Thursday, December 09, 2010

Respect other people's time

Kepala mula terasa pening. Jantung sedang berdegup dengan laju, cuba mengepam darah ke seluruh badan agar bekalan oksigen mencukupi. Sungguh.. termengah-mengah dibuatnya. Meja penuh dan berselerak dengan pelbagai dokumen dan notes dan extra notes dan book notes.. Ok, mana aku letak pen aku tadi?

"Ko bz ke?" bunyi sms dari best friend. Wah wah, mcm tau-tau je aku tgh busy. Hebat betul connection KL-KK nie! Dari jauh pun dia boleh tau aku tgh busy. Yer, aku busy tapi aku tetap jawab sms dia. Kemudian, kami berbual di talian lebih kurang 10 minit. Hah, lega sekejap otak nie.

Aku cuba menarik nafas kembali. Dlm hati, menyumpah seseorang yang menjadi punca semua perkara tunggang terbalik sejak pukul 12.30 tgh hari tadi.

Nothing personal. This is about work... urm.. ok, I admit that he's quite annoying sometimes.

It is okay kalau korang jenis yang simple, yang tak kesah kalau kerja tak siap, yang tak rasa bersalah kalau biarkan orang menunggu, yang rasa korang banyak masa.

Tapi jangan heret orang lain sekali sebab mungkin orang tu tergolong dalam golongan yang perlukan extra 2 jam dalam hidup dia.

Kita mungkin takde kerja yang perlu diuruskan tapi orang lain ada banyak kerja nak kena siapkan.

Kita mungkin boleh tangguhkan lunch kita tapi orang lain hanya boleh keluar lunch pada jam tertentu.

Kita mungkin hanya perlu submit satu dokumen di satu tempat tapi orang lain perlu submit 4 dokumen di 4 tempat berlainan.

Kadang-kala, kita mengomel sebab rasa mcm tak cukup je 24 jam yang Allah berikan. Kalau boleh nak extra 2 jam sehari.. ada orang lain, nak extra 10 jam sehari. Tapi kita tau yang masa yang kita ada tetap 24 jam sehari.

Di sinilah kita perlu amalkan satu sikap terpuji.

RESPECT OTHER PEOPLE'S TIME.

4 scribble(s):

WanYgBest said...

setuju!! aku baru je post status kat fb smlm psl masa gak...pastu ada la plak ingat aku nak sanjungan dan pujian...i just want respect, kalau dah bejanji jumpa kul 10, 10 la...bukan pukul 1...masa itu lebih mhl dr emas...xde tukar ganti, xleh nak undur...*emo*

Liz Rohaizat said...

wan> wah, 3 jam menunggu eh? aku ni. patutnya keje tu start pagi. benda kecil. boleh siap dlm setengah jam je. so org tu x dtg2 lg. aku buat keje aku. lps 12.15pm, aku call la. tanya apsal x dtg. dia ckp dia busy. ada kat tmpt lain. dia kata dia nak dtg dlm 12.45. aku ckp la aku nak pegi submit documents pukul 1. xde masa nak tunggu dia.kalau nak, dtg after 2pm. sekali dia ckp, ok la dia dtg dlm 5 minit lg. mcm si*l je. tadi kata ada kat tmpt lain. pastu sampai office, semua serah kat aku. dia goyang kaki goyang bont*t. sudahnya aku lambat submit document, lambat masuk office, tak sempat lunch.

nieda said...

susah kalau kerja dgn org mcm ni..please respect other peoples kan

Liz Rohaizat said...

nieda> entah la. this is not the first time. saya buat muka kelat mcm mana pun, dia still x faham.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.