Tuesday, December 21, 2010

Don't worry, be happy

I selalu percaya bahawa setiap perkara buruk yang berlaku, pasti ada hikmah disebaliknya.

I pernah 'jatuh tersungkur' satu tika dulu. At first, mmg rasa sgt kecewa dan rasa serba tak kena. Putus asa. But then, perlahan-lahan ingatkan diri sendiri yg pasti Allah akan beri sesuatu yg baik sebagai balasannya. A few years later, barulah I terima balasan baik tu. Bersyukur kerana hidup pernah susah satu tika dulu.

You know, jgn salahkan takdir. You have to bounce back. Carilah kekuatan di mana-mana. Paling senang, mengadu pada Allah kerana Dia Maha Mendengar. Kalau bercerita dengan orang lain, belum tentu orang tu akan dgr 100%. Tapi kalau mengadu dengan Allah, walaupun Dia tiada di depan mata, kita tahu Allah mendengar setiap butir bicara kita.

Bila Kak Anisa beri komen tentang entry semalam, I terdiam. Kak Anisa, tak pernah saya salahkan akak langsung dlm hal ni. So don't worry. Plus, mmg dah buat keputusan nak wean off dia menjelang umur 2 tahun 3 bulan. Ni kira terawal 2 minggu je.

Dlm bersedih sbb Icha Micha dah kurang bergantung pada umi dia, I nampak secara tiba-tiba dia menjadi seorang big girl. Ok, sebenarnya dah lama nampak tapi skrg dah boleh rasa lega.

Dia dah boleh tidur tanpa bangun utk minum susu di malam hari. Tidur sampai ke saat dia dihantar ke taska. Sebelum tidur, dia akan main puas-puas. Bila dah penat, baru dia ajak semua org baring sebelah dia dan dia akan peluk salah sorang sampai la dia tertidur. No fuss melainkan kena layan dia bercakap sebelum dia tidur. She's a small girl with a curiosity! Semua benda nak tanya. Semua benda nak ckp. Semua benda nak beritahu.

Yes, maybe pada awalnya I bersedih tapi sejak semalam, dah rasa lega sgt bila tgk dia tidur.

4 scribble(s):

MummyEcha said...

Sabar sis....Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat hambanye...kita hanya mampu merancang selebihnye dia yg menentukan...jangan sedih2 k..

Liz Rohaizat said...

mummy echa> ahaks, dah tak sedih sgt dah. thanks

bumble_bee said...

Hi Liz,alhamdulillah perasaan sedih tu dah berlalu. Sekarang boleh enjoy tidur peluk2 dengan Icha Micha dan tidur dgn lebih nyenyak malam2. :)

Liz Rohaizat said...

kak anisa> skrg kan kak.. kalau terjaga mlm, mcm tak percaya baru pukul 2-3 pagi. rasa mcm dah lama je tidur. hahaha.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.