Thursday, February 25, 2010

It's open to public once again!

Setelah mengetahui ttg encryption, rasanya dah tak perlu nak set this blog as private. Tujuan utama aku jadikan ia private sbb kdg-kdg, ada cerita yg tak perlu dikongsi dengan semua orang.

Jadi, boleh la korang link balik my blog kat blog masing-masing. Thanks.

Anyway, kepada readers yg mmg dah bg email kat saya, I'll email you the key to the encyrption post. Tu bila ada encryption la. Kalau takde, boleh access sesuka hati anda.

Beberapa hot entry sebelum nie telah aku buang :)

Happy reading!

Playground

Misi membawa Batrisyia pegi playground tercapai. Ni bukan kali pertama aku bawa dia pegi playground. Tapi sebab dah lama sgt tak pegi, tu yg terasa nak bawak dia. Alhamdulillah, hujan turun lepas kami siap bermain.

Last time pegi playground, dia tak reti main lagi. Kali nie hebat dan seronok. Dia main jongkang jongkit dan gelongsor. Nasib baik jongkang jongkit zaman skrg dah moden. Kalau mcm zaman aku kecik dulu, jenis papan dan kalau org x naik, salah satu hujung akan mencecah tanah. Skrg punya dah jenis statik. So Batrisyia hanya perlu henjut sikit-sikit je, benda tu dah bergerak. Seronok dia sampai bila aku ajak dia main permainan lain,dia geleng kepala taknak turun.

Lepas tu, aku kenalkan dia pada gelongsor. Dia taknak. Dia cuma jalan-jalan kat sekitar kawasan. Beberapa minit lepas tu, dia nampak sorang budak lelaki main gelongsor. Baru la dia tahu benda tu best. Terus nak main. Terus cuba panjat dari depan. Ish, dah la aku layan dia sorang-sorang. Dgn pegang kamera nya. Dgn nak jaga anak. Hehe...

Mmg seronok melayan dia semalam. Lepas ni boleh pegi lagi. Dekat je dgn nursery dia.


Main jongkang jongkit


Haih, nak main ape nie? Tak reti la.

Wah, itu mcm menarik.

Alamak, ni tak boleh mkn ke?

Ni pose terbaik dan sopan santun utk hari itu.



Ok, tibalah masanya utk main gelongsor!









Wednesday, February 24, 2010

Hope you know it’s not easy.. easy for me

I see your face in my mind as I drive away
Cause none of us thought it was gonna end that way
People are people
And sometimes we change our minds
But it’s killing me to see you go after all this time

Music starts playing like the end of a sad movie
It’s the kinda ending you don’t really wanna see
Cause it’s tragedy and it’ll only bring you down
Now I don’t know what to be without you around

And we know it’s never simple..never easy
Never a clean break, no one here to save me
You’re the only thing I know like the back of my hand

And I can’t breathe
Without you
But I have to breathe
Without you
But I have to

Never wanted this, never wanna see you hurt
Every little bump in the road I tried to swerve
But people are people
And sometimes it doesn’t work out
Nothing we say is gonna save us from the fall out

It’s two a.m.
Feeling like I just lost a friend
Hope you know it’s not easy.. easy for me
It’s two a.m.
Feeling like I just lost a friend
Hope you know it’s not easy.. easy for me

Sorry..

How to encrypt your blog post?

Rasanya rata-rata blogger yg guna Blogspot ada terfikir utk set the blog as private sebab kadang-kadang, ada benda yg kita nak tulis tapi takut melukakan hati sesetengah pihak. Setahu aku, Blogspot takde feature utk make the entry invisible atau beri kita set password utk sesetengah post.

Puas aku cari any HTML code utk benda nie tapi tak jumpa. Sebab tu akhirnya aku set saje blog in as private. Terpaksa la pembaca request utk dapatkan access to this blog.

However, pencarianku telah berakhir. Entah macam mana, aku terfikir ttg encryption. Haha.. salah satu subject yg aku belajar kat U dulu. Bila keluar exam, beriye-iye cari kata kunci utk decrypt ayat-ayat itu.

Mari la aku share dgn korang satu link yg berguna ini.

http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/instructions.html

Sebagai contoh, sila click di bawah. Password:Bajumerah


Cool, huh?

Tuesday, February 23, 2010

Refused to bottle-feed?

Aku takde la selalu nak call taska. Malah, tak pernah buat spot check pun. Hehehe.. So far, I trust all the teachers. Tak pernah nampak anakku comot dan lebam sana sini. Kalau ada pun, bibir bengkak tersembam masa belajar berjalan dulu. Ambil anak, dia sgt wangi sampai rasa nak mkn anak sendiri. Sape punya bedak bau strawberry ntah.

Cuma kadang-kala, aku call jika ada perkara yang perlu aku ambil tahu. Kalau dia demam teruk, mmg aku akan call utk check keadaan dia.

Sejak Batrisyia baik dari demam, she refused to bottle-feed. During weekend, ada juga aku bagi dia susu dlm botol sbb tak dpt agak dia bf berapa byk. Terbuang begitu sahaja. Then, dia taknak minum jugak semalam. Cikgu dia ckp, dia hanya minum 4oz di waktu pagi. Sebelah petang, dia hanya minum seteguk. Lepas tu terus geleng kepala. Wah, susah hati aku dgr. Tapi cikgu dia ckp, Batrisyia mkn nasi byk. Lega la jugak.

Dia dah taknak minum susu ke? Nak wean-off ke? Reverse cycling ke? Susu dah tak sedap ke? Huhu.. Tapi takkan la sbb elok je nampak muka aku, dia terus nak serbu. Mcm lapar je. Malam, dia bf punya la lama. Sampai 2 kali tertidur kat pangku. Sendawa kuat 3 kali =)

Pagi nie, agak berdebar-debar jugak la. Takut dia xnak minum lagi. Tgh hari tadi aku tanya cikgu dia lagi. Alhamdulillah, Batrisyia minum 7oz pagi tadi. Aku baru tau yg rupanya selama nie cikgu dia akan combine 2 botol agar amount tu banyak sikit. Tak kesah la cikgu oii. Janji anak aku minum cukup, mkn cukup.

Satu perkara yg aku cukup suka dgr dari mulut cikgu dia ialah, “Batrisyia tengah tidur”. Wah, mcm perkara ajaib je. Yer la, aku call tgh hari, dia tgh tidur. Kdg2 aku call pukul 3 ptg, dia tgh tidur. Boleh dikatakan bila aku call, dia tgh tidur. Mmg ajaib sbb kalau kat rumah, punya la susah nak tidur. Asyik nak main je.

Mungkin sbb nursery ada jadual. Ada waktu tidur. Bila kwn2 tidur,dia pun tidur sama. Sama la kes bila di malam hari di mana aku pura-pura tidur, dia pun bercakap sorang-sorang dan last-last dia tertidur sendiri.

Hujung minggu nie nak pergi potong rambut dia. Bagi comel sikit. Mesti dia akan melalak. Hehehe.

Monday, February 22, 2010

Susut 300 gram

Kesian tau. Anak aku demam sejak hari Selasa. Semalam baru kebah! Lamanya dia demam. Pastu dengan batuk uhuks uhuks lagi. Menyampah betul. Hari Selasa tu, aku tgk xde pun gigi yg nak tumbuh. Jadi aku rasa mmg dah sampai masa dia nak demam melawan penyakit.

Makan pun tak lalu. Cik adik manis yg sebelum ni makan apa saja, bila demam x lalu mkn. Aku nak suap, dia geleng kepala. Nak berkepit, berdukung je. Mata layu. Siap hek hek lagi.

6 hari demam, berat susut 300g. Mmg la sikit tp sebab dia ni jenis berat susah nak naik, 300g tu pun dah rasa mcm emas!

Satu-satunya makanan yg dia nak ialah susu ibu.

Semalam, alhamdulillah badan dah x panas lagi. Malam tadi, dia bermain dengan suka rianya. Rumah kembali bersepah. Siap main tonggeng-tonggeng mcm nak tgk hantu dr celah kangkang. Orangnya tak mkn tapi tenaga punya la banyak. Entah dpt tenaga dari mane ntah. Dipanjat sofa (jenuh la abi dan umi dia menjerit), disepahkan barang, dikeluarkan beg kesayangan. Layan je la weih. Kalau anak terbaring pun, ko x suka tgk kan?

Rambut depan dah panjang semula. Nak kena potong. Rambut tepi dan belakang akan terus dibiarkan. Bagi panjang betul-betul dulu. Malam tadi dia mogok taknak ikat rambut. Maka, serabai la dia malam tadi.

And petang semalam, dia gelak lebar-lebar. Aku nampak ada 2 batang gigi bawah baru nak tumbuh. Gusi dah pecah dan bengkak. Hmm, patut la demam.

Sila abaikan barag-barang yg ada atas sofa. Tu kerja dia


Hi. Saya dah sihat sikit.

Bila la anak aku nak gemuk sikit ni

Friday, February 19, 2010

Seketika

Kami pernah menangis kerana dia. Kami pernah teringatkan dia setiap hari. Malah, kami pernah terfikir apakah rasanya jika dia masih ada.

Kemudian, kami tidak memikirkannya lagi kerana kami ada pengganti.

Walaupun dia hadir hanya seketika, kami tidak mahu melupakan saat itu.

Lilypie Angel and Memorial tickers

Simpanlah sedikit privacy di Facebook

Sapa mak ayah dia dah ada acc FB? Angkat tangan!!

Ok, yang kat rumah tu.. sila la angkat tangan ye.

Sapa yang memandai ajak mama papa buka acc FB? Sapa? Jgn tak ngaku.

Sekarang, mak ayah aku dah ada acc FB. Maka aku perlu berperangai sopan santun di sana. Hehehe..

Adik beradik pun sudah ada FB.

Aku tak la giler FB sgt. Gambar pun x letak byk-byk kat sana. Tak mcm orang lain. Sampai 200 gambar ko upload ke sana. Tak risau ke kalau disalahgunakan?

Zaman dah canggih, apa-apa boleh jadi. Maka berhati-hatilah.

Kot-kot org guna gambar ko pastu anta gi bomoh? Hak hak.. mengarut je aku nie.

Tapi betul. Jgn la bagitahu semua details kat sana. Bahaya.

Gambar yg aku letak kat sana semuanya gambar yg biasa-biasa aje. Siap letak watermark. Tapi ada jugak la tak letak sebab malas.

Sila la add aku ye kawan-kawan. Search namaku melalui email estli82@yahoo.com atau nick Liz Rohaizat.

Wednesday, February 17, 2010

Jom ronda bersama Batrisyia

Salah satu perkataan yg dia suka sebut ialah "Tuto" yg bermaksud "Motor". Nampak motor ke, nak naik motor ke, dgr bunyi motor ke.. semuanya "Tuto"! Kalau dia dgr bunyi motor dr dlm rumah, automatically leher akan jadi mcm leher angsa.. punya la tinggi sbb nak jenguk motor siapakah itu.

Jadi, bila balik Seremban minggu lepas, mmg byk kali dia sebut "Tuto". Kalau sebelum nie, dia seperti takutkan orang, sekarang tidak lagi. "Dukung la saya.. saya tak kesah.. asalkan bawa saya naik tuto". Kalau la dia boleh ckp, mesti dia ckp mcm tu.

Let me tell you something about her interest. Dia sgt friendly dgn org yg ada motor. Baru-baru ni, dia leh lambai pakcik tua naik motor yg jaga car park kat pasar malam. Nasib baik tak bg flying kiss.

Kalau sebelum ni dia agak takut dgn Pak Lang dia, hari Ahad lepas dia boleh terus depakan tgn kat Pak Lang dia sejurus lepas bgn dari tidur. Kenapa? Sebab dia tau Pak Lang dia ada motor. Maka, dia telah dibawa bersiar-siar naik motor tanpa pengetahuan umi dia nie.

Melalui observation, dia nampak hanya lelaki saja yg naik motor. Jadi, mungkin sebab tu dia depakan tgn minta didukung oleh mana-mana lelaki di rumah 1368.. dgn harapan lelaki-lelaki ini akan bawa dia naik motor.

Malah, sebelum pulang ke Langat hari Isnin lepas, dia sempat merengek minta naik motor lagi. Sengaja sakat dia. Abi dia started the engine dan pura-pura nak naik motor sorang-sorang. Anak aku mcm org tak tentu arah sbb abi dia taknak bawak dia sama.

Tercapai la hajat dia nak naik motor lagi sebelum pulang. Ko tgk muka dia? Ada muka berlagak "I dpt naik motor!!". Tak pandang camera tu beb!

Tapi kan.. tu motor biasa aje. Sebenarnya dia punya angan-angan utk naik motor Pak Lang dia tapi setakat ni, permohonan masih belum diluluskan oleh semua pihak. Penat dia geleng-geleng kepala dan tunjuk motor Pak Lang, tak dpt naik juga.


Nota: Sila jgn bawa anak naik motor seperti Batrisyia naik motor. Kami hanya ronda-ronda di hadapan rumah. Bahaya jika bawa kanak-kanak naik motor tanpa memakai topi keledar. Sekian.

Sunday, February 14, 2010

Global warming?

It's Sunday afternoon.

Nak tau apa aku buat skrg? I'm searching for a nice cold drinks!!! Cuaca sgt panas. Panas sejak kat KL lagi. Kat Seremban ni bertambah la panas sbb duduk kat rumah teres. Kalau kat Langat tu, redup la sikit sbb dikelilingi rimbunan pokok. Tu pun panas. Apatah lg kat sini. Berbahang sampai ke tgh malam!

Cuaca hanya mula terasa sejuk sekitar 4-5 pagi. Tapi menjelang 8 pagi, dah panas balik. Batrisyia hanya dipakai CD dan baju lubang-lubang. Kalau panas sgt, dia hanya berCD aje. Kesian. Malam-malam pun susah nak tidur. Merengek je.

Kepanasan melampau ni membuatkan kitorang terasa nak terus install air-cond kat ruang tamu. Tapi skrg kan Public Holiday, semua kedai tak boleh nak dtg pasang. Kena tunggu cuti habis dulu. Sabar je la.

Tekak pun asyik haus je. Kepala otak dah terbayang Pavlova, Air Batu Campur, Water Theme Park, Ulu Bendul, swimming pool.. semuanya benda-benda sejuk.

Jadi, aku masih sedang mencari resipi air sedap-sedap utk dibuat di rumah.

Satu je yg best pasal panas nie. Kain yg dijemur semuanya kering dan rangup. Hahaha...

Friday, February 12, 2010

Be free

Aku percaya yang setiap kanak-kanak mempunyai potensi masing-masing. Ia akan berkembang jika kita beri mereka peluang untuk explore alam sekeliling dia. Nowadays, byk permainan kanak-kanak dicipta khas utk meransang perkembangan kanak-kanak itu sendiri. Ada yang murah, ada yang mahal. Tapi pentingkah ia?

Adakah kanak-kanak tu yg demand atau ibu bapa dia meletakkan high standard utk anak-anak mereka? Serba-serbi nak diberi yang terbaik.

Aku nak cerita pasal Batrisyia sebenarnya. Dia tak byk permainan. Kitorang lagi suka belikan dia buku dan alat-alat utk belajar. Kebanyakan permainan yg dia ada pun adalah pemberian dari orang lain. Bkn kitorang taknak belikan dia permainan tapi dah tau sgt perangai dia. Main sekejap je, lepas tu ditolak tepi. Dia lagi suka main dgn bedak, botol susu, sudu, senduk, cloth diaper, botol air mineral, jam loceng…

Kdg-kdg, rasa nak halang dia main benda-benda nie especially bedak sbb habis dia teraburkan bedak satu rumah sampai lantai rumah yg warna coklat pun boleh jadi warna putih! Lepas tu, nak lg best, dia leh pegi mkn bedak tu. Cuit sikit dan rasa. Nasib baik dia pakai bedak pure cornstarch. Kiranya mcm mkn tepung aje la. Hahaha.. Tapi jgn biasakan ye. Aku selalunya cepat-cepat tangkap dia.

Dia sgt expert sepahkan rumah tapi belum pandai mengemas rumah lagi. Mmg aku biarkan aje dia sepahkan rumah. Why? Mmg la nampak mcm tak disiplinkan anak. Alahai, dia kan baru setahun 4 bulan. Betul.. betul kena ajar anak dari kecil. Tapi, menyepahkan rumah juga merupakan cara dia belajar.

Contoh:
Dia suka main dgn botol kosong. Dia TAHU yang uminya simpan botol mineral (kosong dan berisi air) dalam bilik No. 2. Maka, dia perlu masuk ke bilik tu dan bawa keluar botol mineral ke ruang tamu. Lepas tu baru boleh sesuka hati sepahkan botol tu di merata tempat. Setelah beberapa ketika, dia SEDAR yg botol air mineral yg kosong LEBIH SENANG DIANGKAT ke ruang tamu berbanding botol air mineral yg berisi air.

Jadi, aku biarkan aje dia menyelongkar seisi rumah asalkan tak membahayakan diri dia.

Anak perlu belajar dari alam sekeliling. Jangan selalu cakap NO. Biarkan dia mengembara dlm alam dia sendiri tapi kita pun wajib memerhatikan dia utk mengelakkan daripada sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Malam tadi masakkan Macaroni Primavera utk Batrisyia. Bila dah hampir habis, aku bg dia mkn sendiri. Habis dia lumurkan macaroni tu kat peha dan badan dia. Lepas tu dia mkn sampai habis. Dalam hal nie, daripada aku marah dan ckp NO, baik aku diam. Bila aku diam, dia rasa happy dan mkn sampai habis. Bila aku ckp NO, mau dia berhenti mkn dan terus buat sepah. Ini pendekatan yg aku guna. Lain orang, lain cara kan? Terpulang la pada masing-masing. Buat sementara ni, aku nak dia explore tanpa had.

Wednesday, February 10, 2010

Hari cuti

Kami ambil cuti sehari semalam. Hubby decided utk melepak di rumah kerana dia kata dia malas nak bgn pagi. Lepas tu ajak wife dia join the club. Wah wah wah. Terus smsed boss sebab kalau telefon pukul 6.30 pagi, rasa mcm mengganggu dia aje. Tgk Batrisyia pulak, sedap je minah tu tidur.

Ingatkan boleh la bermalas-malasan di tempat tidur. Bajet balas dendam sbb tiap-tiap hari wajib bangun sebelum subuh. Tapi 'alarm clock' dlm badan budak kecil nie mmg dah set utk bgn around 8am. Maka ditepuk tampar abi dan uminya sekitar jam itu. Setelah semua taktik utk bangunkan kami tidak berjaya (termasuk la cuba melompat-lompat), dia tekad utk terjun dari katil tapi berjaya diselamatkan oleh abi dia. Sabar aje la.

Masa pagi kami habiskan tgk Paycheck. Aku dah layan movie ni byk kali tp hubby tak pernah tgk. Ketinggalan zaman betul dia ni. Lepas tu bila tgk, sikit-sikit tanya aku, "Apa jadi lepas nie?". Baik tak payah tgk :P

Pukul 3pm, kami bawa Batrisyia ke klinik berhampiran. Dia batuk agak teruk di waktu malam. Mungkin sebab sejuk. Dah la abi dia ikatkan rambut toncet dan pakaikan baju warna putih. Bila masuk klinik, semua org pandang. Anak cina bermata besar mana yg tersesat ni. Hahaha..

Malam tadi hari panas kan? Erm, maybe kat Langat je kot. Alhamdulillah, dlm pukul 10.30 malam, hujan turun dengan lebatnya. Malam tadi Batrisyia tidur lambat sebab panas. Bila cuaca dan sedikit sejuk, baru la dia lelapkan mata. Kesian.

Utk kali pertamanya, kami layan anime Great Teacher Onizuka. Dulu aku layan drama aje. Skrg layan anime dia. Mmg lawak betul. Asyik tergelak je. Tapi hanya sempat layan 4 siri sebab lps tu ada date dgn Supernatural.

Saja update lite2 aje. (lite2? Weed, ko mesti ingat sape selalu guna perkataan nie. Ko ada blog url dia tak? Aku dah lupa. Dah lama x baca post gedix dia). Hari nie kerja menimbun di office. Minggu ni saya akan jd sgt busy sebab kalendar sudah menghampiri ke angka 15!

Later peeps!

Monday, February 08, 2010

Si kecil yang pergi dalam keadaan tenang

Walaupun hujan sudah semakin reda, cuaca masih mendung. Semalam, kami pulang dari Cheras sekitar pukul 6 petang. Dalam perjalanan, kami berbual tentang lauk di kenduri kahwin yang kami hadiri tengah hari itu. Sedap, memang sedap lauk-lauknya.

Dua tiga kali juga aku mengingatkan hubby yang aku hendak singgah di kedai untuk membeli santan. Sudah seminggu hajat untuk masak telur itik masak lemak cili api tertangguh. Dua tiga kali juga hubby bertanya kepada aku kenapa aku nak masak sup malam tu sedangkan kami dah dapat bekal dari rumah orang kahwin. Sup tu untuk Batrisyia yang tak boleh makan pedas. Semasa ini, kami sudah melalui jalan di Bukit Ampang, melintasi Look Out Point dan sedang menuruni Bukit Ampang untuk ke Hulu Langat.

Kabus cukup tebal di hutan berhampiran. Mesti hujan turun dengan lebatnya. Kereta-kereta di hadapan kami bergerak perlahan. Barangkali berhati-hati kerana jalan licin. Batrisyia menyanyi sambil bertepuk tangan. Entah apa yang dia cuba sebut, kami sendiri masih belum dapat menangkap ayatnya. Sesekali dia tersengih-sengih seorang diri.

Kereta menghampiri kawasan perumahan, kawasan rumah flat dan penempatan orang asli yang telah dimodenkan. Di hadapan, ada satu selekoh tajam.

Selepas selekoh, hubby berkata, “Ya Allah, ada accident!”. Aku cuba melihat di hadapan. Aku tak nampak apa-apa. Tapi pemandu-pemandu di hadapan kami semuanya memperlahankan kenderaan masing-masing. Aku cuba mencari kereta manakah yang terlibat dlm kemalangan tersebut.

Tiba-tiba aku nampak satu objek berwarna hitam di tgh-tgh jalan. Ketika kereta kami makin menghampiri tempat kejadian, aku dapat lihat sebuah kereta Kenari berwarna kelabu remuk di bahagian hadapan. Kaca bertaburan di atas jalan. Asap mula keluar dari depan kenderaan tersebut.

Kepala pemandu tidak kelihatan sama sekali. Aku hanya nampak seorang perempuan sedang duduk di tempat duduk kiri bahagian depan. Masa tu, aku rasa takut kalau-kalau pemandu tu cedera parah. Mungkin sudah terkulai. Terus aku minta hubby berhentikan kereta.

Kereta di hadapan kami berhenti di tepi jalan. Hubby pun berhenti di tepi jalan. Kereta di seberang jalan juga berhenti di tepi jalan. Semua pemandu bergegas turun untuk memberi pertolongan kepada kereta terbabit.

Aku juga turun dari kereta. Masa tu baru aku perasan yang ada sebuah lagi kereta wira berwarna kelabu di bahu jalan. Juga remuk tetapi kereta tu remuk di bahagian hadapan dan belakang. Speaker besar yang ditempatkan di bahagian belakang kereta juga tercampak keluar. Kelihatan seorang lelaki India keluar dari kereta dan tersandar di tepi keretanya.

Semua orang menumpukan perhatian pada kereta Kenari. Aku hanya mampu melihat dari tepi jalan kerana aku sedang mendukung Batrisyia.

Hubby dan beberapa lelaki cuba memberikan pertolongan. Hadapan kereta remuk teruk terutamanya di bahagian kiri. Kedengaran wanita tersebut meraung meminta pertolongan. Suara kanak-kanak menangis juga kedengaran.

Pintu kereta di bahagian wanita tersebut jammed. Mereka beramai-ramai cuba menarik pintu tersebut. Akhirnya ia terbuka. Aku tengok seorang perempuan Cina sedang bercakap melalui telefon. Aku tanya samada dia sedang telefon Ambulans atau tidak. Dia mengangguk dan menyuruh aku bercakap di talian kerana dia kurang mengetahui tentang lokasi tempat kejadian.

Aku bercakap dengan telefonis. Sambil bercakap, mata masih memerhatikan kereta Kenari tersebut. Hubby menyelamatkan 2 orang kanak-kanak. Seorang lelaki, seorang perempuan. Mungkin berumur sekitar 4 dan 3 tahun. Yang lelaki, hidungnya berdarah teruk. Yang perempuan, darah penuh di muka.

Setelah mengambil keterangan, telefonis menyambungkan aku pada unit ambulans di Hospital Ampang. Kali ini, aku bercakap dengan seorang lelaki. Sekali lagi, aku memberi lokasi tempat kejadian. Hubby mengambil First Aid Kit dari dalam kereta dan mengelap darah di muka kanak-kanak malang itu.

Sambil bercakap, mata aku kembali terarah di kereta Kenari. Mereka cuba mengeluarkan wanita tersebut. Dia hanya meraung. Kemudian, mata aku terlihat sesuatu. Di tepi kereta, berdiri seorang perempuan yang masih memakai topi keledar. Di tangannya, dia memeluk seorang bayi. Aku terus panik.

Encik, tolong la datang cepat sikit. Ada baby, Encik. Tak tau hidup ke tak. Tapi dia diam je. Tolong la datang sekarang. 2 orang budak lagi dah berdarah-darah”. Suara aku sudah seperti merayu-rayu.

Aku dah panik sebab aku nampak baby. Air mata dah tak boleh ditahan-tahan. Aku terus menangis. Mangsa-mangsa dibawa menaiki sebuah kereta. Perempuan tersebut menyerahkan bayi tu pada ibunya. Aku yang tengah panik, menggigil bila tengok bayi dia. Dia senyap, kaku, tak bergerak, tiada sebarang respons. Mak baby tu meraung, “Abang, anak bang.. anak bang”. Aku menangis. Batrisyia pun menangis. Tak tahu samada dia menangis sebab aku menangis atau sebab lain. Kereta berlalu pergi.

Semakin banyak kenderaan berhenti di bahu jalan. Aku nampak hubby dan beberapa orang lelaki seperti cuba hendak mengalihkan Kenari ke tepi jalan. Aku melarang kerana kenderaan tidak boleh dialih selagi polis tidak sampai ke tempat kejadian. Polis perlu lihat posisi setiap kenderaan yang terlibat dalam kemalangan untuk rekod. Ini satu fakta yang orang ramai kerap lupa!

Kemudian, seorang lelaki membuka boot kereta. Masa tu, aku kurang pasti apa yang dia hendak buat. Akan kuberitahu di hujung cerita nanti.

Aku masih teringatkan baby tersebut.. Takut baby tu sudah tak bernyawa. Susah nak berhenti menangis hinggakan ada seorang lelaki menegur samada mangsa-mangsa tersebut merupakan saudara aku kerana dia lihat aku menangis. Aku cakap yang aku tidak mengenali mereka. Secara kebetulan, kemalangan berlaku di hadapan kami. Kami hanya dipisahkan oleh beberapa saat!

5 minit kemudian, ambulans dan polis datang. Aku suruh hubby beritahu yang baby tu dah dibawa ke pusat kesihatan yang berhampiran. Aku tengok, lelaki India tu tak cedera teruk. Dia boleh tunggu! Itu yang aku fikirkan.

Datang seorang lelaki menaiki motosikal. Dia memaklumkan sesuatu kepada seorang lelaki berbaju coklat. Barulah aku tahu yang lelaki berbaju coklat tu merupakan pemandu kereta Kenari.

Pemandu tersebut segera membonceng motosikal itu. Motosikal memecut pergi. Hubby beritahu aku yang budak tu datang memberitahu yang baby tu sedang nazak, nafas tersekat-sekat dan tiada lagi. Aku kurang pasti apa yang hubby sampaikan waktu tu. Aku hanya dengar, baby sedang nazak. Aku menangis. Seorang perempuan yang berada di sebelah aku pun menangis.

Tiada apa lagi yang perlu disaksikan. Kereta Kenari telah ditarik. Aku mengajak hubby balik.

Kami melalui Pusat Kesihatan tersebut. Hubby tanya, “Nak singgah tak?”. Aku ckp, “Singgah la. Nak tau baby tu selamat ke tak”.

Sampai di situ, hubby suruh aku tunggu dalam kereta. Aku hanya tengok dari jauh. Di luar bilik kecemasan, hubby disambut oleh seorang lelaki berbaju kuning. Aku hanya nampak lelaki tu menyalam hubby dan kemudian dia menggelengkan kepala. Aku dapat agak, baby tu telah meninggal dunia. Dari jauh, aku nampak hubby kesat mata.

Dalam kereta, aku terus menangis sambil peluk Batrisyia yang sedang duduk dalam car seat. Batrisyia pun menangis. Muka dia jelas menunjukkan dia menangis sebab tengok aku menangis. Aku tak tau berapa lama aku menangis. Sedar-sedar, hubby sedang berjalan ke arah kereta.

Aku tau apa yang dah berlaku tapi aku masih tanya, “Baby tu takde ke??”. Dengan suara yang tersekat-sekat, hubby menjawab, “Baby tu dah takde”. Kami bertiga menangis bersama.

Hubby suruh aku pergi tengok. Aku takut tapi aku pergi juga. Aku hanya berdiri di pintu kecemasan. Bilik tu kecil. Segalanya boleh dilihat dengan jelas.

Baby tu sudah dibaringkan di atas katil.Tapak kakinya sudah putih pucat, tiada darah. Doktor membersihkan kesan darah di muka dan badan baby. Mungkin terkena serpihan kaca.

Baby tu kaku. Kepalanya masih belum banyak rambut, Badannya tegap. Arwah memakai baju warna pink berlubang-lubang. Tapak kakinya sudah putih pucat, tiada kesan darah mengalir. Mukanya tenang, seperti sedang tidur.

Doktor merapatkan tangannya seperti dalam keadaan bersembahyang. Tangannya jatuh. Akhirnya doktor memotong secebis kain dan mengikat tangan-tangannya. Semua yang berada di situ hanya mampu menangis. Aku nak cium baby tu tapi sebab air mata mengalir laju, aku batalkan hasrat tersebut.

Aku sempat bertanya pada saudara mangsa. Katanya, arwah berumur 7 bulan. Badannya memang nampak besar dari usia.

Aku tak boleh berada lama di dalam bilik kecemasan. Aku terus keluar. Di luar, ayah arwah sudah terduduk di tepi sambil memegang seorang lagi anak perempuannya.

Entah kenapa, aku boleh separuh menjerit di luar pintu, “Kenapa bukan India tu je yang mamp*s!??”. Aku marah sangat.

Aku pandang ayah arwah. Dia seperti menahan perasaan. Aku pandang satu-satunya anak perempuan dia yang masih hidup. Di dahinya ada plaster. Kesan darah masih boleh dilihat di mukanya walaupun telah dibersihkan. Dia tidak menangis seperti masa hubby menyelamatkan dia tadi. Tetapi air mata mengalir laju dari mata dia. Aku rasa dia sedar apa yang berlaku. Aku rasa, dia tahu yang adik perempuan dia sudah meninggal dunia.

Aku nak jumpa ibu arwah tapi aku yakin aku tak mampu nak sekat air mata aku sendiri sebab ibu dia sendiri sedang memanggil-manggil nama arwah. Aku ajak hubby pulang. Aku tak sanggup tunggu lama di situ.

Hubby menyalam ayah arwah. Kami pulang.

Aku kagum tengok ayah arwah. Dia seperti redha dengan apa yang berlaku. Tetapi dalam hati dia, siapa yang tahu, betul tak? Menurut hubby, lelaki tu tadi buka boot kereta sebab dia nak ambil hammer. Dia dah pegang hammer sebab nak belasah lelaki India tu. Tetapi mereka sempat menghalang dia dari berbuat demikian.

Hingga ke malam, aku dan hubby berkongsi cerita tentang apa yang berlaku. Hubby cakap, pada mulanya dia ingin menyelamatkan wanita di hadapan. Tapi bila dia nampak wanita tu memangku baby dan baby tu senyap, hubby tergamam dan dia tak mampu nak selamatkan mereka. Dia hanya pandang baby tu. Sebab tu dia terus ke tempat duduk belakang dan selamatkan budak-budak tu.

Malam tadi aku tak dapat tidur nyenyak. Banyak aku aku terjaga. Setiap kali terjaga, aku terfikirkan arwah.

Arwah baru 7 bulan. Kecil lagi. Mesti mak dia tengah seronok bagi dia makan solid food. Mesti kakak dan abang dia tengah seronok main agah-agah dengan dia. Mesti ayah dia tengah seronok melayan kerenah dia.

Sekarang, semuanya hanya tinggal kenangan.

Al-Fatihah untuk arwah yang telah kembali ke rahmatullah pada petang semalam. Dia kembali kepada-Nya dalam suasana tenang, tanpa perlu melalui kesakitan yang berpanjangan, diiringi air mata dan doa orang di sekelilingnya.

Al-Fatihah.


Gambar diambil sejurus selepas kemalangan. Masih belum ada banyak kereta yang berhenti. Pemandu India masih belum keluar dari kereta.

Hubby menyelamatkan 2 kanak-kanak itu. Seorang lelaki cuba melihat keadaan ibu mereka.
Di kaki wanita tersebut, lauk bekal yang dibungkus dari rumah ibunya tumpah bersepah.

Gambaran kedudukan kenderaan yang terlibat.

Si c*laka yang memandu laju menuruni bukit. Kemudian, dia brek secara tiba-tiba. Keretanya berpusing dan menghala ke kereta Kenari. Mereka berlanggaran. Kemudian, kereta Wira terbabas ke tepi jalan dan melanggar tiang lampu

Kenderaan sudah mula banyak.
Polis datang untuk mengawal lalu lintas dan mendapatkan keterangan dari mangsa.

EDITED:

Aku minta hubby utk ceritakan dari kaca mata dia. Dia tak dpt nak cerita lebih lanjut. Hanya ini yang dia mampu taip.

7HB FEB HUJAN BARU SAJA BERENTI JALAN RAYA MASIH BASAH DAN LICIN,SAYA, ISTERI DAN ANAKU KELUAR DARI RUMAH BONDA UTUK PULANG KERUMAH,DLAM PERJALANAN KAMI MENDAKI BUKIT AMPANG TRUS KE HULU LANGAT SPAI DI SATU CORNER SAYA TERKEJUT DAN MENYEBUT ALLAH HUAKBAAR,DEPAN MATA KAMI TERLIHAT SEBUAH KERETA KENARI MELINTANG DITENGAH JALAN,SYA SATU KELUARGA BERADA DIDALAM KERETA,KEMALANGAN BARU BERLAKU,SAYA TERUS BERENTI KAN KERETA KIRI JALAN KELUAR MENUJU KEARAH KETE KENERI TADI,YA ALLAH!!SEORANG WANITA SEDANG MEMANGKU BAYI DAN SAMBIL BERKATA " ABANG ANAK, ABANG ANAK"SAMBIL MENANGIS MUKA WANITA ITU BERLUMURAN DARAH,SYA LIHAT BAYI YG DIDUKUNG WANITA DIAM,DAN TERKULAI,SAYA TRUS MENGAMBIL 2 ORANG ANK MEREKA YG BERADA DI TEMPAT DUDUK BELAKANG 1 LELAKI DAN 1 PEREMPUAN,MEREKA LEBIH KURANG BERUMUR 3 KE 4 TAHUN DAHI KANAK2 PEREMPUAN TERBELAH DAN BERDARAH MUNGKIN TERKENA SERPIHAN KACA CERMIN,X BLH NK CTE LG TERBAYANG BABY TU NK NANGIS NI

Friday, February 05, 2010

Kembali memakai high heels

Hari nie tekad nak gi Jusco semata-mata nak lunch kat sana. 2-3 hari ni terbayang lauk rendang aje. Maka, wajib pegi setelah nafsu tak dpt dikekang. Dlm pada masa yg sama, nak curi masa pegi tgk high heels. Anak dah umur 16 bulan, dah reti jalan sendiri, jadi sudah boleh ber high heels semula. Yippie! Thn nie nak beli kasut byk-byk agar dpt pakai puas-puas sebelum pregnant balik. Boleh?

Sebagai isteri yg baik, I texted my hubby.

Me: Nak gi jusco mkn lauk rendang daging dgn sambal ketang. Nak pesan ape2?

Hubby: X de apa Cuma kat kedai hujung tu org tua janggut pakai topi, beli la apa2 yg dia jual, kesian dia

Knowing him for 5 years, I know what he wants. Saja je tanya. Tapi tak sangka dia nak jawab sms aku mcm tu.

Apa yg dia nak?

Famous Amos cookies! Ye, cuba pegi kat kiosk tu. Korang akan nampak terpampang gambar seorang lelaki berkulit hitam memakai topi dan berjanggut.

Dah.. dah belikan. Balik nanti mkn sama-sama.

Tadi sempat menengok kasut-kasut. Tak sempat nak try sbb ramai org. Wah, banyak cantik-cantik!! Geram.. geram! Rasa nak je terus beli tanpa try dulu.

On the way back, I texted him again utk menyatakan kegeraman terhadap kasut-kasut itu. Nak tau dia jawab apa?

Hubby: Beli la. Bagi Resit. Claim.

Claim? Wah, bkn senang nak claim dgn dia nie. Sebab ni kasut yg tergolong dlm barang ketegori “kehendak” bknnya “keperluan”. Ahaks..

I pegang janji you ye. Nanti I beli. Nak claim.

Her vocab at 16 months

At 16 months, Batrisyia dah kenal benda-benda di bawah:

Makanan: Nasi, biskut, air, roti, susu
Hidupan: Nyamuk, lalat, cicak, fish, semut, ayam, turtle, bear
Alam sekitar: Pokok, daun, bulan
Barang: Baju, seluar, tuala, bedak, sikat, beg, botol air, handphone, lampu, kipas, kunci, stokin, kasut
Kenderaan: Kereta, motor, basikal
Anggota badan: Mata, mulut, lidah, perut, tangan, kaki
Perkataan yg dia faham: Flying kiss, salam, shake hand, buka baju, buka seluar, halau nyamuk/lalat/cicak (dan dia akan sebut "Coh coh" sambil cuba halau guna tgn), duduk, sit down, baring, tutup gate.

Ni setakat yg aku ingat aje. Dia dah mula sebut perkataan-perkataan di atas. Tapi masih kurang betul sebutannya. Hanya kami je yg faham.

Sometimes, dia ni mcm ada je benda yg dia nak buat. So kdg-kdg kitorang ckp, “Ape la tu”. Baru-baru nie, dia sebut ayat nie gak tapi mcm ckp sorang-sorang. “Apa” dah betul. “La” jadi “Ya”. “Tu” jadi “Te”.. Sudahnya bunyi jadi “Ape ya te”. Padahal dia tau je sebut "Tu" tapi bila ayat panjang, jadi "Te".

Seronok bila discover benda-benda ni. Hanya orang yg dah ada anak kecil je faham keseronokan tu.

Lately, dia suka main salam-salam orang. Even org yg x kenal, mau jugak la dia salam cium tgn. Tapi salam aje eh. Dukung takleh. Baru-baru nie, kami pegi satu perjumpaan yg rata-ratanya dihadiri oleh kaum Cina. Mana yg kami kenal, kami jumpa la. Dah semua orang yg kami kenal ni dia salam cium tgn. I think Chinese tak biasa salam-salam ni kan? So diorg agak kagum tgk anak aku salam cium tgn. Hahaha.. Padahal dlm Malay culture, benda tu dah biasa kan?

Dia dah mula suka menconteng. Dulu tak pandang pun. Tapi akhir-akhir ni mcm berminat pulak. Lama gak dia akan main conteng-conteng. Bila dah boring, dia akan berdiri atas doodles tu sambil cuba pijak kuat-kuat. Sengaja je buat camtu sbb dia tau abi dia akan larang dia. Apa ingat ia barang murah? Bagi kami, tak murah la. Bagi orang lain, mungkin mcm beli gula-gula je.

Dah mmg pelesit pun

'Pelesit': Pemandu bas ekspres kesal

IPOH 4 Feb. - Kira-kira 37 pemandu bas ekspres di sini hari ini menyuarakan rasa kesal dengan laporan berita sebuah akhbar tempatan yang merujuk pemandu bas ekspres dengan gelaran 'pelesit'.

Wakil mereka, Meor Johari Meor Abu Bakar berkata, penggunaan istilah 'pelesit' dalam laporan akhbar berkenaan bulan lepas itu dilihat berniat jahat, melampau dan menjatuhkan maruah pemandu-pemandu bas ekspres.

"Gelaran 'pelesit' buat pemandu bas adalah kerterlaluan, seolah-olah pemandu bas mengabaikan keselamatan penumpang," katanya dalam satu sidang media di sini.

"Laporan itu mungkin bertujuan untuk menyedarkan tetapi istilah yang digunakan begitu berkesan bukan sahaja kepada kami pemandu-pemandu, malah turut melibatkan maruah kaum keluarga kami," tambahnya.

Beliau berkata, ekoran penyiaran artikel itu, para pemandu bas berasa malu dan bimbang masyarakat memandang serong serta beranggapan negatif terhadap mereka.

Menurutnya, beliau bersama beberapa rakan pemandu bas ekspres sudah mengambil inisiatif mengumpul tandatangan 571 pemandu bas ekspres di seluruh Semenanjung yang membantah penyiaran laporan berita itu. - Bernama


Wah, marah sungguh pemandu-pemandu bas ekspres nie. Sampai ambil inisiatif kumpul tandatangan 571 pemandu di seluruh Semenanjung.

Ahaks, gelak.. gelak. Apa betul ke kesemuanya 571 pemandu tu bukan 'pelesit'?

Dah agak byk kali juga la aku naik bas ekspres. Pergi Seremban, KL, Melaka, Kedah, Penang, Terengganu, Perlis, Perak.. haa, byk kali ok.

Dan aku boleh katakan hanya pemandu-pemandu Seremban-Mlk dan Seremban-KL (dan vice versa) je yg agak baik berbanding 'pelesit-pelesit' yg bawa aku ke Kedah, Penang, Terengganu, Perlis dan Perak.

Tak payah la nak terasa dan marah bila orang label korang ni 'pelesit'. Sbb dah mmg betul, kan? Kalau korang bawa lebih dari had laju, lepas tu suka hati je main potong-potong kenderaan lain, pastu dengan hebatnya conquer right lane (ye la, sbb korang bawa laju, mane leh bawa kat left lane).. apa maknanya? Kalau bas korang lebih laju dari kenderaan biasa yg bawa 110km/j, tak ke lebih had laju namanya tu? Tak ke namanya tak sayang nyawa sendiri dan nyawa penumpang?

Pengalaman aku naik bas ekspres ke tempat yg jauh-jauh nie mmg sgt menggerunkan. Dlm byk tmpt, hanya perjalanan ke Penang je kami naik bas di waktu siang. Sampai sana pukul 6 ptg. Bila siang, kurang sikit la pemandu tu bawa laju-laju. Perjalanan ke tempat lain, kami naik waktu malam. Selalunya lepas tgh malam. Gerun weih sbb bas dibawa laju. Boleh rasa bas tu bergoyang mcm nak terbalik. Bila dah takut, selalunya aku cuba tidur. Tapi kdg2 susah nak tidur sebab terfikir, kalau la accident time aku tidur, alamatnya mcm aku akan terus 'tidur' la. Probability utk hidup selepas accident lebih tinggi jika anda berjaga ye.

Benda ni bkn berlaku pada pemandu bas ekspres je. Cuba tgk pemandu bas R*pid. Ada yg bagus cara pemanduannya tp kebanyakannya mcm gangster di jalan raya. Aku selalu hangin dgn bas-bas nie. Berlagak. Mentang-mentang ko besar kan? Sesuka hati nak himpit orang, nak tukar lane tp x bg signal.

Aku pernah tanya hubby kenapa pemandu bas ramai yg camni. Dia jawab,.. erm, takyah la aku bgtau. Kang diorg marah lak.

Kesimpulan yg aku dpt ialah mmg ada 'pelesit' di kalangan pemandu bas. Biasa la kan.. kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Aku tak pandang hina, ok? Pakcik aku pun pemandu bas tp dia ok je di jalan raya. Mcm mana aku tau? Sbb aku selalu terserempak dgn dia di jalan raya.

Thursday, February 04, 2010

Babies are blooming everywhere

Bila kita terlalu inginkan anak, suddenly kita akan selalu ternampak baby. Perkara ni boleh dikatakan berlaku kepada hampir semua wanita yg telah berkahwin. Benda tu mungkin kebetulan. Mungkin sbb kita terlalu nakkan anak, maka deria kita alert dgn kehadiran baby.

Tiba-tiba nampak orang dukung baby, nampak gambar baby, nampak baju baby.. aih, sgt stress kalau dlm masa yg sama, org tu struggle utk dapatkan anak. Betul tak?

Batrisyia baru berumur setahun 4 bulan. So far, takde perancangan nak tambah anak. Tunggu la dia umur 2 tahun dulu. Nak bg dia minum susu puas-puas (pregnancy hormone boleh menyebabkan susu badan kering seketika).

But..

Tiba-tiba ramai pulak kwn-kwn sekeliling yg pregnant.

Dalila.. Ma-g.. Ita.. Sya.. wife Hisyam..Ni antara yg ak tau baru-baru nie la. Pastu leh lak tak tau Zai pregnant. Sekali 2nd child dia tu dah lahir pun. Hahaha.. Zai senyap-senyap je tambah bilangan ahli keluarga.

Yes, babies are blooming everywhere! Wah wah wah.

Sebab rakan seangkatan ada yg mula menambah bilangan ‘askar’, selalu jugak org tanya aku, “Bila nak tambah lagi?”.

Mari buat kira-kira. Kalau pregnant dan dlm masa yg sama masih menyusu badan, paling cepat susu boleh kering ialah ketika pregnancy mencecah 4 bulan. Aku pernah baca kat mane ntah. Lupa sgt la. Ok, maknanya 4 bulan pertama tu, ada lagi la susu. Maknanya, kalau dah beriya sgt nak pregnant, boleh la tunggu Batrisyia umur setahun 8 bulan. Hahaha..

Maknanya bulan June la. Tapi nanti lahir bulan January 2011 atau February 2011 lak. Tak cantik la bulan tu.

Kalau Batrisyia lahir bln 10 sama dgn umi nya, 2nd child nak dia lahir bln 7 sama dgn abi nya. Maknanya kena tunggu sampai bulan November.

Dah jauh bebenor hala tuju entry nie. Sebenarnya aku nak ucapkan tahniah pada mereka yg pregnant dan bakal melahirkan anak thn nie. Tahniah juga pada Zai yg dah melahirkan baby boy lagi!

Wednesday, February 03, 2010

Happy Birthday Irfan

Tarik nafas dan mari nyanyi sama-sama.

Happy Birthday to you
Happy Birthday to you
Happy Birthday to Irfan
Happy Birthday to you....

Hari nie merupakan hari ulang tahun kelahiran adik aku yg ke 20. Tahun kelahiran dia paling senang nak ingat sbb dia lahir tahun 1990. Kalau tanya aku tahun lahir abang dia, mmg aku confuse.. Wei Nazdri, ko lahir tahun 87 ke 89?

Ok la, sebab aku dah nyanyi utk ko.. terpaksa la ko blanje kitorang semua minggu depan. Jgn tak balik pulak weii!! Nanti takde sape nak layan anak aku.

Aku ambil gambar ni dr FB dia. Suka ambil gambar dari tepi. Aku pilih gambar ni sbb nampak ada muka Batrisyia sikit. Hehehe..

Ok.. I tak sihat sgt. So hari nie bercerita ttg org lain. Tata

Tuesday, February 02, 2010

Hujung minggu kami

(No pics. Blogger ada masalah kot)

We had a great holiday. Ala, cuti sempena Hari Wilayah pun boleh dikira holiday la jugak kan? Petang Jumaat, aku dpt tahu yg ayah aku kena denggi. Yes, denggi yer kawan-kawan. Mcm mane boleh kena padahal kat rumah takde bela nyamuk aedes atau jentik-jentik? Kena kat luar rumah la kot. Ayah aku suka bermesyuarat tingkap di tepi longkang di simpang rumah. Biasa la. Dah boring duduk kat rumah, ptg2 ambil angin kat luar pulak. Aku rasa kat situ la nyamuk2 tu cari mangsa. Now, ada beberapa ahli mesyuarat tingkap pun demam jugak. Masih tunggu result dr pihak hospital.

Therefore, kami balik ke Seremban kejap hari Sabtu ptg tu. Pihak hospital terpaksa sediakan 2 wad khas utk denggi disebabkan peningkatan kes denggi di Seremban. Kebanyakan pesakit nampak mcm tak sakit pun. Hehe.. Aku rasa pesakit yg agak lemah ditempatkan di wad lagi satu. Sempat la aku rebuskan ketam utk dimakan. Baunya sedap tapi tawar beb sebab tak bergaram. Ikhtiar je kan? Orang ckp, mkn ketam rebus (bersama air) dan minum 100 Plus byk-byk utk kembalikan tenaga dan top up bendalir dlm badan. Buat aje la. Tak rugi pun.

Ayah aku dah keluar dr wad semalam. Alhamdulillah.

Hari Ahad, kami dgn riang ria pegi beli brg2 dapur di Jusco AU2. Jauh ke aku pegi beli brg? At first, pegi Jusco Balakong. Tgk kereta2 beratur dan berebut nak masuk ke area tu je dah buat kami surrendered. Tu yg pegi jauh nun di Setiawangsa.

Kami beli 5kg brown rice. Tapi bila sampai rumah, baru tau yg brown rice nie, bila pek dah dibuka, kena simpan dlm peti ais. Iye ke? Ye la kot. Dah tulis gitu kat pek. Camne nak simpan 5kg beras dlm peti ais?? Aku masih cuba cari solution nie.

Minah berbaju cantik ni sgt suka dpt jalan-jalan. Aku geram la tgk rambut dia tu. Sebab panjang, nampak agak serabai. Nak ikat, dia mengamuk.

Hari Isnin, kami bermalas-malasan di rumah sbb hari sebelum tu dah penat kemas rumah. Tapi lps siap masak, terasa nak pegi jalan. Gatal betul kaki kami eh? Kami pegi dekat-dekat aje. Sg. Congkak! Sempat la rendamkan Batrisyia dlm setengah jam. Takleh lama-lama sbb air sgt sejuk. Kecut dah jari anak aku.

Korang ke mana minggu lepas?

Owh, hari nie 2 February 2010. Selamat Hari Ulang Tahun yg ke 16 bulan, Batrisyia!!
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.