Thursday, December 30, 2010

Pan Seared Salmon and Asparagus with Hollandaise Sauce

Tahniah buat skuad Malaysia yg berjaya menewaskan Indonesia seterusnya menjulang Piala Suzuki setelah sekian lama. I hanya tgk perlawanan di Bukit Jalil. Yg second part ni, tak tgk atas sebab yg tak dpt dielakkan. Hehehe...

Esok cuti eh? Hahaha, I gelak ni bukannya apa. I rasa my boss tak tau lagi yg esok cuti. Hehehe... Mesti dia akan sedikit kelam kabut nak siapkan kerja hari nie.

Tgk Nieda asyik masak western, I pun terasa nak masak western sikit. Hikhik.. jgn marah eh Nieda. So malam tadi I masak Pan Seared Salmon and Asparagus with Hollandaise Sauce.

Wah, jenuh juga nak fikir nama menu. Confirm tak boleh masuk Masterchef. Hikhik.

Simple presentation

The asparagus was overcooked sebab I terlupa nak keluarkan dari periuk. Ingat nak steam je. Lepas tu rasa mcm nak rebus sekejap je la. Sudahnya lupa. My bad.. my bad. Dah la asparagus yg I dpt smalam tu kurus-kurus aje.

Salmon pulak tak sempat nak marinate sebab hubby nak keluar jumpa kwn mlm tadi. Jadi I hanya seasoned it with salt, pepper and lemon juice. I suka kalau skin dia tu crispy. Sedap je makan.

Ni pulak kali pertama I cuba buat Hollandaise Sauce sendiri. Jumpa resipi mudah utk buat sauce tu. Nanti la I share kat blog lagi satu. Usually, Hollandaise Sauce digunakan dlm Egg Benedict.

4 scribble(s):

nieda said...

bestnya...nak cuba nanti. my hubby favorite, salmon ni..share recepi please..

Liz Rohaizat said...

nieda> hubby awak sama je dgn my hubby; suka salmon. recipe nanti eh. awak nak resipi apa? asparagus tu boleh steam je. salmon tu saya just seasoned dgn salt, pepper dan 1 tbsp lemon juice. hollandaise sauce tu awak boleh refer kat sini:

http://simplyrecipes.com/recipes/easy_blender_hollandaise_sauce/

WanYgBest said...

wah, gaya mcm kat hotel jer...

aku x brapa suka salmon, klu x kena gaya, mesti mulut cam gatal2. klu masak salmon, aku wat sweet sour or asam pedas ;p

Liz Rohaizat said...

wan> hahaha, takde la gaya hotel der. ni kalau gordon ramsay tgk, sah dia menangis. aku jarang la mkn salmon sebab mahal. kat sini sekilo dlm RM35 ke atas.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.