Tuesday, December 28, 2010

Penama utk KWSP

Rancangan seperti dlm ni telah bertukar. Hikhik. Tiba-tiba terasa mau pergi dating berdua. Sudahnya, tak jadi melepak di Kinokuniya dan x jadi mkn di Cafe Milano. Masih pergi KLCC tapi menghala ke tempat lain.

Ok la, pagi tu kami ke KWSP utk menghantar borang penamaan calon.. eh, bukan. Hantar borang penamaan utk simpanan KWSP kami sebenarnya.

Prosesnya sgt mudah yer. Anda hanya perlu:

1. Isi borang penamaan dengan menggunakan PEN HITAM dan tulis dlm HURUF BESAR.
2. Fotostat IC. Kalau borang dihantar di kaunter, tidak perlu buat pengesahan. Pegawai di kaunter akan buat pengesahan dokumen.
3. Setelah semuanya siap, hantar ke KWSP samada melalui pos atau kaunter. Kaunter senang sikit la kot bagi I sebab lepas semuanya selesai, anda akan dapat salinan pengesahan dari pihak mereka.

Ada la dlm 10 minit je kot. Mudah kan? Mudah tapi ramai juga yg masih berlengah nak letak penama. So kalau you all ada masa, pergi la submit ur form. Nanti kalau kita dah tiada, susah pulak pewaris nak dptkan hak mereka.

I tergelak juga bila tgk my hubby. I saja tak tulis percentage kat my form. I tgk, dia pun tak letak percentage. So I tegur, suruh dia letak percentage. Dia pulak mengerling kat my form, mcm nak tiru orang masa exam. Hahaha... It was like, "Kena tgk ni dia nak bg berapa. Nanti tak sama, susah pulak". Hehehehe...

Lepas semua selesai, I printed out my statement. Tak sangka dah byk juga duit yg tersimpan dlm KWSP.

"Abang, kalau Liza meninggal petang nie, byk ni la duit yg abang dpt. Abang jgn kahwin lain pulak ye"

Nak tau apa dia jwb?

"Eh, mana boleh tak kahwin. Mesti la nak kahwin".

Ada hati tu :p

7 scribble(s):

Farr said...

liza,
penamaan ni leh wat online tak? [tak check pun lg]

sya_firwan said...

hahaha..sangat jujur =)

Liz Rohaizat said...

farr> ko hanya boleh download borang di website. but still kena hantar melalui pos atau ke branch sebab nak kena ada thumb print.

sya> tu ler psl. hahah, saya ckp.. ok la, lepas ni saya nak tukar dia dpt 1% aje. hehehehe... gurau2 xpe la. jgn betul2.

Farr said...

ic.. *sigh*

Liz Rohaizat said...

farr> hehe, kena la. kalau semua boleh buat online, nanti org hack pulak. pastu jdkan diri dia nominee. haaa, lagi haru

Diyana Zulkifli said...

letak eh percent utk husben?heh.saye tk ltk pun.sy ltk anak2 aje.sy ckp suami,die bley kawin lain klu saye tkde..

Liz Rohaizat said...

diyana> saya letak percentage utk hubby sebab dia pun letak percentage utk saya. hehe.. fair and square.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.