.

Kurang berminat dengan permainan fun-fair? Jangan risau. Gatsby juga akan mengadakan cabutan bertuah untuk pengunjung-pengunjung di mana anda berpeluang untuk memenangi pelbagai gadget bernilai RM15,000.00 keseluruhannya. Rugi kalau tak pergi kan?

Untuk keterangan lanjut, anda boleh ke www.gatsby.com.my/streetfair

So, mark your calendar on the 17th April 2010. Tulis besar-besar kat kalendar korang "GATSBY DEODORANT STREET FAIR". See you!

Thursday, March 18, 2010

Nanny 911

Wohoo.. hubby likes this show.. NANNY 911.

Sgt comel okay tgk reaksi dia bila menonton Nanny 911. Dia akan geleng kepala berkali-kali bila tgk gelagat anak-anak dlm program tu.

I will say, ".. and you want at least 5 kids?! Hahaha". Tgk Nanny 911 buat aku rasa nak 2 org anak je. Weee...

Bila tgk this program, kita boleh nampak perbezaan ketara dlm cara mereka mengajar anak. Hubby ckp, parents kat sana mcm agak berlembut. Marah sekejap, bila anak buat taktau, terus diam. Mcm kita kat sini, siap la rotan sejengkal. Hehe.. Diorg kat sana jarang kot merotan anak. Mereka lebih suka buat "Timeout". Dlm erti kata lain, mendenda anak.

Cara mana yg lebih berkesan agaknya? For me, merotan itu dibolehkan asalkan tidak memudaratkan. Setakat berbirat kat badan tu, ok lagi la bagi aku. Lain la kalau sampai berdarah. Itu tidak boleh diterima sama sekali.

Kitorang masa kecil-kecil, ada gak kena rotan, ada yg kena cili mulut (sape la kena eh? lupa dah). Ada pendapat mengatakan, merotan anak akan memberi kesan negatif dlm pembentukan diri anak itu sendiri. Pendapat aku? Erm, I don't think so. Elok je kami membesar. Boleh dikatakan aku berterima kasih kerana dirotan masa kecil-kecil. In our case, it is acceptable.

Tapi ingat ye, tgk la keadaan. Merotan itu dibolehkan jika nasihat yg diberi kepada anak umpama mencurah air ke daun keladi. Wah, dah jadi mcm Karam Singh Walia pulak dah. Dan bukanlah ko nak kena rotan anak ko tiap-tiap hari. Tu dah mcm mendera pulak aku rasa. Rotan jika perlu sahaja.

Back to the show, program ni berkisar tentang 4 well-trained nannies yg akan menolong keluarga yg bermasalah dlm menghadapi kerenah anak-anak. Ibu bapa hanya perlu hantar klip video tentang anak-anak mereka. Lagi kelam kabut family tu, lagi nanny suka. From there, diorg akan pilih nanny mana paling sesuai utk dihantar bertugas selama seminggu ke rumah keluarga yg bermasalah tu.

Dlm masa seminggu, peraturan baru akan diwujudkan di rumah. Nanny akan ajar ibu bapa cara yg sesuai utk handle kerenah anak. Si anak pula akan diberi tanggungjawab baru yg sesuai dgn usia dia. Mmg nampak mcm impossible utk ubah perangai anak dlm masa 7 hari. Tapi itulah yg cuba ditunjukkan oleh Nanny 911.

Mmg boleh dpt mcm-mcm tips melalui program nie. Byk yg boleh diguna pakai dlm proses kita nak membentuk sahsiah anak.

Wednesday, March 17, 2010

Ep 1:Lazarus Rising

Yes, they're back! Ahaks, tanpa perlu menunggu tayangan new season selama beberapa bulan. Nasib baik tak follow kat Astro. Kalau tak, beruban tunggu new season ek.

Last night ep mmg best! Ingatkan akan ada beberapa ep pasal Dean dlm hell. Sekali kejap je dia diselamatkan.

Scene Dean berjumpa Bobby buat pertama kali selepas hidup semula nmpk agak serious pada mulanya tapi bila Bobby simbah holy water kat muka Dean, aku terus tergelak. (Apsal lately ada je benda yg buat aku tergelak?). Tapi scene Dean jumpa Sammy tu, agak emosional la jugak. Dari riak muka Sammy, mmg nampak dia bersyukur sgt abang dia hidup semula.

About the iPod, serious tak leh tahan sengih! Sgt comel, okay. Aku mmg suka la part diorg gurau-gurau mcm tu.

This season, Ruby dah rasuk badan org lain selepas dia dihalau oleh Lilith pada season 3. Urm, aku lagi suka badan yg dia rasuk sebelum ni. Nampak muka 'girl power'. Dlm diam, Sammy gunakan kuasa dia utk menentang syaitan dengan tunjuk ajar dari Ruby. Kenapa aku nampak Ruby ni mcm ada agenda tersembunyi? We'll see..

Siapa keluarkan Dean dari neraka? 'Thanks' to Budak Syurga yg beritahu spoiler kat FB, Dean diselamatkan oleh seorang angel bernama Castiel. Wajah dan suara Castiel terlalu hebat utk pandangan manusia biasa. Jadi dia rasuk badan seorang lelaki (Dean ckp, badan seorang akauntan cukai suci.. aku gelak lagi time ni).

This is Castiel. Urm, muka boleh tahan *LOL*

Dipendekkan cerita, Castiel diarah oleh Tuhan utk menyelamatkan Dean kerana mereka ada kerja utk Dean.

Oleh sebab aku tak tahan dgn ep malam tadi, maka aku telah mencari spoiler utk ep. 2. Ampun..

Kenapa Castiel kena selamatkan Dean? Masa Lilith cuba bunuh Sammy, dia telah mengeluarkan kuasa yg amat dahsyat sampaikan beberapa pintu neraka telah terbuka. Ni bkn pintu biasa. Tapi pintu yg memenjarakan syaitan-syaitan yg teramat jahat. Salah satunya bernama Lucifer. Jadi tugas Dean ialah utk menyekat Lucifer daripada berjaya memboloskan diri dari neraka.

Ok, mmg Supernatural sgt tahyul dan merepek. Sbb tu org bawah 18 tahun tak boleh tgk.

Why I love Supernatural?

Masa Season 1, mmg series ni mcm other series. Setiap ep, akan ada satu kes melibatkan satu hantu/syaitan. Masa tu la nak kenal hantu-hantu yg ada kat US.. hehehe.. agak takleh tido jugak la bila aku tgk. Aku ni kan senang je terbayang-bayang.

Season 2, plot cerita dah berkembang sedikit. Mula ada cerita tentang perjanjian syaitan. Season 2, aku tgk on-off. Tapi sejak season 2, dah mula ada plot cerita. Ia bukan sekadar tentang diorg hapuskan syaitan tapi cerita mula berkembang tentang diri mereka sendiri.

Sekarang? Tiba-tiba dah ada Castiel.. angel tu. Mmg agenda besar la sbb kalau ikut dlm cerita nie, angel dah lama tak diarahkan utk turun ke alam manusia sejak 2000 tahun yg lalu. Huhuhu, ye.. aku tau mmg tahyul.

I'm hooked!

While browsing Imee's blog, I found this! Copy paste je la eh.

The hunky leads of Supernatural

Jared vs Jensen
Spot the difference

They didn't know each other, but thanks to tv-series Supernatural Jared Padalecki and Jensen Ackles not only became colleagues but also best friends. The Texas boys don't take vacations together and they both have their own girlfriend, but apart from that they are as close as the Winchesters. STARS talked to the tv-brothers and asked them to make some choices so we can maybe finally decide who we like best!

Tough guy or softy?
Jared: Because of our characters in Supernatural, -Dean is the macho, Sam is more of a softy-, people often expect me to be the gentle one of the two of us.
Jensen: That's not just suspected, it's also true.
Jared: Okay, I admit: I can be a big softy.
Jensen: Didn't you cry about a book recently?
Jared: Yes, but at least I'm man enough to admit it. You still believe in that old fashioned 'men don't cry'-principle.
Jensen: Those old values are worth upholding.
Jared: You know something else he does? He gets over things real easy. I once watched in amazement how he was scolded by a producer and then simply said: 'Are you done? Let's go get a beer now.' I am much more of a thinker and really have to take things in and deal with what was said.
Jensen: But on the other hand you can be like that too. You are modest and relaxed and also avoid fights. And you're one of those guys who wants to be left alone to do his own thing. You're not that much of a softy.


Friendship or brothers?
Jensen: That's almost impossible to explain. Nine months a year we're stuck with each other because we're working on the show. Even doing stuff for ourselves in between isn't possible. We're constantly together. But if you compare our relationship with Dean and Sam's on the show, there is a huge difference. Jared never drives me up the wall.
Jared: Brothers -and sisters for that matter- sometimes fight. Or worse; they can't get along at all. Between Jensen and me there have never been any issues. I think that's rather special.
Jensen: We're best friends, so I don't think it's that remarkable.


Optimist or pessimist?
Jensen: I'm very much an optimist and usually try to see the good in other people. I'm open-minded, but not necessarily extravert. I'm known as someone who works hard, is realistic and doesn't like complications. I prefer to keep away from the red carpet world of Hollywood and avoid paparazzi. I rather focus on my career.
Jared: I recognize myself in that, I have nothing to add to that! I'm as optimistic as both Winchester brothers put together.
Jensen: Dude, isn't that a bit too much?


Vain or nonchalant?
Jared: You go first!
Jensen: Oh right, thanks, again! I used to be a model. Because of that I'm trained to care about the way I look. Or better put; to be aware of what I look like. I love good suits and, yes, my hair needs to be cool before I leave the house. That's it. I'm not the kind of person that goes to a beauty salon.
Jared: When it comes to clothes I'm not that vain, really. I wear what I like and usually that's whatever I find in the morning when I look around my bedroom. Like today: I'm wearing a beany because of an incredibly bad hairday and I'm not wearing anything special, am I? But I do make a big deal about my body. My biggest fear is to become fat.
Jensen: He once had a scene where he had to dig in the graveyard without a shirt on. Man, I laughed so hard. He was whining about the scene for weeks and he had been working out a lot. To be fair: with good results. But the moment we were taping the scene and he wanted to start digging, he ripped his pants. And the best part was that the camera was right behind him! I think I laid on the ground laughing for half an hour. Especially when he dully said: "Damn, did I train that hard just to rip out of my pants?"
Jared: I’m really thinking about an embarrassing story to tell about you now, but I can’t think of any.
Jensen: Those stories don’t exist.
Jared: Except for that you often eat with your mouth stuffed, and that your pants hang half off your ass, what definitely doesn’t fall under 'vanity'...


Level-headed or superstitious?
Jensen: I wouldn’t call myself superstitious, but I do suspect there's more between heaven and earth. I’m open for spiritual experiences, although I haven’t needed any salt yet to ward off evil spirits from my home.
Jared: I firmly believe that things happen for a reason. That may sound melodramatic, but I don’t believe coincidence exists. And I also believe we’re not the only living creatures in this universe.


Nerds or ladykillers?
Jensen: Nerd! The word alone is funny.
Jared: Also nerd! Although, people used to say I looked like Matt Damon, now-a-days, sometimes people say I look like Brad Pitt.
Jensen: Yeah, you wish!
Jared: But this is a bit of a tough choice. Who says about himself that he’s a nerd? Or a ladykiller? If that’s the case, you should take your pee to the doctor immediately.
Jensen: Of course we notice the hardcore group of female fans who follow us. It’s extremely flattering, but not something that we concern ourselves with. Just as we don’t wonder which one of us is the most popular. In the first place, the success of Supernatural lies in the story. That doesn’t take away the fact that Jared’s uglier than me and can’t act as well, of course. He can’t help it.
Jared: When he starts to make this kind of comments, I usually say: Do you have a minute?
Jensen: But to answer this question seriously: of course we realize Supernatural gets shown all over the world. And it would be weird if there wasn’t one woman between all those viewers who’d like one of us. But we don’t have time to concern ourselves with that. We work 15 hour days for months: you’re not going to look how your image is doing in the remaining few hours.
Jared: Working 15 hours a day does sound a bit nerdy, by the way...


TV- or moviecareer
Jared: It both has its advantages and disadvantages, but it would be a luxury to be able to combine them. Working on a tv-series is like a steady job: you’re working on one spot and you’re guaranteed you have work. In addition to that, I experience it as an extra luxury to be allowed to play in a series with my best friend. We agreed together that Supernatural comes first, but it should be possible to film a movie next to that. Like how Jensen could be seen in My Bloody Valentine at the beginning of this year and I am in Friday the 13th.
Jensen: Those movies fit exactly in our working-schedule, and it was incredibly fun to do. Soon the movie Resident Evil: Afterlife will come out. I play the lead in that**. Look, we don’t begrudge each other these kinds of projects. Even though we call each other often to tell how relaxed and luxurious we actually have it on the set of Supernatural. And yeah, sometimes we also tell each other that we’ll hopefully be able to work together again soon.
Jared: In other words: soon you might also be able to book us as a duo!

JENSEN
Full name: Jensen Ross Ackles
Nickname: 'Yousy'
Date of birth: March 1, 1978
Place of birth: Dalles (Texas)
Lives in: Los Angeles
Height: 1.85 m (6'1")
Weight: 80 kg (176.4 lbs)
Hair: darkblond
Eyes: green
Relationship: with actrice Danneel Harris
Qualities: good friend, listener and faithful
Bad habits: doesn't handle criticism very well
Food: Penne with bolognese
Book: Lullaby
Music: Country. But he's also a fan of Michael Jackson, Marc Broussard, Marty Robbins and Stevie Ray Vaughan
Film: 3:10 to Yuma
Ambition: to become as good in his job as possible and keep his private life to himself. And play in a western.

JARED
Full name: Jared Tristan Padalecki
Nickname: ‘Sasquatch’ or ‘Jare’
Date of birth: July 19, 1982
Place of birth: San Antoine (Texas)
Lives in: Los Angeles
Height: 1.93 m (6’4”)
Weight: 86 kg (189.6 lbs)
Hair: brown
Eyes: blue-green
Relationship: with actress Genevieve Cortese
Qualities: caring, content with what he has
Bad habits: impatient, worrier
Food: cheeseburger with mustard sauce, lots of lettuce and tomato, or Italian food
Book: The Great Gatsby
Music: every CD of Pearl Jam
Film: Good Will Hunting
Ambition: doing everything he can on the area of film and TV. And when that pays off being very thankful for that.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.