Friday, January 29, 2010

Cheeseburger Chili Mac and Cheese

Cheeseburger Chili Mac and Cheese by Rachael Ray


Bahan-bahannya:

250g macaroni
400g daging kisar
2 biji bawang besar ~ didadu
Sebatang carrot ~ didadu (optional)
2 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan mustard
Secawan stok ayam/daging ~ nak senang, ambil separuh kiub ayam dan hancurkan dlm secawan air.
Salt and pepper
2 sudu besar olive oil / 2 turns
1 mangkuk cheddar keju

Cara memasak:

1. Makaroni direbus al dente. Ikut arahan di pek pembungkusan. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan olive oil di kuali / non stick pan.
3. Masukkan daging kisar. Masak hingga perang.
4. Masukkan bawang besar dan carrot. Masukkan garam dan pepper (ambil dlm secubit besar, ala2 mcm chef selalu buat tu). Masukkan serbuk cili.
5. Kacau seketika. Bila bawang dah layu, masukkan sos cili, mustard dan secawan stok ayam/daging.
6. Kacau hingga kuah pekat. Banyak atau sikit kuah bergantung pada anda sendiri.
7. Bila kuah siap, masukkan dlm bekas yg ada makaroni tadi. Kacau rata.
8. Masukkan dlm dish casserole. Tabur keju. Masukkan dlm oven. Masak seketika hingga keju cair dan keperangan.
9. Hidangkan dengan salad pilihan anda.

After-thought:
1. Nampak ada 9 langkah memasak. Mcm byk tp senang je sebenarnya.
2. Resipi asal takde carrot. Aku saja tambah sbb nak habiskan stok carrot kat dlm peti ais.
3. Resipi guna stok daging. Tapi aku guna stok ayam aje.
4. Kami jaga kesihatan so kami skip arahan no. 8.
5. Utk salad, aku hanya toss the salad with mayo and olive oil. Gaul rata. Siap. Hehe

Thursday, January 28, 2010

Mari buli adik bongsu di sini

Pendapat orang tentang anak bongsu:

Walau besar mana pun badan ko, walau tinggi mana pun ko, walau berapa pun umur ko.. ko tetap KECIL di mata mak bapak dan abg/kakak ko.

Jadi, sah-sah yg bongsu akan selalu dibuli dari segi fizikal dan mental.

Dlm kes aku, aku buli kat blog aku ni.. sila jgn marah.

Aku suruh dia tgk blog aku. Sebab dia taknak, maka aku mau sms parents ku.. suh diorg buka dan tgk anak bujang yg bongsu ni ber FB.


Sila right click di gambar dan buka di window lain jika ingin tgk gambar besar.

Perhatikan..

Relationship Status: In a Relationship (I tell you!!!)
Interested In: Women.

Tapi nasib baik..

Looking For: Friendship.

Bagus-bagus, cari perempuan buat kawan takpe. Kalau nak cari perempuan buat kawen, tunggu la paling kurang 10 tahun dari sekarang.

Bagus betul ada blog rupanya. Boleh buli adik walaupun dia takde depan mata.

Yer, aku mmg kakak yg 'jahat' tapi aku jugak yg masak utk ko kan? Sila hargai :P

Nota: Jgn tegur ttg rambut dia. Nanti dia marah dan ngadu dgn mak aku.

Keganasan rumah tangga: Apakah yg anda akan lakukan?

Baru-baru nie, aku terdengar satu pergaduhan besar yg melibatkan sepasang suami isteri. Kurang pasti mereka berbangsa apa kerana suasana yg agak kecoh dan tegang pada waktu tu. Aku yg berada di parking lot hanya dengar jeritan suara suami isteri nie. Masa tu pukul 7.30 pagi. Awal pagi dah buat kecoh!

Kedengaran si suami mengherdik dan menjerit. Sesekali si isteri bersuara tetapi cepat dipotong oleh suami. Dgr barang dibaling.. ke dinding atau lantai barangkali.

Ada la dlm 5 minit aku terpacak kat parking lot tu. Cuba nak make sure intonasi suara diorg. Cuba nak pastikan semuanya okay (okay bermaksud tidak membawa kepada situasi yg lebih buruk). Kalau nampak teruk, ingat nak telefon polis je. Masa aku berlalu, suara mereka masih kedengaran.

Aku terfikir. Tak malu ke mereka dgn org sekeliling? Aku terfikir lagi. Bagaimana pula dgn jiran-jiran mereka? Hanya pandang dan dgr? Tak cuba masuk campur?

Susah nak tgk org sekarang ambil berat mcm dlm drama Seniman Bujang Lapok. Bila 2 isteri bergaduh kerana seorang lelaki, 3 bujang lapok ni cuba leraikan pergaduhan tersebut. Ada lagi ke org buat mcm tu skrg? Kita nak tlg, silap-silap biji mata kita yg lebam! Betul?

Kita fikir, “Biarlah, tu hal keluarga mereka. Jgn pandai-pandai nak masuk campur!”.

Jgn pandai-pandai nak masuk campur.

Bila dah ada kes amuk, dah ada nyawa melayang, menyesal pun tak berguna lagi kan?

Masyarakat kita tinggi nilai sopan santunnya. Sebab tu mereka tidak mahu jaga tepi kain orang. Dah nampak isteri org tu lebam-lebam pun, dibutakan mata aje. Tgk anak org terbiar, pun buat tak tau.

Sebulan lepas, aku baru dpt tahu yg salah seorang jiran aku jenis suka mengamuk kat rumah dan cepat naik tgn. Dia selang 3 rumah dr rumah aku. Jadi aku mmg tak penah dgr dia mengamuk. Hanya sekali je aku penah dgr. Tu pun sbb lalu depan rumah dia. Terkejut aku. Hubby ckp, lelaki tu mmg mcm tu. Tuan rumah pun dah tak tahan tgk perangai dia. Rasa nak halau je. Aritu laki tu nak pindah. So makcik tu lega dlm diam. Sekali tak jadi pindah. Kalau aku dgr dia mengamuk teruk2 lagi lepas ni, mmg aku panggil polis je. Tak kesah la ko badan besar ke, keje bouncer ke.. aku peduli apa.

Kalau kat luar negara, kes-kes mcm ni dah dpt perhatian Jabatan Kebajikan Masyarakat. Jiran-jiran akan buat report sbb bagi mereka yg prihatin nie, kebajikan isteri dan anak tersebut wajar diberi perhatian. Mereka wajar diselamatkan!

Nota tambahan:


Kepada keluarga di Seremban, takyah risau pasal kecederaan yg berlaku pagi tadi. Sila tgk gambar di bawah. Luka tak teruk. Sah-sah takyah jahit. Hehehe.. Cuma kesan luka tu agak panjang la jugak. So far, darah dah tak menitik tp x kering gak.


Ini bukan gambar keganasan rumahtangga.

Wednesday, January 27, 2010

Chicken Teriyaki with Colcannon

Apart from Jamie Oliver (JO), I love Rachael Ray (RR). I'm her huge fan since 2008. Bila aku pantang kat Seremban dan takde keje lain nak dibuat, keje aku tgk TV je la. Salah satu talkshow yg aku tgk ialah Rachael Ray. Aku suka dia sbb dia talkative, sweet dan resipi yg dia bg mmg nampak senang.

Walaupun aku minat resipi dia, aku tak pernah cuma. Asyik cuba resipi JO je.

Jadi, bila dah buntu nak masak apa malam tadi, aku terfikir nak cuba resipi dr RR yg aku tgk 2 hari lepas. Dia salai daging batang pinang. Utk side dish, dia buat Colcannon.

Colcannon ni resipi dari Ireland. Bunyi mcm pelik je tp sebenarnya ia hanyalah mashed potatoes yg dicampur dengan shredded cabbage.

At first, aku nak buat Cola Chicken. Tapi sebab hubby mcm taknak cuba je, aku tukar menu. Buat Chicken Teriyaki.

Colcannon by Rachael Ray (serves 4)


Ingredients:

1 pound kobis hijau - hiris nipis
10 keping beef/chicken strip - potong kasar
8 biji kentang
Susu
Butter
Daun Kucai
Salt and pepper

Cara membuatnya:

1. Rebus kentang hingga empuk. Kemudian, buang air rebusan dan kembalikan kentang ke dlm periuk. Biar api perlahan kerana kita nak keringkan air di kentang tu. Tapi make sure jgn hangus pulak. Sekejap je. Bila dah kering, tutup api. Masukkan sedikit butter dan susu. Lenyek. Tambah susu jika terlalu kering. Kita nak dia moist sikit.

2. Dlm non-stick pan/kuali/ apa-apa je la, panaskan olive oil. Kemudian, masukkan beef/chicken strips. Goreng hingga sedikit perang. Kemudian, masukkan kubis. Kacau rata. Masak hingga sedikit layu. Jgn terlalu layu. Kita nak kubis tu rangup sikit.

3. Kemudian, transfer kubis td ke dlm periuk yg ada mashed potatoes tadi. Gaul rata. Jika kering, tambah susu. Masukkan daun kucai. Salt and pepper to taste.

After-thought:
1. Aku omit butter. Actually, aku lupa nak letak butter. Tapi rasa tetap sedap.
2. Menurut RR, kalau rasa malas nak potong kubis ke.. tak sempat ke, dptkan aje coleslaw di pasaraya. Cuma coleslaw ni ada carrot je. Tidak mengapa.
3. Kalau taknak letak daun kucai, boleh potong dadu 1/2 biji bawang dan dimasukkan ketika goreng beef/chicken strip tadi.




Chicken Teriyaki


Bahan-bahannya:

Setengah ekor ayam - potong kecil-kecil
3 sudu besar madu
3 biji bawang putih - diparut
3 inci halia - diparut
4 sudu besar kicap manis
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula

Cara membuatnya:
1. Perap semua bahan selama setengah jam. Make sure digaul rata.
2. Panaskan non-stick pan. Tuang semua bahan ke dalamnya. Tutup dengan penutup periuk. Kacau sesekali utk mengelakkan hangus.
3. Bila sos dah berkurangan/sedikit kering, boleh diangkat dan dihidang.

Nota: Sos akan sedikit berbuih. Tidak mengapa. Hanya perlu kacau rata selalu agar warna tu rata.

Tuesday, January 26, 2010

Ibu-ibu yg dilabel Power Puff Girls

Bila baca entry Maisya hari nie, aku hanya mampu tersenyum. Kenapa? Sebab aku terfikir benda yg sama malam tadi. Aku ckp dgn diri aku malam tadi, "Esok nak buat jadual harian dan tgk kenapa aku rasa masa ni manjang tak cukup je nak siapkan semua keje". Hehehe..

Maisya menanyakan 5 soalan kepada pembaca. Meh la aku jawab.

a) adakah korang tak hectic di tempat kerja?korang kurang kerja ye?
Jawapan: Alhamdulillah, kerja aku tak berapa teruk. Aku hanya jadi terlalu busy pada 15 hari pertama setiap bulan. Maknanya 16hb onwards, aku lepak-lepak aje dan kdg-kdg boleh jadi mcm boring giler. Ahaks.

b) tempat kerja dekat ngan umah?
Jawapan: Takde la dekat sgt kot. Tapi takde la jauh mcm ko. Perjalanan terasa dekat sbb aku hanya perlu lalu MRR2. Sebab aku keluar awal dan selalunya masuk MRR2 sekitar pukul 7.15 pagi, jalan tak la sesak sgt. Masih mampu menyanyi lagu Taylor Swift kat dlm kereta.

c) korang takde anak lagi?
Jawapan: Lagi terang mau bersuluh. Hehehe

d) korang tak masak kat umah?
Jawapan: Aku kena masak tiap-tiap hari sbb aku bosan makan kat luar. Lagipun, masak sendiri lagi berkhasiat. Dulu mmg masak lauk tiap-tiap malam. Tp sejak menjaga pemakanan, mlm2 dah x mkn nasi. Ganti makan ala-ala Western, Korean, Lebanese, Thai.. ikut tekak hari tu. Yg bestnya resipi diorg nie, masak sekejap dan berkhasiat. Paling senang, buat sandwich atau spaghetti je.

e) Korang tak wat kerja..laki korg je wat kerja umah?
Jawapan: Hubby ku hanya tolong jemur baju, iron baju, main dengan anak, angkat segala beg dari/ke kereta, kemas katil (sbb masa tu aku akan sibuk kemaskan botol susu anak), simpan susu dlm peti ais (ni pun kdg2 ngelat). Yang lain aku buat. Di hujung minggu,dia byk tlg la. Jemur baju, angkat baju, basuh lantai luar rumah, basuh bilik air, jaga anak, mandikan anak. Hehee.. thank you,dear!

Kami akan keluar dari rumah pukul 6.30 pagi (average ye) dan hanya pulang sekitar pukul 7 ke 8 malam. Ni bergantung pada hubby. Kalau dia tak pegi gym, boleh la sampai rumah pukul 7 malam. Kalau dia pegi gym, alamatnya pukul 8 malam la baru sampai. (Sbb dia akan duduk di gym sampai pukul 7 malam. Siap sauna bagai. Sungguh aku jealous tahap maksima. Laki aku masuk sauna dengan steam room 3 kali seminggu. Bini dia dah lama giler x buat semua tu).

Bila sampai rumah, perkara pertama yg aku buat sudah tentu la solat maghrib. Lepas tu tgk keadaan. Kalau aku rasa melengas sgt, aku mandi dulu. Kalau tak, aku prepare dinner dulu. Masa ni mmg aku multi-tasking. Sambil masak, aku akan basuh botol susu anak, rendam baju kotor. Kalau tak mandi lagi, aku akan mandi (contohnya sementara tunggu spaghetti siap direbus, aku pegi la mandi). Tu belum kes anak tiba-tiba nangis taknak main dgn abi tp nak "main" dgn umi kat dapur. Haru-haru.

Selalunya siap masak sekitar jam 8.30 - 9 malam. Kalau hubby saje ckp, "Ish, dah lewat malam baru nak mkn. Gemuk nanti", aku akan jwb, "Senang je kalau nak makan awal. Liza berenti keje. Boleh masak awal-awal" sambil gelak evil. Kahkahkah.

Lepas mkn malam, aku kena tgk mood Batrisyia lak. Kalau dia masih hyperactive dan takde tanda-tanda nak tidur, aku akan masuk bilik air dan basuh baju. Aku x pakai washing machine sbb mcm membazir letrik sbb baju sikit je. Utk mengelakkan daripada penat nak jemur dan lipat baju byk2 di hujung minggu, aku basuh baju tiap-tiap malam (kecuali baju kerja hubby di mana aku simpan di hujung minggu agar senang nak sental dan bg special care).

Bila Batrisyia nak tidur, aku kena tidurkan dia sbb dia nak menyusu. Proses tidur nie bergantung pada si anak. Kalau dia penat, sekejap je lelap. Tapi kalau dia ada mood nak main lagi, aku terpaksa pura-pura tidur agar dia tak ajak aku main sama. Tu pun dia buat mcm-mcm nak suruh aku "bgn". Tarik rambut, cucuk mata, tampar muka. Layankan aje.

Usually, masa aku tidurkan Batrisyia, hubby akan solat Isyak' dan tlg aku iron baju. Kenapa aku tak iron baju siap2 di hujung minggu? Sebab aku tak suka baju berkedut sikit-sikit sbb terhimpit. Lagipun, saja nak bagi hubby aku buat keje sikit. (gelak evil lagi!)

Bila anak dah tidur, baru la aku boleh siapkan beg nursery dia (hubby akan tlg siapkan CD, aku hanya siapkan baju). Kemudian, lipat baju. Selesai lipat, hubby akan simpankan. Sambil-sambil nie la nak layan movie ke, drama ke.

Dipendekkan cerita, paling awal pun kerja aku boleh siap pukul 10.30 malam. Tu kalau buat laju-laju. Kalau tak, alamatnya 11.15 malam la baru boleh baring depan TV dan berehat.

Aku rasa rata-rata perempuan yg dah berkahwin dan mempunyai anak akan merasa penat mcm ni melainkan korang ada maid sbb maid boleh buat mcm2 kerja. Betul tak? Balik kerja, byk kerja rumah dah siap. Teruk-teruk pun, korang kena masak utk family je. Atau iron baju. Dan main dgn anak.

Aku malas nak ada maid. Takpe, biar la susah-susah. Baru merasa mak kita dulu susah mcm mana. Aku rasa mak2 zaman dahulu lg leh label power puff girl sbb basuh baju guna tgn je, masak x main takeaway/tapau, takde maid.

Rasanya kalau korang jenis masak berat-berat utk mkn malam, boleh je siapkan semua bahan awal2. Blend bawang semua, ayam ikan dah siap siang di hujung minggu. Senang sikit kot.

Macam mana korang handle kerja-kerja rumah? Ibu-ibu, sila beri pendapat anda.

Monday, January 25, 2010

Salah satu cara nak ajar anak gosok gigi

I have to document this!

Kanak-kanak (especially yg baru dpt title toddler) belajar melalui persekitaran, baik alam semulajadi mahupun orang di sekelilingnya. Kerana itulah kita sering diberitahu agar menjaga kelakuan di depan anak kita sendiri walaupun anak tu masih kecil. Dia mmg nampak mcm tak tahu apa-apa tapi dia belajar dari kita.

Kdg-kdg kita nampak dia tiru perbuatan kita. Pura-pura bercakap di telefon, halau nyamuk, cari radio station thru handphone.. tu merupakan antara perkara yg Batrisyia belajar dari kami. Cuma bab mengemas rumah je dia masih belum dpt tiru walaupun sibuk nak main dengan penyapu! Dia hanya mahir menyepahkan rumah.

Rasa mcm baru je dia lahir dan hanya tau baring mengadap siling. Sekarang dah aktif tak reti duduk dia.

Bila Batrisyia jelir lidah kat Zeti (jiran dia), kak Efy (mak Zeti) tegur Batrisyia. Aku terangkan kat kak Efy. Batrisyia bukan jelir lidah seperti yg dia sangkakan tapi sebenarnya Batrisyia tunjuk yg tu lidah dia. Dia hanya tiru apa yg belajar dari flash card dia. Sama mcm kes dia nganga mulut sbb tiru flash card “mulut”. Barulah kak Efy faham.

Kdg-kdg jenuh nak ajar dia benda baru. Flash card tu pun dia pandang sekali imbas. Dia boleh skip dan tgk gambar yg dia suka aje. Bila ajar lidah, dia tak reti. Dia tak faham. Terasa mcm dia akan lambat kenal mane satu lidah.

Tapi once dia dpt ilmu tu, terus dia tunjuk dan buat parents dia terperanjat. Rasa mcm new discovery sbb tiba-tiba je dia tau nak buat ekspresi “lidah”. Mak bapak dia mmg over kan? (Especially umi dia la. Tu pun nak cerita kat blog).

Aku rasa, dia lambat nak faham “lidah” sbb gambar tu hampir sama dengan “mulut”.

Baru-baru nie aku nak ajar dia “perut”. Perut takde flash card ye. So cara aku ajar dia senang je. Aku tanya, “Mane perut?”. Dia buat muka blur. Aku jawab, “Niiii” sambil cucuk perlahan dan tepuk perut dia. Aku buat berulang kali selama beberapa hari. Kdg-kdg aku tunjuk mana perut aku. Mane perut abi dia. Utk bagi dia faham. Utk bagi dia tiru perbuatan kitorang.

Akhirnya skrg, bila aku tanya soalan yg sama, terus dia tunjuk perut dia. Hehe.. bagus-bagus!

Maknanya skrg dia dah kenal mata, mulut, lidah, perut, tgn dan kaki. Hidung masih belum pass sbb dia masih tunjuk pipi dia.

Disebabkan dia suka meniru perbuatan kitorang, kami gunakan pendekatan yg sama utk ajar dia gosok gigi. Berus gigi telah dibeli sejak umur dia 7 ke 8 bulan ntah. Punya la jenuh nak ajar dia gosok gigi. Dia taknak buka mulut. Aku tak putus harapan. Aku cuba gosok guna kain pulak. Pun dia ketap-ketap mulut. Siap nak gigit jari aku pun ada.

One fine day, hubby kata yg kitorang mesti gosok gigi depan dia. Baru la Batrisyia nak ikut kot. Tapi plan tu asyik tertunda je.

Hinggalah hujung minggu lepas. Hubby bersihkan Batrisyia lepas dia poo. Alang-alang ada dlm bilik air, hubby terus gosok gigi sbb dah makan mlm. Batrisyia pandang je. Hubby terus ambil berus gigi Batrisyia dan tunjuk kat dia. Terus minah tu nak gosok gigi. Takde meronta-ronta lagi. Ajaib.. ajaib. Ditambah pulak dgn umi dia ni bagi puji-pujian di belakang (aku hanya ckp, “Pandainyaaa”). Agaknya minah tu beranggapan dia mesti gosok gigi, baru la jadi pandai. Hehehe..

Lega hati aku sbb akhirnya dia mau gosok gigi. Dia suka mkn mcm-mcm. Walaupun bukan benda-benda manis, aku tetap rasa ianya perlu utk elakkan gigi dia cepat rosak.

Dia juga dah tau yg lepas mkn, mesti basuh tangan dan mulut. Jadi bila dia rasa kenyang dan taknak mkn lagi, dia akan berdiri di gate dapur sambil hulurkan tgn dia. Maknanya dia nak basuh tgn dan mulut la tuh. Tapi, kdg2 lps basuh tu, dia rasa nak mkn benda lain pulak. Jadi, kdg-kdg kitorang kena la basuhkan mulut dia 3-4 kali dlm satu malam. Letih acik!

Kanak-kanak mmg cepat terbiasa dengan rutin kan? Sebab tu elok aturkan dan ajar mereka dari awal.

So far, kami dpt agak apa yg dia nak sbb dia banyak buat sign language. Bila dia nak masuk tidur, dia akan peluk aku dan lambai abi dia. Kdg-kdg dia terus berdiri depan bilik dan lambai. Bila kita faham maksud dia, baru dia akan bg flying kiss, cium dan cium tgn abi dia.

Satu info yg aku dpt melalui pembacaan ialah cara mudah utk mengajar anak nama-nama barang di sekelilingnya ialah dengan cara menyebut nama barang tu.

Contoh:

Nak suruh anak ambil bola yg berada di sudut bilik.

Jgn sebut, “Ambil tu” sambil tunjuk ke arah bola.
Sebaliknya sebut, “Ambil bola tu” sambil tunjuk ke arah bola.

Pendek kata, jgn hanya sebut “tu” sebaliknya beritahu dia apakah nama barang tu.

Nak ajar anak tanggal seluar sendiri.

“Jom mandi. Tanggal seluar dulu” bercakap sambil tunjuk kat dia yg mana satu seluar dan lucutkan utk dia. Mmg dia takkan reti nak tanggal seluar sendiri. Tapi lama kelamaan, bila kita suruh dia tanggal seluar, dia akan berusaha nak lucutkan seluar dia. Maknanya dia faham apa yg dimaksudkan “tanggal” dan yg mana satu “seluar”.

Adakah nampak sgt obvious yg aku suka cari info dan apply kat anak? Hahaha. Aku suka la ajar dia benda-benda ni

Friday, January 22, 2010

Bagaimanakah anda melayan pelanggan anda?

Pernah baca buku How to Win Friends and Influence People by Dale Carnegie? Buku yg sgt bagus. Aku dah khatam buku tu 3-4 kali kot. Kalau tak pernah baca, pegi cari buku tu.

Buku ni mengajar kita bagaimana nak deal dengan orang sekeliling. Bagaimana nak berhadapan dengan perasaan yg lahir dari dalam diri kita (seperti marah, tertekan, kecewa, sedih).

Salah satu cerita yg diketengahkan oleh Dale Carnegie ialah tentang seorang perempuan berumur 50-an yg mendapat layanan buruk di sebuah pasaraya. Perempuan tu beli barang di pasaraya tersebut. Sehari selepas tu (kot), dia dtg semula utk memulangkan satu barang yg dibeli kerana rosak. Cashier taknak terima kembali barang tu kerana mengikut polisi, barang yg dibeli, tidak boleh dikembalikan semula. Pelanggan tu kecewa dan cuba memujuk tetapi cashier tetap berkeras mengikut polisi syarikat. Pelanggan itu pulang dengan rasa yg kecewa.

Tetapi sebelum sempat dia keluar dari pasaraya tersebut, Manager pasaraya itu menahan dia. Manager terus menerima kembali barang yg ingin dipulangkan dan perempuan tu dapat kembali wangnya.

Kemudian, Manager tu berjumpa dengan cashier terbabit. Katanya kepada cashier (lebih kurang la eh sbb aku lupa ayat dia), "Awak hampir-hampir buat kita kehilangan pelanggan. Walaupun harga barang ni murah, awak sepatutnya lebih peka. Perempuan itu merupakan pelanggan kita sejak bertahun-tahun yang lalu. Mungkin barang ni murah nilainya tapi perempuan tu bernilai tinggi kerana sejak sekian lama, dia membeli di pasaraya kita".

Faham tak apa yg dia cuba nak terangkan? Maksud dia, kerana barang yg harga murah tu, mereka hampir-hampir kehilangan pelanggan yg setia membeli barang di situ. Bayangkan bertahun-tahun dia beli barang di sana. Berapa wang yg telah perempuan tu belanjakan? Mungkin perempuan tu akan mengambil keputusan utk tidak membeli di pasaraya itu lagi hanya kerana layanan yg diberikan oleh cashier tersebut.

Buku ni mmg best! Aku suka.

Aku cerita ttg hal ni sbb aku nak relate dgn apa yg berlaku kat aku semalam.

Ok, dipendekkan cerita la ye.. aku kena survey harga Full HD Widescreen monitor. Aku cari kat Internet dan aku call kedai-kedai yg aku rasa bagus. Ada satu kedai nie, budak sales dia ckp nak email kat aku quotation. 2 hari aku tunggu tp xde pun email dari dia. So semalam, aku call dia blk. Sorang lelaki Cina angkat. Aku ckp aku tunggu quotation. Dia tanya aku nak berapa biji monitor. Aku ckp la yg aku tak tau lagi. Sebab tu aku nak tau harga utk sebijik je dulu. Dia kata, kalau sebijik, pegi la tgk website diorg. Semua ada kat situ. Tak payah susah-susah nak call.

Bkn aku tak tgk website tp xde pun harga kat situ. So aku letak telefon dan cuba tgk balik. Mmg takde price list pun. Aku cuba call balik. Kali nie budak sales tu yg angkat. Aku minta quotation lagi.

Dia ckp, td bos dia marah dia. Bos dia ckp, "Kalau setakat 1-2, you tak payah buang masa layan customer". Berdesing telinga aku dgr. Aku argue dgn budak tu. Aku ckp xde price list pun kat website diorg. Bertekak dia dgn aku semata-mata nak ckp price list ada kat situ. Last-last aku ckp,"Ok, you buka website sekarang. Tgk. Ada ke takde.. jgn ckp aje".

Dia pun buka, pastu aku dgr dia ckp2 dengan budak lain. Then, dia ckp dgn aku,"Aah la. Takde". Terus aku menyatakan rasa tak puas hati aku terhadap layanan buruk diorg. Aku ckp, "Your boss tak boleh assume I nak beli sebiji aje. Kalau I nak beli berpuluh biji, mcm mane? I tak sure, psl tu I minta harga utk sebiji. Kalau la ye pun I nak beli satu, mane tau in the future I nak beli byk? Awal-awal you dah hilang customer". Serious aku time tu. Mmg geram.

Dia minta maaf dan terus bg harga kat aku.

Don't underestimate your customer! Kecil atau besar, kaya atau miskin.. kena layan bagus. Kita tak tau di masa hadapan nanti. Ok, MAYBE aku beli sebuah monitor aje. Tapi diorg tak tau. Mungkin kalau aku diberi layanan baik, aku akan recommend kedai diorg bila ada kwn2 nak beli byk. Tapi sekarang, sorry. Jgn harap aku nak beli kat sana.

Thursday, January 21, 2010

This is not a food blog

Blog nie dah jadi mcm food blog pulak dah sebab asyik tepek resipi je kan? Tuan punya blog takde la pandai sgt masak tp boleh la masak. Kalau pandai, dah lama buka kedai. Heheheee.. Tapi bila ada kwn-kwn tanya resipi baru, ku tepek juga la kat sini utk tidak menghampakan mereka.

Harapnya lepas korang cuba, boleh bg komen kat entry resipi tu. At least, orang lain leh dpt feedback. Kalau ada tambah benda baru, pun boleh bgtau. Boleh orang lain cuba. Senang buat entry kat sini. Tak payah aku salin dan simpan kat buku lain.

Ok, will update this blog later. Tunggu je la eh. Nak cari ilham kejap.

Lean Chicken Chili

A few friends from FB ternanti-nanti resipi yg aku cuba 2 hari lepas. "Food that taste better the next day".

Sorry, tiada gambar kali nie sbb gambar-gambar yg aku ambil, kurang menjadi pulak. Malam tadi nak rush je so takde masa nak buat setting mcm biasa. Apa-apa pun, aku share resipi nie dan cubalah sendiri.

Lean Chicken Chili
taken from Men's Health


Ingredients:

1/2 onion
2 cloves of garlic
1 tbsp mixed herbs
1 tsp olive oil
4oz ground chicken
2 tomatoes, diced
2 cup pinto beans
1 cup button mushrooms
2 bay leaves
1 tbsp paprika
2 chili peppers, chopped

How to prepare it:

In a pan, saute the onion, garlic, and herbs in the olive oil for 5 minutes. Place the turkey in the pan and saute for 10 minutes. Add the tomatoes, beans, and mushrooms and let the mixture simmer for another 5 minutes. Finally, add the bay leaves, black pepper, paprika, and chili peppers. Let it all simmer for 20 minutes. Remove the bay leaves. If you can bear the wait, let it sit for a day: It tastes even better the next day.

Note: If you're worried about the "rumblings" later from the beans, buy canned beans, rinse them well in a colander, and puree them in a blender or food processor with a little water. It'll break down the fiber and carbohydrates often associated with gas.

After-thought:
1. "It tastes even better the next day". Aku pulak rasa, makan hari yg sama lagi sedap kot. Hehe..
2. Resipi ni boleh dpt banyak.
3. Sebenarnya, resipi ni guna turkey tp aku guna ayam sbb lagi senang nak dpt.
4. Aku guna shortcut. Instead of dice the tomatoes, letak mixed herbs dan pinto beans, aku beli yg dlm tin aje.

Tuesday, January 19, 2010

Korean-Style Pepper Steak

10 tahun lepas, kemasukan drama bersiri Jepun dan Korea ke Malaysia agak memberi impak kepada penonton. Rata-rata, ramai yang tak melepaskan peluang duduk di hadapan televisyen dan mengikut drama-drama bersiri tersebut. Drama bersiri Jepun seperti Beach Boys, Vacation, With Love, God Give Me More Time dan Office berjaya menarik perhatian rakyat Malaysia utk menghabiskan masa petang di rumah. Drama bersiri Korea pun tak kurang hebatnya. Sape yang tak pernah tgk Winter Sonata, Autumn in My Heart dan Stairway to Heaven?

Satu tika dulu, kita tak kenal pun bangsa Jepun dan Korea. Masa aku kecil, aku pernah berjiran dengan orang Korea. Yg aku ingat, laki tu suka bersenam dan main tali skipping di waktu petang. Hehe. Melalui drama bersiri ni, kita mula mempelajari latar belakang dan budaya masyarakat di sana. Malah, aku dgn Weed siap belajar bahasa Jepun dan Korea melalui drama nie. Ahaks, boleh ar ckp sikit-sikit. Nyanyi lagu sikit-sikit. Tak la mcm kak Fid yg lagi terer ckp BJ dari BM. Hehe.. ampun kak Fid. Ku mmg tabik spring kat dirimu.

Kenapa aku suka drama-drama ni? Sebab hero handsome ke? First, aku suka drama diorg yg santai. Kalau tgk, mmg rasa nak gelak je sbb cara diorg bertutur tu kelakar. 2 bulan lps, kitorang layan My Boss My Hero. MEMANG LAWAK GILER CITE NIE!!! Tak caye, korang cari dan tgk. Nama je hero tp suka puding. Aihh,.. (bergenang air mata aku bila terbayang cite lawak hero ni). Tapi tak semua cerita tu lawak eh. Cuba tgk God Give Me More Time. Cerita tu SGT SEDIH. Aku layan drama tu dari episod 1 hingga episod akhir tanpa henti dalam masa sehari. (Ni zaman kat U, takde keje nak buat,takde anak nak dilayan, takde suami nak disuapkan makanan). Mata bengkak-bengkak nangis. Huhu..

Laki Jepun tak handsome la (kecuali Takeshi Kaneshiro). Ku suka pelakon Korea.. Won Bin dan Kwon Sang Woo handsome tak? Aih, muka diorg biasa je. Aku suka tang rambut aje. Boleh?

Teringat zaman U. Kalau ada kelas abes pukul 7pm, cepat-cepat berambus dan jalan laju-laju semata-mata nak sampai rumah cepat-cepat agar dpt tgk drama2 ni. Hehe.. Pastu malam-malam, Weed akan buka lagu-lagu Korea dan Jepun dalam bilik sambil nyanyi sama-sama. Kehkehkeh. Eh, aku hafal tau lagu Jepun dan Korea yg aku minat. Mcm paham tu. Gigih kitorang mencari lirik utk bagi bunyi yg keluar dr mulut tu sama dengan lagu.

Masa mencari resipi baru utk dicuba, aku terjumpa satu resipi. KOREAN-STYLE PEPPER STEAK. Wah, terus nak cuba. Senang je masak nie. Bahan pun sikit je. Sedap pun sedap. Dlm seminggu, aku dah buat lauk ni 2 kali. Sila cuba.

Korean-Style Pepper Steak taken from Men's Health





Bahan-bahannya:
500g daging ~ dipotong nipis
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1/2 biji capsicum merah ~ dipotong dadu
2 sudu besar kicap soya
1 sudu teh gula
1 1/2 sudu teh olive oil
1 ulas bawang putih ~ dipecah
1 sudu teh serbuk cili

Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan dlm ziplock. Goncang-goncang, buat tarian gelek kat dapur. Make sure semua bahan sebati. Nak perap setengah jam pun ok.
2. Panaskan kuali.
3. Tuang semua bahan ke dlm kuali. Masak hingga daging keluar air dan empuk. Ada la dlm kurang 10 minit sebab daging tu dah potong nipis. Therefore, tak ambil masa yg lama utk dimasak.

After-thought:
- Kali pertama masak, aku bg kering. Kali kedua, aku biar ada kuah sikit. Yang kali kedua tu lebih sedap. Sampai menjilat jari. Hubby siap hirup2 kuah, buat muka sedap. Hehe.. definitely akan selalu buat. Goodbye Daging Masak Kicap.
- Kalau nak lagi pedas, leh masukkan 2 sudu teh serbuk cili.
- Rasa lauk nie mcm masak kicap tp lain sikit la.
- Paling aku suka, tak payah letak garam! Gula tu kalau nak omit pun rasanya takde masalah

Friday, January 15, 2010

100 THINGS YOU SHOULD KNOW ABOUT ME

Think you know me?

1. My name is Noorkhairul Aliza binti Mohd Hanapiah. I rasa orang senang nak ingat sebab ‘Noor’ tu nama perempuan. ‘Khairul’ pulak nama lelaki. You hanya perlu ingat nama ‘Aliza’ saja.

2. Dulu orang panggil Liza. Cikgu lelaki suka panggil ‘Khairul’. Tapi lama-lama, nama ‘Liz’ melekat.

3. I tak suka orang panggil ‘Lize’ dan I tak suka orang eja nama ‘Liza’ menjadi ‘Lixa’. Seriously, I hate that!

4. Ok, enough about my name. I lahir pukul 12.30 tgh hari. Maybe sebab tu I ni berhati ‘panas’. Kehkehkeh.

5. I suka makan. I akan makan dan cuba apa saja. But I eat moderately.

6. Sebab I suka cuba sesuatu makanan, papa I ckp I ni anak dia yang paling pelik.

7. Kerana I pelik, I cuba nak orang lain jadi pelik macam I dengan cara masak makanan yang diorg tak pernah makan.

8. Secara tak langsung, my family telah dilantik menjadi food-tester. I think they love it!

9. Bila I cuba satu resipi dan I rasa tak sedap, automatically makanan tu akan masuk tong sampah. Tak sempat nak masuk mulut orang lain. I akan declare, “Sorry, makanan tak sedap!”

10. I harap one day I boleh jadi Domestic Goddess. Mcm best je.

11. Yeah, I read Sophie Kinsella’s books walaupun I tak suka cerita cinta. Tapi buku dia exceptional sbb jalan cerita dia penuh humor. Dah baca Undomestic Goddess dan Can You Keep A Secret? Suka!

12. I’m not girly. I tak suka roses, romantic movies, candle light dinner and chocolate.

13. Owh, tapi I suka dark chocolate. Ya Rabbi, sgt sedap!

14. My favourite ice cream flavour is vanilla. Boring? Naahhh, not at all.

15. I suka mkn ice cream waktu hujan dan waktu cuaca sejuk.

16. Ok, kenapa list ni kembali kpd makanan? (By now, you tau yg I mmg suka mkn)

17. I tak suka menjahit, tak tahu menjahit pun tapi I suka buat cross stitch. Uhuks, lama tak buat.

18. Because I’m No. 12 and No. 17, my ex-bf rasa tu fakta yg pelik. Ala, bukan susah pun buat tu.

19. My first love di umur 17 nak masuk 18 tahun. It ended one and a half years later. It REALLY ended 2 and a half years after that. Ok, now that’s a confession!

20. But we’re still friends until now. Maknanya dah kawan hampir 10 tahun.

21. Sila buat calculation dan anda akan tahu berapa umur saya sekarang. I’m 27+ years old.

22. Ramai orang tak percaya umur I dah 27. Masa I umur 20 tahun dan I nak tgk filem rated “under 18 tak dibenarkan tgk cerita nie sbb penuh violence, sex, berunsur politik dan keagamaan”, I kena tunjukkan my I.C. sebab mereka ingat I budak tingkatan 3. So funny sbb sampai panggil Manager utk tgk samada I.C tu fake atau tak.

23. Jgn tanya rahsia awet muda I sebab I tak amalkan petua. Hahaha…

24. Mungkin I berpakaian simple, orang rasa I muda lagi. Mungkin la kot.

25. I’m not trendy tapi I suka tgk baju-baju lawa. Nak pakai je malas.

26. Baju lawa banyak yg seksi dan kurang menutup aurat. Itulah reason I. Kenapa takde baju lawa-lawa utk muslimah?

27. Tapi takpe la. Sebab I ni simple orangnya, my hubby jatuh cinta kat I. Buekkk.. Eh, betul. Dia sendiri yang cakap.

28. My hubby’s name is Rohaizat.. and yes, he’s mixed blood. 50% Malay dan 50% Chinese. Pasal tu muka dia mcm Cina.

29. He’s not perfect tapi I rasa bertuah jumpa dia 5 tahun lepas.

30. Kami berlainan perwatakan. That’s why we complete each other. Auwww..

31. But we love black coffee. At last, we do have something in common.

32. I think it’s really obvious yang I suka coffee sampaikan I dpt 2 coffee makers as a wedding gift. 2-2 tak guna lagi.

33. I prefer to write in blue pen. My handwriting looks nice in blue. Owh, 0.5mm please.

34. But it doesn’t mean I love blue color. I’m colourful girl. Black for pants. Dark blue for jeans. Cream or light brown or black for high heels. Red, pink, baby blue, light purple, yellow and green for other things.

35. I suka baca apa saja tentang angkasa lepas. Galaksi, bintang baru, supernova.. you name it. I suka baca artikel, tgk dokumentari. Belum ada teleskop je lagi!

36. I believe in alien. But I don’t think they come in green with long bold face and tentacles. They exist at other galaxies. That’s why they cannot come to Earth due to different galaxies and constallation.

37. Because of No. 36, tak hairan la I suka tgk drama bersiri tentang alien. Stargate SG-1 dan Roswell antara kegemaran.

38. I ada entire season of Roswell series. I ada fridge magnet yg dibeli di Roswell. Thanks to No. 19 yang pergi Roswell dan hadiahkan magnet tu.

39. I do love alien, huh? Now, do you think I’m weird?

40. My shoe size is 7 and a half OR 8. Yeah, I have a big feet.

41. Maybe that’s why I was a sprinter during high school. I even won gold medal for 4x100m. That was a teamwork winning. Yeay!

42. I don’t use blusher. I hanya akan pakai light make up kalau pegi kenduri yang I tak perlu tunggu lama. Kalau time lain, I akan pakai make up kalau I period. Sebab I malas nak apply semula lepas solat.

43. Unlike other women, I don’t take 2-3 hours to get ready. 30 minutes is maximum!

44. Being a mother is about doing everything in a fast pace. Urghhh, I miss taking a long shower.

45. Yes, I am a mother to one cheeky toddler; Humaira Batrisyia.

46. Rupanya seperti saya di waktu kiut miut dahulu kala. (Sambil puji anak, puji diri sendiri jugak. Sambil menyelam, minum air. Ye tak?)

47. I tekad untuk menyusukan anak selama mana yang dia mahu dan selama mana yg I mampu.
48. I believe in natural parenting.

49. I benci orang meludah sesuka hati di jalan raya. Urghh, jijik. Kalau ye pun, meludah la ke dalam longkang.

50. I juga benci orang membuang sampah sesuka hati. Diorg ni tak kesedaran sivik ke? Kalau takde tong sampah, bawa balik sampah tu dan buang di tong sampah rumah.

51. I love Earth.

52. I’m not rich but I want to contribute something to other people. Kerana tu I mendaftar sebagai penderma darah, penderma organ dan rakan bersekutu bagi Persatuan Orang Buta Malaysia. I’m not proud of it. I Cuma harap lebih ramai orang akan tampil sebagai penderma organ.

53. Erk, I tak suka public toilet. Mmg sgt memilih ye. Kalau tgk toilet tu kotor, I sanggup tahan dan cari toilet di tempat lain.

54. I kuat membebel.. tapi mesti ada sebab yg munasabah.

55. I ni garang orangnya.

56. I suka lagu 80s dan rock. I kurang layan lagu Melayu sbb I tak minat tangkap leleh punya lagu. Tapi I suka lagu P. Ramlee dan Anuar Zain.

57. I love soccer and my fave player is Michael Owen. Lama betul minat mamat ni. Sejak high school tau.

58. I watch World Cup too. I sanggup berjaga malam semata-mata nak tgk soccer.

59. Tapi I tak berapa reti ttg rules dlm permainan tu. Kahkahkah. Yang simple-simple tu tau la.

60. I have England jersey.. yes.

61. I love chicken wings. Masak la apa aje. Semua belasah mkn. I boleh mkn sambil tgk movie.
62. Orang kata mereka yg suka chicken wings ni jenis yg suka ‘lari’. Ye ke? I tak lari pun. I setia hingga ke hari nie. Hehe…

63. Sometimes, I can be superstitious.

64. I sentiasa ada hand sanitizer dlm handbag.

65. Kalau makan lauk masak lemak cili api yg dimasak sendiri atau yg mama masak, mesti tambah kicap kat dlm pinggan. Lemak-lemak gitu.

66. Setiap kali I buat mcm tu, my hubby akan geleng kepala dan kata I ni pelik seperti No. 6. Tapi bila dia tau yg colleague dia pun buat perkara serupa, dia tak argue apa-apa lagi.

67. I suka lepak di kedai buku. 6 jam terperap dlm tu pun I pernah buat.

68. Patutnya I jadi librarian la kan? Mesti best mengadap buku dan katalog je.

69. Tiba-tiba teringat pulak kat Henry dlm The Time Traveler’s Wife. I dah khatam buku tu sebanyak 6 kali.

70. Kalau I makan guna sudu dan garfu, I akan pegang garfu di tangan kanan. So jgn tegur ye. Sebab apa? Sebab bila kita pegang secara terbalik (kanan di kiri dan kiri di kanan), pergerakan kita akan jadi lebih lambat. Jadi, badan kita ada masa utk proses makanan. Dan akhirnya kita sempat rasa kenyang sebelum sibuk nak tambah makanan. That is not a lie.

71. Menonton pelbagai dokumentari dan membaca pelbagai artikel merupakan salah satu cara cepat utk dptkan pelbagai pengetahuan. Sebab tu I tau No. 70.

72. I am a shy person walaupun nampak agak outspoken. I lambat nak buat kawan.

73. My bestfriend is Cik Widya Wasimin. (exclusive gitu aku letak nama penuh ko kat sini). Sudah kawan hampir 15 tahun. Sama-sama merasai pengalaman yang sama. Kami mmg selamba sampai my hubby dan his boyfriend kurang faham perangai kami di awal perhubungan. Kahkahkah.

74. Walaupun I pasti I takkan dapat (sbb mode tu dah x keluar), I tetap nak jadikan ia kereta idaman kalbu. LAMBORGHINI GALLARDO in silver. Aihh….

75. Untuk kereta idaman yang lebih realistik, teringin nak beli Mitsubishi Lancer in silver or red. Tapi hubby ckp, “Liza nak pakai kereta tu? Tak payah la. Nanti orang lain tak nampak Liza kat dlm tu sebab kecik sgt”. Amboiiiiiii…..

76. I takut lipas (hanya jika tidak ada penyapu lidi atau penyembur racun lipas di tangan).

77. Tapi I berani nak bergambar dengan ular sawa.. atau.. iguana yg besar giler.. atau harimau bintang.

78. Dulu suka pakai cincin silver. Paling kurang, akan pakai 2 cincin kat sblh tgn (selalunya kat jari manis dan jari telunjuk). Ada byk cincin silver. Tapi dah sedekah kat adik-adik.

79. I simpan ‘bantal busuk’ sampai la anak dah lahir. Lps beberapa bulan, I buang sbb geram No. 28 asyik menyakat. Bantal tu tak busuk tau!

80. I susah nak tidur kalau takde selimut dan takde bantal utk dipeluk. Mesti ada 2 benda nie. Kalau tak, asyik terjaga je.

81. I suka Lancome Miracle

82. I tak suka lelaki berkumis.. kecuali Hugh Dancy.. hahaha…

83. Cepat terpesona dengan lelaki yg bercakap dengan British accent. Now, faham tak kenapa I suka Hugh Dancy?

84. I teringin nak pegi London semata-mata nak bergambar dengan red telephone booth.

85. Masih menyimpan keinginan utk buat bungee jumping.

86. I gayat tapi suka buat benda-benda yg melibatkan tempat tinggi.

87. Kenapa I takut dengan spider? Sebab masa kecil-kecil I pernah kena gigit dengan spider masa main kat semak. Dah la tahun lps leh jumpa spider besar giler dlm bilik air. Siap ada bulu kaki. Horror!!! Sampai ke tua la takut dengan spider walaupun ia hanya labah-labah kecil.

88. Kalau drive manual car, tangan kiri akan diletakkan di atas gear stick. Dah terbiasa dari dulu. Bila pakai auto je, baru la bebas sikit.

89. Yer, sejak ada kereta auto nie, I dah reti bawa kereta auto

90. Tapi manual car tetap di hati sbb terasa terer bila bawak. Baru la leh berlagak ala-ala Too Fast Too Furious sikit. Tukar-tukar gear adalah sgt cool.. heh.

91. Opps, I jenis bawa kereta laju-laju dan boleh pandang ketiga-tiga cermin (side dan rear) secara bergilir-gilir. Tapi sejak ada anak, tak bawa laju-laju dah.

92. Kdg-kdg I ketap bibir tanpa sebab. Tak tau kenapa.

93. I suka main air. Sebab tu I suka pilih kerja yg melibatkan air seperti basuh baju, basuh pinggan mangkuk, basuh lantai, basuh bilik air (yg tak kotor sgt. Hahaha.. memilih).

94. I tak reti berenang tp reti apungkan diri.

95. I suka pegi kedai roti. Bau roti, pastry, kek mmg boleh buat I khayal.

96. I juga reti la buat roti. Tapi belum boleh buka kedai lagi sbb tak terror.

97. I tak suka orang yg hipokrit dan selfish.

98. Kalau I tak suka orang tu tapi terpaksa berhadapan dengan dia, I akan buat mcm biasa tp I senyapkan diri. Sometimes, I suka jadi outsider aje. Baru la hati ni tak senang tersentap.

99. I jadi blogger sejak tahun 2001.

100. Maknanya dah 9 tahun I jadi blogger. Wah, lama tu.

Sweet and Sour Prawn

Sekejap aje dah Jumaat. Aku mmg agak busy sekitar 10hb ke 15hb setiap bulan. Banyak datelines nak kejar. Dah la kali nie nak kena submit open tender untuk satu projek besar dan lumayan. Semalam mmg agak hectic. Terkejar-kejar. Duduk pun sekejap-sekejap je. Byk berdiri. Kaki pun lenguh je rasa.

Alhamdulillah, Batrisyia dah kurang merengek ketika jaga tapi dia selalu mengigau di waktu tidur. 3 hari lps, masa kitorang layan Confession of a Shopaholic, terdengar suara Batrisyia dari dlm bilik. Dia bercakap seorang diri. Lama jugak. Nak gelak pun ada. Masa kat dlm bilik, dia boleh bgn sekejap, buka mata dan sebut “Cak” sambil sengetkan kepala, dia pandang aku lepas tu terus tidur balik. Sah minah tu mengigau.

Tapi badan dia dedau je. Kdg2 mcm panas sgt. Kalau panas sgt dan dia nampak tak selesa, baru la kitorang bagi paracetamol. Oleh kerana dia sakit sbb gigi nak tumbuh, dia tak la meragam bila nak bg ubat. Dia nganga je.

Aku ingatkan nak mulakan kembali satu projek yg aku pernah buat beberapa tahun lepas. Dah duduk rumah sendiri kan so boleh la mulakan kembali benda tu. Projek apa? Hehe.. tunggu. Dah siap nanti aku akan umumkan. Insya Allah jika semuanya berjalan lancar.

Minggu nie buat dinner yg simple-simple aje. So layan je la lauk masa hujung minggu lepas.

Sweet and Sour Prawn






Bahan-bahannya:
500g udang besar
1 sudu besar serbuk kunyit
1 suku kecil garam
Minyak untuk menggoreng

* Gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng. Angkat dan ketepikan.

5 ulas bawang merah ~ dimayang
3 ulas bawang putih ~ dimayang
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah ~ dipotong nipis
1/2 cawan air
1 biji tomato ~ dibelah 6
Daun sup dan daun bawang
Garam dan gula

Cara memasak:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
3. Masukkan cili potong, tomato dan sedikit gula.
4. Masukkan udang apabila kuah sudah pekat. Gaul rata.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun sup dan daun bawang

Monday, January 11, 2010

Tak boleh ke keluar satu-satu?

Oh My God,

Kesian sgt kat Batrisyia.. sob.. sob.

Hujung minggu kami dihabiskan di rumah aje. Suka!!! Kenapa? Sebab dpt buat spring cleaning dan semua kerja dpt disiapkan dengan jayanya. Hehehe..

Ok, tapi semalam kami keluar sekejap ke Jusco AU2. Hehe.. mengelat di situ!

Anyway, ada apa dengan Batrisyia?

Dia mmg menguji kesabaran aku Sabtu malam yg lalu. Dia masuk tidur pukul 8 malam. Mungkin penat bermain dgn siang hari. Then, dari waktu di lelapkan mata sampailah dia bangun pagi pada pukul 7 pagi, rasanya mau 10 kali dia bangun malam! Merengek.

Apa hal pulak budak ni kan?

Ahad tu, dia merengek lagi. Kejap-kejap nangis. Dah mula selesema. Dah mula batuk. Damn. Aku rasa aku tau kenapa sbb benda ni pernah jadi 4 bulan yg lalu.

Aku suruh dia buka mulut luas-luas dan aku buat check up. Ah, the same culprit! Gigi nak keluar. To make is worse, 6 batang gigi nak keluar serentak. Bila aku kata nak keluar, bermaksud gusi dah bengkak dan nak pecah. Putih gigi sudah mula kelihatan.

Huwaaa, kesian kat anak aku.

Kdg2 dia taknak minum direct. Pastu badan mula panas. Nasib baik dah boleh minum air kosong. So bila mcm tak lalu sgt nak minum susu, aku bg air kosong. Makan pun main geleng kepala aje. Semalam, dia hanya mkn 2 biji apam sebesar penumbuk aku. Kesian...

Sebab dia merengek sgt, kami bwk dia jalan-jalan di luar rumah. Sempat melepak di rumah jiran. Dia main dgn Zeti dan Farah. Mulut pulak riuh 'berbual' dgn kak Efy dan makcik tuan rumah. Diorg mmg suka melayan dia.

Psl dia merengek, kami jalan-jalan di Jusco AU2. Kebetulan, mmg nak jumpa kwn kat sana. She had so much fun. Jusco sana kan agak besar, luas dan kurang orang. So mmg senang. Lepaskan dia kat hall, dia akan jalan sesuka hati. Aku tgk je la. Pastu ada pulak anak orang lain join the club. Dah diorg saling kejar mengejar pulak. Sebaya pulak tu! Orang lain yg duduk kat tepi tgk je kitorang mak-mak ni melayan budak kecik yg tgh syok berjalan. Tak mau didukung yer.

Aku pernah mentioned yg Batrisyia suka turtle kan? Mr. Andre bagi dia patung turtle yg sgt cute! Serious, aku suka patung tu sbb comel. Nak tau Batrisyia buat apa dgn patung tu?


Ok, I dah tau yg dia belum bersedia utk potty training. Hahaha.

Siakap Steam

Once upon a time..

Chewah, bunyi mcm dah beratus tahun yg lalu je. Actually, dlm 10-15 tahun yg lepas, aku merasa mkn Siakap Steam buat kali pertama dlm hidup. Masa tu pegi rumah Dilla. Mak dia masakkan lauk nie. Sedap.

Sampai ke hari nie, aku masih teringat akan kesedapannya. Sejak ada steamer kat rumah, terasa nak buat pulak. So terus tanya Dilla akan resipi mak dia. Dia just bgtau bahan apa yg nak letak. So aku main tibai je buat sukatan ikut suka hati. Hahaha.

Here is the recipe.




Siakap Steam

Bahan-bahannya:

Seekor siakap
4 cm halia (aku letak byk jugak sbb nak hilangkan bau hanyir ikan)
Sayur (aku letak cendawan butang, celery, cauliflower dan carrot)
3 ulas bawang putih (dihancurkan dan digoreng dengan sedikit minyak)
Red capsicum (ni mak dia tak letak. aku letak sbb nak bg warna sikit n sbb aku suka)
3 batang serai
2 sudu tepung jagung (dibancuh dgn 1 1/2 cawan air)
Sos tiram (Boleh campur dgn tepung jagung)
Sos plum (Boleh campur dgn tepung jagung)

Cara membuatnya:

1. Ikan disiang dan dibersihkan. Lumurkan ikan dengan garam.
2. Masukkan dlm bekas pengukus.
3. Halia diracik dan ditabur di atas ikan.
4. Kukus.
5. Bila sudah setengah masak, masukkan sayur-sayuran dan serai yg telah diracik
6. Masukkan bawang putih yg telah digoreng.
7. Bila sayur hampir lembut, curah tepung jagung yg telah dibancuh dgn air tadi.
8. Setelah masak, tutup api. Siap utk dihidang

Thursday, January 07, 2010

Black Pepper Chicken Fajitas with Salsa

Resipi ni ku khaskan utk Yong yg sedang pregnant.

Malam tadi sampai rumah pukul 9 malam. Badan penat, kerja byk nak kena siapkan, perut lapar, anak ajak main sama-sama. Pengsan I! Hehehe..

Tapi sbb Yong suruh ku tepek resipi ni gak, ku gigih buat jugak mlm td.

Wan, aku tak buat yg ready mix. Hanya tortilla dan black pepper chicken je aku beli kat kedai. Yang lain aku buat dr scratch.

Actually, black pepper chicken tu leftover smalam. So kita transform dia jadi makanan baru. Tak payah susah-susah nak roast.

Terpulang la korang nak letak apa jenis chicken pun. Aku suka beli yg dah siap ada perasa. Cuma tinggal carik kasar-kasar. Kalau letak ayam camni, mmg gerenti sedap la makanan tu.

Black Pepper Chicken Fajitas with Salsa


Bahan-bahan:
Tortilla (Tortilla ada byk saiz. Aku beli yg khas utk buat fajitas)
Salad
Black Pepper roasted chicken ~ Carik kasar
Red capsicum ( atau dlm bahasa melayu: cili benggala warna merah) ~ potong panjang
White mushroom ~ potong nipis (ni takde pun takpe)
Salt and pepper
Salsa
Mayo
Chili Sauce
Ground black pepper

Cara-caranya:
1. Panaskan kuali. Masukkan 1 tbsp (table spoon) olive oil.
2. Masukkan red capsicum dan white mushroom. Bila capsicum dan mushroom dah separuh layu, masukkan ayam. Tumis hingga sebati.
3. Perasakan dgn garam dan pepper. Masukkan sedikit salsa (Aku hanya masukkan secubit garam dan secubit pepper. Salsa ada la dlm 3 sudu besar kot).
4. Tutup api dan angkat.
5. Panaskan tortilla dengan mengikut arahan yg tertera di plastik pembungkus.
6. Sudukan adunan ayam tadi ke atas tortilla. Letak salad, mayo, chili sauce.
7. Wrap / gulung / bungkus kemas-kemas.
8. Susun dlm pinggan. Boleh curah salsa ke atasnya atau kalau takut org x reti mkn salsa, letak la salsa dlm mangkuk supaya dia boleh cicah sendiri.

Simple Salsa

Bahan-bahan:
1 (28oz) can whole tomatoes
2 green chilis ~ chopped
1 clove garlic
2 green onions ~ chopped
1 tbsp olive oil
2 tsp lime juice ( utk gantikan red wine vinegar)
1/4 tsp dried oregano
1/4 cup chopped cilantro
Salt
Ground black pepper

Cara membuatnya:
1. Keluarkan tomato dr tin. Jgn ambil kuah dia. Letak dlm mangkuk. Gunakan garfu utk pecahkan tomato tu.
2. Masukkan cili hijau, green onions, garlic, olive oil dan lime juice.
3. Masukkan 1/4 cup kuah tomato tadi.
4. Masukkan oregano. Kacau rata.
5. Perasakan dengan cilantro, garam dan pepper.
6. Simpan dlm peti sejuk

Note:
1. Hubby ckp, "Sedap jugak mkn benda nie". Thank you.
2. Aku tak letak kuantiti bahan sbb semuanya terpulang pada korang.
3. Utk wrap dengan cantik, jgn letak bahan byk sgt. Sbb kalau letak byk sgt, susah nak gulung kemas-kemas. Biar letak sikit.
4. Resipi asal tidak menggunakan mayo dan sos cili. Ni dah diubah utk ikut tekak orang melayu kat umah. Hehehe.
5. Malas nak buat salsa? Beli je yg ready made. Satu botol besar berharga RM16.50.

Wednesday, January 06, 2010

Batrisyia dah jumpa susu yang paling sedap di dunia

Aku masih tak happy dgn berat badan Batrisyia. Boleh dikatakan selalu jugak aku timbang berat dia dan setiap bulan, aku akan plot kat chart.

A few months ago, ada yg mencadangkan aku cuba beri Batrisyia minum Pediasure Complete sebagai makanan tambahan utk dia. Byk org bg positive response ttg produk susu nie. Hati aku berat nak mencuba.

Masa pegi ke klinik sbb sakit mata tempoh hari, ada la sampel susu ni kat kaunter pendaftaran. Aku saja ambil sbb nak tgk kandungan susu tersebut. Aku bawa balik tapi tak guna pun. Tersimpan kat rak dapur je.

Semalam, hubby ckp, kalau risau sgt, cuba la susu tu. Dia kata, kalau setakat minum 2 kali sehari, rasanya ok. Cuma kena teruskan bagi susu ibu jugak. Aku berat hati lagi. Puas bg mcm-mcm alasan termasuklah akan kelecehan nak handle FM. Last-last, hubby mcm hampir-hampir malas nak argue apa.

Utk tidak menyakitkan hati masing-masing, aku cuba menang cara halus. Chewah. Bunyi mcm apa. Nak menang, kena guna psikologi kan?

Apa aku buat?

Malam tadi, aku sediakan 225ml susu Pediasure Complete (utk satu hidangan). Walaupun aku tau Batrisyia takkan dpt habiskan 225ml susu, aku tak peduli sbb ni hanya eksperimen! Lepas dinner, hubby main-main dgn Batrisyia sambil layan Ant Bully buat kali ke berapa ntah. Aku bawa botol susu tu. Batrisyia ingat tu susu yg dia biasa minum. Jadi dia pun mula meronta-ronta nak susu. Aku suruh hubby pangku dan bagi susu tu. Aku beritahu dia yg ni susu Pediasure Complete. Aku ckp aku dah rasa susu ni dan bagi aku, susu ni sgt tak sedap dan sgt manis! Aku bg dia rasa. Dia pun terkejut sbb susu tu sgt manis. Batrisyia mmg dah meronta-ronta. Aku ckp, "Kita tgk Batrisyia nak ke tak". Dlm hati, aku sgt pasti yg Batrisyia akan reject susu tak sedap nie.

Botol disuakan ke mulut Batrisyia. Batrisyia hisap. Baru sekali hisap, dia terus tarik mulut dia dan cuba nak ludah balik susu tu. Hubby terkejut. Aku tersenyum puas hati. Aku saja nak buat drama lagi. Aku cuba suakan balik botol susu tu. Batrisyia terus geleng kepala dan ketap bibir ketat-ketat.

"Oh, susu tak sedap ye. Okay, jgn minum lagi. Susu ni mmg tak sedap" kata hubby.

Aku telah menang. Hati terasa puas sbb susu aku lagi sedap dari susu yg berharga RM60.90 satu tin kecil!

Nota: Ini hanya pengalaman kami malam tadi. Takde kena mengena nak condemn org yg anak minum FM. Kalau anak ko suka FM, bg je la.

Batrisyia: 15 months!

Kdg-kdg, nampak mcm dia mumbling. Kdg-kdg, mcm ada bunyi la jugak. Dan kdg-kdg, dia akan berckp bersungguh-sungguh dgn muka serious dia dgn harapan orang lain faham apa yg dia ckp.
Perkataan tambahan yg kami pasti mempunyai maksud setelah memerhatikan dia selama beberapa hari:

Aya ~ Abi ( camne leh terpesong mcm nak panggil “Ayah” nie?)
Eeeeiii ~ Semut ( ni sebab ada satu hari tu aku tunjukkan dia semut dan ckp “Eii, semut” )
Shhh ~ Fish
Dap ~ Sedap (Dia hanya ckp masa tgh mkn)
Tuto ~ Motor

Masa balik Seremban aritu, Hasif tanya kenapa bila suruh tunjuk mulut, Barisyia akan ngangakan mulut luas-luas. Jawapannya ialah ini. Sebab dia ingat gambar kat flashcard ni, maka dia akan buat mcm tu setiap kali org tanya, “Mana mulut?”.

A few days ago, aku tunjukkan dia yg mana satu hidung dan mana satu pipi. Ajar 2 benda sekaligus. As a result, kdg-kdg dia salah bg jawapan. Hahah.. Selalunya bila tanya, “Mana hidung?”, dia akan tunjuk pipi. My bad.. my bad. Next time, ajar satu perkara dlm satu masa.

Dah pandai buat muka merajuk/ taknak. Dia akan tundukkan muka, rapatkan dagu ke leher sambil buat muka cebik dia. Owh, sudah pandai.. abes la.

Selain daripada Ice Age 2, Ice Age 3 dan koleksi VCD Baby Genius, dia juga mula suka tgk Ant Bully. Maybe sebab dia dah kenal semut? Hehehe. Kitorang tgh cari VCD Finding Nemo nie. Tak jumpa lagi.

Deringan telefon kedengaran. Sebenarnya, hanya sms yg masuk tapi budak kecik mana la tau sms yg masuk atau org yg call kan? Jadi, segala jenis deringan telefon kami akan terus dianggap sebagai incoming call oleh budak kecik ni. Bila dia tgk parents dia buat dunno je dgn telefon tu, dia akan pandang kitorang, genggam sebelah tgn dia,dekatkan ke telinga dia dan sebut “oo!” yg bermaksud "Hello". Dia akan ulang benda ni selang beberapa saat sampai la kitorang ambil telefon tu. Mmg ada tokoh jadi PA abi atau umi dia.

Pertama kali poo kat toilet bowl ketika berumur setahun tiga bulan satu hari (03/01/10). Ni tak bermaksud kami ke arah nak toilet train dia. Belum lagi. Cuma kalau dia berada di rumah dan kebetulan dia mcm nak poo tu, aku bukakan CD dia dan terus hantar dia ke toilet. Terpaksa la teman dia melepaskan hajat. Muka dia confused tapi dia berjaya akhirnya. Hahaha.

Beli awal-awal sbb rasa cute!

Tuesday, January 05, 2010

Ayat 57

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil jadi pemimpinmu, orang-orang yang membuat agamamu jadi buah ejekan dan permainan, (yaitu) di antara orang-orang yang telah diberi Kitab sebelummu, dan orang-orang yang kafir (orang-orang musyrik). Dan bertakwalah kepada Allah jika kamu betul-betul orang-orang yang beriman."
- Surah Al Maa-idah, ayat 57

Ada dgr IKIM FM ptg semalam? Rasanya rata-rata pendengar yg menelefon ke radio tu utk memberikan pendapat ttg kes penggunaan kalimah Allah tu marah dan rasa terhina dgn keputusan mahkamah yg memihak kepada orang bukan Islam. (dlm Herald-The Catholic Weekly. Apakah hujah kuat yg telah dibentangkan oleh pihak gereja hinggakan Mahkamah Tinggi memutuskan utk membenarkan mereka menggunakan perkataan Allah tu?

Allah tu Tuhan setiap umat Islam. Kalimah Allah itu sendiri telah digunakan sejak beratus ribu tahun lampau. Telah wujud sejak zaman Nabi. Pelik sungguh bila kita tak menang dalam isu perebutan penggunaan kalimah Allah.

Sebetulnya, aku mmg terperanjat bila tgk berita minggu lepas. Tak pernah terlintas di fikiran yg pihak gereja akan menang. Lagi geram bila tgk muka paderi-paderi tu gembira. Sakit hati rasanya.

Perkara ni harus diperbetul. Sepatutnya benda ni tak perlu dibawa ke mahkamah langsung. Terus selesaikan. Tapi tu la. Malaysia ni kan mengamalkan demokrasi berparlimen. Kena la fikirkan semua bangsa, semua agama. Konon!

Ni umat Islam pulak yg terpaksa buat rayuan agar keputusan mahkamah berpihak pada mereka.

"..janganlah kamu mengambil jadi pemimpinmu, orang-orang yang MEMBUAT AGAMAMU JADI BUAH EJEKAN DAN PERMAINAN.."

Bangunlah umat Islam. Sama-sama bersatu menentang perkara nie. Bila nak menentang parti politik, cepat je korang berkumpul, cepat je naik sepanduk. Bila jadi mcm nie?

Ya Allah, tunjukkanlah kebenaran dan kekuasaan-Mu.

Monday, January 04, 2010

Aktiviti kekeluargaan sempena 2010

Happy New Year! Mcm mana hujung minggu korang?

Hujung minggu dihabiskan dengan pelbagai aktiviti kekeluargaan. Hehehe. Hari Jumaat, kami melawat saudara yg sakit di PPUM. Dia kena kanser usus. Setelah menjalani 6 sesi kemo, badan dia mmg sgt lemah. Tekak loya sampai tak mampu nak mkn. Tu yg kena masuk hospital agar doktor boleh masukkan air dan nutrien ke dalam badan. Kak Salmah mmg dah cengkung sgt mukanya. Badan mcm dah tinggal tulang. Kesian sgt tgk dia. Mujur 2 anak dara dia dah besar panjang. Boleh jagakan kak Salmah.

Lepas balik dari melawat, kami singgah di Jusco Maluri. Jusco Maluri mmg dah jadi my fave kalau nak cari baju anak sbb ada byk pilihan corak jika nak dibandingkan dgn Jusco lain (kecuali Jusco AU2.. situ pun byk pilihan). Ramai giler manusia membeli belah kat sana. Tak jadi nak ronda-ronda sbb kepala pening tgk keadaan yg sgt sesak! Beratur kat counter pun boleh berebut.

Sabtu malam, kami dah rancang dgn jiran-jiran utk buat ikan bakar. Ni dah jadi aktiviti bulanan kami. Paling kurang, sebulan sekali mesti nak bakar mcm2 jenis ikan dan mkn ramai-ramai. Mmg seronok berkumpul mcm tu. Jadi, pagi tu kami pergi beli brg-brg yg diperlukan. Sempat juga singgah Wangsa Walk hanya kerana nak tgk Cold Storage kat sana. Tak ramai pulak org kat Cold Storage sana. Jadi dpt browse barang dgn aman damai. Satu sebab kenapa aku suka Cold Storage ialah kerana aku boleh jumpa mcm2 brg yg aku nak kat sana. Aku kan suka food blog dari luar negara. Kdg2, ada beberapa bahan tu susah sgt nak cari kat supermarket kat sini. Jadi bila ada CS, mmg senang hidup nak memasak. Cuma kena peruntukkan masa utk kaji ingredients dalam setiap produk. Faham-faham aje la. Takde label halal dari Malaysia (hanya produk yg dibuat di Malaysia sahaja boleh mendapatkan tanda halal dari Malaysia. Kalau produk luar, kena dptkan dari negara masing-masing). So kena tgk betul-betul utk pastikan halal atau tak. Kalau ragu-ragu, tinggalkan aje la.

Malam tu, acara membakar ikan bermula selepas Maghrib. Bakar-bakar nie mmg awal-awal bg kat lelaki. Perempuan, duduk dlm rumah dan tunggu ikan siap aje. Hehehe.. Buat pertama kali, Batrisyia mcm seronok main dgn Zeti dan Farah. Maybe sbb dia dah boleh kejar diorg. Kalau dulu, merangkak je. Kurang best kot. Terkekek-kekek budak umur setahun tiga bulan ni mengejar kanak-kanak berumur 9 tahun! Mmg tak padan sungguh. Berselera semua org mkn malam tu. Kena pulak kuah air asam kak Efy yg terkenal dgn kepedasannya. Batrisyia makan banyaaakkk! Kdg2 aku tertanya-tanya, minah ni tak kenyang-kenyang ke? Si Atun ajar dia mkn ikan talapia bakar, dia bedal jugak. Udang bakar mentega, dia mcm suka je. Ayam Lemon Bakar.. non stop mkn dgn nasi. Sausage je aku tak bagi sbb tu dikira makanan yg diproses. Kurang bagus la kan?

Tahun 2010. Masing-masing dah pasang azam baru. Aku pula tak pernah nak buat apa-apa azam sempena tahun baru. Apa guna buat azam tapi tak pernah cuba nak merealisasikannya? Aku cuba berazam utk buat yg terbaik dalam semua perkara sepanjang tahun 2010 nie. Salah satunya ialah nak cuba ubah our eating style. Chewah. Our own show of The Biggest Loser Langat sudah bermula. Kahkahkah. Pesertanya hanya seorang; ketua keluarga. Kami berdua hanya jadi tukang bagi semangat aje.

Talking about The Biggest Loser show. Tak kesah la edisi dunia atau Asia. We love to watch both! Tapi yg edisi dunia lagi best sbb nampak kesungguhan dlm diri setiap peserta. Yang Asia, belum apa-apa si Desmond penari tu dah tarik diri. Ape la.. buat malu je. Kevin yg paling berat tu pun masih cuba bertahan tau! Aku kagum dgn Kevin. Dia patut bangga sbb sanggup hadapi cabaran tu walaupun fizikal dia agak lemah. Malu la kat kita yg sihat tubuh badan ni tapi malas nak bersenam.

Mungkin itu satu perkara yg kita patut ubah di tahun 2010 nie.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.