Thursday, December 23, 2010

A simple question for my daughter

Icha Micha dah makin becok bercakap. Her vocab is expanding.. or should I say exploding? Dia dah mula gunakan ayat yg panjang. Seronok jugak la berborak dengan dia. Kdg-kdg nak tergelak bila dgr ayat-ayat dia.

Usually, I akan tanya beberapa soalan wajib bila ambil dia dari taska.


Cikgu akan bawa dia ke muka pintu. I akan dukung dia. Abi dia akan ambil beg-beg dia. Icha Micha akan salam cikgu dia. On the way out, dia akan mulakan perbualan.

"Umi, Miki Mosh" sambil tunjuk gambar Mickey Mouse yg terlukis di dinding luar taska.

Kami masuk ke kereta. Kalau rambut dia diikat, I akan tanya...

"Sape ikatkan rambut?"
"Cik Nor" ... or sometimes Cikgu Dilla atau Cikgu As.
"Dah mandi?"
"Dah"
"Sape mandikan?"
"Cikgu As. Sabun... syampu rambut"
"Oh... pakai bedak.. patut la wangi. Tisya tidur tak?"
"Tidur"
"Hari ni makan apa?"
"Makan nasi. Cikgu As suap."
"Nasi apa?"
"Nasi lemak" .. setiap kali tanya, mesti tu jawapan dia. I tau dia mkn nasi lain
"Lauk apa?"
"Lauk ayam"
"Ayam masak apa?"
"Ayam lemak"... I told you!
"Oh, cikgu As suap ke?"
"Cikgu As suap. Darwisy makan tumpah!"

Sempat lagi nak ngadu psl bestfriend dia!

2 scribble(s):

sya_firwan said...

haha..comel batrisyia..=) cuba liz try tanya micha soalan start with kenapa..

Liz Rohaizat said...

sya> thanks for the idea. balik nanti sy nak cuba tanya pulak

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.