Tuesday, October 26, 2010

Li lat li lat a pom!

Last weekend, kami agak bersenang lenang kat rumah. Tak perlu ke mana-mana. Hanya habiskan masa dengan menyiapkan kerja rumah tangga. Ingat nak main tanam-tanam pokok tp hujan pulak. So pospone je la dulu.

Hubby cooked asam pedas daging for us! Sedap.. thanks hubby. At first, dia bg resipi dan suruh aku cuba sbb nak tgk resipi tu sedap ke tak. Resipi ni pakai kerisik. Tapi lepas dia tgk step by step utk masak tu, dia rasa mcm senang kot. Tu yg ter-over rajin nak masak sendiri. Rasanya la kan, dia mcm dah suka masak. Tu yg sesekali offer nak masakkan. Takpe, kita bagi dia chance.

Tapi bahan-bahan, tetap aku kena sediakan kan. Kira dia nak perasan jadi chef. Chef kan tau masak je. Bahan-bahan semuanya dah tersedia. Tinggal campak-campak dlm kuali je.

Fresh meat. Better beli kat pasar basah tradisional (yg becak-becak, bkn hypermarket) sebab anda boleh minta the butcher potongkan terus ikut suka anda tanpa perlu bayar lebih. Kat hypermarket pun ada yg jenis siap potong tapi mahal.

Antara bahan yg kena siapkan awal-awal. Kalau tak nanti, ada pulak orang terjerit dari dapur semata-mata nak tanya, "Belacan mana? Belacan mana?" Hikhik.

Kobis utk digoreng.. kesukaan semua! Tapi yg ni I yg masakkan.

Itu dia. Si gigi kapak yg bersedia nak makan! Bukan makan asam pedas daging. Kami ada gorengkan ikan untuk dia.

End result. Rasanya perlu kurangkan kerisik la. Tapi boleh je. Tambah air asam bagi lebih kuah. Yummy! Resipi aku tepek kat blog lagi satu lain kali la yer.

Lepas kekenyangan, kami berehat di ruang tamu sambil gagahkan mata agar tak tertidur. Dah kenyang, mmg sedap tidur kan? Tgh rileks, aku tgk Batrisyia main sorang-sorang. Lately, dia suka menyanyi. Lagu apa, aku tak tau. Jgn tanya.

Tapi masa dia main aritu, aku sedar dia mcm nyanyi lagu baru. Puas juga aku cuba faham.

"Li lat li lat a pom!". Ada la 3-4 kali dia sebut.

Kali keempat, baru la aku tau dia nak ckp ape sebab aku nampak gerak tangan dia.

LAT TA LI LAT TAM PLOM! dari iklan Old Town White Coffee!

Budak yg duduk nursery mmg suka menyanyi kan? Sebab kat nursery, mmg cikgu ajar menyanyi. Mungkin budak umur dia masih belum diajar tapi dia mesti dgr kakak dan abang kat sana menyanyi.

Iklan Spicy Chicken McDeluxe pun dia nak tiru. Siap nak pusing-pusing badan lagi. Sikit-sikit dia sebut "Ot ot ot" (Hot hot hot).

4 scribble(s):

nieda said...

rajin husband masak kt dapur. bestnya!! nmpk menarik plak tu menu daging

Liz Rohaizat said...

nieda> selalunya saya yg masak tapi kalau dtg angin rajin, dia nak masak. selalunya masak nasi goreng. tapi kalau lauk2 nie, chef dia ada kat sblh bagi arahan =)

LoveZahra@Fazahra said...

alahai bestnya skali skala cik abg pulak masak..terel la tu bleh masak asam pedas daging..i pun xpernah buat..hehehehe

Liz Rohaizat said...

LZ> wah, dia guna resipi kat newspaper je. terer ke? hehehe... jgn kata awak, sy pun x penah masak asam pedas daging.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.